Ντουλάπια Κουζίνας: Βάψιμο με Ακρυλικό ή χρώμα Κιμωλίας; Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα - Διαφορές


Ακρυλικό ή χρώμα Κιμωλίας για το βάψιμο στα Ντουλάπια Κουζίνας

Η αλλαγή χρώματος στα Ντουλάπια Κουζίνας είναι αρκετή για να αποκτήσετε μια ...καινούργια κουζίνα και μια διαδικασία που δεν είναι τόσο δύσκολη ή χρονοβόρα όσο αρχικά ...ακούγεται, είτε χρησιμοποιήσετε για το βάψιμο Ακρυλικό για ξύλο ή Χρώμα Κιμωλίας.
Η επιλογή ανάμεσα στις δύο αυτές λύσεις δεν είναι πάντα ...ελεύθερη αφού κατ΄αρχήν με Ακρυλικό χρώμα νερού για ξύλο μπορούν να βαφτούν αποκλειστικά ξύλινα ντουλάπια - πορτάκια κουζίνας ενώ με Χρώμα Κιμωλίας έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε απόχρωση και σε ντουλάπια από βακελίτη, μελαμίνη, mdf, λουστραρισμένο ξύλο χωρίς να χρειαστεί ξύσιμο - αφαίρεση του προηγούμενου χρώματος κλπ.  

ntoulapia-kouzinas-vapsimo-me-akryliko-kai-xrwma-kimwlias
Πριν λοιπόν αποφασίσετε ανάμεσα στα δύο για να βάψετε ξύλινα ντουλάπια, από κάθε τύπο αλουστράριστου ξύλο,  καλό είναι να γνωρίζετε μερικές καθοριστικές λεπτομέρειες ώστε τελικώς το όλο εγχείρημα να γίνει και όσο πιο απλά και γρήγορα αλλά και το τελικό αποτέλεσμα να αντέξει στον χρόνο. 

1. Η διαφορά κόστους ανάμεσα σε Ακρυλικό και Χρώμα Κιμωλίας για να βάψετε ντουλάπια κουζίνας, ειδικά αν θέλετε να δώσετε λευκή ή παλ ανοιχτόχρωμη απόχρωση σε καφέ-σκούρο ξύλο είναι σημαντική.
Το χρώμα κιμωλίας έχει βεβαίως πολύ μεγάλη καλυπτικότητα, όμως για ένα τέλειο αποτέλεσμα από σκούρο σε ανοιχτό χρώμα θα χρειαστείτε συνήθως τρία περάσματα τόσο με χρώμα όσο και με κερί, για να έχετε ένα ανθεκτικό στο χρόνο αποτέλεσμα, έτσι το συνολικό κόστος των υλικών για μια κουζίνα μετρίου μεγέθους θα ξεπεράσει τα 200 - 250 ευρώ. Αυτό βεβαίως για να χρησιμοποιήσετε ένα Α΄ποιότητας χρώμα κιμωλίας που εγγυάται το αποτέλεσμα, γιατί με οικονομικότερα αντίστοιχα χρώματα κατάλληλα για διακοσμητικές εφαρμογές, τεχνικές παλαίωσης σε μικρά έπιπλα κλπ καλό είναι να μην κάνετε ...πειράματα σε επιφάνειες όπως τα ντουλάπια της κουζίνας. 


2. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το ακρυλικό. Ένα καλής ποιότητας χρώμα είναι σίγουρο ότι και θα σας προσφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. 


3. Το "σφράγισμα" του χρώματος κιμωλίας με κερί, μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος" είναι γενικά το 50% της τελικής εμφάνισης του ξύλου και το 100% της αντοχής στο χρόνο της βαμμένης επιφάνειας, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για επιφάνειες με έντονη χρήση όπως τα ντουλάπια κουζίνας.
Χρησιμοποιείστε λοιπόν αντίστοιχα καλής ποιότητας κερί και ιδανικά της ίδιας μάρκας με το χρώμα κιμωλίας που θα χρησιμοποιήσετε. Ο συνδυασμός προϊόντων άλλων εταιριών σε χρώμα-κερί, η χρήση άλλου τύπου-μάρκας στερεωτικού χρώματος πχ βερνίκι σε σπρέϊ κλπ. ειδικά πάνω σε λευκό χρώμα έχει συχνά ως αποτέλεσμα σε λίγο χρόνο το ...κιτρίνισμα του.


4. Με χρώμα κιμωλίας θα βάψετε απευθείας πάνω στο ξύλο με ακρυλικό χρώμα νερού για ξύλο θα χρειαστεί να περάσετε πρώτα 1-2 χέρια αστάρι ξύλου.
Επίσης για πετυχημένες εφαρμογές με ακρυλικό χρώμα είναι απαραίτητο ένα πολύ ελαφρύ έστω γυαλοχαρτάρισμα του ξύλου, ώστε η επιφάνεια να "αγριέψει" ελαφρά και να είναι ευκολότερη η πρόσφυση του ασταριού. 5. Η τελική υφή του αποτελέσματος διαφέρει, αφού το χρώμα κιμωλίας δουλεύεται με χοντρό πινέλο ενώ το ακρυλικό με ρολό.
Έτσι το χρώμα κιμωλίας, ακόμη και στο απλό βάψιμο χωρίς εφαρμογή τεχνικών παλαίωσης και σε συνδυασμό με το κερί  δίνει πάντα ένα ανεπαίσθητα "αντικέ" αποτέλεσμα με κάποιες από τις "γραμμές" του χρώματος λόγω της χρήσης του πινέλου να είναι εμφανείς, σε αντίθεση με το ακρυλικό που η όψη-υφή του είναι εντελώς λεία.  6. Τα χρώματα κιμωλίας είναι ...μονόδρομος αν θέλετε να εφαρμόσετε στα ντουλάπια τεχνικές παλαίωσης και ασφαλώς το κόστος πολύ μικρότερο αν θελήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο μόνο στα πορτάκια αφήνοντας τα κουτιά των ντουλαπιών ως έχουν. 

7.  Το χρώμα κιμωλίας στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα, κάτι που επιταχύνει κατά πολύ την όλη διαδικασία, δεν χρειάζεται καν να περιμένετε για το επόμενο πέρασμα, αφού μέχρι να ολοκληρώσετε το πρώτο χέρι τα πρώτα ντουλάπια - πορτάκια που θα βάψετε θα έχουν ήδη στεγνώσει. 

Γενικά το βάψιμο των ντουλαπιών είναι μια μεγάλη αλλαγή που αν δεν πετύχει αισθητικά ή το αποτέλεσμα φθαρεί με τον χρόνο, στην πραγματικότητα αντί να την ανακαινίσετε θα έχετε ...καταστρέψει την κουζίνα σας :)
Κάτι που μπορεί σίγουρα να αποφευχθεί και το αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει πλήρως
, όποιου είδους χρώμα και εάν χρησιμοποιήσετε,  αν απλώς και μόνο κάνετε μια ...δοκιμή πριν την οριστική εφαρμογή.
Χρώματα κιμωλίας όπως και κερί θα βρείτε και σε πολύ μικρές συσκευασίες, ενώ μια μικρή συσκευασία ακρυλικού νερού για ξύλο όπως και το αστάρι μπορούν, αν τελικά δεν τα προτιμήσετε, να χρησιμοποιηθούν και σε κάθε είδους ξύλινη επιφάνεια που θα θελήσετε να βάψετε μελλοντικά.
Χρησιμοποιείστε και το χρώμα κιμωλίας και το ακρυλικό στην απόχρωση που θέλετε να βάψετε τα ντουλάπια σε μια "κρυφή" επιφάνεια, στο εσωτερικό από ένα πορτάκι κλπ. Ολοκληρώστε πλήρως την όλη διαδικασία και με τους δύο τύπους χρωμάτων, αφήστε μερικές μέρες το χρώμα να στεγνώσει πλήρως και να "σταθεροποιηθεί"  στην τελική του όψη και τότε αποφασίστε ποιο αποτέλεσμα σας ικανοποιεί περισσότερο.
Κάντε επίσης μια δοκιμή, ακόμη κι αν τα ντουλάπια σας δεν βάφονται με άλλη ποιότητα χρώματος παρά μόνο κιμωλίας, για να είστε απόλυτα σίγουροι για το αποτέλεσμα και χωρίς να ξεχνάτε ότι πολύ συχνά, ειδικά σε μικρές κουζίνες, το να αλλάξετε απλώς τα πορτάκια των ντουλαπιών είναι μια επιλογή πολύ πιο απλή και με όχι ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.