Εργασίες Συντήρησης - Ανακαίνισης του σπιτιού που μπορείτε να πραγματοποιήσετε μόνοι σας

Φτιάξτο - Επιδιορθωσέ το Μόνος σου


Ένα μεγάλο μέρος των εργασιών που απαιτούνται όταν θέλετε να ανακαινίσετε - ανανεώσετε κάποιους χώρους αλλά κυρίως όταν χρειάζεται να αποκατασταθούν φθορές - ζημιές που σε κάθε σπίτι προκαλεί ο χρόνος, μπορούν να πραγματοποιηθούν  χωρίς απαραίτητα την ανάθεσή τους σε ανάλογου αντικειμένου επαγγελματίες. 

Ασφαλώς ο βαθμός δυσκολίας κάθε εργασίας διαφέρει ανά περίπτωση όμως σε γενικές γραμμές, αν είστε αποφασισμένοι να αφιερώσετε χρόνο και διαθέτετε στοιχειώδη υπομονή, δεν είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιήσετε μόνοι σας μικρής έκτασης μετατροπές - συντηρήσεις.
Το "μόνοι" βεβαίως δεν σημαίνει και ...αβοήθητοι :) αφού από το internet μπορείτε να αντλήσετε τεράστιο όγκο πληροφοριών για το πως ακριβώς γίνεται το κάθε τι, ενώ γνωστοί και φίλοι που ίσως κατέχουν περισσότερες από εσάς τεχνικές γνώσεις και κυρίως εργαλεία που δεν διαθέτετε είναι σε αυτές τις περιπτώσεις πραγματικά πολύτιμη βοήθεια

Η περίοδος του καλοκαιριού είναι η πιο ενδεδειγμένη για τέτοιου εργασίες - συντηρήσεις στο σπίτι. Δεν θα επιλέξετε ασφαλώς μέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για δουλειές που απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα, όμως οι καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν ανοιχτά παράθυρα σε εσωτερικούς χώρους και δυνατότητα πραγματοποίησης πολλών εργασιών στο μπαλκόνι ή στην αυλή, είναι οι καταλληλότερες, ενώ οι καλοκαιρινοί μήνες συχνά είναι και ο μοναδικός χρόνος που μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με παρόμοιες εργασίες σε εξοχικά σπίτια.  Βάψιμο Εσωτερικών - Εξωτερικών Χώρων

Αν είστε αρτιμελείς, σωματικά υγιείς και όχι ηλικιωμένοι δεν υπάρχει πραγματικά κανένα ελαφρυντικό για να μην βάφετε μόνοι σας το σπίτι :)
Ακόμη και εάν δεν έχετε ποτέ πιάσει ρολό-πινέλο για όλα υπάρχει η πρώτη φορά και το βάψιμο είναι από τις καταλληλότερες εργασίες για να ξεκινήσει κανείς να εξοικειώνεται με μερεμέτια στο σπίτι, λόγω του ότι δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ το άμεσα εμφανές αποτέλεσμα θα είναι η καλύτερη ...ανταμοιβή για τον κόπο σας :) 


Είτε θέλετε να φρεσκάρετε τα ήδη υπάρχοντα χρώματα των τοίχων, είτε να αλλάξετε αποχρώσεις συνολικά ή σε κάποιους μόνο χώρους του σπιτιού η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια.  
ΕΔΩ οι εντελώς ερασιτέχνες θα βρείτε Bήμα-βήμα Οδηγίες για το βάψιμο του σπιτιού 
και ΕΔΩ αναλυτικό ΟΔΗΓΟ για Τεχνοτροπίες, που μπορείτε επιλεκτικά να εφαρμόσετε σε κάποια σημεία των τοίχων. 

Στο βάψιμο εξωτερικών χώρων η μοναδική πρόσθετη δυσκολία είναι το πιθανό μεγάλο ύψος που προϋποθέτει τοποθέτηση σκαλωσιάς, διαδικασία που απαιτεί επαγγελματία ελαιοχρωματιστή.
Όμως χαμηλού και κανονικού ύψους τοίχοι σε αυλές - μπαλκόνια - πυλωτές, μάντρες κλπ. δεν παρουσιάζουν καμιά ιδιαιτερότητα και βάφονται με την ίδια ακριβώς διαδικασία όπως και εάν επρόκειτο για εσωτερικούς τοίχους. Βάψιμο σε ξύλα εξωτερικού χώρου - Κάγκελα

Πέργκολες, κάγκελα και κάθε τύπου στοιχεία διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων από ξύλο ή μέταλλο ανήκουν ...δυστυχώς σε αυτά που αν δεν συντηρηθούν - βαφτούν τακτικά όχι μόνο χαλά η όψη τους αλλά με τον χρόνο σαπίζουν και καταστρέφονται ολοσχερώς.
Η διαδικασία συντήρησής τους που περιλαμβάνει αρχικά την αποκατάσταση φθορών στο ξύλο, απομάκρυνση σκουριάς από μεταλλικές επιφάνειες κλπ. δεν είναι δύσκολη και γίνεται τόσο ευκολότερη όσο πιο συχνά πραγματοποιείται, συνήθως κάθε 1-2 χρόνια για ξύλα-μέταλλα εκτεθειμένα στον ήλιο και το νερό της βροχής.
Το μοναδικό που χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει, εκτός της βασικής χρήσης ρολού - πινέλου :) είναι πoια υλικά ακριβώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τον τύπο του ξύλου-μετάλλου και τον τρόπο που αυτά έχουν επεξεργαστεί - βαφτεί .
ΕΔΩ θα βρείτε πλήρη Αναλυτικό Οδηγό για βάψιμο-συντήρηση ξύλινων επιφανειών και
ΕΔΩ αντίστοιχες οδηγίες για το πως θα βάψετε μεταλλικά - σιδερένια αντικείμεναΒάψιμο σε Ντουλάπια - Πόρτες - Παράθυρα

Φρεσκάρισμα ή και αλλαγή χρώματος εύκολα μπορεί να γίνει σε κάθε ξύλινο στοιχείο εσωτερικού χώρου όπως πόρτες, παράθυρα, ντουλάπες, ντουλάπια κουζίνας κλπ. με χρώμα ή βερνίκι, ανάλογα με το τι προτιμάτε και αν πρόκειται για βαμμένο ή όχι ξύλο.
Με χρώματα κιμωλίας επίσης είναι εξίσου εύκολο να πραγματοποιήσετε τέτοιας μορφής εργασίες και σε επιφάνειες - ντουλάπια - πόρτες κλπ όχι από ξύλο αλλά υλικά όπως mdf, λακαρισμένα ξύλα κλπ.

Το πιο ...λεπτό σημείο ειδικά για βάψετε πόρτες είναι ότι θα πρέπει να μπείτε στον κόπο να τις αφαιρέσετε από το κάσωμα και να τις επεξεργαστείτε - βάψετε αφού τις ακουμπήσετε σε μια σταθερή επιφάνεια, ώστε να βαφτούν πραγματικά σωστά σε όλες τις πλευρές. 


ΕΔΩ θα βρείτε έναν ...συγκριτικό Οδηγό βαψίματος για ντουλάπια κουζίνας, ανάμεσα σε ακρυλικά και χρώματα κιμωλίας.  


Βάψιμο - Παλαιώσεις επίπλων

Πρόκειται πραγματικά για μια από τις πιο δημιουργικές ενασχολήσεις που ταυτόχρονα σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε εντελώς παλιά σας έπιπλα όπως και να αξιοποιήσετε φθαρμένα κομμάτια, αλλάζοντας αυτόματα και την διακόσμηση του σπιτιού στα σημεία που θα τα τοποθετήσετε.
Για να ξεκινήσετε και να ...πειραματιστείτε με την όλη διαδικασία προτιμήστε μικρά και "εύκολα" έπιπλα πχ ένα σκαμνάκι ή ένα μικρό τραπεζάκι που μπορείτε να επεξεργαστείτε πολλές φορές με διαφορετικούς τρόπους, απλώς και μόνο αν ανάμεσα στα ...πειράματά σας το ξαναβάφετε με λευκό χρώμα.
Στο SoulοuposeTo εκτός του βασικού Οδηγού για Παλαιώσεις Επίπλων θα βρείτε και πλήθος επιμέρους ιδέες - εφαρμογές σε κάθε είδους έπιπλα με διάφορες τεχνικές
Μονώσεις μικρών επιφανειών - Εργασίες αποκατάστασης φθορών από υγρασία


Τα προβλήματα υγρασίας είναι από τις συνηθέστερες ζημιές, ειδικά σε παλιά σπίτια. Σε περιπτώσεις φυσιολογικών φθορών μικρής έκτασης σε εσωτερικούς τοίχους, μπαλκόνια κλπ. μπορείτε να παρέμβετε χωρίς την βοήθεια ειδικού επαγγελματία με την προϋπόθεση ότι θα έχετε πλήρη και σίγουρη γνώση για την προέλευση της υγρασίας. 

Αν για παράδειγμα ένας τοίχος έχει "φουσκώσει" λόγω του νερού της βροχής ή συνθηκών γενικής υγρασίας που επικρατούν στο σημείο, απουσία θέρμανσης κλπ μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς το χρώμα ή και τον σοβά στην έκταση που έχει φθαρεί, να στοκάρετε ξανά τον τοίχο και να τον ξαναβάψετε αφού πριν περάσετε ένα ειδικό μονωτικό προϊόν - αστάρι που θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία σε όλα τα καταστήματα με χρώματα - υλικά οικοδομής.

Αν όμως η υγρασία εμφανιστεί ξαφνικά σε κάποιο σημείο που δεν δικαιολογείται, πχ σε κουζίνα, μπάνιο, εξωτερικούς τοίχους σε σημεία που περνούν υδροροές κλπ. αρχικά θα πρέπει ένας υδραυλικός να διαγνώσει και επιδιορθώσει την αιτία και στην συνέχεια να αποκατασταθεί η εξωτερική ζημιά του τοίχου.

Ένα προϊόν που επίσης μόνοι σας μπορείτε να τοποθετήσετε σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς τοίχους με προβλήματα υγρασίας είναι τα εύκαμπτα τεχνητά πετρώματα - πλακάκια

Αποτελούνται από σκόνη φυσικής πέτρας και ρητίνες, έχουν απόλυτα πειστική όψη πέτρας και το γεγονός ότι είναι εύκαμπτα δημιουργεί αισθητικά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ειδικά στις γωνίες, καμπύλες επιφάνειες κλπ. ενώ, εκτός της 100% υγρομόνωσης που επιτυγχάνουν, οι τοίχοι τα σημεία που θα ντύσετε με εύκαμπτες πέτρες-πλακάκια θα μένουν πάντα καθαροί και φυσικά δεν θα ξαναχρειαστούν ποτέ βάψιμο

Είναι ελαφρά, κόβονται εύκολα σε όποιο σχηματισμό - μέγεθος θέλετε με απλό κοπίδι, τοποθετούνται με την βοήθεια ειδικής κόλλας σε σκόνη που αναμειγνύεται με επίσης ειδικό γαλάκτωμα και μπορούν να τοποθετηθούν με ή χωρίς αρμό, όπως ακριβώς και τα συμβατικά κεραμικά πλακάκια.
ΕΔΩ μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.   


Τοποθέτηση Πατώματος Laminate

Η τοποθέτηση Laminate πάνω από φθαρμένα παρκέ, παλιά πλακάκια - μωσαϊκά - μάρμαρα είναι σίγουρα μια επιλογή που αναβαθμίζει σημαντικά την αισθητική του χώρου που θα πραγματοποιηθεί. 

Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη και το πιο σημαντικό είναι ο αρχικός σχεδιασμός για το σημείο απ΄όπου θα πρέπει να ξεκινήσει η τοποθέτηση, ανάλογα με το μέγεθος κάθε σανίδας laminate σε σχέση με το μήκος-πλάτος του δωματίου, ώστε τα κοψίματα που θα απαιτηθούν να βρίσκονται σε όσο πιο "κρυφά" σημεία.

ΕΔΩ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες - οδηγίες τοποθέτησης για τα πατώματα Laminate. 


Απλές διακοσμητικές παρεμβάσεις - ανακαινίσεις  

Η τοποθέτηση αυτοκόλλητων πλακιδίων βινυλίου, που σας επιτρέπουν με πραγματικά πολύ απλό τρόπο και μικρό κόστος να "αντικαταστήσετε" παλιά πλακάκια

Η διακόσμηση - επένδυση τοίχων με ξύλινα προφίλ, αποτελούμενα από απλά πηχάκια όπως και η τοποθέτηση ξύλινων σοβατεπί 

Ένα DIY Κεφαλάρι που μαζί με το βάψιμο του χώρου θα ανανεώσει εντελώς τον χώρο της Κρεβατοκάμαρας 
Η προσθήκη ενός DIY οικονομικού καθρέφτη μεγάλου μεγέθους  σε όποιο χώρο του σπιτιού πιστεύετε ότι χρειάζεται   


Η προσθήκη ξύλινων σχεδίων σε εντελώς επίπεδες εσωτερικές πόρτες και πόρτες ντουλάπας που θα αναβαθμίσει τον χώρο όπως και αν πραγματικά αλλάζατε τις πόρτες, 

είναι επίσης κάποιες από τις αλλαγές στην διαμόρφωση - διακόσμηση του σπιτιού που μπορείτε να πραγματοποιήσετε χωρίς την συμβολή κάποιου ειδικού και που δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις τέτοιου βαθμού που να μην μπορεί ακόμη κι ένας εντελώς ερασιτέχνης να αποκτήσει σε μικρό χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει το πιο σημαντικό. Την πραγματική θέληση και διάθεση να ομορφύνει τον προσωπικό του χώρο :)