ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Καλλιστήμονας

Το λουλούδι ...σκουπάκι
Τα πολύ ιδιόμορφου σχηματισμού λουλούδια που μοιάζουν με ...σκούπα όπως και το έντονο κόκκινο χρώμα τους που στο διάστημα ανθοφορίας του δίνουν πολύ εντυπωσιακή όψη είναι ο βασικός λόγος που ο Καλλιστήμονας ανήκει στους πιο δημοφιλείς αειθαλείς θάμνους - δέντρα για χρήση σε κήπους, πεζοδρόμια αλλά και δημόσιους χώρους, πάρκα κλπ. 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Callistemon Citrinus το επιστημονικό του όνομα με καταγωγή από την Αυστραλία και παρ΄όλο που χαρακτηρίζεται σαν θάμνος ο Καλλιστήμονας μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 4-5 μέτρα και να αναπτυχθεί σαν κανονικό δέντρο, ενώ με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να σχηματοποιηθεί και συντηρηθεί σε πιο χαμηλό μέγεθος. 
Οι βλαστοί καλύπτονται από λεπτά ανοιχτοπράσινα φυλλαράκια που μοιάζουν με εκείνα της Μυρτιάς και στην άκρη τους δημιουργούνται σε ανθοταξία τα πολύ ιδιαίτερα λουλούδια με τους κόκκινους στήμονες, που στην πραγματικότητα αυτοί είναι που προσφέρουν στο φυτό την πολύ εντυπωσιακή του όψη.
Μπορεί να καλλιεργηθεί σε παρτέρια αλλά και σε γλάστρες

ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Ο Καλλιστήμονας είναι ένα πολύ εύκολο φυτό χωρίς ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας και το βασικότερο για την σωστή ανάπτυξη και ανθοφορία του είναι να βρίσκεται σε έντονα ηλιόλουστο σημείο. Είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, γι΄αυτό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα συχνό πότισμα, παρά μόνο κάθε 2-3 ημέρες στην διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ ειδικά αν τον τοποθετήσετε σε γλάστρα αυτή θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση χωρίς να λιμνάζει το νερό του ποτίσματος.
Ευαίσθητος είναι μόνο στην παρατεταμένη παγωνιά και τους βοριάδες, γι΄αυτό και προτιμήστε να τον τοποθετήσετε σε ένα προστατευμένο από τον αέρα σημείο που όμως θα δέχεται το φως του ήλιου τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Ευδοκιμεί το ίδιο καλά και σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες χωρίς να επηρεάζεται από τα σταγονίδια και το αλάτι της θάλασσας. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στο γεγονός ότι τα άνθη παραμένουν στο φυτό για περισσότερους από 4-5 μήνες, αφού η ανθοφορία του Καλλιστήμονα ξεκινά την άνοιξη και διαρκεί έως τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου.
Ο πολλαπλασιασμός του μπορεί να γίνει με σπόρους που συλλέγονται από τους καρπούς, όταν τα λουλούδια του ξεραθούν, ή με μοσχεύματα στην αρχή της άνοιξης.