Συμβουλές φροντίδας για τα ΓΕΡΑΝΙΑ


Σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού και κάθε ελληνικού κήπου και από τα λουλούδια που με εξαίρεση το αδιάφορο έως ανύπαρκτο άρωμά τους, συγκεντρώνουν όλα τα άλλα πλεονεκτήματα που τα κατατάσσουν στις πλέον όμορφες αλλά και  εύκολες επιλογές, ακόμα και για εντελώς ερασιτέχνες κηπουρούς.


Προέρχονται από την Αφρική, γι΄αυτό και αντέχουν όσο λίγα λουλούδια τη ζέστη και την ξηρασία και υπάρχουν σε δεκάδες διαφορετικά είδη της οικογένειας των γερανοειδών με πιό συνηθισμένα στην χώρα μας αυτό που αποκαλούμε μολόχα αλλά και τις βαμβακούλες, τα κρεμαστά δηλαδή γεράνια όπως και τα πελαργόνια, τα γεράνια με τα διπλά άνθη.
Το ίδιο ατέλειωτη και η ποικιλία τους σε χρώματα, υπάρχουν σε  άσπρο, πορτοκαλί, ανοιχτό και σκούρο κόκκινο, σε πάμπολες αποχρώσεις του ροζ και του μωβ αλλά και σε πάρα πολλές δίχρωμες ποικιλίες.

Από τα πιο οικονομικά φυτά, θα τα βρείτε σε οποιοδήποτε φυτώριο και πολύ εύκολα από ένα  θα δημιουργήσετε όσα θέλετε.   Κόψτε έναν φρέσκο βλαστό, απομακρύνετε τα φύλλα κοντά στη βάση του και φυτέψτε σε αφράτο χώμα. Προστατέψτε το τις πρώτες μέρες από τον καυτό ήλιο, ποτίζετε τακτικά και σύντομα αφού πέσουν και ξεραθούν όλα τα παλιά φύλλα του βλαστού, θα δείτε να ξεφυτρώνουν τα πρώτα κλαδάκια του νέου σας φυτού. 

Ιδανικά για κάθε είδους δοχείο φύτευσης (γλάστρες, ζαρντινιέρες, κρεμαστές γλάστρες και καλάθια) αλλά εξίσου όμορφα φυτεμένα και απευθείας στο έδαφος, ειδικά αν φυτέψετε μαζί πολλά φυτά διαφορετικών αποχρώσεων. Φυτεμένα σε ζαρντινιέρες ή και γλάστρες, ειδικά τα πελαργόνια σε διάφορα χρώματα,  από τις πιο απλές και ταυτόχρονα εντυπωσιακές προτάσεις για τα περβάζια των παραθύρων.
Πέρα από το πότισμα, αφήνοντας το χώμα ανάμεσα στα ποτίσματα να στεγνώνει εντελώς και συχνό καθάρισμα των ξερών λουλουδιών, για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν καινούργια, δεν θα σας ζητήσουν καμιά παραπάνω ιδιαίτερη φροντίδα.

Στα μεγάλα τους επίσης πλεονεκτήματα ότι πρόκεται για πολυετή κι όχι εποχιακά φυτά και ότι εκτός από την πλούσια ανθοφορία τους κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες παραμένουν καταπράσινα σ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Από τα φυτά που δύσκολα προσβάλλονται από ασθένειες, αν ωστόσο παρατηρήσετε αφύσικες διχρωμίες ή σημάδια στα φύλλα ή και ξεραμένα φύλλα και βλαστούς, που δεν οφείλονται στο λίγο ή υπερβολικό πότισμα, συμβουλευθείτε κάποιον γεωπόνο που θα σας προμηθεύσει με το κατάλληλο μυκητοκτόνο