14 Καλοκαιρινά Φυτά ανθεκτικά στον ήλιο και τη ζέστη


Όσοι ασχολείστε συστηματικά με την κηπουρική και τα λουλούδια και επισκέπτεστε συχνά φυτώρια, ίσως έχετε παρατηρήσει πως με την πάροδο των ετών λιγοστεύουν ακόμη και εκεί τα πλήρως εκτεθειμένα στον ήλιο είδη.
Η τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της εποχής μας, έχει σαν συνέπεια το όζον να συγκρατεί μικρότερη ποσότητα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα αυτή να επηρεάζει εντονότερα πανίδα και χλωρίδα του πλανήτη, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο.
Αυτό που με απλά λόγια συνηθίζουμε να λέμε ότι "ο ήλιος καίει περισσότερο από παλιά" ακόμη και όταν δεν επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες είναι μια πραγματικότητα που δεν επηρεάζει ασφαλώς μόνο τον άνθρωπο αλλά κάθε ζώντα οργανισμό.
Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού  πολλά φυτά μας, αν είναι εκτεθειμένα πλήρως στον ήλιο και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, μαραίνονται όσο κι αν τα ποτίζουμε αφού η υγρασία στις ρίζες δεν αρκεί για να διατηρήσει εκείνη του φυλώμματος.Παρ΄όλα αυτά αρκετά θαμνοειδή, αναρριχώμενα και καλλωπιστικά φυτά διακρίνονται για την ανθεκτικότητά τους στον ήλιο και την ζέστη και είναι κατάλληλα για φύτευση σε κήπους ή μπαλκόνια που τις περισσότερες ώρες της ημέρας επικρατεί ηλιοφάνεια
Αν βεβαίως και κυρίως για ανθοφόρα σε γλάστρες  παρατηρήσετε μαρασμό του φυτού που δεν έχει κάποια άλλη αιτία, μετακινείστε το σε ένα ελαφρά ημισκιερό σημείο. Ακόμη κι αν μειωθεί η ανθοφορία του, τουλάχιστον θα παραμείνει ζωντανό χωρίς να καεί από την ήλιο και την ζέστη :)


Αν της στερήσετε τον ήλιο μόνο ...κακό θα της κάνετε. Από τα εξ΄εξοχήν ανθεκτικά σε ήλιο, ζέστη αλλά και ξηρασία φυτά αφού το υπερβολικό πότισμα έχει σαν αποτέλεσμα η Βουκουμβίλια να γεμίζει φύλλα και όχι λουλούδια.
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα της. Πολύ ανθεκτικός στον καλοκαιρινό ήλιο, κατάλληλος για φύτευση σε οποιοδήποτε απροστάτευτο σημείο στον κήπο, στο μπαλκόνι όπως και συνδυαστικά με λαχανικά τα οποία προστατεύει από ζιζάνια - ασθένειες. 
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα του. 

Σε ημισκιερές θέσεις το πλέον πιθανό ότι δεν θα ανθίσει για ολόκληρο το καλοκαίρι ή θα βγάλει ...ένα και μοναδικό λουλούδι :)
Aντίθετα αν τον τοποθετήσετε σε σημείο με άπλετο ήλιο η ανθοφορία του είναι συνεχής από τον Μάϊο έως και το τέλος του καλοκαιριού.
Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την φροντίδα του. Η έντονη ζέστη σε συνδυασμό με υγρασία είναι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών στις Τριανταφυλλιές, οι οποίες με το που θα εμφανιστούν πρέπει να καταπολεμηθούν με ψεκασμό με το κατάλληλο σκεύασμα, όμως ανήκουν στα κατ΄εξοχήν είδη που δεν ευδοκιμούν και κυρίως δεν ανθοφορούν σε θέσεις που δεν επικρατεί πλήρης ηλιοφάνεια.  


Αυτό που κάνει αρκετούς ερασιτέχνες κηπουρούς να πιστεύουν ότι ο έντονος ήλιος δεν ευνοεί τα γεράνια τους δεν είναι αλήθεια. Το γεράνι ανήκει στα ανθεκτικότερα φυτά σε κάθε είδους κλιματολογική συνθήκη, σε θέση χωρίς ήλιο η ανθοφορία του είναι κατά πολύ μειωμένη και αυτό που ίσως φταίει αν δεν τα ...πολυκαταφέρνετε με ένα τόσο εύκολο φυτό είναι απλά ότι μάλλον το ποτίζεται παραπάνω απ΄όσο χρειάζεται :) 
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα τους. 

Γενικά όλα τα κατάλληλα για φράχτες και αναρριχήσεις καλοκαιρινής ανθοφορίας είναι ανθεκτικά και έχουν ανάγκη από τον ήλιο, διαφορετικά ανθίζουν από ελάχιστα έως ...καθόλου!
Για να διατηρηθούν όμως εύρρωστα θα πρέπει να ποτίζονται ακόμη και καθημερινά, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. 


Δεν υπάρχει η παραμικρή σκιά στους βράχους και τα βουνά που η Λεβάντα αναπτύσσεται ως αυτοφυές ή στα επαγγελματικές καλλιέργειες για χρήση στην φαρμακευτική και την κοσμετολογία.
Ευδοκιμεί μεν ικανοποιητικά και σε ημισκιερά σημεία αλλά με πολύ πιο μειωμένη ανθοφορία. 

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα της. 


Από τα πιο "σκληρά" και ανθεκτικά στον ήλιο και την ζέστη καλοκαιρινά φυτά, είτε πρόκειται για ψηλές ποικιλίες κατάλληλες για φράχτες-αναρριχήσεις είτε χαμηλής ανάπτυξης Λαντάνες για γλάστρες, χαμηλά παρτέρια.
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα της. 

Οι πολύχρωμες κρεμαστές γλάστρες με Πετούνιες είναι από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στα φυτώρια, από τα μέσα της άνοιξης και σε ολόκληρη την διάρκεια του καλοκαιριού. 
Για την ανθοφορία της Πετούνιας το έντονο φως απαραίτητο, αν παρατηρήσετε ότι δεν αναπτύσσεται κανονικά μη την τοποθετήσετε σε  σκιά παρά ελλατώστε τα ποτίσματα, σιγουρευτείτε ότι το χώμα της διαθέτει καλή αποστράγγιση και αποφύγετε στην διάρκεια του ποτίσματος το βρέξιμο φύλλων και λουλουδιών. 
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα της. 


Το κλασσικό καλοκαιρινό ...σκουπάκι επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικό στον ήλιο και την ζέστη. 
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα του. 

Προτιμάται για φύτευση σε ιδιαίτερα εκτεθειμένους στον ήλιο δημόσιους χώρους, όπως πχ στα διαζώματα των εθνικών οδών, πεζοδρόμια κλπ.
Μένει ανεπηρέαστη από την ζέστη και ανήκει γενικά στα πιο σκληρά και ανθεκτικά καλοκαιρινά είδη με εντυπωσιακή ανθοφορία.
Eδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα της.