ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πετούνια

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για την ΠετούνιαΠετούνιες! Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσθέσετε καλοκαιρινό ...χρώμα σε οποιοδήποτε σημείο του κήπου ή του μπαλκονιού


Το φυτό ...πασπαρτού αφού οι Πετούνιες μπορούν να φυτευθούν και να είναι το ίδιο εντυπωσιακές σε παρτέρια, γλάστρες, ζαρντινιέρες ή κρεμαστά καλάθια, μεμονωμένας ή και συνδυασμένες με άλλα καλοκαιρινής ανθοφορίας καλλωπιστικά είδη. 

Η ποικιλία των χρωμάτων σε άσπρες, κόκκινες, πορτοκαλί, μωβ-μπλε και κίτρινες αποχρώσεις σε συνδυασμό με την μακρά περίοδο ανθοφορίας τους από τέλος της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου και τις λιγοστές απαιτήσεις τους σε φροντίδα κάνει τις Πετούνιες από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά για ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς κήπους και μπαλκόνια. 

PETUNIA

PETUNIA

Τα λουλούδια τους σε κωνοειδές σχήμα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο μαζί με τα μικρά αλλά πυκνά φύλλα τους, το δε ύψος του φυτού ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να φτάσει έως και τα 50 cm. Tο μέγεθος των λουλουδιών διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία με πιο εντυπωσιακές τις Πετούνιες με τα ιδιαίτερα μεγάλα άνθη. 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές και οι δίχρωμες ποικιλίες, ειδικά αν φυτευθούν αναμεμειγμένες με μονόχρωμες Πετούνιες. 


Για φύτευση απευθείας στο έδαφος επιλέξτε νάνες-έρπουσες Πετούνιες, κάποιες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες και για εδαφοκάλυψη,  ενώ για δοχεία φύτευσης και κρεμαστά καλάθια μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι ποικιλίες. 

Γενικά η Πετούνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρεμοκλαδές, αναρριχώμενο ή φυτό εδαφοκάλυψης ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξετε και το σημείο που θα την τοποθετήσετε. 

PETUNIA
PETUNIA

Έχει ανάγκη από κανονικό πότισμα όμως οι απαιτήσεις της σε νερό διαφέρουν ανάλογα και με το σημείο που θα τις τοποθετήσετε, αφού Πετούνιες σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια που βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένες στο ήλιο θα χρειαστούν ακόμη και καθημερινό πότισμα, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. 
Οι πετούνιες γενικά αγαπούν τα ηλιόλουστα σημεία και ενώ ευδοκιμούν ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις η ανθοφορία τους μειώνεται αισθητά. 

PETUNIA

Αντίθετα με το φως δεν ...συμπαθούν καθόλου το βρέξιμο των φύλλων και των λουλουδιών τους, γι΄αυτό και προτιμήστε να τις ποτίζετε με ποτιστήρι και όχι λάστιχο, ώστε το σώμα του φυτού να παραμένει στεγνό και αν είναι δυνατόν προστατέψτε τις Πετούνιες από το νερό της βροχής που καταστρέφει τα πολύ λεπτά λουλούδια τους και δίνει και στο φύλλωμα την όψη ...ταλαιπωρημένου φυτού.  

PETUNIA

Ένα φυτόχωμα καλής ποιότητας και ένα υγρό λίπασμα γενικής χρήσης για καλλωπιστικά, μία φορά το μήνα για το διάστημα του καλοκαιριού, ενισχύει την ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού, ενώ και η αφαίρεση των ξερών λουλουδιών και το περιστασιακά κορφολόγημα στις άκρες των βλαστών, ειδικά όταν αυτοί αποκτήσουν μεγάλο μήκος, επίσης βοηθά σημαντικά στο να διατηρεί η Πετούνια την υγιή και όμορφη όψη της.  

PETUNIA

Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με σπόρους όμως ανήκουν στα πιο οικονομικά εποχιακά φυτά και από τις αρχές της άνοιξης θα βρείτε  γλαστράκια Πετούνιας σε όλα τα φυτώρια ακόμη και με 0,50 ευρώ. Βεβαίως αυτά τα ιδιαίτερα μικρά φυτά δεν θα επιζήσουν για πολύ καιρό σε τόση μικρή ποσότητα χώματος, γι΄αυτό και επιλέξτε ή να αγοράσετε απευθείας μεγαλύτερες γλάστρες με Πετούνιες ή μεταφυτέψτε μερικά μικρά φυτά μαζί σε μεγαλύτερες γλάστρες-ζαρντινιέρες ή κρεμαστά καλάθια. 

Δείτε και...