Bάψιμο δαπέδων - Πλακάκια/Παρκέ/Τσιμέντο

Παλιά πλακάκια δαπέδου, φθαρμένα ξύλινα παρκέ, άστρωτα τσιμεντένια δάπεδα.   Μπορείτε σε όλα να δώσετε εντυπωσιακή νέα όψη βάφοντάς τα με την βοήθεια stencils και αλλάζοντας με την συγκεκριμένη ανακαίνιση θεαματικά την συνολική εικόνα ενός χώρου.
Η βασική διαδικασία τεχνικά δεν έχει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία, απαιτεί μόνο στοιχειώδη υπομονή, σε δάπεδα μικρών διαστάσεων, πχ στον χώρο ενός μπάνιου, μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες και φυσικά τόσο ο χρόνος όσο και το κόστος είναι κατά πολύ μικρότερα από οποιαδήποτε άλλη επιλογή αλλαγής δαπέδου.


Το τελικό αποτέλεσμα αισθητικά, ανάλογα και με τον αριθμό των χρωμάτων και το σχέδιο stencil που θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να πάρει από απλά βαμμένη έως εκπληκτική όψη και να μοιάζει πραγματικά σαν ...ζωγραφισμένο.
Τα υλικά - εργαλεία που θα χρειαστείτε 
- Αστάρι* για πλακάκια-τσιμέντο ή ξύλο, ανάλογα με το είδος δαπέδου: 
Λευκό, υδατοδιαλυτό αστάρι με ιδιαίτερη πρόσφυση στις επιφάνειες εφαρμογής. Θα βρείτε πολλά τέτοια προϊόντα σε όλα τα χρωματοπωλεία απλά επιλέξτε κάποιο πραγματικά ποιοτικό, ακόμη και εάν είναι ακριβότερο από άλλα. 
- Χρώμα: 
Η ασταρωμένη επιφάνεια μπορεί να βαφτεί και με ένα ποιοτικό χρώμα για τοίχους όμως τα χρώματα κιμωλίας, λόγω της εντελώς ματ υφής του αποτελέσματος, ειδικά στις εφαρμογές με stencils προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα αισθητικά. Και χρώματα κιμωλίας θα βρείτε πλέον στην αγορά από πολλές εταιρίες και σε διάφορες τιμές, όμως για ένα αποτέλεσμα και όμορφο και ανθεκτικό προτιμήστε κάτι αποδεδειγμένα ποιοτικό. Τα προϊόντα Annie Sloan εγγυώνται το αποτέλεσμα και στο βάψιμο δαπέδων. 
- Προστατευτικό βερνίκι: 
Είναι το βασικότερο προϊόν αφού είναι αυτό που θα αδιαβροχοποιήσει πλήρως την βαμμένη επιφάνεια και θα την κάνει ανθεκτική σε φθορές. Επιλέξτε το αντίστοιχο προϊόν που προτείνει η εταιρία του χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε και ειδικά για χρώματα κιμωλίας διευκρινείστε ότι θα χρησιμοποιηθεί σε βάψιμο δαπέδου, κάποιες μάρκες διαθέτουν ειδικό ιδιαίτερα ανθεκτικό βερνίκι για την συγκεκριμένη χρήση.  
- Stencils:
Tόσο σε καταστήματα-eshops της εγχώριας αγοράς με χρώματα-υλικά για βάψιμο όσο και, κυρίως, σε αντίστοιχα του εξωτερικού θα βρείτε stencils τοίχου-δαπέδου σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων-σχημάτων-διαστάσεων για να επιλέξετε αυτό που σας εξυπηρετεί καλύτερα, ανάλογα με το είδος του δαπέδου που θέλετε να βάψετε. Υπάρχουν stencils στις βασικές διαστάσεις που διατίθενται και τα πλακάκια, ώστε το δάπεδο μετά το βάψιμο να μοιάζει ακριβώς σαν να έχουν αντικατασταθεί τα ήδη υπάρχοντα, stencils πολύ μεγάλου μεγέθους για γρηγορότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας σε μεγάλα δάπεδα, stencils με μορφή μεγάλης "ροζέτας" ιδανικά για να διακοσμήσετε επιλεκτικά κάποια σημεία σε ξύλινα δάπεδα κλπ). Εδώ μπορείτε να δείτε ενδεικτικά μια από τις μεγαλύτερες συλλογές του είδους όπως και γενικές οδηγίες, videos εφαρμογής σε δάπεδα κλπ).  
- Ρολό, πινέλο, σκαφάκι μπογιάς, προστατευτική ταινία βαψίματος. 

 Η βασική διαδικασία 
1. Αρχικά καθαρίστε πολύ καλά το δάπεδο. Χρησιμοποιείστε ζεστό νερό και ισχυρό απορρυπαντικό ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος σκόνης, λεκέ. 
2. Τοποθετείστε προστατευτική ταινία περιμετρικά του δαπέδου. Μοιάζει το πιο απλό αλλά είναι μια από τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να γίνει με απόλυτη ακρίβεια ώστε η τελική όψη του δαπέδου να είναι άψογη και στο τελείωμα.
3. Περάστε με ρολό το 1ο χέρι αστάρι, χρησιμοποιώντας αν χρειάζεται και πινέλο στο σημείο των αρμών. Σε σκούρα δάπεδα-πλακάκια η πρώτη επίστρωση με αστάρι δεν θα καλύψει εντελώς την αρχική απόχρωση, σε αυτό το αρχικό στάδιο επιμείνετε κυρίως στους αρμούς η υπόλοιπη επιφάνεια θα τελειοποιηθεί με το 2ο χέρι.
4. Αφήστε μερικές ώρες να στεγνώσει εντελώς και περάστε με ρολό 2ο χέρι αστάρι
Στο στάδιο αυτό η προετοιμασία της επιφάνειας έχει ολοκληρωθεί και αφού στεγνώσει πλήρως το αστάρι μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία βαψίματος με χρώμα.   
Αν θέλετε το δάπεδο να έχει άλλη βασική απόχρωση αντί του λευκού, βάφετε με ρολό  1-2 χέρια της απόχρωσης που επιθυμείτε έως το αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο σε όλα τα σημεία και στην συνέχεια χρησιμοποιείται το stencil. 
5. Τοποθετείστε το stencil στο δάπεδο, στερεώστε σε 2-3 σημεία με ταινία ώστε να είναι πλήρως εφαπτόμενο του δαπέδου και με ρολό ή πινέλο-σταμπαδόρο και ελάχιστη ποσότητα χρώματος, γεμίστε τα κενά σημεία του σχεδίου του. 
Επαναλαμβάνετε την διαδικασία αυτή έως να καλυφθεί με το σχέδιο το σύνολο του δαπέδου.  
Τα stencils είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να διαθέτουν το απαραίτητο περιθώριο και ένα "σημάδι" στο σχέδιό τους που σας οδηγεί εύκολα για το που ακριβώς πρέπει να τοποθετηθούν κάθε φορά ώστε το αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο και απόλυτα συμμετρικό.
Αν μετά μερικές εφαρμογές η επιφάνεια του stencil έχει γεμίσει με χρώμα, πλύντε το με νερό, ώστε όταν το επανατοποθετείτε να μην αφήνει σημάδια χρώματος.  
Αν χρησιμοποιήσετε παραπάνω από ένα χρώματα για τη δημιουργία σχεδίου του stencil, ολοκληρώνετε κάθε φορά το βάψιμο με όλες τις αποχρώσεις και συνεχίζετε.  Εδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και γενικές οδηγίες για την χρήση των stencils. 
6. Αφού το χρώμα στεγνώσει εντελώς και στα τελευταία σημεία εφαρμογής  περάστε με ρολό το βερνίκι.  Αφήστε να στεγνώσει όσες ώρες συνιστούν οι οδηγίες του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε και περάστε και ένα 2ο χέρι. 
Ασφαλώς και μπορούν να υπάρξουν "παραλλαγές" ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. Για παράδειγμα το stencil μπορεί να εφαρμοστεί όχι σε ολόκληρο το δάπεδο αλλά επιλεκτικά ανά σημεία, μπορούν στις άκρες να δημιουργηθούν μπορντούρες είτε με χρώμα είτε με άλλου σχεδίου stencil περιμετρικά του δαπέδου ή να χρησιμοποιήσετε το stencil μόνο περιμετρικά για να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο με σχέδιο αφήνοντας το υπόλοιπο δάπεδο ως έχει κλπ. Σε όλες τις περιπτώσεις με προστατευτική ταινία θα οριοθετήσετε τα σημεία που πρέπει και θα ακολουθήσετε τα ίδια ακριβώς βήματα της βασικής διαδικασίας. 
Ίδιος είναι ο τρόπος που θα δουλέψετε είτε πρόκειται για πλακάκια, άστρωτο τσιμέντο ή παρκέ. Σε παρκέ βεβαίως που δεν είναι φθαρμένα και δεν θέλετε να αλλάξετε το χρώμα τους θα παραλείψετε το στάδιο ασταρώματος και θα δουλέψετε απευθείας πάνω στο ξύλο με χρώμα-βερνίκι.  

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα ή θα φθαρεί; 
Αυτή είναι η μόνη και βασική "ένσταση" των περισσοτέρων σχετικά με το βάψιμο δαπέδων γιατί ασφαλώς αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο ...μέγα ερώτημα ποιος δεν θα ήθελε πχ να αλλάξει εντελώς όψη στα παλιά πλακάκια στο μπάνιο, την κουζίνα ή να ανακαινίσει δάπεδα σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού μόνο ...βάφοντάς τα ή και σε υπό κατασκευή σπίτια να επιλέξει για κάποιους χώρους απευθείας μια τέτοια λύση αντί για το στρώσιμο του τσιμέντου με οποιοδήποτε υλικό επένδυσης. Και η μόνη ειλικρινής απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι ..."εξαρτάται" :) 
Τόσο από την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και τον σωστό τρόπο εφαρμογής σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, όσο βεβαίως και από την χρήση του χώρου στον οποίο θα κάνετε μια τέτοια αλλαγή. Γιατί είναι προφανές ότι αν πχ σύρετε ένα βαρύ έπιπλο πάνω σε ένα δάπεδο, βαμμένο-διακοσμημένο με αυτόν τον τρόπο, πολύ πιθανό αυτό θα χαραχτεί όπως όμως αντίστοιχα μπορεί να συμβεί και πάνω σε ένα δάπεδο από μάρμαρο, πλακάκι ή παρκέ το οποίο δεν έχει βαφτεί. Πάντως οι υπερβολές που ίσως ακούσετε-διαβάσετε ότι σε βαμμένα με αυτόν τον τρόπο δάπεδα αν περπατήσετε με τακούνια θα χαλάσουν, σκουπίζοντας με την ηλεκτρική θα χαραχτούν, αν τα σφουγγαρίσετε το χρώμα θα ...φύγει κλπ. σε καμιά περίπτωση δεν ισχύουν. 
Αυτό που τελικά και κυρίως προσφέρει αντοχή και μονιμότητα στο αποτέλεσμα είναι το προστατευτικό βερνίκι.
Τ
α βερνίκια αυτού του τύπου είναι προϊόντα πολλαπλής σύνθεσης, αρκετοί από τους σταθεροποιητές χρώματος που περιέχουν έχουν συχνά μεγαλύτερο βάρος από άλλα τους συστατικά με αποτέλεσμα μια μικρή ποσότητα να παραμένει στο κάτω μέρος γι΄αυτό και πριν την εφαρμογή χρειάζεται πολύ καλό ανακάτεμα. Ένα τρυκ που βοηθά στην μετέπειτα διαδικασία του ανακατέματος είναι να αφήσετε την συσκευασία πριν την ανοίξετε για 24 ώρες γυρισμένη ανάποδα.
Επίσης, χρησιμοποιώντας χρώματα κιμωλίας και το αντίστοιχο βερνίκι αυτό λειτουργεί πάνω στο χρώμα του δαπέδου ακριβώς όπως το κερί πάνω σε ένα βαμμένο με αντίστοιχα χρώματα έπιπλο. "Κλειδώνει" δηλαδή το χρώμα, δημιουργώντας ένα διαφανές ημιγυαλιστερό φιλμ πάνω στην βαμμένη επιφάνεια. Όμως αυτή είναι μια διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται αυτόματα με την εφαρμογή αλλά σταδιακά σε ένα διάστημα μερικών εβδομάδων. Έτσι και χρησιμοποιώντας αντίστοιχα προϊόντα στο δάπεδο, μπορείτε μεν να πατήσετε όταν το βερνίκι στεγνώσει εντελώς αλλά για το πρώτο διάστημα θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη "καταπόνηση" του πατώματος, τα ιδιαίτερα ...αιχμηρά τακούνια ή το ...ποδηλατάκι των παιδιών. :)
Ο τρόπος για να έχετε το καλύτερο και ανθεκτικότερο αποτέλεσμα είναι απλώς να ρωτήσετε όλες τις λεπτομέρειες εκεί απ΄όπου θα προμηθευτείτε τα προϊόντα και να τηρήσετε επακριβώς τις οδηγίες χρήσης τους. 
Ο τρόπος για να έχετε μια απόλυτα σίγουρη απάντηση στο πόσο ανθεκτικό είναι το αποτέλεσμα είναι φυσικά μια ...δοκιμή.
Μην ξεκινήσετε με ένα σύνθετο σχέδιο ή μεγάλης επιφάνειας δάπεδα.  Δοκιμάστε την όλη διαδικασία σε ένα μικρό κομμάτι δαπέδου π.χ στην είσοδο, ένα μικρό μπάνιο κλπ. με ένα απλό stencil και βάφοντας πάνω στο λευκό αστάρι με ένα μόνο ακόμη χρώμα. Μόνο έτσι θα ξέρετε αν πραγματικά ...αντέχει το δικό σας σπίτι τέτοιου τύπου ευκολότερες ανακαινίσεις από το π.χ να αλλάξετε πλακάκια ή παρκέ, αφού φυσικά πολύ διαφορετικά καταπονείται ένα δάπεδο σε σπίτια πχ που δεν υπάρχουν παιδιά, σε εξοχικά σπίτια μη μόνιμες κατοικίες κλπ. από ένα π.χ καθημερινό καθιστικό. 
Σε ό,τι αφορά το καθάρισμα των επιφανειών που έχουν υποστεί τέτοιας μορφής επεξεργασία, σαφώς και η χρήση σκληρών καθαριστικών έχει σαν συνέπεια την συντομότερη φθορά τους.  Αν λοιπόν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε την ...χλωρίνη σας απλώς αυτές οι ιδέες δεν είναι για εσάς :) αν όμως δεν θέλετε πια να ζείτε καθημερινά παρέα με τα ...παλιομοδίτικα πλακάκια που έτυχε να έχει το σπίτι και δεν σας πειράζει να τα σφουγγαρίζετε με ένα απλό καθαριστικό επιχειρήστε το και ίσως αποδειχτεί ο ...σωτήριος τρόπος για να αλλάξετε πραγματικά την συνολική όψη σε κάποιους χώρους  του σπιτιού που τα δάπεδα έχουν φθαρεί ή δεν σας αρέσουν. 

Σε ότι αφορά το καθαρά αισθητικό μέρος μιας τέτοιας αλλαγής, το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει όσο εντυπωσιακό αντέχουν ...η υπομονή και η φαντασία σας, με την χρήση μόνο ενός, δύο ή περισσότερων χρωμάτων, με stencils απλού ή πιο σύνθετου σχεδίου κλπ. 
Ειδικά η επιλογή των χρωμάτων ακόμη και αν δουλέψετε το stencil μόνο με μια απόχρωση είναι καθοριστική, αφού ακόμη και με το ίδιο σχέδιο stencil μπορεί να προκύψει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα, όσο έντονο ή πιο διακριτικό επιθυμείτε, ανάλογα με το βασικό χρώμα του δαπέδου και αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για το σχέδιο. 
Στο χώρο του μπάνιου ή και της κουζίνας μια τέτοια αλλαγή στο πάτωμα μπορεί να "σεταριστεί" και με την αντίστοιχη σε κάποια σημεία των τοίχων, αφού φυσικά η όλη διαδικασία δεν διαφέρει σε τίποτα.
Αυτό που επίσης ενδιαφέρει πάρα πολλούς είναι αν κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει σε εξωτερικούς χώρους, άστρωτα τσιμέντα, μπαλκόνια κλπ. 
Τα περισσότερα προϊόντα σε χρώματα κιμωλίας-αντίστοιχα βερνίκια έχουν την ...αυστηρή ένδειξη για "εσωτερικούς μόνο χώρους" και με την έννοια ότι φυσικά και δεν μπορούν να εγγυηθούν αποτέλεσμα για σημεία που είναι εντελώς εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και κυρίως στην υγρασία και το νερό. Αν βεβαίως χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό ακρυλικό χρώμα ενδεδειγμένο για εξωτερικούς χώρους και αντίστοιχο βερνίκι, ειδικά σε σκεπασμένα σημεία, το αποτέλεσμα θα αντέξει για αρκετό χρονικό διάστημα. Εδώ θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες ειδικά για το βάψιμο με stencils σε δάπεδα εξωτερικών χώρων. 
Για δάπεδα στρωμένα με μάρμαρο* ή μωσαϊκό* πριν αποπειραθείτε κάτι αντίστοιχο, κάντε απαραίτητα μια δοκιμή σε ένα "κρυφό" μικρό σημείο και αφού χρησιμοποιήσετε ένα αστάρι ή αντίστοιχο προϊόν που απ΄όπου το προμηθευτείτε θα σας εγγυηθούν ότι είναι ειδικό για τα συγκεκριμένα υλικά, που παρουσιάζουν ιδιομορφίες σε σχέση με την απορροφητικότητα που διαθέτουν σε σχέση με πλακάκια, ξύλο ή τσιμέντο κλπ.
Σε ό,τι αφορά το καθαρά πρακτικό-τεχνικό μέρος της διαδικασίας και εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία στην χρήση stencils θα σας βοηθήσει πολύ να ξεκινήσετε από μια υποτυπώδη δοκιμή και ανεξάρτητα από το είδος χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε πάνω σε μερικά μεμονωμένα πλακάκια, ξύλινες σανίδες κλπ. "Παίξτε" εκεί με ένα μικρό stencil και με όποιου είδους χρώματα ήδη διαθέτετε, για να δείτε πως ακριβώς γίνεται, πόσο λίγη είναι η ποσότητα χρώματος απαιτείται για να βαφτεί σωστά το σχέδιο και γενικά όλες τις λεπτομέρειες, ώστε ξεκινώντας το βάψιμο ενός δαπέδου να είστε εξοικειωμένοι και όλα να είναι ευκολότερα. 

(*) Αν χρησιμοποιήσετε χρώμα κιμωλίας που στις προδιαγραφές του αναφέρει ότι εφαρμόζεται πάνω σε πλακάκι, ξύλο, τσμέντο κλπ χωρίς καμιά προεργασία (τρίψιμο, αστάρι κλπ), η διαδικασία ασταρώματος μπορεί να παραληφθεί και να αντικατασταθεί με το αρχικό βάψιμο του δαπέδου σε όποια απόχρωση θέλετε, που θα πρέπει βεβαίως να είναι διαφορετική από αυτή που θα δουλέψετε στην συνέχεια με το stencil ώστε να διακρίνονται τα σχέδια του. Aπ΄όπου προμηθευτείτε τέτοιου τύπου χρώμα διευκρινείστε την χρήση που θα κάνετε, αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε σε μάρμαρα-μωσαϊκά ώστε να σας διαβεβαιώσουν ότι είναι κατάλληλο για και τα συγκεκριμένα υλικά. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
pinterest.com/soulouposeto