ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Κατηφές

Μαζί με τον βασιλικό αποτελούν τα ...σύμβολα του Ελληνικού καλοκαιριού σε κήπους και μπαλκόνια. Με καταγωγή από το Μεξικό ο κατηφές είναι γενικά δημοφιλής σε όλες τις Μεσογειακές αλλά και χώρες με εύκρατο κλίμα σε Αφρική-Αμερική. Όπως ακριβώς και ο βασιλικός και ο κατηφές προστατεύει καλοκαιρινούς λαχανόκηπους από ζιζάνια-έντομα εδάφους, λόγω κάποιων εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες, ενώ θεωρείται ότι και αυτός απωθεί τα κουνούπια. Βεβαίως κάτι τέτοιο ίσως ίσχυε για τις παλιές παραδοσιακές ποικιλίες, αφού πλέον πολύ συχνά θα δείτε τα κουνούπια να κάθονται ανενόχλητα πάνω στα φύλλα τόσο του βασιλικού όσο και του κατηφέ :) και δεν είναι πλέον αυτός ο βασικός λόγος για να τον έχετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, αλλά το έντονο χρώμα που θα προσφέρει με την παρατεταμένη ανθοφορία του από τον Μάϊο έως και τις αρχές του χειμώνα.

Ανάλογα με την ποικιλία τα κίτρινα, πορτοκαλί ή κεραμιδί λουλούδια του έχουν σχήμα μαργαρίτας αποτελούμενα από πολλές σειρές πετάλων ή είναι ολοστρόγγυλα με "κατσαρά" πυκνά-κλειστά πέταλα, με εντυπωσιακότερες τις  ποικιλίες με μικρού ή μεγάλου μεγάλου μεγέθους δίχρωμα άνθη. 
Οι δεκάδες υβριδικές ποικιλίες δεν διαφέρουν μόνο ως προς το μέγεθος-μορφή των λουλουδιών αλλά στο συνολικό μέγεθος-ύψος του φυτού. 
Ο κατηφές μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, παρτέρια ενώ οι ποικιλίες πιο ψηλής ανάπτυξης που μπορεί να φτάσουν τα 50-60 εκατοστά είναι κατάλληλες και για χρήση σε χαμηλούς φράχτες.
Χρειάζεται άμεση έκθεση στον ήλιο για αρκετές ώρες την ημέρα, ενώ τις ιδιαίτερα θερμές περιόδους του καλοκαιριού ιδανικότερο είναι ένα έντονα φωτεινό αλλά ημισκιερό σημείο, ώστε ο ήλιος ή ο ζεστός αέρας να μην καταπονούν μόνιμα το φύλλωμά του. 
Ένας μύθος που συχνά γίνεται αιτία πολλοί ερασιτέχνες κηπουροί να παραπονιούνται ότι οι κατηφέδες τους ξεραίνονται είναι ότι το πραγματικά ιδιαίτερα ανθεκτικό αυτό φυτό δεν έχει ανάγκη από πολύ νερό. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο και ο κατηφές χρειάζεται πότισμα από τις αρχές της άνοιξης κάθε 1-2 ημέρες και καθημερινά σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού -χωρίς να βρέχονται τα φύλλα του- όπως και καλή αποστράγγιση όταν βρίσκεται σε δοχεία φύτευσης, χωρίς καθόλου πιάτο, ώστε το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα να στεγνώνει εντελώς.

Εκτός όμως του ποτίσματος δεν είναι καθόλου απαιτητικό φυτό σε φροντίδες, ούτε και προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες.  Δεν χρειάζεται κλάδεμα και χωρίς καθόλου λίπανση θα αναπτυχθεί εξίσου καλά αν ο ήλιος και το νερό που λαμβάνει είναι αυτά που χρειάζεται, ενώ και το κόψιμο των ξερών λουλουδιών συμβάλλει στην γενική ευρωστία του φυτού και την ακόμη πιο πλούσια ανθοφορία του. 

Ένα καλής ποιότητας φυτόχωμα γενικής χρήσης για εξωτερικό χώρο ανακατεμένο με μικρή ποσότητα κοπριάς είναι το ιδανικό χώμα για φύτευση τόσο σε παρτέρια όσο και γλάστρες, ζαρντινιέρες.
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους που θα συλλέξετε από τα ξεραμένα λουλούδια. Απλώστε τα σπόρια στον ήλιο για μερικές ημέρες και στην συνέχεια κλείστε τα σε αεροστεγή σακουλάκια για να τα φυτέψετε αρχές τις άνοιξης με το που θα αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. 

Στα φυτώρια σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού θα βρείτε μικρά και μεγαλύτερα έτοιμα φυτά, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη έχουν οι γλάστρες στις οποίες θα φυτέψετε ποικιλίες διάφορων χρωμάτων.  
Κομμένος δεν θα διατηρηθεί για πολύ αλλά ακόμη και για λίγες ημέρες τα λουλούδια είναι του πολύ όμορφα σε μικρά βαζάκια, στο μπαλκόνι ή τον κήπο.