Συμβουλές φροντίδας για την ΛΑΝΤΑΝΑΑειθαλής, πολυετής και ιδιαίτερα ανθεκτικός θάμνος, γι΄αυτό και η χρήση της Λαντάνας είναι πολύ συχνή σε δημόσιους χώρους, πάρκα, παρτέρια δρόμων κλπ. και γενικά εκεί όπου επιλέγονται καλλωπιστικά φυτά με μειωμένες απαιτήσεις σε φροντίδα και ανθισμένα την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.Εκτός από τις αναρριχώμενες ποικιλίες, που φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 2 μέτρα και είναι κατάλληλες για φράχτες, κάλυψη συρμάτινων περιφράξεων κλπ. υπάρχουν και οι έρπουσες-νάνες ιδανικές για χρήση σε χαμηλά παρτέρια αλλά και φύτευση σε γλάστρες


Η ανάπτυξη της Λαντάνας είναι γρήγορη αλλά "άναρχη", οι ελαφρά αγκαθωτοί βλαστοί αναπτύσσονται ασύμμετρα προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι τόσο οι αναρριχώμενες όσο και οι έρπουσες ποικιλίες χρειάζονται τακτικό κλάδεμα ώστε να διατηρούν το σχήμα τους.
Η ανθοφορία της διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης έως Νοέμβριο-Δεκέμβριο και ειδικά σε ήπιους χειμώνες είναι ελάχιστο το διάστημα που το φυτό δεν έχει λουλούδια. 

Τα μικροσκοπικά λουλούδια, που αναπτύσσονται σε ταξιανθίες, διαφέρουν σε απόχρωση ανάλογα με την ποικιλία και μπορεί να είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα με πιο συνήθεις συνδυασμούς το κίτρινο-ροζ και κόκκινο-πορτοκαλί.

Εκτός από τακτικό πότισμα, τους καλοκαιρινούς μήνες, η Λαντάνα ανήκει στους θάμνους που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, αναπτύσσεται ικανοποιητικά ακόμη και σε  φτωχά εδάφη, αντέχει χωρίς πρόβλημα ακόμη και σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και οι μόνες συνθήκες που μπορούν να βλάψουν ένα υγιές φυτό είναι αυτές του παγετού.  

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους και ακόμη και αυτοί που μεταφέρονται από τον αέρα πολύ συχνά θα δημιουργήσουν νέα φυτά σε κάποιο σημείο κοντινό μιας φυτεμένης Λαντάνας, τα οποία μπορείτε αν θέλετε να μεταφυτέψετεΤο κλάδεμά της γίνεται αρχές της άνοιξης, όμως και σε ολόκληρη την διάρκεια του καλοκαιριού αν θέλετε να κόψετε βλαστούς για να τη βοηθήσετε να διατηρήσει τον σχηματισμό της μπορείτε να το κάνετε ειδικά σε ήδη αναπτυγμένα φυτά. 
Κλαδεύοντας όλους τους βλαστούς στο κάτω μέρος, μπορείτε να την διαμορφώσετε και σαν δεντράκι.  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 
pinterest.com/soulouposeto