Ο Δ Η Γ Ο Σ για ΒΑΨΙΜΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝΕίτε πρόκειται για τα κάγκελα της αυλής, του μπαλκονιού ή  την  αυλόπορτα, για σιδερένια έπιπλα εξωτερικού αλλά και εσωτερικού χώρου ή για οποιοδήποτε άλλο μικρό και μεγαλύτερο σιδερένιο ή μεταλλικό αντικείμενο, δεν είναι καθόλου δύσκολο να συντηρήσετε το παλιό του χρώμα ή να το αλλάξετε με όποιο εσείς επιθυμείτε μόνοι και χωρίς τη βοήθεια κανενός ειδικού.

Η διαδικασία σχετικά με  όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ειδικά υλικά και χρώματα αλλά και καθαρά πρακτικά, έχει πολλές ομοιότητες με το βάψιμο και την επεξεργασία  ξύλινων επιφανειών και το πρώτο και βασικό που πρέπει να  είστε σίγουροι,   από τι ακριβώς είδους υλικό είναι κατασκευασμένη η επιφάνεια που θέλετε να βάψετε.
Σιδερένιες και μεταλλικές επιφάνειες κάθε τύπου και μορφής μπορούν να τριφτούν, να βαφτούν και γενικά να επεξεργασθούν από ερασιτέχνες ..."μάστορες" με τη χρήση των κατάλληλων υλικών και χρωμάτων,  σε αντίθεση με οτιδήποτε φτιαγμένο από αλουμίνιο  ή ανοξείδωτο που βάφεται μόνο από επαγγελματίες σε ειδικούς χώρους με ηλεκτροστατική βαφή.
Αν ωστόσο θέλετε οπωσδήποτε να βάψετε τέτοιου είδους αντικείμενα που ή όψη τους έχει φθαρεί μπορείτε να το κάνετε με μπογιά σε σπρέϋ όμως μην περιμένετε αποτέλεσμα διαρκείας, αφού το χρώμα δεν θα αντέξει στον χρόνο και τις ταλαιπωρίες και σύντομα θα αρχίζει να ξεφτίζει. 
Γι΄αυτό και για αμιγώς αλουμινένια ή ανοδείξωτα αντικείμενα αναθέστε την βαφή σε κάποιον ειδικό και αφού πριν, αναλόγως το είδος τους, βεβαιωθείτε ότι το κόστος βαφής σας συμφέρει περισσότερο από την αντικατάστασή τους. 
Αντίθετα κάθε μορφής σιδερένια κάγκελα, καλοριφέρ, σιδεριές παραθύρων και οποιοδήποτε άλλο σιδερένιο ή άλλου είδους μεταλλικό αντικείμενο μπορείτε να το βάψετε, σίγουροι ότι με λίγη προσοχή σε τίποτα δεν θα υπολείπεται το αποτέλεσμα από το αντίστοιχο  που θα κατόρθωνε  ένας επαγγελματίας ελαιοχρωματιστής.


Είδη χρωμάτων/υλικών


- Απλή ρεπουλίνη για μεταλλικές επιφάνειες
Μπογιά σε μορφή υγρή ή σπρέϋ με γυαλιστερό ή ματ φινίρισμα και σε πλήθος χρωμάτων, η βασική μπογιά για μεταλλικές επιφάνειες αντίστοιχη με την ρεπουλίνη για ξύλο ή το πλαστικό/ακρυλικό για τοίχους. Εφαρμόζεται σε λείες και καθαρές επιφάνειες αφού έχουν απομακρυνθεί προηγούμενως υπολείμματα μπογιάς και σκουριάς και δεν προσφέρει αντισκωριακή προστασία. Γι΄αυτό και πριν την χρήση της, σε επιφάνειες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να προηγηθεί ένα αντισκωριακό υπόστρωμα.
- Αντισκωριακό χρώμα
Επίσης σε υγρή μορφή ή σε σπρέϋ και σε γυαλιστερόματιριδίζον ή σφυρήλατο φινίρισμα, θα το βρείτε σε όλους τους βασικούς χρωματισμούς και αν και είναι ακριβότερο από την απλή ρεπουλίνη για μεταλλικές επιφάνειες, θα σας διευκολύνει πολύ στο βάψιμο σκουριασμένων επιφανειών αφού δεν χρειάζεται να απομακρύνετε πλήρως την σκουριά και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει και αντισκωριακή προστασία, χωρίς την χρήση κάποιου ειδικού υποστρώματος. Το πιο  διαδεδομένο τέτοιου τύπου  χρώμα στην εγχώρια αγορά και χωρίς καμιά διαφημιστική διάθεση, το γνωστό hammerite με εξαιρετικό όντως αποτέλεσμα αν εφαρμοσθεί σωστά.
- Διαλυτικά χρώματος
Τα περισσότερα χρώματα για μεταλλικές επιφάνειες δεν είναι υδατοδιαλυτά και αραιώνονται με το αντίστοιχο της κάθε μάρκας διαλυτικό ή με απλό white spirit
- Αστάρι για μεταλλικές επιφάνειες
Υπόστρωμα λευκού χρώματος που περνιέται πριν την μπογιά  και παρέχει αντισκωριακή προστασία σε κάθε είδους μεταλλική επιφάνεια.
- Μίνιο
Υπόστρωμα  για αντισκωριακή και αντιοξειδωτική προστασία με έντονη  κοκκινοπορτοκαλί απόχρωση. Προσφέρει  την μέγιστη  προστασία τόσο από την σκουριά όσο και την διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα προϊόντα όμως εξαιτίας ακριβώς του πολύ έντονου χρώματός του,  απαιτεί περισσότερα "χέρια"  για να καλυφθεί σωστά ειδικά από λευκή ή ανοιχτόχρωμης απόχρωσης μπογιά. 

Εργαλεία για βάψιμο μεταλλικών επιφανειών

Εκτός από την επιλογή της κατάλληλης ποιότητας και είδους μπογιάς για κάθε αντικείμενο και ο  τρόπος που θα περάσετε μ΄αυτήν την κάθε σιδερένια ή μεταλλική επιφάνεια, εξ΄ίσου σημαντικός για το αποτέλεσμα. 
 * Ρολό  * Πινέλο  * Πιστόλι βαφής ή  * Χρώμα σε σπρέϋ οι πιθανές επιλογές σας και γεγονός ότι γενικά το πιστόλι βαφής δίνει το πιο τέλειο και ομοιόμορφο φινίρισμα και  σε μικρές και στενές  επιφάνειες όπως π.χ κάγκελα, καλοριφέρ αλλά ακόμα περισσότερο σε μεγαλύτερες  π.χ μεταλλικά εξωτερικά ή εσωτερικά ντουλάπιακεντρικές επιφάνειες μεταλλικών ή σιδερένιων τραπεζιών  κλπ.
Για τέτοιου  είδους επιφάνειες με μεγάλο πλάτος κι αν δεν έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε πιστόλι θα τις βάψετε είτε με μπογιά σε σπρέϋ, για το ιδανικό αποτέλεσμα,   ή με ρολό βαψίματος από σφουγγάρι,  πάντως σε καμιά περίπτωση με πινέλο, αφού όσο κι αν ταλαιπωρηθείτε, η μπογιά δεν θα στρώσει ομοιόμορφα και το τελικό φινίρισμα θα έχει εμφανείς ατέλειεςΠριν το βάψιμο με οποιοδήποτε τύπο υποστρώματος ή χρώματος και αν δεν πρόκειται για καινούργιες και άβαφτες αλλά ήδη βαμμένες σιδερένιες ή μεταλλικές επιφάνειες  θα χρειαστεί να απομακρύνετε τρίβοντας με απλό γυαλόχαρτο, σπάτουλα ή τριβείο, για μεγάλες επιφάνειες, το προηγούμενο χρώμα στα σημεία που έχει πιθανόν ξεφτίσει. Όμως ακόμη κι αν η προηγούμενη μπογιά  δεν έχει φθαρεί  για να "σταθεί" το καινούργιο χρώμα πάνω στο παλιό υποχρεωτικά θα πρέπει να "αγριέψετε" με ελαφρό τρίψιμο την επιφάνεια που πρόκειται να βάψετε ειδικά αν είναι περασμένη με μπογιά γυαλιστερού φινιρίσματος και για να απομακρύνετε την μεγαλύτερη στρώση σκουριάς, αν υπάρχει, έστω κι αν πρόκειται να περάσετε μπογιά που εφαρμόζεται απευθείας πάνω στην σκουριά.

Σκουπίστε την σκόνη που θα δημιουργηθεί από το τρίψιμο και πλέον η  καθαρή και λεία επιφάνεια είναι έτοιμη για να βαφτεί με πινέλο, ρολό ή πιστόλι αφού βεβαιωθείτε ότι η μπογιά που θα χρησιμοποιήσετε είναι σωστά και όσο χρειάζεται αραιωμένη. 

Θα πρέπει να "στέκεται" χωρίς να "τρέχει" πάνω στην επιφάνεια που βάφετε αλλά και να "δουλεύεται" με άνεση με το ρολό ή το πινέλο, γι΄αυτό κι αν δεν έχετε ιδιαίτερη σχετική εμπειρία δοκιμάστε την πρώτα  σε κάποια πρόχειρη επιφάνεια γιατί είτε είναι αραιή είτε ιδιαίτερα πηχτή θα σας ταλαιπωρήσει για να στρώσει ομοιόμορφα  και θυμηθείτε ότι σίγουρα θα χρειαστεί να την αραιώσετε ξανά κατά την διάρκεια που βάφετε όταν διαπιστώσετε ότι το ρολό ή το πινέλο δεν "τσουλάνε" στην επιφάνεια με άνεση, αφού η έκθεση στον αέρα "στεγνώνει" το χρώμα όχι μόνο πάνω στην βαμμένη επιφάνεια αλλά και στο κουτί ή το σκαφάκι.  


Ειδικά όταν βάφετε κάγκελα, η σωστή ρευστότητα και υφή της μπογιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε τελειώνοντας να μην υπάρχουν "τρεξίματα" και ανομοιομορφίες που με το που θα αρχίσουν ήδη να στεγνώνουν, δυστυχώς, δεν διορθώνονται παρά μόνο τρίβοντας ξανά  και βάφοντας από την αρχή τα σημεία αυτά. 
Για να αποφύγετε τέτοιου είδους "ατυχήματα" ξεκινήστε να βάφετε τα κάγκελα ελέγχοντας συχνά ...τι "συμβαίνει" στην πίσω πλευρά από αυτή που δουλεύετε ώστε έγκαιρα μ΄ένα πέρασμα του πινέλου να στρώσετε την μπογιά που πιθανόν έχει τρέξει και ξεκινήστε να βάφετε πάντα  από τα ψηλότερα σημεία  και συνεχίζοντας προς τα κάτω ώστε  αν η μπογιά στάξει αυτό να συμβεί στα σημεία που ακόμα δεν έχετε τελειοποιήσει  το βάψιμο.
Αφήνετε κάθε  προηγούμενο "χέρι μπογιάς" να στεγνώνει εντελώς πριν περάσετε το επόμενο και για να βάψετε σιδερένια και κάθε είδους μεταλλικά αντικείμενα σε εξωτερικό χώρο επιλέξτε μέρες και ώρες ζεστές και με ήλιο, που βοηθά την μπογιά να στεγνώνει σχεδόν αμέσως αλλά χωρίς καθόλου αέρα αφού η σκόνη αλλά και το παραμικρό σκουπίδι που θα κολλά στην βαμμένη επιφάνεια θα σας ταλαιπωρήσουν στο ομοιόμορφο "στρώσιμό" της μπογιάς. 
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, βάφοντας με πινέλα επιλέξτε κάποια μέτριας τουλάχιστον ποιότητας, αν διαλέξετε κάποιο πολύ φτηνό που κάθε μερικές πινελιές θα αφήνει αρκετές από τις τρίχες του πάνω στην επιφάνεια που βάφετε,  το κόστος σε ...νεύρα και ...υπομονή θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄όσα θα εξοικονομήσετε προτιμώντας το.Με απλή ρεπουλίνη για μεταλλικές επιφάνειες και πινέλο, ρολό, ανάλογα με το μέγεθός τους θα βάψετε και κάθε είδους μικρό ή μεγαλύτερο χρηστικό ή διακοσμητικό αντικείμενο που θέλετε να ανανεώσετε την όψη του, σιδερένια ή μεταλλικά έπιπλα, μεταλλικά δοχεία φύτευσης λουλουδιών κλπ. και φυσικά όπως ακριβώς και  κάθε τσιμεντένια ή ξύλινη επιφάνεια μπορείτε να "στολίσετε" και τις μεταλλικές με σχέδια stencils, ζωγραφίζοντάς πάνω τους τα δικά σας σχέδια, ανακατεύοντας χρωματισμούς με την μορφή τεχνοτροπιών κλπ.
Σε γενικές γραμμές η βαφή σιδερένιων και μεταλλικών επιφανειών δεν παρουσιάζει κάποια  ιδιαίτερη δυσκολία σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία για τοίχους ή ξύλινες επιφάνειες, απλά απαιτεί  λίγο μεγαλύτερη σημασία στη "λεπτομέρεια" και λίγη κούραση και υπομονή παραπάνω, αφού κατά βάση οι τέτοιου είδους επιφάνειες στο σπίτι αποτελούνται από πολλά, μικρά και   πανομοιότυπα  κομμάτια  κάτι που κάνει την διαδικασία ....μονότονη και ελαφρά ....βαρετή, όμως και το βάψιμο των μεταλλικών επιφανειών και κυρίως εκείνων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, είναι από τις ...υποχρεωτικές αγγαρείες συντήρησης για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.