ΟΔΗΓΟΣ για Βάψιμο με Τεχνοτροπίες

Πληροφορίες, ιδέες και βήμα-βήμα οδηγίες για βάψιμο με ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ

H γενική φιλοσοφία της Τεχνοτροπίας στο βάψιμο, όποιου είδους και πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο-υλικό, δεν είναι παρά η δημιουργία στην επιφάνειά του ακαθόριστων, ασύμμετρων ή συγκεκριμένων σχεδίων-παραστάσεων με την χρήση είτε αποκλειστικά μόνο χρώματος, είτε σε ορισμένες τεχνοτροπίες-τεχνικές και κάποιων πρόσθετων υλικών. 


Οι πιο διαδεδομένες τεχνικές στο βάψιμο τοίχων, βασίζονται κυρίως στην χρησιμοποίηση δύο αποχρώσεων, εκ των οποίων η μία πιο σκούρου - έντονου χρώματος και που, ανάλογα με το είδος της κάθε τεχνικής, είτε "αναμεμειγμένες" δίνουν συνολικά ένα τρίτο παραμφερές χρωματικό αποτέλεσμα είτε διακρίνονται κατά τόπους και οι δύο αυτούσιες πάνω στον τοίχο. 


Ο τοίχος βάφεται αρχικά σε ένα από τα δύο χρώματα, 
με την κλασσική διαδικασία (ρολό - πινέλο) και στην συνέχεια με την 2η απόχρωση, δημιουργείτε το σχέδιο της τεχνοτροπίας που έχετε επιλέξει με την βοήθεια των εργαλείων/υλικών που η κάθε μία απαιτεί. 

Σε όλα τα μεγάλα χρωματοπωλεία, sites εταιριών χρωμάτων, γενικά στο internet, περιοδικά διακόσμησης κλπ θα βρείτε προτάσεις με πολλά σχέδια, για να δείτε αποτυπωμένο τουλάχιστον στο "χαρτί" το τελικό αποτέλεσμα της κάθε τεχνοτροπίας.
Ακόμη χρησιμότερο όμως, πολλές φορές και ...ασφαλέστερο, για το αν θα σας ικανοποιήσει τελικώς το αποτέλεσμα στον δικό σας χώρο, είναι να έχετε δει "ζωντανό" σε κάποιο άλλο σπίτι ή κοινόχρηστο χώρο έστω, το είδος της τεχνοτροπίας που θέλετε να εφαρμόσετε.

Δεν είναι όλες το ίδιο έντονες, γι΄αυτό και κάποιες προσφέρονται για μικρές και άλλες για μεγαλύτερες επιφάνειες, κάποιες είναι καταλληλότερες για τοίχους με μικρό πλάτος, κάποιες άλλες για τοίχους με δυσανάλογο ύψος αναλογικά με το μήκος τους κλπ.

Γενικός διακοσμητικός κανόνας, στον βαθμό βεβαίως που μπορεί να υπάρχουν "κανόνες" εκεί που οι επιλογές είναι κυρίως θέμα γούστου:
Όποια τεχνοτροπία κι αν επιλέξετε, αν την εφαρμόσετε στo σύνολο των τοίχων ενός δωματίου, δεν θα καταφέρετε να αναδείξετε ούτε τον χώρο ούτε τον κόπο σας.  Σε έναν ή δύο διπλανούς τοίχους, σε τοίχους μικρών διαστάσεων ή και μόνο σε επιλεγμένα σημεία, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο όμορφο ειδικά αν ο χώρος γενικά είναι μικρός.

Η οπτική εντύπωση για να μπορέσετε να κάνετε μια υποτυπώδη σύγκριση, ειδικά σε έντονου σχεδίου και αποχρώσεων τεχνοτροπίες, είναι παρόμοια όπως σε ένα δωμάτιο ντυμένο ολόκληρο με την ίδια ταπετσαρία, σε σχέση με έναν χώρο που επιλεκτικά μόνο έχει χρησιμοποιηθεί επένδυση στον τοίχο πχ πίσω από ένα χαμηλό έπιπλο, στο τζάκι, στον χώρο που φιλοξενεί το τραπέζι  ή το γραφείο ενός ενιαίου χώρου καθιστικό-τραπεζαρία, στον τοίχο που ακουμπά η πλάτη του κρεβατιού σε ένα υπνοδωμάτιο κλπ. Σαφέστατα στην 2η περίπτωση το μάτι "πέφτει" ευκολότερα και ξεχωρίζει αμέσως τα ιδιαίτερα αυτά σημεία ενώ ταυτόχρονα το σύνολο δεν είναι διακοσμητικά "παραφορτωμένο".


1. Τεχνοτροπίες 
με ΕΙΔΙΚΑ ΡΟΛΟ
Η απλούστερη μορφή τεχνοτροπίας, ιδανική για ερασιτέχνες και η πιο ...ακίνδυνη σε ό,τι αφορά τα "απρόβλεπτα" του αποτελέσματος.

Εκτός από όλα τα απαραίτητα για το αρχικό βάψιμο του τοίχου σε όποια απόχρωση θέλετε, θα χρειαστείτε επιπλέον ένα ειδικό ρολό.   


Θα τα βρείτε σε μεγάλα χρωματοπωλεία ή και πολυκαταστήματα με παρόμοια είδη.

Τα απλά ρολό τεχνοτροπίας  (από σφουγγάρι, λάστιχο ή δέρμα) υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά μεγέθη και σχέδια (σχήματα, ακαθόριστες γραμμώσεις κλπ) να είστε όμως προετοιμασμένοι ότι το κόστος των ρολό με ιδιαίτερα σχέδια, όχι αυτά που απλώς δημιουργούν πάνω στον τοίχο σχήματα με χρώμα, είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τα απλά ρολό βαψίματος.
Δείτε ενδεικτικάε εδώ .
Δουλεύοντας με ρολό τεχνοτροπίας αρχικά, βάφετε τον τοίχο μ΄ένα απλό ρολό, σε όποιο χρώμα έχετε επιλέξει και με όσα χέρια απαιτούνται ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. 
Αφού ο τοίχος στεγνώσει εντελώς, περνάτε μια δεύτερη απόχρωση με το ειδικό ρολό και με κινήσεις κάθετες, οριζόντιες ή διαγώνιες, ανάλογα τι απαιτεί το σχέδιο του ρολό που έχετε επιλέξει.Τελευταίας ..."τεχνολογίας" επίτευγμα τα ειδικά τρισδιάστατα διπλά ρολό, που με απλή μπογιά χωρίς την χρήση ζελέ, glaze ή άλλου πρόσθετου υλικού, "ζωγραφίζουν" περίτεχνα σχέδια στους τοίχους σας, με εξαιρετική λεπτομέρεια δίνοντας τους μορφή  σαν πραγματικά να είχαν επενδυθεί με ταπετσαρία ή να έχουν ζωγραφιστεί. 


Βασικό χαρακτηριστικό και ευκολία τους η ελεγχόμενη ποσότητα μπογιάς που χρησιμοποιούν για την αποτύπωση των σχεδίων, αφού δεν βουτάτε ολόκληρο το ρολό ο χρώμα, όπως συμβαίνει στα απλά ρολό τεχνοτροπίας, αλλά τροφοδούνται αυτόματα από το ενσωματωμένο απλό ρολό που συνοδεύει τον μηχανισμό τους με όποιο χρώμα μπογιάς έχετε επιλέξει. 
Αρκετά ...τσιμπημένα σε τιμή αλλά όχι τόσο που να τα καθιστούν απαγορευτικά, αναλογικά με το ιδιαίτερα εντυπωσιακό τους αποτέλεσμα, ενώ εκτός από τοίχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε είδους επιφάνεια, ακόμη και ύφασμα,  με την χρήση φυσικά των αντίστοιχα κατάλληλων χρωμάτωνΔείτε τα εδώ2. Τεχνοτροπία
 με ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ

Ίσως η πιο διαδεδομένη αν και όχι από τις ευκολότερες, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. 

Οι δυσκολίες της, αφ΄ενός ότι η σωστή επιλογή των χρωμάτων παίζει περισσότερο καθοριστικό ρόλο σε σύγκριση με άλλες, αφού δεν "αποδίδει" το ίδιο σε όλους τους χρωματισμούς αλλά και ότι, για να είναι πραγματικά πετυχημένη, απαιτεί μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες και το "δέσιμο" των αποχρώσεων.


Στα υπέρ της, σε σχέση με άλλες τεχνοτροπίες και ειδικά αν χρησιμοποιηθούν όχι ιδιαίτερα έντονοι χρωματισμοί, ότι δεν "κουράζει" τόσο το μάτι ακόμη κι αν εφαρμοσθεί σε πολύ μεγάλες επιφάνειες.  
Εδώ, όπως είναι προφανές, εκτός των απαραίτητων βασικών εργαλείων για βάψιμο θα χρειαστείτε επιπλέον ένα φυσικό σφουγγάρι και έναν κουβά με νερό.

Βάφετε αρχικά  τον τοίχο με την κλασσική διαδικασία στο πιο ανοιχτό χρώμα και το αφήνετε να στεγνώσει. Στη συνέχεια βρέχετε το σφουγγάρι, το στίβετε πολύ καλά και το βουτάτε στο 2ο χρώμα, το ξαναστίβετε επίσης καλά και το περνάτε με ταμποναριστές κινήσεις και κυκλική φορά  πάνω στον τοίχο. 
Kάθε φορά που χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι αυτό θα πρέπει να είναι απλά νωπό και με πολύ μικρή ποσότητα μπογιάς, πολύ καλά στυμμένο δηλαδή, διαφορετικά το 2ο χρώμα θα επικαλύψει σχεδόν πλήρως την αρχική απόχρωση του τοίχου και το μοτίβο της τεχνοτροπίας επί της ουσίας θα καταστραφεί. 

Όσο πιο πετυχημένα κατορθώσετε να "σβήσετε", αρμονικά και φυσικά, τα σχήματα που δημιουργεί το σφουγγάρι μέσα στο γενικό φόντο της πρώτης απόχρωσης που βάψατε τον τοίχο, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα θα είναι το αποτέλεσμα και αυτή ακριβώς είναι και η δυσκολία στην επιτυχία της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας.
Όλοι έχουμε δει τοίχους που "ισχυρίζονται" ότι είναι βαμμένοι με αυτήν την τεχνική, όμως στη πραγματικότητα η εικόνα που δίνουν είναι εκείνη των ακαθόριστων και "άτσαλα" σχεδιασμένων κύκλων μιας απόχρωσης πάνω σε μια άλλη. Στις επαγγελματικές εφαρμογές της όμως η κίνηση που διέγραψε το σφουγγάρι στον τοίχο διακρίνεται με δυσκολία και τα χρώματα "στις ενώσεις" τους έχουν αναμιχθεί με τέτοιο τρόπο που, παρά την διαφορά ανά σημεία του τοίχου σε σκούρο-ανοιχτό, το αποτέλεσμα δείχνει ενιαίο, σχεδόν σαν να μην πρόκειται μπογιά αλλά για χαρτί ή ύφασμα. 


Tip:Επειδή πολλές φορές, ανάλογα και με την ποιότητα της μπογιάς, τα χρώματα όταν στεγνώσουν πάνω στον τοίχο έχουν αρκετή απόκλιση από αυτό που βλέπετε αρχικά στην συσκευασία ή στο δειγματολόγιο, ολοκληρώστε την τεχνοτροπία σ΄ένα πολύ μικρό μέρος του τοίχου και αφήστε τα χρώματα να στεγνώσουν εντελώς πριν συνεχίσετε στο υπόλοιπο μέρος του, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η τελική απόχρωση του συνόλου είναι αυτή που θέλετε.3 παραλλαγές στο ...ίδιο θέμα 


1. Με σφουγγάρι 
και μία μόνο απόχρωση μπογιάς

Μια ενδιαφέρουσα και περισσότερο εύκολη στην δημιουργία της παραλλαγή της ίδιας τεχνικής, είναι να χρησιμοποιήσετε μία μόνο απόχρωση μπογιάς και στην συνέχεια, πριν όμως στεγνώσει εντελώς και με τον ίδιο όπως πιο πάνω τρόπο, να "ξανοίξετε" ορισμένα σημεία με το σφουγγάρι. Δουλέψτε σαν να σβήνετε ένα μαυροπίνακα, με αργές κινήσεις, "ξεβάφοντας" κατά τόπους και πολύ ελαφρά το φρεσκοβαμμένο χρώμα  με ένα βρεγμένο και πολύ καλά στυμμένο κάθε φορά φυσικό σφουγγάρι.

2. Με νάϋλον 
αντί για σφουγγάρι

Βάψτε τον τοίχο στο βασικό χρώμα (πιο σκούρο),αφήστε να στεγνώσει εντελώς και ξεκινήστε να περνάτε τμηματικά ένα δεύτερο χρώμα με κανονικό ρολό ή πινέλο.


Πριν στεγνώσει τσαλακώστε γερά στα χέρια σας ένα φύλλο νάϋλον - ζελατίνα, ανοίξτε το χωρίς να το ισιώσετε ιδιαίτερα, ακουμπήστε το πάνω στο νωπό ακόμη χρώμα, κουνήστε 1-2 φορές με σταθερές κινήσεις και τραβήξτε το με προσοχή. 

Η τεχνική αυτή δημιουργεί κατά τόπους πάνω στον τοίχο, τόσο χρωματικές ανομοιομορφίες-διχρωμίες,  όσο και μια "υποψία" ανάγλυφου η οποία γίνεται τόσο πιο έντονη, όσο πιο "παχύ" είναι το δεύτερο στρώμα της νωπής μπογιάς. Για την απόλυτα πετυχημένη εφαρμογή της θα πρέπει να δουλέψετε στην επιφάνεια του τοίχου, ειδικά αν είναι μεγάλος, τμηματικά.  

Βάφετε με την 2η απόχρωση ένα μέρος του τοίχου ξεκινώντας από το πάνω μέρος, ολοκληρώνετε την τεχνοτροπία με την ζελατίνα στο σημείο αυτό και συνεχίζετε με την ίδια σειρά: μπογιά-ζελατίνα. 
Και αυτήν την "παραλλαγή" με το νάϋλον αντί για σφουγγάρι, φυσικά μπορείτε να την εφαρμόσετε χρησιμοποιώντας και μόνο ένα χρώμα  δημιουργώντας έτσι εντονότερα και ελαφρά ανάγλυφης υφή σημεία, ίδιας απόχρωσης. 


Tip:Πριν ξεκινήσετε φροντίστε να έχετε αρκετά τέτοια φύλλα ζελατίνας αφού το καθένα χρησιμοποιείται μία μόνο φορά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλες περιτυλίγματος σαν αυτές π.χ που αμπαλάρουμε καλάθια για ποτά ή και απλές ανοιγμένες πλαστικές σακούλες super market. 

3. Με ύφασμα 
αντί για σφουγγάρι
Με τον ίδιο τρόπο, όπως και με το σφουγγάρι,  μπορείτε να δουλέψετε το χρώμα πάνω στον τοίχο χρησιμοποιώντας ένα αρχικά στεγνό και μαλακό  πανί, που στη συνέχεια θα στίβετε συχνά ή θα το αντικαταστήσετε, για να μην είναι ιδιαίτερα ποτισμένο με μπογιά.

Με σταθερές και κυκλικές κινήσεις ή ενσωματώστε την 2η απόχρωση, όσο ακόμη είναι νωπή, πάνω στο βασικό χρώμα του τοίχου χρησιμοποιώντας το πανί αντί για σφουγγάρι  ή ...ξεβάψτε ελαφρά και τελείως ανομοιόμορφα το ένα και μοναδικό χρώμα του, ακριβώς όπως θα κάνατε και με το σφουγγάρι ή την ζελατίνα, αν χρησιμοποιούσατε μία μόνο απόχρωση μπογιάς.  Με ένα διπλωμένο κομμάτι πανί μπορείτε να δουλέψετε με πολλούς ακόμη τρόπους πάνω στον τοίχο, αντί αποκλειστικά με κυκλικές κινήσεις, όπως π.χ "ρολλάροντας" το πανί ώστε να αποτυπώνει πάνω στο νωπό χρώμα το σχέδιο από τις πτυχές του ανάλογα με τον τρόπο που είναι διπλωμένο, να συνδυάσετε την οριζόντια και κάθετη κίνηση του υφάσματος πάνω στον τοίχο, να δουλέψετε ακόμη και με παραπάνω από δύο χρώματα αφού αφήνετε πρώτα να στεγνώνει η κάθε απόχρωση μπογιάς  κλπ. 


Tip: Εξαιρετικό αποτέλεσμα, σε κάθε μορφής παρόμοια τεχνική, θα έχετε χρησιμοποιώντας ένα μαλακό δερμάτινο πανί (πετσί) σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για τζάμια, για το αυτοκίνητο κλπ. ενώ όποιου είδους ύφασμα κι αν χρησιμοποιήσετε το σχέδιο στον τοίχο θα είναι τόσο πιο έντονο όσο περισσότερο παχύρευστη είναι η νωπή μπογιά, δηλαδή όχι ιδιαίτερα αραιωμένη με νερό.3. Τεχνοτροπία Linen


Σχετικά απλή, ιδιαίτερα εντυπωσιακή και όμως όχι και τόσο διαδεδομένη τεχνοτροπία που δίνει στις επιφάνειες που θα εφαρμοστεί περίπου ...υφασμάτινη υφή. 

Και εδώ θα χρειαστεί να βάψετε αρχικά τον τοίχο, με την συνηθισμένη διαδικασία (ρολό-πινέλο) σε λευκό ή κάποια ανοιχτόχρωμη απόχρωση και πάντως αρκετά πιο ανοιχτή από το 2ο χρώμα που θα χρησιμοποιήσετε. Αφήνετε το 1ο χρώμα να στεγνώσει εντελώς και στη συνέχεια, περνάτε με απλό ρολό ένα 2ο σκούρο-έντονο χρώμα.
Όσο ακόμη ο τοίχος είναι νωπός, με φαρδιά βούρτσα με όσο πιο σκληρό τρίχωμα "βουρτσίζετε" τον τοίχο αρχικά οριζόντια και στην συνέχεια κάθετα, σε ολόκληρη την βαμμένη επιφάνεια, έτσι ώστε μέσα από το έντονο χρώμα να διακρίνεται αμυδρά η αρχική λευκή ή ανοιχτόχρωμη απόχρωση του τοίχου. Εκτός από βούρτσες βαψίματος ή ανάλογες "οδοντωτές" σπάτουλες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου σκληρή βούρτσα, σκούπα κλπ. 


Οι "γραμμές" που θα τραβήξετε φυσικά και είναι αδύνατον να είναι ολόισιες, αλλά επιβάλλεται να κινούνται σε μια στοιχειώδη ευθεία, ενώ το πιο σημαντικό για την επιτυχία της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι σε κάθε "γραμμή" που θα τραβήξετε με τη βούρτσα ή την σπάτουλα η κίνηση θα πρέπει να φαίνεται συνεχόμενη, από την αρχή έως το τέλος κάθε οριζόντιας ή κάθετης γράμμωσης, χωρίς να διακρίνονται ξεκάθαρα τα σημεία που η βούρτσα σηκώθηκε από τον τοίχο για να ξανακουμπήσει, δημιουργώντας  κενά στο συνολικό σχέδιο.

Και αυτή την τεχνοτροπία μπορείτε να την εφαρμόσετε χρησιμοποιώντας ένα και μοναδικό χρώμα πάνω σε έναν λευκό τοίχο. Σ΄αυτήν την περίπτωση θα βάψετε τον τοίχο με ρολό σε όποια σκούρα θέλετε απόχρωση και με όσο πιο παχύρευστη (πηχτή) μπογιά είναι δυνατόν και με βούρτσα θα  δημιουργήσετε το  σχέδιο, με κάθετες ή οριζόντιες γραμμώσεις. 

Σε μεγάλα χρωματοπωλεία, που διαθέτουν υλικά και εργαλεία για επαγγελματίες, εκτός από τις απλές θα βρείτε και πιο εξεζητημένες/επαγγελματικές βούρτσες-σπάτουλες  που δίνουν στο χρώμα διαφορετική υφή π.χ μια πολύ πειστική όψη ξύλου,  άλλες δημιουργούν "κόκκους" χρώματος κλπ. δίνοντας στον τοίχο μια ψευδαίσθηση χρήσης και κάποιου ακόμη υλικού ενώ έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ακρυλικό - πλαστικό χρώμα για τοίχους. 
Πρόκειται για τεχνοτροπία με εξαιρετικό αποτέλεσμα και σε πολύ ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, για τις περιπτώσεις που θέλετε να προσθέσετε απλώς ένα διακριτικό "κάτι" παραπάνω στο απλό βάψιμο ενός τοίχου και συνδυάζεται πολύ εντυπωσιακά με ξύλινες κορνίζες/διακοσμητικά τα οποία θα τοποθετήσετε στον τοίχο που θα την εφαρμόσετε αφού πριν τα βάψετε και αυτά με την ίδια τεχνική. 


Tip: Μια ιδέα για να αναδειχθεί τέλεια η συγκεκριμένη τεχνοτροπία και πιο εύκολη στην δημιουργία της, είναι να την εφαρμόσετε όχι σε ολόκληρο τον τοίχο αλλά από το πάτωμα και μέχρι ένα ορισμένο ύψος του. Στο σημείο ένωσης της τεχνοτροπίας με το απλό βάψιμο του τοίχου, στην ίδια ή και διαφορετική απόχρωση, τοποθετείστε μια μπορντούρα με stencil ή ταπετσαρία, ένα κομμάτι ξύλου ή ένα γύψινο διαχωριστικό ή αν τα καταφέρνετε ζωγραφίστε μια δική σας μπορντούρα σε θέμα ανάλογο και ταιριαστό με τον συγκεκριμένο χώρο. 
4. Τεχνοτροπία 
με τσαλακωμένο ΧΑΡΤΙ  (Crinkle)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρυζόχαρτο, τσιγαρόχαρτο ή κάθε είδους  λεπτό λευκό χαρτί ή και απλές χαρτοπετσέτες (ο πιο οικονομικός τρόπος,) με μια διαδικασία όπου ο στόχος είναι περίπου ο ...ανάποδος του decoupage, να δημιουργηθούν δηλαδή στο χαρτί όσο γίνεται περισσότερα τσακίσματα, πτυχές ώστε τελικά η επιφάνειά του τοίχου να έχει κατά τόπους ανάγλυφη όψη. 


Είναι μια εξαιρετικά εντυπωσιακή τεχνοτροπία, το γεγονός και μόνο ότι στο βασικό της στάδιο χρησιμοποιεί μόνο μία απόχρωση μπογιάς την κάνει από τις όχι δύσκολες, απαιτεί απλώς χρόνο και μια σχετική υπομονή αφού δουλεύεται και ολοκληρώνεται και αυτή τμηματικά για όσο μέρος της επιφάνειάς του τοίχου κάθε φορά μπορεί να καλύψει το χαρτί που θα χρησιμοποιήσετε.  

Αρχικά βάφετε κανονικά τον τοίχο με την κλασσική διαδικασία και με όσα χέρια απαιτείται ώστε να έχετε ένα λείο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα, σε όποια απόχρωση επιλέξετε. Γενικά η διαδικασία να δουλεύετε με τεχνοτροπίες πάνω σ΄έναν ήδη καθαρό - λείο και φρεσκοβαμμένο τοίχο, ακόμη και για τεχνικές που χρησιμοποιούν μία μόνο απόχρωση μπογιάς, εξασφαλίζει πάντα καλύτερο αποτέλεσμα. 


Περνάτε πάνω σε όσο μέρος του τοίχου μπορεί να καλύψει το χαρτί την μπογιά με ρολό και αμέσως ...κολλάτε πάνω του το χαρτί ελαφρά τσαλακωμένο. Με τα χέρια σας ή ένα στεγνό πινέλο "τσαλακώνετε"  παραπάνω το χαρτί δημιουργώντας πτυχές και "ανάγλυφα" σημεία, περνάτε ξανά με ρολό προσεκτικά και με μικρή ποσότητα μπογιάς (καλά στραγγισμένο) πάνω από το χαρτί και αφήνετε τον τοίχο να στεγνώσει, χωρίς φυσικά να αφαιρέσετε το χαρτί από την επιφάνειά του. 


Όταν ο τοίχος στεγνώσει εντελώς και το χαρτί θα έχει πλήρως ενσωματωθεί πάνω στην επιφάνειά του, κατά προτίμηση την επόμενη μέρα, μπορείτε να δουλέψετε πάνω στον τοίχο με οποιαδήποτε άλλη επιπλέον τεχνική πχ να προσθέσετε αποχρώσεις με σφουγγάρι ή ύφασμα, να δώσετε "μεταλιζέ" υφή είτε με την χρήση κάποιου ειδικού glaze ή με πινέλο και ελάχιστη ποσότητα χρυσαφί ή ασημί μπογιάς κλπ. 

Για να μειώσετε τον χρόνο που απαιτείται, ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες, τα μεγάλου μεγέθους λεπτά χαρτιά όπως τσιγαρόχαρτα, ρυζόχαρτα κλπ είναι τα πλέον κατάλληλα. Tip: Αν δουλέψετε με χαρτοπετσέτα, ανάλογα με την ποιότητα-πάχος της, ενδέχεται αν την χρησιμοποιήσετε μονή να διαλύεται ή να μην αφήνει όσο έντονα ανάγλυφο αποτέλεσμα επιθυμείτε. Γι΄αυτό κάντε αρχικά μια δοκιμή σε ένα μικρό σημείο του τοίχου και σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά του χαρτιού και αν χρειάζεται χρησιμοποιήστε και τα 2 φύλλα της χαρτοπετσέτας χωρίς να την ανοίξετε, αλλά και δοκιμάζοντας με ποιες ακριβώς κινήσεις των χεριών σας και του ρολό επιτυγχάνονται ευκολότερα τα σχήματα-ανάγλυφα σχέδια που σας αρέσουν, ώστε αυτές να επαναλάβετε σε όλα τα σημεία του τοίχου. 

5. Τεχνοτροπίες Faux (με Glaze)Νέας ...γενιάς υλικά που με μικρό κόπο και κυρίως πολύ πειστικά δίνουν όψη υφάσματος, ξύλου, μαρμάρου, μεταλιζέ, κρακελέ, παλαιωμένου, κλπ. στην επιφάνεια πάνω στην οποία θα εφαρμοστούν.  

Όλες οι τεχνοτροπίες που δημιουργούνται με την χρήση τέτοιων προϊόντων αναφέρονται ως "faux" τεχνικές, ακριβώς επειδή με την βοήθεια ειδικών χημικών τα οποία διατίθενται σε ποικίλους τύπους και συσκευασίες δίνουν την "ψευδαίσθηση" ενός άλλου υλικού και όχι μπογιάς και μπορούν να εφαρμοστούν πάνω σε κάθε είδους επιφάνεια, ξύλο-μέταλλο-τοίχους. 


Ακόμη και για να πετύχετε το αποτέλεσμα που προσφέρουν απλές τεχνοτροπίες π.χ με ειδικό ρολό, σφουγγάρι, ύφασμα κλπ. κάποιοι θα δείτε να συστήνουν και την χρησιμοποίηση glaze για καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ επί της ουσίας κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο μπορείτε να δουλέψετε κάθε τύπου απλή τεχνοτροπία μόνο με χρώματα


Συχνά θα δείτε τα glaze να αναφέρονται ως "λούστρο - βερνίκι - ζελέ τεχνοτροπίας" αλλού σαν "χρώμα τεχνοτροπίας".
Στην πραγματικότητα είναι ...όλα αυτά, ανάλογα με τον τύπο και την συσκευασία του προϊόντος, αφού κάποια περνιούνται μεμονωμένα ανάμεσα από στρώσεις-χέρια μπογιάς, ενώ άλλα είναι ήδη ενσωματωμένα μέσα σε ειδική μπογιά, την οποία ανάλογα με την εταιρία παραγωγής τους θα την βρείτε σε πλήρες ή ελαφρά πιο περιορισμένο χρωματολόγιο από εκείνο των απλών ακρυλικών-πλαστικών.  


Ανάλογα με το είδος της κάθε τεχνικής είναι πιθανόν να πρέπει να χρησιμοποιηθούν παραπάνω από ένα τέτοια προϊόντα, ορισμένα αραιώνονται πριν την χρήση με την σωστή δοσολογία νερού ή διαλυτικού, άλλα περνιούνται απλά με πινέλο ή ρολό κάποια απαιτούν χρήση ειδικής βούρτσας, ειδικού γαντιού κλπ. Ακριβώς επειδή οι δοσολογίες, ο τρόπος εφαρμογής και η περαιτέρω τελική επεξεργασία διαφέρουν σημαντικά από είδος σε είδος και από εταιρία σε εταιρία, για αυτού του είδους τις τεχνικές μην εμπιστευτείτε καμιά ...περίπου ή γενική οδηγία που θα βρείτε οπουδήποτε. Σ΄ένα μεγάλο χρωματοπωλείο ζητείστε να δείτε τα δείγματα της κάθε εταιρίας για τεχνικές faux και πάρτε αναλυτικές οδηγίες για το πως θα εφαρμόσετε αυτό ακριβώς που θα επιλέξετε. 


Tip: Eπειδή πρόκειται κατά βάση για ...φαντεζί τεχνοτροπίες με ιδιαίτερα έντονο αποτέλεσμα, μελετήστε αρκετά πόσο τέτοιον ...εντυπωσιασμό αντέχουν οι χώροι σας ειδικά αν είναι μικροί και περιορίστε τέτοιου είδους τεχνικές σε επιλεγμένα και μικρά σημεία και όχι στο σύνολο των τοίχων. Αντίθετα τα glaze είναι ιδανική λύση για μεγάλες ξύλινες επιφάνειες, π.χ για να εφαρμόσετε εύκολα τεχνική κρακελέ σε ένα έπιπλο, αφού με ένα τέτοιο προϊόν θα το κάνετε χρησιμοποιώντας απευθείας και μόνο το χρώμα που θέλετε να έχει το έπιπλο μέσα στο οποίο έχει ενσωματωθεί το αντίστοιχο κρακελέ βερνίκι. 6.Stucco VenezianoΗ τεχνοτροπία ...των τεχνοτροπιών, από τις πιο θαυμαστές και "πολυσυζητημένες" αν και ανήκει σε κατηγορία δυσκολίας που αποκλειστικά επαγγελματίες θα έπρεπε να την πιάνουν στο στόμα τους και κυρίως στο ...χέρι τους :) 


Πάρα ταύτα, με το που θα αναζητήσετε ιδέες για να εφαρμόσετε μια τεχνοτροπία σε κάποιον χώρο του σπιτιού, σίγουρα κάποιος θα βρεθεί να σας την προτείνει ...από τις πρώτες, ως κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο βεβαίως αλλά πάντως ...κατορθωτό. Προφανώς, κάποιος ο οποίος δεν έτυχε να δει την τεχνοτροπία αυτή εφαρμοσμένη από αληθινούς επαγγελματίες-καλλιτέχνες στην αυθεντική μορφή της. 

Πρόκειται ίσως για την δυσκολότερη τεχνοτροπία, εφαρμόζεται με σπάτουλα με την οποία απλώνεται σε εντελώς λείο-σπατουλαρισμένο τοίχο ένα μείγμα στόκου-μπογιάς και ειδικών επιχρισμάτων και ακολουθεί ένα είδος κεριού που δίνει στο τελικό αποτέλεσμα γυαλιστερή όψη και υφή αληθινού μαρμάρου. 

Στην πετυχημένη μορφή του stucco veneziano πραγματικά, μετά την ολοκλήρωσή τoυ, με δυσκολία κάποιος είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι πρόκειται για τοίχο και όχι για μαρμάρινη επιφάνεια. 

Η καθοριστική σημασία και της ελάχιστης λεπτομέρειας τόσο στην ποιότητα και αναλογία των υλικών, όσο και στα σωστά εργαλεία και κυρίως στον ακριβή τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα, την κάνει μια ...απαγορευτική για ερασιτέχνες τεχνική εκτός φυσικά κι αν αυτό που θέλετε είναι απλά να φαίνεται ότι εκτός από  το να βαφτεί με απλό τρόπο και κάτι άλλο ...περίεργο συνέβη στον τοίχο σας. :)
Οι επαγγελματίες του είδους χρυσοπληρώνονται, και δικαίως, γι΄αυτήν την δύσκολη τεχνοτροπία και δεν είναι λίγες  οι περιπτώσεις που πολλοί και από αυτούς δεν καταφέρνουν το σωστό αποτέλεσμα. Γι΄αυτό ή αναζητήστε κάποιον που έχετε δει δείγμα παρόμοιας δουλειάς του και είστε βέβαιοι ότι αποδεδειγμένα μπορεί να την εφαρμόσει επιτυχώς ή απλά προτιμήστε μια διαφορετική πιο εύκολη και πιο ...σίγουρη τεχνική, έτσι κι αλλιώς το stucco veneziano δίνει ένα εκπληκτικό αλλά ιδιαίτερα "εξεζητημένο" αποτέλεσμα όχι και απόλυτα ταιριαστό με το ύφος ενός μέσου ...καθημερινού σπιτιού. 
Για των λόγων το αληθές δείτε στην ενότητα των videos παρακάτω, σε ...γρήγορη κίνηση,  την εφαρμογή αυτής της τεχνικής και αν ποτέ βρεθείτε σε Μουσεία-Παλάτια της Βενετίας, μην παραλείψετε να την θαυμάσετε  πάνω στην εντελώς μαρμάρινη όψη-υφή που παρουσιάζουν οι ...τσιμεντένιοι τοίχοι τους.  
7. Τεχνοτροπίες 
με ΡΙΓΕ μοτίβα


Ή αλλιώς  ..."τεχνοτροπίες του Ιώβ". :)
Αν όμως σας αρέσει το ριγέ στους τοίχους και διαθέτετε υπομονή, μπορείτε να δώσετε στην επιφάνεια τους μορφή  "χειροποίητης ταπετσαρίας" σε ριγέ μοτίβα, και σε όποιο συνδυασμό-σχέδιο-αποχρώσεις εσείς επιλέξετε.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό κι αν το επιχειρήσετε σε κάποιον όχι ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων τοίχο όλα θα είναι ...ευκολότερα. 


Με τη βοήθεια ενός αλφαδιού και μολύβι, σχεδιάστε στον τοίχο απόλυτα ευθείες γραμμές σε ίσες ή άνισες αποστάσεις, ίδιου ή διαφορετικού πάχους κλπ ανάλογα με το σχέδιο.

Πολύ σημαντικό σε αυτό ακριβώς το στάδιο, είναι να έχετε εξ΄ αρχής υπολογίσει, με τη βοήθεια ενός μέτρου, σε ποια ακριβώς σημεία πρέπει να σχεδιαστούν οι ρίγες, ώστε το μοτίβο να έχει μια επαναλαμβανόμενη συμμετρία από την αρχή έως το τέλος του τοίχου κατά μήκος χωρίς στις άκρες του, στο τελείωμα δηλαδή του σχεδίου, να δημιουργηθούν άνισα ή "λειψά" μέρη του μοτίβου, επειδή δεν θα σας ...φτάσει το μήκος του τοίχου για να ολοκληρώσετε σωστά το σχέδιο, αν δεν πρόκειται για απλές οριζόντιες ρίγες. 


Αφού ορίσετε τις ρίγες πάνω τον τοίχο  με αλφάδι και μολύβι, οριοθετήστε τες στην συνέχεια με προστατευτική ταινία και σημειώνοντας πάνω στον τοίχο για την κάθε μία ρίγα με τι χρώμα θα βαφτεί.
Πιθανόν  αρχικά κάτι τέτοιο να σας φανεί πλεονασμός,  αλλά όταν θα αρχίσετε να βάφετε, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε παραπάνω από δύο χρώματα και διαφορετικού πάχους ρίγες, είναι πολύ εύκολο να κάνετε λάθος καταστρέφοντας το σχέδιο και τότε θα χρειαστεί να βάψετε ξανά όλες τις ρίγες από την αρχή.


Με πινέλο ή ρολό (ανάλογα με το πάχος της κάθε ρίγας) γεμίστε με το χρώμα που έχετε διαλέξει.
Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πιο όμορφο αν τα χρώματα στις ρίγες είναι σε απόχρωσεις ταιριαστές αλλά και με μια σχετική αντίθεση μεταξύ τους, ενώ ένα "τρυκ" που μπορεί να κάνει ευκολότερη την συγκεκριμένη τεχνοτροπία είναι να δουλέψετε πάνω σε έναν βαμμένο τοίχο και "υπολογίζοντας" ως μέρος του σχεδίου και κάποιες φαρδιές ρίγες με το ήδη υπάρχον χρώμα, για τις οποίες στις πραγματικότητα δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο παρά να τις οριοθετήσετε και αυτές με την ταινία απλώς και μόνο να για μην λερωθούν με χρώμα τα συγκεκριμένα σημεία. 


Ολοκληρώνετε κάθε χρώμα πριν προχωρήσετε στο επόμενο και βγάζετε τις ταινίες μόνο αφού κάθε διπλανή ρίγα έχει στεγνώσει εντελώς. Για να μπορέσετε να κολλήσετε ταινία πάνω σε "φρεσκοβαμμένη" ρίγα, αν κάτι τέτοιο απαιτεί το γενικό σχέδιο, καλό είναι να το κάνετε ώρες μετά ή και την επόμενη ημέρα, ώστε να είναι σίγουρο ότι το χρώμα θα είναι εντελώς στεγνό


Είναι, γενικά, μια τεχνική που βασίζει το αποτέλεσμά της στη λεπτομέρεια και κυρίως στις απόλυτα ίσιες ευθείες, δεν "συγχωρεί" τα λάθη και τις ατέλειες και που αν δεν είναι απόλυτα πετυχημένη, καλύτερα ...να μην υπάρχει καθόλου. Αν όμως τα καταφέρετε το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας ανταμοίψει

Tip: Τα ριγέ μοτίβα, σε μεγάλες επιφάνειες όσο μπορούν να αναδείξουν έναν χώρο άλλο τόσο είναι ικανά και να ...καταστρέψουν εντελώς την εικόνα του. Αναζητώντας λοιπόν τον κατάλληλο συνδυασμό αποχρώσεων-σχεδίων για έναν ριγέ τοίχο και για να έχετε μια περίπου ...ζωντανή εικόνα του τελικού αποτελέματος, εντοπίστε σ΄ένα δειγματολόγιο ριγέ ταπετσαριών ή υφασμάτων ένα τέτοιο σχέδιο που σας αρέσει και πιστεύετε ότι θα ταίριαζε στον χώρο σας αν πχ επρόκειτο να το χρησιμοποιήσετε σαν ύφασμα επιπλώσεων και ...αντιγράψτε το μοτίβο του στον τοίχο χωρίς επιπλέον ...αυτοσχεδιασμούς.
8. Τεχνοτροπίες 
με Stencils


Ο εύκολος ...μαγικός τρόπος για να διακοσμήσετε πολύ ιδιαίτερα κάποια σημεία των τοίχων με ...ζωγραφική αλλά ...χωρίς να ζωγραφίσετε


Τα stencils είναι πλαστικές μεμβράνες με χαραγμένα πάνω τους σχέδια, με τρόπο ώστε όταν γεμίσετε τα κενά σημεία των σχεδίων με ένα ή περισσότερα χρώματα μπογιάς, ανάλογα με το μοτίβο και τι σας αρέσει, το σχέδιό τους να αποτυπώνεται πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια θελήσετε. Ανάλογα με το είδος της επιφάνειας για τα οποία είναι φτιαγμένα η πλαστική αυτή μεμβράνη διαφέρει σε πάχος και υλικό κατασκευής. πχ ένα stencil προορισμένο για χρήση πάνω σε γυαλί ή ξύλινα αντικείμενα είναι συνήθως κατασκευασμένο από λεπτό ή πιο χοντρό πλαστικοποιημένο χαρτί ενώ τα πολύ μεγάλου μεγέθους ειδικά για τοίχους από λεπτό ή πιο χοντρό πλαστικό. Όλα μετά την χρήση τους πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται. Για τις επιφάνειες των τοίχων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου stencil, ανεξαρτήτως υλικού, που σας εξυπηρετεί το μέγεθος και σας αρέσει το σχέδιο. 
Εκτός από την κατηγορία συγκεκριμένων παραστάσεων-σχεδίων, ιδιαίτερα όμορφο αποτέλεσμα σε τοίχους δίνουν και τα stencils σε γεωμετρικά σχέδια - μοτίβα είτε μεμονωμένα είτε επαναλαμβανόμενα όσες φορές θέλετε πάνω στην ίδια επιφάνεια δημιουργώντας μια πραγματικά εντυπωσιακή διακοσμητική παρέμβαση απλώς και μόνον με λίγη μπογιά.   

Η διαδικασία αποτύπωσης του σχεδίου ενός stencil είναι εξαιρετικά απλή. Αφού το στερεώσετε στο σημείο ακριβώς που θέλετε να δημιουργηθεί το σχέδιο με αυτοκόλλητη ταινία, με ένα πινέλο και κυκλικές κινήσεις γεμίζετε τα κενά σημεία με χρώμα. 
Το μοναδικό ...μυστικό είναι ότι η ποσότητα χρώματος πρέπει να είναι ελάχιστη,  ίσα ίσα όσο χρειάζεται για να ...βάφει το πινέλο σας, διαφορετικά η περισσευούμενη ποσότητας μπογιάς θα "τρέξει" και θα συσσωρευτεί στις άκρες των σχημάτων και θα χαλάσει την τελική όψη τους. Αφήνετε λίγη ώρα να στεγνώσει εντελώς η μπογιά και ξεκολλάτε το stencil.

Ειδικά σε μεγάλου μεγέθους σχέδια φυσικά μπορείτε να δουλέψετε και με κανονικό ρολό  από σφουγγάρι, φροντίζοντας απλώς η ποσότητα μπογιάς πάνω στο ρολό να είναι πολύ μικρή και το stencil πολύ καλά στερεωμένο και τεντωμένο πάνω στον τοίχο, ώστε οι κινήσεις του ρολό να μην το μετακινούν καταστρέφοντας την τελική εικόνα του μοτίβου.
Δείτε εδώ πολλές ακόμη λεπτομέρειες και ...τρυκ ειδικά για το βάψιμο με stencils.Τεχνοτροπία 
με Stencil και ΣΤΟΚΟ


Μια εκπληκτικής αισθητικής τεχνική και για τοίχους και καθόλου δύσκολη την δημιουργία της.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιου είδους και μεγέθους stencil το οποίο θα στερεώσετε με κολλητική ταινία πάνω στον τοίχο και στην συνέχεια αντί για μπογιά απλώς θα γεμίσετε  με ...στόκο. 


Θα χρησιμοποιήσετε έτοιμο λευκό στόκο που θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία, καταστήματα με εργαλεία κλπ ή και σκόνη χρωματιστού στόκου σε όποια απόχρωση θέλετε τον οποίο θα αραιώσετε με νερό και μια απλή σπάτουλα με την οποία θα "γεμίσετε" τα κενά σημεία του σχεδίου ισιώνοντας - λειαίνοντας την ποσότητα στόκου που κάθε φορά απλώνετε ώστε τελικά να απομείνει μια πολύ λεπτή στρώση που μετά την αφαίρεση του stencil έχει όψη και υφή γύψινου διακοσμητικού. 


Ο χρόνος που απαιτεί για την δημιουργία της η συγκεκριμένη τεχνική, αναλογικά και με το πράγματι εντυπωσιακό της αποτέλεσμα, είναι πολύ μικρότερος, σε σχέση με πολλές άλλες τεχνοτροπίες, είναι δε ιδανική για σημεία όπως ταβάνια, γωνίες, για την διακόσμηση τοίχων εξωτερικών χώρων σε μπαλκόνια, περιμετρικά παραθύρων κλπ. 


H συγκεκριμένη τεχνική είναι επίσης κατάλληλη και με και με εξαιρετικό αποτέλεσμα  για μπορντούρες στην μέση του ύψους τοίχων που το επάνω μέρος τους είναι βαμμένο-διακοσμημένο με διαφορετικό τρόπο από το υπόλοιπο, για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές ροζέτες γύρω από φωτιστικά οροφής χρησιμοποιώντας στρογγυλά ή ανάλογου σχήματος stencils με γεωμετρικά σχέδια κλπ. 
 

Φυσικά όλα αυτού του τύπου τα σχέδια, μπορείτε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατασκευής τους με τα stencils και αφού ο στόκος έχει σκληρύνει - στεγνώσει πλήρως να τα επεξεργαστείτε με κάθε είδους τεχνοτροπία-τεχνική, να τα τρίψετε ελαφρά με γυαλόχαρτο για να λειάνετε και να διορθώσετε πιθανές ατέλειες, να τα βάψετε με απλά χρώματα ή να εφαρμόσετε πατίνες, τεχνικές παλαίωσης κλπ κλπ.


Αντί για στόκο μπορείτε να δουλέψετε και με έτοιμο εύπλαστο γύψο ή αυτόν που επίσης θα φτιάξετε αραιώνοντας σκόνη γύψου με νερό, όμως γενικά τα έτοιμα κονιαμάτα αυτού του τύπου, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος,  είναι τα καταλληλότερα για τέτοιου είδους δημιουργίες και δουλεύονται ευκολότερα ακόμη και από εντελώς αρχάριους σε παρόμοιες εργασίες, αφού δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με τις αναλογίες υλικών ώστε το μείγμα να έχει την σωστή ρευστότητα για να απλώνεται εύκολα
9. Τεχνοτροπίες 
με ΣΤΑΜΠΕΣΈνας πολύ εύκολος τρόπος για να προσθέσετε στους τοίχους σχέδια, ειδικά σε χώρους όπως παιδικά δωμάτια, κουζίνες κλπ. και γενικά χώρους που λερώνονται εύκολα άρα και το βάψιμο των τοίχων είναι αρκετά συχνό, ώστε να μην ...κλαίτε τον κόπο και τον χρόνο που χρειάζεστε για άλλες μορφές τεχνοτροπιών. 
Οι στάμπες-σφραγίδες είναι επίσης από τους απλούστερους και πρακτικούς τρόπους για εποχιακές διακοσμήσεις, για να δημιουργήσετε π.χ χριστουγεννιάτικα μοτίβα σε κάποια σημεία των τοίχων, γιορτινές μπορντούρες κλπ.  


Σε σχέδια επαναλαμβανόμενα πάνω σε μεγάλες επιφάνειες, καλό είναι να κάνετε αρχικά έναν στοιχειώδη υπολογισμό και να μαρκάρετε με μολύβι σε ποια σημεία θα πρέπει να αποτυπωθούν τα σχέδια ώστε το συνολικό τελικό σχέδιο να έχει μια συμμετρία. 

Σε μεγάλα χρωματοπωλεία και κυρίως σε eshops με παρεμφερή είδη αλλά και είδη για κατασκευές, θα βρείτε στάμπες σε ποικιλία σχεδίων και μεγεθών, το μόνο που θα χρειαστεί να τις βουτήξετε ελαφρά στο χρώμα ή να απλώσετε με πινέλο το χρώμα στην επιφάνειά τους, ανάλογα με το είδος της στάμπας, και στην συνέχεια να αποτυπώσετε το σχέδιο στο σημείο που θέλετε,ενώ φυσικά μπορείτε να πλαισιώσετε - συνδυάσετε ένα σχέδιο που θα δημιουργήσετε στον τοίχο με στάμπες και με πρόσθετο χρώμα, τεχνοτροπίες ή όποια άλλη διακοσμητική τεχνική. 

Σε ό,τι αφορά τα είδη και υλικά κατασκευής τους, στους τοίχους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου στάμπα από σφουγγάρι, φελιζόλ, λάστιχο, ξύλο κλπ. με την χρήση ακρυλικού-πλαστικού χρώματος, ενώ μια άκρως όχι μόνο οικονομική αλλά και πρακτική λύση είναι να κατασκευάσετε τις δικές σας στάμπες σε όποιο μέγεθος και σχέδιο θέλετε. Δείτε εδώ πως ακριβώς και με πόσους τρόπους μπορείτε να το κάνετε.   
10. Τεχνοτροπία 
με ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ του ΙΔΙΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ (Οbre)Εξαιρετικά ιδιαίτερη τεχνική, με πολύ εντυπωσιακό και πρωτότυπο αποτέλεσμα αλλά όχι από τις εύκολες τεχνικές στο βάψιμο. 

Ακόμη κι αν την εφαρμόσετε σε μικρής επιφάνειας τοίχους, το δέσιμο των διαφορετικών τόνων του ίδιου χρώματος δεν θα γίνει χωρίς να σας ...ταλαιπωρήσει και όσο πιο τέλεια θέλετε να ...σβήσετε την μια απόχρωση μέσα στην άλλη στα σημεία των ενώσεων τόσο περισσότερο.

Αν όμως σας αρέσει το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τεχνικής που έχει περίπου την όψη ...αφηρημένου πίνακα ζωγραφικής, μπορείτε απλώς να εντάξετε και τις ...ατέλειες στην όλη δημιουργία, αφήνοντας επίτηδες τα σημεία που ενώνονται οι διαφορετικές αποχρώσεις να ξεχωρίζουν με μερικές πινελιές που θα ανακατεύουν τα χρώματα σε εκείνα τα σημεία και θα δημιουργούν φωτοσκιάσεις, ενώ ένας επαγγελματικός τρόπος για να ...αγγίξει την τελειότητα το τελικό αποτέλεσμα είναι ακριβώς σε εκείνα τα σημεία να αναμείξετε το χρώμα με ημιδιαφανή μπογιά, που θα βρείτε σε μεγάλα χρωματοπωλεία και είναι προϊόν διαθέσιμο από λίγες εταιρίες χρωμάτων.   

Σε κάθε περίπτωση θα δουλέψετε καλύπτοντας ολόκληρο το ύψος του τοίχου από το δάπεδο έως την οροφή, με όσο περισσότερες αποχρώσεις (τουλάχιστον 4-5) της ίδιας ακριβώς χρωματικής παλέτας.

Ανεξάρτητα δηλαδή από την γενική απόχρωση που θα προτιμήσετε για το πιο σκούρο από όλα τα χρώματα, όλα τα υπόλοιπα θα τα επιλέξετε με την σειρά ακριβώς που θα τα βρείτε στην βεντάλια χρωματολογίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση όχι μόνο το συνολικό αποτέλεσμα δεν θα έχει αυτό το φυσικό "σβήσιμο" από τον πιο σκούρο προς τον πιο ανοιχτό τόνο, αλλά έστω και η στοιχειώδης καλλιτεχνική ένωση των χρωμάτων δεν είναι δύσκολη αλλά απλώς ...ακατόρθωτη. 


Μια παραλλαγή αυτής της τεχνικής, με την χρήση πολλών αποχρώσεων του ίδιου χρώματος, αν σας αρέσει ως ιδέα και εικόνα, είναι να την χρησιμοποιήσετε με την μορφή ριγέ μοτίβου, οπότε και το μοναδικό που επιπλέον θα χρειαστεί σε σχέση με το απλό βάψιμο με ρολό είναι   η χρήση προστατευτικής ταινίας ανάμεσα στις αποχρώσεις. Η "κλιμακωτή" αυτή εμφάνιση των χρωμάτων προς το πιο ανοιχτό, σχεδόν λευκό, από όποιο σκούρο χρώμα κι αν ξεκινήσετε, δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ύψους που συνδυαστικά με άσπρο ταβάνι κάνει χαμηλούς και στενούς χώρους να δείχνουν περισσότερο ευρύχωροι, ενώ εκτός από την κάθετη διάταξη των αποχρώσεων μπορείτε να αναπτύξετε την συγκεκριμένη τεχνική και οριζόντια, κάτι που όπως είναι κατά πολύ δυσκολότερο. 


Tip: Ένας πρακτικός τρόπος για να δημιουργήσετε πολλές αποχρώσεις-τόνους του ίδιου χρώματος είναι να προμηθευτείτε την πιο σκούρα από την απόχρωσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και στην συνέχεια να ...φτιάξετε όλες τις πιο ανοιχτόχρωμες αναμειγνύοντας ποσότητα χρώματος με λευκό11. Τεχνοτροπίες 
με ...ΣΧΗΜΑΤΑ


Η λογική της "τεχνοτροπίας" πάνω στην επιφάνεια ενός τοίχου με την έννοια της ιδιαίτερης εμφάνισής του σε σχέση με τους υπόλοιπους, μπορεί να νοηθεί και να υλοποιηθεί όχι αποκλειστικά και απαραίτητα με την χρήση ειδικών εργαλείων, υλικών και τεχνικών αλλά και μόνο με αυτήν ακριβώς την ιδιαίτερη, πρωτότυπη εικόνα του τοίχου η οποία μπορεί να δημιουργήσετε και μόνο με κοινό χρώμα, ρολό και χωρίς καμιά άλλη ιδιαίτερη διαδικασία πέρα από την χρήση προστατευτικής ταινίας με την οποία μπορείτε να ...σχεδιάσετε πάνω στον τοίχο κάθε μορφής σχηματισμούς και σχέδια που θα γεμίσετε με χρώμα. 


Κινούμενοι περίπου στην λογική των ριγέ μοτίβων, μπορείτε να δημιουργήσετε πάνω στις επιφάνειες των τοίχων κάθε είδους σχήματα που μπορεί να είναι:

Aπό το απλούστερο π.χ να χωρίσετε τον τοίχο σε δύο διαγώνια μέρη τα οποία θα βάψετε με διαφορετικό χρώμα ή όσο πιο σύνθετο αντέχει η ...υπομονή σας, αφού η ταινία σε αυτήν την χρήση μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά σαν ...μολύβι που στην πραγματικότητα σχεδιάζει πάνω στον τοίχο ώστε τελικώς να προκύψει μιας μορφής ...αυτοσχέδιο stencil που ανά τμήματα θα βαφτεί με διαφορετικής απόχρωσης μπογιά ή μέσα σε κάποια σημεία του θα εφαρμοστεί μια οποιαδήποτε άλλη τεχνοτροπία, όπως π.χ με σφουγγάρι, ύφασμα, ειδικό ρολό κλπ.  

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτή καθεαυτή η διαδικασία του βαψίματος σε αυτές τις "τεχνοτροπίες" δεν έχουν καμιά δυσκολία και ιδιαιτερότητα, όλη η δουλειά που έχετε να κάνετε είναι απλώς σωστά και κυρίως ίσια να τοποθετήσετε την ταινία δημιουργώντας τον σχεδιασμό που επιθυμείτε και θα το κάνετε φυσικά με την χρήση και χάρακα και αλφαδιού, διαφορετικά το τελικό αποτέλεσμα ειδικά σε σύνθετα σχέδια είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι αντάξιο των προσδοκιών σας. Aν επιλέξετε όμως επιλέξετε ένα σχετικά εύκολο σχέδιο βασισμένο βασισμένο σε ένα επαναλαμβανόμενο σχήμα που, αφού αρχικά ορίσετε τις απαιτούμενες διαστάσεις του, θα το ...σχεδιάσετε με την ταινία όσες φορές χρειάζεται, ο συγκεκριμένος τρόπος διακόσμησης τοίχων δημιουργεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ειδικά σε χώρους όπως π.χ παιδικά - νεανικά δωμάτια, χωρίς στην πραγματικότητα να χρειαστείτε κανένα άλλο εργαλείο - υλικό παρά απ΄ότι ακριβώς θα χρησιμοποιούσατε και για το απλό βάψιμο του τοίχου.  12. Τεχνοτροπία 
με ...ΧΥΤΟ ΧΡΩΜΑ
(Drippy painting)
Ιδανικός και ...διασκεδαστικός τρόπος για να διακοσμήσετε μοντέρνους χώρους, παιδικά - νεανικά δωμάτια κλπ. 

Eδώ δεν θα χρειαστείτε ούτε ρολό ούτε πινέλο, απλώς θα τοποθετήσετε τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε σε μια σύριγγα μεγάλου μεγέθους και στην συνέχεια θα αφήσετε το χρώμα να ...κυλήσει δημιουργώντας γραμμές-ρίγες. 


Δύο είναι τα βασικά στοιχεία επιτυχίας της συγκεκριμένης τεχνικής: 

Αφ΄ενός να κάνετε πριν έναν σχεδιασμό για το τελικό σχέδιο-όψη του τοίχου, ανάλογα με τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε στην συνέχεια να δημιουργείτε-ολοκληρώνετε τις ρίγες στα επιθυμητά σημεία από κάθε χρώμα πριν συνεχίσετε στο επόμενο και αφ΄ετέρου η ρευστότητα της μπογιάς να είναι τέτοια που αυτή να κυλά όσο πιο ομοιόμορφα  σε ολόκληρο το μήκος της κάθε γραμμής. Θα χρησιμοποιήσετε χρώμα λίγο πιο πηχτό, σε σχέση με εκείνο για βάψιμο με ρολό ή πινέλο, ενώ εναλλακτικά αντί για την χρήση σύριγγας μπορείτε να τοποθετήσετε το χρώμα σε ένα μπουκαλάκι-απλικατέρ


Βεβαίως το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί ποτέ να έχει την απόλυτη συμμετρία όπως π.χ στις τεχνοτροπίες με ρίγες, όμως και τα ...λάθη αποτελούν καλλιτεχνικό στοιχείο αυτού του πολύ ιδιαίτερου τρόπου βαψίματος τοίχων.

Την ίδια ακριβώς τεχνική μπορείτε ασφαλώς να εφαρμόσετε και με την χρήση ενός μόνο χρώματος και μια προστατευτική ταινία στο σημείο που θα αρχίζει η τεχνοτροπία, ακόμη και εάν αυτό είναι το πάνω πάνω μέρος του τοίχου, θα σας διευκολύνει ώστε όλες οι ρίγες-γραμμές χρώματος να βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Tip: Ένας πρακτικός τρόπος για να δημιουργήσετε ευκολότερα και εξίσου εντυπωσιακά την συγκεκριμένη τεχνοτροπία, είναι να την εφαρμόσετε όχι από την κορυφή αλλά από ένα ύψος του τοίχου και κάτω (ξεκινώντας λίγο κάτω από το μέσο) ενώ το επάνω μέρος μπορεί να βαφτεί σε λευκό ή σε μία από τις αποχρώσεις που θα χρησιμοποιήσετε στην τεχνοτροπία. 13. Τεχνοτροπία 
με ΣΤΟΚΟ

Πολύ ιδιαίτερος και εντυπωσιακός τρόπος για να αλλάξετε όψη-υφή σε τοίχους ή και ξύλινες επιφάνειες. 


Θα χρησιμοποιήσετε έτοιμο απλό στόκο νερού ή σκόνη στόκου που θα αναμείξετε με νερό. Με την βοήθεια σπάτουλας περνάτε ανά σημεία τον στόκο πάνω στον τοίχο, δημιουργώντας είτε αφηρημένα-ακανόνιστα είτε συγκεκριμένα - επαναλαμβανόμενα σχέδια.
Ανάλογα με το είδος του σχεδίου και το πόσο διακριτική ή πιο έντονη επιθυμείτε την ανάγλυφη υφή της επιφάνειας, καθορίζετε και το πόσο λεπτό ή πιο χοντρό θα είναι το στρώμα του στόκου που θα δημιουργήσετε.


Αφού ο στόκος στεγνώσει, μπορείτε να βάψετε την επιφάνεια με όποιον τρόπο θέλετε, με απλό βάψιμο ή εφαρμογή τεχνοτροπίας ενός ή περισσότερων χρωμάτων.

Πολύ πετυχημένο τελικό αποτέλεσμα σε επιφάνειες που έχουν πριν διαμορφωθεί με στόκο, προσφέρει το βάψιμο ολόκληρης της επιφάνειας με κανονικό ρολό και στην συνέχεια το πέρασμα, με διαφορετικό και εντονότερο χρώμα, στις άκρες-κόχες των ανάγλυφων σημείων-σχεδίων με ένα στεγνό σχεδόν σφουγγάρι και ελάχιστη ποσότητα χρώματος. 


Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ιδανική για επιλεγμένα σημεία ενός χώρου όπως π.χ για τους τοίχους στο τζάκι, δοκάρια-κολώνες, εσοχές κλπ. ενώ ένας επίσης τρόπος για να την αξιοποιήσετε πολύ πετυχημένα είναι να την εφαρμόσετε στο υπνοδωμάτιο αλλά όχι σε τοίχους αλλά πάνω σε παλιές ντουλάπες με πόρτες από απλό ξύλο και χρησιμοποιώντας για το τελικό βάψιμο απόχρωση ίδια ή και διαφορετική με αυτή των τοίχων. 


Tip: Σε σχέση με τις τεχνοτροπίες που χρησιμοποιούν μόνο χρώμα, οι τεχνικές με στόκο ή όποιο αντίστοιχο υλικό έχουν έναν πιο "μόνιμο" χαρακτήρα, αφού αν θελήσετε να τις καταργήσετε δεν αρκεί το εκ νέου βάψιμο με διαφορετικό τρόπο-αποχρώσεις, αλλά θα απαιτηθεί τρίψιμο ή σπατουλάρισμα για να αποκτήσει η επεξεργασμένη επιφάνεια και πάλι λεία υφή. Γι΄αυτό και εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα σας ικανοποιεί το τελικό αποτέλεσμα κάντε μερικές δοκιμές σ΄ένα  κομμάτι ξύλο ή οποιαδήποτε πρόχειρη επιφάνεια πριν προχωρήσετε στην κανονική εφαρμογή σε τοίχους, ντουλάπες κλπ. 
14. Τεχνοτροπία 
...ΤΟΥΒΛΑΚΙΔημιουργείστε σε τοίχους - τσιμεντένιες επιφάνειες την ψευδαίσθηση επένδυσης με διακοσμητικό τουβλάκι, χρησιμοποιώντας μόνο ...χρώμα. 

Εξαιρετικά ιδιαίτερη τεχνοτροπία με πολύ εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα και που αν την εφαρμόσετε επιλεκτικά σε μικρά σημεία τοίχους, δεν είναι ιδιαίτερα κουραστική. 

Αρχικά βάψτε τον τοίχο με ρολό στο βασικό χρώμα, ένα σπαστό λευκό-μπεζ-ώχρα κλπ.
Αφού στεγνώσει δημιουργείστε με προστατευτική αυτοκόλλητη ταινία το σχέδιο-διάταξη που θέλετε να έχουν τα ...υποθετικά τουβλάκια. 


Χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία με σφουγγάρι (δείτε παραπάνω), δουλεύετε ταμπονάροντας ανά σημεία με   ένα πιο σκούρο από το βασικό ή και δύο ακόμη χρώματα μέσα σε κάθε παραλληλόγραμμο ώστε να αποκτήσουν εικόνα "πέτρας".Αφού το χρώμα στεγνώσει εντελώς αφαιρείτε τις ταινίες και με πολύ λεπτό πινέλο και αραιωμένο ελαφρά χρώμα τονίζετε το περίγραμμα κάθε "πέτρας" ώστε το σύνολο να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο πειστική όψη επένδυσης και όχι βαψίματος του τοίχου. 


Tip: Μπορείτε να αναμείξετε τα χρώματα που θα δουλέψετε με το σφουγγάρι με μια μικρή ποσότητα βερνικιού-λούστρου ξύλου σε παρόμοια απόχρωση, ο τρόπος αυτός προσφέρει στο σύνολο μια πιο έντονα τρισδιάστατη όψη και ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα είναι πριν την κανονική εφαρμογή της τεχνοτροπίας να κάνετε μερικές δοκιμές. 
Και...


* Η αντίληψη ότι οι τεχνοτροπίες είναι το μέσο για να δημιουργήσετε έμφαση σε γενικά "άτονα" και "άχρωμα" σημεία ενός χώρου, να "τονίσετε" περιοχές χωρίς ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία κλπ. είναι μια σχετικά λαθεμένη αντίληψη. Αντίθετα, με την ίδια λογική ότι συγκεντρώνοντας ανά ομάδες διακοσμητικά αντικείμενα και όχι "σκορπώντας" από 1-2 σε κάθε διαθέσιμο σημείο θα πετύχετε πραγματική διακόσμηση κι όχι απλώς "γέμισμα" των χώρων σας,   οι ιδιαίτερες τεχνικές στους τοίχους είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να τονίσετε ακόμη παραπάνω και να αναδείξετε ήδη ιδιαίτερα σημεία αλλά και αρχιτεκτονικά στοιχεία ενός χώρου όπως π.χ κολώνες και εσωτερικά δοκάρια, εσοχές, τοίχους εφαπτόμενους σε σκάλες, τα σημεία πάνω ή περιμετρικά από το τζάκι, τοίχους σε σημεία που βρίσκονται κάποια ιδιαίτερα έπιπλα κλπ. 


* Εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα μπορείτε να δημιουργήσετε, επιλεκτικά,  στους τοίχους ενός χώρου χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα περισσότερες από μία τεχνοτροπίες. Για παράδειγμα να συνδυάσετε το βάψιμο με σφουγγάρι με την Obre τεχνοτροπία, να "χωρίσετε" οριζόντια έναν τοίχο με δύο αποχρώσεις εφαρμόζοντας κάποια τεχνοτροπία στο κάτω μόνο μέρος του και μια διχρωμία στο επάνω κλπ. 


*  Σε χώρους που λερώνονται εύκολα και απαιτούν συχνό βάψιμο μην ...επενδύετε χρόνο και κόπο σε ιδιαίτερης δυσκολίας τεχνοτροπίες, αυτές με το ειδικό ρολό, τα stencils σε απλά σχέδια, οι στάμπες, μια διχρωμία στον τοίχο  ή κάτι παρόμοιο που εύκολα θα μπορέσετε να το ...αντικαταστήσετε είναι οι πιο πρακτικές.


*  Oι γωνίες - ενώσεις τοίχων κατά την εφαρμογή ορισμένων ειδικά τεχνοτροπιών, όπως π.χ με ειδικό ρολό ενός συγκεκριμένου σχεδίου, είναι περίπου ότι τα ...μανίκια στο ράψιμο. Και στο πιο απλό σχέδιο εκεί ίσως δυσκολευτείτε. Ο τρόπος για να μην ταλαιπωρηθείτε ή βρεθείτε προ ...εκπλήξεως ενώ έχετε ήδη ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος της τεχνοτροπίας, είναι πριν ξεκινήσετε το βάψιμο να υπολογίσετε, ανάλογα π.χ με την διάσταση του ρολό, πόσες φορές το μήκος του τοίχου χωρά την επανάληψη του σχεδίου και αν στο τελείωμα προκύπτει πρόβλημα, απλώς αρχίστε την τεχνοτροπία λίγο πιο μέσα από την γωνία που θα ξεκινήσετε να βάφετε, σε γεωμετρικά ακαθόριστα σχήματα χρησιμοποιείστε το ρολό κάθετα αντί για οριζόντια για την αποτύπωση του σχεδίου αν έτσι το σχέδιο από άκρη σε άκρη του τοίχου βγαίνει σωστό κλπ. 


*  Μια ...παγίδα εφαρμόζοντας τεχνοτροπίες που χρησιμοποιούν πολλές αποχρώσεις, ειδικά σε τοίχους μεγάλης επιφάνειας, είναι η πιθανότητα να "σκουρύνετε" έναν χώρο αν δεν μπορέσετε εξ΄αρχής να ...φανταστείτε πως θα δείχνει στον δικό σας τοίχο μια τεχνοτροπία σε ιδιαίτερα έντονες αποχρώσεις που κάπου είδατε και σας άρεσε.
Γενικά, να θυμάστε ότι "χρώμα" είναι και όλες οι πολύ ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις στην βεντάλια ενός χρωματολογίου που συχνά τις ...αγνοούμε και πολλές φορές είναι οι καταλληλότερες αν συνδυαστούν σωστά για να δώσουν ένα "φυσικό" και αρμονικό οπτικά σύνολο.  


*Σε ό,τι αφορά το κόστος των τεχνοτροπιών, σε γενικές γραμμές όλες κοστίζουν τουλάχιστον λίγο παραπάνω σε σχέση με το απλό βάψιμο. 

Σε άλλες το επιπλέον κόστος είναι απλώς και μόνον οι περισσότερες αποχρώσεις χρώματος, αφού και πολύ μικρή ποσότητα να χρειάζεστε από κάθε απόχρωση η μικρότερη συσκευασία χρώματος που θα σας φτιάξουν σε ένα χρωματοπωλείο είναι εκείνη του 1lt,  σε άλλες τα ρολό, τα stencils κλπ.
Κάντε λοιπόν αρχικά έναν πρόχειρο υπολογισμό για το συνολικό κόστος, για χρώματα που χρειάζεστε σε μικρές ποσότητες για μια τεχνοτροπία σκεφτείτε μήπως υπολείμματα χρωμάτων από προηγούμενα βαψίματα ακόμη και με την προσθήκη λίγου άσπρου - μαύρου ή χρώματος σε σύριγγα μπορούν να σας εξυπηρετήσουν, συνδυάστε τα χρώματα μιας τεχνοτροπίας π.χ στο καθιστικό με αυτά που έτσι κι αλλιώς θα αγοράζατε για να βάψετε άλλα δωμάτια κλπ.Για εργαλεία προτιμήστε να πληρώσετε κάτι ακριβότερα που όμως θα το χρησιμοποιήσετε πολλές φορές π.χ stencils που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και αυτούσια αλλά και τμηματικά για την δημιουργία μέρους μόνο του σχεδίου τους σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ρολά καλής ποιότητας που θα τα έχετε για χρόνια και κυρίως κάντε μια έρευνα αγοράς και στο internet πριν αγοράσετε οποιοδήποτε ειδικό προϊόν, υλικό ή εργαλείο για τεχνοτροπίες. Οι τιμές διαφέρουν κι αν σε ένα eshop του εξωτερικού βρείτε πολύ καλύτερες προσφορές αλλά είναι τα ταχυδρομικά που σας προβληματίζουν μιλήστε με γνωστούς και φίλους, αν και αυτοί ενδιαφέρονται για παρόμοιες συμφέρουσες αγορές είναι ένα καλός τρόπος να παραγγείλετε συνολικά ώστε ανάλογα να μοιραστούν και τα έξοδα αποστολής ή αν ενδιαφέρονται για τα ίδια προϊόντα μπορείτε να τα αγοράσετε ...συνεταιρικά μειώνοντας πχ το κόστος ενός πολύ ιδιαίτερου ρολό ή stencil στο μισό. 
*Εκτός από το ακρυλικό - πλαστικό χρώμα όλα τα άλλα υλικά-εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε για τεχνοτροπίες σε τοίχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αντίστοιχες τεχνικές πάνω σε κάθε είδους επιφάνειες. Τα ίδια ρολά, σπάτουλες, stencils, στάμπες κλπ. είναι κατάλληλα και για χρήση πάνω σε ξύλο, μέταλλο. 


Δείτε εδώ που θα βρείτε και πόσο "ΥΛΙΚΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ για βάψιμο" 

Σε ...γρήγορη κίνησηΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

Όνομα

10 must,8,3D ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ,2,3D DECOUPAGE,1,αγορές on line,4,αερόστατα από κολοκύθες,1,ΑΕΡΟΦΥΤΑ,1,ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ,2,αλλαγή ταπετσαρίας,3,αλλαγή υφάσματος πολυθρόνας,1,αλλαγή χρήσης αντικειμένων,1,αλόη,1,αλουμινόχαρτο,3,άμμος,4,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,4,ανακύκλωση,4,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ,19,ανακυκλώσιμα υλικά,13,ανθοδέσμες με σφουγγάρι,1,ΑΝΘΡΩΠΟΙ,1,ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,1,ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,5,αντικέ γραφεία,1,αντικέ έπιπλα,1,αντικέ πίνακες,1,αντικείμενα σχέδια Decoupage,1,ΑΝΥΔΡΟΙ ΚΗΠΟΙ,2,αποθήκη,1,αποκριάτικα μακιγιάζ,1,αποκριάτικες κατασκευές,5,αποκριάτικες μάσκες,3,αποκριάτικες στολές,6,αποκριάτικη διακόσμηση,2,ΑΠΟΚΡΙΕΣ,15,αποξηραμένα λουλούδια,1,αποξηραμένες κολοκύθες,2,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ,25,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ,1,ασπρόμαυρες διακοσμήσεις,1,αυλές μπαλκόνια σε παραδοσιακό στυλ,1,αφρολέξ,1,βάζα,1,Βασιλικός,1,ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ,1,βάψιμο,1,βάψιμο γενικά,20,βάψιμο γυαλί,3,βάψιμο γυαλιού,1,ΒΑΨΙΜΟ ΕΠΙΠΛΩΝ,73,ΒΑΨΙΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,30,βάψιμο με βερνίκια νυχιών,1,βάψιμο με τεχνοτροπίες,3,βάψιμο μέταλλο,1,βάψιμο μέταλλο σίδερο,1,βάψιμο ξύλου,1,βάψιμο πασχαλινών αυγών,1,βάψιμο πλακάκια,1,βάψιμο τοίχου με σχέδια,2,ΒΑΨΙΜΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ,1,βάψιμο υφασμάτων,1,ΒΑΨΙΜΟ-ΧΡΩΜΑΤΑ,13,ΒΕΛΟΥΔΟ,1,βιβλία,1,βιβλία ευχών,1,ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,2,βιβλιοθήκες,9,Βιεννέζικη Ψάθα,2,ΒΙΤΡΩ,2,βιτρώ,1,ΒΟΤΣΑΛΑ,4,βότσαλα,10,ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ,1,ΒΡΑΧΟΚΗΠΟΙ,1,βρεφικά αναμνηστικά,1,γάμος βάφτιση,6,ΓΑΜΟΣ-ΒΑΦΤΙΣΗ,12,ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,5,ΓΛΑΣΤΡΕΣ,39,γλάστρες με πλακάκια,1,ΓΛΥΠΤΙΚΗ,1,γλυπτική ζωγραφική,1,ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ,2,γραφεία για μικρούς χώρους,1,ΓΡΑΦΕΙΟ,15,γραφείο στο σπίτι,2,γυαλί,16,γυάλινες χριστουγεννιάτικες μπάλες,1,γυαλότουβλα,1,ΓΥΨΟΣ,1,γύψος,3,γυψοσανίδες,1,γωνιακά έπιπλα,1,ΔΑΠΕΔΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ,1,ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΑ,1,δέρμα,1,διάδρομοι κήπου από παλέτες,1,διακοσμήσεις για την είσοδο του σπιτιού,1,διακοσμήσεις με καναπέδες από παλέτες,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΡΙΑ,2,διακοσμήσεις σε γκρι χρώμα,1,διακοσμήσεις σε κόκκινο χρώμα,1,διακοσμήσεις σε μπλε πορτοκαλί,1,διακοσμήσεις σε μωβ χρώμα,1,διακοσμήσεις σε παστέλ αποχρώσεις,2,διακοσμήσεις σε πράσινο και ροζ-μωβ,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΩΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ,4,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,141,διακόσμηση,1,διακόσμηση βιτρίνας,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,369,διακόσμηση καθιστικού σε εθνικ στυλ,1,διακόσμηση κόκκινο,1,διακόσμηση κονσόλες,1,διακόσμηση κουζίνας,17,διακόσμηση κρεβατοκάμαρας,8,διακόσμηση με γωνιακά έπιπλα,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,5,διακόσμηση με πουά,1,διακόσμηση με ταπετσαρία,1,διακόσμηση μικρών χώρων,1,διακόσμηση παιδικού δωματίου,2,διακόσμηση πιάτου,1,διακόσμηση σε άσπρο μαύρο γκρι,1,διακόσμηση σε τραπέζια μπουφέδες,1,διακόσμηση σπιτιού,80,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΙΧΩΝ,18,διακόσμηση τοίχων,8,διακόσμηση τούρτας,1,διακόσμηση χαλιά,1,διακοσμητικά από πηλό,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ,13,διακοσμητικά μαξιλάρια,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,1,διακοσμητικά στεφάνια,4,διακοσμητικά στεφάνια από αλουμίνιο,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΥΛ,37,διακοσμητικά φωτάκια,1,διακοσμητικά φωτάκια από ξερά κολοκύθια,1,διακοσμητικά mobiles,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ,1,διακοσμητικός κανόνας 60-30-10,1,διαμόρφωση γραφείου,2,ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ,31,διαμόρφωση κήπου,2,διαμόρφωση μικρού μπαλκονιού,2,διαμόρφωση μικρών σπιτιών,1,διαμόρφωση μικρών χώρων,1,διαμόρφωση παραθαλάσσιων σπιτιών,1,διαμόρφωση χώρου για νηπιαγωγεία παιδικούς σταθμούς,1,ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,183,διάτρητοι πίνακες,1,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,1,ΔΙΑΦΟΡΑ Εποχιακά,5,ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΩΝ,1,διαχωριστικά χώρου,1,ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ,1,ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ,2,ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ,1,εδαφοκάλυψη κήπων,1,έθνικ διακοσμήσεις,7,ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ,1,είδος χρώματος ανά υλικό,1,ΕΙΣΟΔΟΣ,9,ΕΛΑΤΟ,1,ΕΛΛΑΔΑ,1,εξοχικό,3,έξυπνες λύσεις για μικρούς χώρους,1,ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,115,ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,1,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,4,επαγγελματικοί χώροι,1,ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ,1,ΕΠΙΠΛΑ,55,έπιπλα από βαρέλια,1,ΕΠΙΠΛΑ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ,10,έπιπλα από παλέτες,7,έπιπλα από παλιά παράθυρα-πόρτες,1,ΕΠΙΠΛΑ ΚΗΠΟΥ,1,έπιπλα κουζίνας,2,έπιπλα μπάνιου,1,ΕΠΙΠΛΑ RATTAN,1,επισμάλτωση μπανιέρας,1,ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ,1,ΕΠΟΧΙΑΚΑ,4,ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ,1,έτοιμα καλύμματα επίπλων,1,έτοιμος πηλός,8,εύκαπτη πέτρα-πλακάκι,1,ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,43,εύκολες κατασκευές για στεφάνια,1,ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ,9,ζωγραφική σε τοίχους,1,ζωγραφική σε έπιπλα,1,ζωγραφική σε πέτρες,2,ΗΛΙΑΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,1,ηλιακά φωτιστικά,7,ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ,12,ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ,5,θαλασσόξυλα,13,ΘΕΡΜΑΝΣΗ,1,ιδέες βάψιμο,7,ιδέες για βάψιμο επίπλων,2,ιδέες για διαδρόμους μονοπάτια κήπου,1,ιδέες για διαμόρφωση κήπου,1,ιδέες για δώρα σε μετρητά,1,ιδέες για έθνικ διακοσμήσεις,1,ιδέες για έπιπλα ως διαχωριστικά,1,ιδέες για καλύμματα επίπλων,1,ιδέες για κήπο μπαλκόνι,1,ιδέες για κιόσκια σε κήπους αυλές,1,ιδέες για κρεμαστές γλάστρες,1,ιδέες για μικρά μπάνια,1,ιδέες για μικρούς κήπους αυλές,1,ιδέες για μπαλκόνια,2,ιδέες για να φτιάξετε κεφαλάρια,3,ιδέες για παιχνιδοκατασκευές,1,ιδέες για παρτέρια,2,ιδέες για πολύχρωμες κουζίνες,1,ιδέες για ραφιέρες,1,ιδέες για στολισμό καλοκαιρινής βιτρίνας,1,ιδέες για τεχνοτροπίες τοίχου,1,ιδέες για την είσοδο χωλ,2,ιδέες για τούρτες γενεθλίων,1,ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα,1,ιδέες για ψηφιδωτά σε κήπο,1,ιδέες για decoupage,1,ιδέες για Diaper Cakes,1,ιδέες διακόσμησης πιάτου,1,ιδέες διαμόρφωσης κήπου,2,ιδέες έπιπλα,21,ιδέες επίπλωσης AirBNB,2,ιδέες λύσεις για μικρά καθιστικά,2,ιδέες με πουά υφάσματα,1,ΙΚΕΑ,52,ΙΣΤΟΡΙΑ,1,ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ,1,ΚΑΔΡΑ,2,κάδρα,23,κάδρα από αλουμινόχαρτο,1,ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,9,καθρέφτες,12,καθρέφτες με θαλασσόξυλα,1,ΚΑΚΤΟΙ,2,καλάθια από κουρελάκια,1,καλάθια με σκοινί,1,καλάμι,3,καλαμωτές,1,καλέντουλα,1,ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ,1,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,80,καλοκαιρινά τραπέζια,1,καλοκαιρινά χαλάκια εισόδου,1,καλοκαιρινές ιδέες για κάδρα,1,καλοκαιρινές κατασκευές,41,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,45,καλοκαιρινή διακόσμηση,18,ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΝ,2,καλύμματα επίπλων,3,ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ,1,κάμπινγ,2,ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,4,καναπέδες,9,καναπέδες από παλέτες,2,καπέλα μινιατούρες,1,καρούλια καλωδίων,1,ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΚΕΑ,1,κατασκευέ από σκοινί,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,170,κατασκευές από ανακλυκλώσιμα υλικά,1,κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά,1,κατασκευές από βαρέλια,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΙ - ΛΥΓΑΡΙΑ,1,κατασκευές από καφάσια,1,κατασκευές από κολοκύθες,5,κατασκευές από κονσερβοκούτια,3,κατασκευές από κουτάκια αναψυκτικών,1,κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων,1,κατασκευές από μεταχειρισμένα παλιά αντικείμενα,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ,18,κατασκευές από παλέτες για καταστήματα,1,κατασκευές από παλιά παράθυρα-πόρτες,1,κατασκευές από ρολό χαρτιού,1,κατασκευές από συρτάρια,1,κατασκευές για κατοικίδια,2,κατασκευές για κατοικίδια από παλέτες,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,38,κατασκευές για παιδικές κουζίνες,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,52,καΤασκευές επίπλων,1,κατασκευές εφαρμογές πατητής τσιμεντοκονίας,1,κατασκευές κεριά,12,κατασκευές κήπος,23,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΗΠΟΥ,1,κατασκευές με βότσαλα,4,κατασκευές με βότσαλα πέτρες,2,κατασκευές με γλάστρες,1,κατασκευές με γυαλότουβλα,1,κατασκευές με γύψο,3,κατασκευές με γυψοσανίδα,1,κατασκευές με δαντέλες σεμέν,1,κατασκευές με διάτρητα πάνελ,1,κατασκευές με έτοιμο πηλό,5,κατασκευές με θαλασσόξυλα,2,κατασκευές με καλάμια,1,κατασκευές με καλούπι,1,κατασκευές με κεραμίδια,3,κατασκευές με κορμούς,1,κατασκευές με κουκουνάρια,3,κατασκευές με κουμπιά,1,κατασκευές με κοχύλια,1,κατασκευές με λινάτσα,1,κατασκευές με μπουκάλια,3,κατασκευές με ξυλάκια χειροτεχνίας,1,κατασκευές με πλακάκια,1,κατασκευές με σεμέν δαντέλες,4,κατασκευές με σκοινί,3,κατασκευές με σπιρτόκουτα,1,κατασκευές με σύρμα,4,κατασκευές με ταπετσαρία,1,κατασκευές με τσιμέντο,7,κατασκευές με τσιμεντόλιθους,1,κατασκευές με υγρό γυαλί,4,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ,41,κατασκευές με φελιζόλ,2,κατασκευές με φελλό,1,κατασκευές με φύλλα,1,κατασκευές με χαρτί,36,κατασκευές με χαρτί εφημερίδας,1,κατασκευές με χάρτινες αυγοθήκες,1,κατασκευές ρολόγια τοίχου,1,κατασκευές τύπου βιτρώ,1,κατασκευές ψηφιδωτά,1,κατασκευές mobiles,2,κατασκευή αντικέ κάδρα,1,κατασκευή βάσης για κρεμαστής γλάστρας,1,κατασκευή μπωλ από φύλλα,1,κατασκευή παζλ με φωτογραφίες,1,κατασκευή παιδικά κουκλόσπιτα,1,κατασκευή ραφιών από κορνίζες,1,κατασκευή σίτας,1,κατασκευή υφασμάτινων καλαθιών,1,κατασκευή φωτιζόμενο τραπεζάκι,1,κατασκευή φωτιστικών,1,κατασκευή χιονονιφάδες,1,κατασκευή diaper cake,1,κατασκευή diy μελωδών,1,κατασκευή fairy gardens,1,ΚΑΦΕ,1,ΚΕΑ,1,κεραμίδια,1,κερί,11,ΚΕΡΙΑ,14,κεριά,11,κεριά σιτρονέλας,1,κεφαλάρια,7,ΚΗΠΟΣ,78,ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ,275,κηπουρική για παιδιά,1,κηρομπογιές,1,κηροπήγια,6,κηροπήγια από κερί,1,κίτρινοι καναπέδες,1,κλασσικό στυλ,1,κολοκύθες,10,ΚΟΜΟΔΙΝΑ,2,κομοδίνα,5,ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ,20,ΚΟΥΖΙΝΑ,61,κουζίνα,1,ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ,1,κούκλες από ξερές κολοκύθες,1,κουκλόσπιτα,2,κουκουνάρια,4,κουμπιά,1,κουνουπιέρες,1,ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ,5,κουρτίνες,13,κουρτίνες ρόμαν,2,κουρτίνες χωρίς ράψιμο,1,κουρτινόξυλα,1,κοχύλια,6,κρακελέ,2,κρεβάτια,3,κρεβατοκάμαρες έθνικ,1,κρέμασμα κάδρων,1,ΚΡΕΜΑΣΤΡΕΣ ΤΟΙΧΟΥ,1,κρεμάστρες τοίχου,3,ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ,1,ΚΩΝΟΦΟΡΑ,1,ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ,3,ΛΕΥΚΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,2,λινάτσα,4,μαγνητικοί πίνακες,1,ΜΑΚΡΑΜΕ,3,μαξιλάρια,8,μαξιλάρια πατώματος,1,μαύρο,1,μαυροπίνακες,5,μελωδοί,1,ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ,1,Μεσογειακό Στυλ,1,ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ,2,μετακόμιση,1,μεταλλικά έπιπλα,1,μεταφορά εικόνας,1,ΜΙΚΡΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ,6,ΜΙΚΡΟΙ,1,ΜΙΚΡΟΙ ΧΩΡΟΙ,148,μινιατούρες για νεραϊδόκηπους,1,μοντέρνα έπιπλα από παλέτες,1,μοντέρνο στυλ,8,ΜΠΑΛΚΟΝΙ,25,μπαμπού,1,ΜΠΑΝΙΟ,31,μπάνιο,1,μπατίκ υφάσματα,1,μπλε,2,Μποέμ,1,ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ,1,μπωλ από ρολό χαρτιού,1,μωβ,1,ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ,3,νεραγκούλες,1,νεραϊδόσπιτα,1,ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ,1,νοικοκυριό,2,Ντίνα Νικολάου,1,ντουλάπες,1,ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ,3,ξερές κολοκύθες,1,ξύλινα βαρέλια,1,ξύλινα κιβώτια,1,ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ,1,ξύλο,40,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ,97,οδηγίες κατασκευής κεριών,1,ΟΔΗΓΟΙ ΑΓΟΡΑΣ,44,ΟΔΗΓΟΣ για παλαίωση επίπλων,1,ΟΔΗΓΟΣ για camping στην Ελλάδα,2,ΟΔΗΓΟΣ κατασκευής για ΠΟΥΦ,1,οδηγός κατασκευής patchwork,1,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ,3,οικολογικές πλαστελίνες,1,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ,1,οργάνωση,24,οργάνωση χώρων εργασίας,1,ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ,31,ΟΡΧΙΔΕΑ,1,πάγκοι εργασίας,1,παζλ,1,ΠΑΙΔΙ,1,παιδικά αναμνηστικά,1,παιδικά αποτυπώματα,1,παιδικά γραφεία,2,ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,30,παιδικές κατασκευές,13,παιδικές κατασκευές από αυγοθήκες,1,παιδικές κατασκευές με χαρτί,1,παιδικές κουζίνες από χαρτόκουτα,1,ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ,1,παιδική πισίνα παιχνίδι,1,ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ,34,παιχνιδοκατασκευές,5,παλαίωση επίπλων,2,ΠΑΛΕΤΕΣ,32,παλιά συρτάρια,1,παλιές ραπτομηχανές,1,ΠΑΝΣΕΔΕΣ,1,παπουτσοθήκες,1,παραβάν,1,ΠΑΡΤΕΡΙΑ,9,παρτέρια,14,παστέλ,1,ΠΑΣΧΑ,46,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ,4,πασχαλινά αυγά,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΑΛΑΘΙΑ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ BAZAAR,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,29,ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,12,ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΒΙΤΡΙΝΑΣ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΜΠΑΛΑΖ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,3,πατητή τσιμεντοκονία,1,ΠΑΤΙΝΑ,1,πατίνα,1,πάτσγουορκ,1,ΠΑΧΥΦΥΤΑ,25,πέργκολες,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,4,πέτρα,5,πέτρινα κιόσκια,1,πηλός,17,πιάτα με decoupage,1,πίνακες ανακοινώσεων,1,πίνακες κάδρα από βότσαλα,1,ΠΛΑΚΑΚΙΑ,1,πλακάκια,10,ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ,1,πλεχτά από χαρτί εφημερίδας,1,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,2,πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα,1,ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ,1,πολυθρόνες,3,ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ-ΚΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ,1,πορομπετόν,3,πόρτες,2,ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ,21,ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ...,6,πουφ,1,πράσινο της ελιάς,1,προβλήματα υγρασίας,1,προζύμι,1,προστασία επίπλων,1,ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ,1,προστατευτικές μάσκες DIY,1,πρωτομαγιάτικα στεφάνια,4,πως θα αποξηράνετε λουλούδια,1,πως θα προσθέσετε χρώμα στο σπίτι,1,πως θα φτιάξετε αντικουνουπικά κεριά,1,πως θα φτιάξετε κάλυμμα καλοριφέρ καλοριφέρ,1,πως θα φτιάξετε κεριά,1,πως θα φτιάξετε κουρτίνες,1,πως θα φτιάξετε μαξιλάρια χωρίς γάζωμα,1,πως θα φτιάξετε πλαστελίνες,1,πως θα φτιάξετε τραπέζια από παλέτες,1,πως θα φτιάξετε Diaper Cakes,1,πως θα φτιάξω,9,ΡΑΠΤΙΚΗ,18,ραπτική,5,ράφια,11,ραφιέρες βιβλιοθήκες από παλέτες,1,ράψιμο μαξιλαριών,1,ριγέ,1,ρολόγια τοίχου,3,ΣΑΛΟΝΙ,47,ΣΑΛΟΝΙ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,3,ΣΑΛΟΝΙ-ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,108,σαπούνι,1,ΣΕΜΕΝ,2,σεμέν-δαντέλες,9,σιδερώστρες,1,σιδερώστρες για μικρούς χώρους,1,σκάλες,1,Σκανδιναβικό στυλ,13,σκελετοί για στεφάνια,1,ΣΚΙΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ ΧΩΡΩΝ,1,σκοινί,15,σπιρτόκουτα,2,σπιτάκια μινιατούρες,1,ΣΠΙΤΙ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ,27,ΣΠΙΤΙΑ COB,1,σπιτικά αναψυκτικά,1,σπιτικές μαρμελάδες,1,σπιτικό ψωμί,1,ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ,1,ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ,15,στολές κλόουν,1,στολίδια με ζύμη σόδας,1,στολισμός για μπαλκόνια,1,ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ,1,συμβουλές για αλλαγή γλάστρας,1,συμβουλές για Λεβάντα,1,συμβουλές κηπουρικής για Βασιλικό,1,συμβουλές κηπουρικής φτέρη,1,συνθέσεις λουλουδιών,1,συνθέσεις με επιπλέοντα κεριά,1,συνθέσεις με καρπούς φρούτα,1,ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΓΚΑΖΟΝ,1,σύρμα,5,συρμάτινες κατασκευές,1,ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΕΣ,1,σφουγγάρια ανθοδετικής,1,σχέδια για ψηφιδωτά,1,σωστό πότισμα,1,ταινίες Led,2,ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ,2,ταπετσαρίες,1,τάρτες,1,ΤΕΧΝΗ,11,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ,71,τεχνικές παλαίωσης,8,τεχνική μεταφοράς εικόνας,1,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,3,ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ,1,τεχνοτροπίες,3,ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ,16,ΤΖΑΚΙ,11,ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΗΝΑ,12,ΤΟ ESHOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ,7,ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΣΑΛΟΝΙΟΥ,11,ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ,21,τραπεζαρίες για κήπο μπαλκόνι,1,τραπέζια,2,τραπέζια από παλέτες,1,ΤΡΑΠΕΖΙΑ-ΚΟΝΣΟΛΕΣ,1,ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ,1,ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ,1,τσιμέντο,13,τσιμεντόλιθοι,4,τσόχα,5,υγρό γυαλί,5,ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ,47,ύφασμα,37,υφάσματα επίπλωσης,1,φελιζόλ,4,φελλός,2,ΦΕΤΕΣ ΞΥΛΟΥ,1,ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,1,φθινοπωρινή διακόσμηση,6,ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,8,φλοράλ,1,ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ,1,ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ,4,φροντίδα κατοικίδιων,1,ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ...ΚΟΥΖΙΝΑ,47,φύλλα,5,φυσικά υλικά,1,φυτά,30,ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ,30,ΦΥΤΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ,1,φωτισμός εξωτερικών χώρων,2,φωτισμός εσωτερικών χώρων,2,φωτισμός με ταινίες Led,1,ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,2,φωτιστικά,31,φωτιστικά από θαλασσόξυλα,1,φωτιστικά από κληματόβεργες,1,φωτιστικά από μπουκάλια,1,φωτιστικά με σκοινί,1,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,5,φωτογραφίες,4,ΧΑΛΙΑ,8,χαλιά,12,ΧΑΛΙΑ ΣΙΣΑΛ,1,ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ,1,ΧΑΡΤΕΣ,1,χαρτί,44,ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,1,ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΕΡΙΑ,15,χειροποίητα σαπούνια,2,χειροποίητα στολίδια,1,ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,176,χριστουγεννιάτικα γούρια,1,χριστουγεννιάτικα δέντρα,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,7,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ BAZAAR,2,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΙΡΛΑΝΤΕΣ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,103,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΤΡΙΝΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,58,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΕΣ,1,χριστουγεννιάτικη συνταγή για ψωμί,1,χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ για μπουκάλια,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,7,χριστουγεννιάτικο τραπέζι,2,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚH ΔΙΑΚΟΣΜΗΣH,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΚΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΕΝΝΑ,1,χρώμα,2,χρώμα μαυροπίνακα,2,χρώμα σπρέϊ,1,χρώματα για κατασκευές,1,χρώματα κιμωλίας,21,χρώματα σπρέϊ,1,χρώματα σπρέϋ,1,ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ,99,χτιστές κατασκευές για το μπάνιο,1,ΧΤΙΣΤΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,2,χωριάτικο στυλ,2,Χώροι για άτομα με κινητικά προβλήματα,1,χώροι για παιδικές δραστηριότητες,1,ψάθα,6,ΨΑΘΙΝΑ ΧΑΛΙΑ,1,ψηφιδωτά,15,ψηφιδωτά νούμερα για διεύθυνση σπιτιού,1,AirBNB,4,Aithrio.com,1,Annie Sloan,10,anysticker,1,ART,10,avramis,1,bar,1,Bohemian,5,boho style,11,camping,4,camping στην Ελλάδα,2,Chalk of the Town,1,chalk paint,1,collage,1,COTTAGE,1,country στυλ,3,Covid19,10,Deco Tip,1,DECOUPAGE,27,decoupage γενικά,4,decoupage με ύφασμα,1,decoupage σε έπιπλα,2,decoupage σε τσάντες παπούτσια,2,DESIGN,8,DESIGN IS THIS,1,diaper cakes,1,DIY,170,DIY ΕΠΙΠΛΑ,128,DIY έπιπλα,26,DIY ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ,4,DIY ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,29,DIY XALIA,5,DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,629,DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ,1,Driftwood Art,2,DRIVE&LISTEN,1,E-SHOPS,1,Easy DIY,51,ektorp,1,ESHOPS,4,ethnic στυλ,13,fairy gardens,3,fairy lights,1,faiy gardens,1,Fallingwater,1,floral,2,FOOD ARTIST,1,food plating,1,GAMES,1,Garden Answer,1,graffiti,2,GREEN LIVING,15,HOME TOURS,213,HOTELS TOURS,33,HOTELSTOURS,1,Hundertwasser,1,ikea,9,illustradays,1,inart,1,instagram,1,INSTAGRAM HOMES,49,INTERNET,2,JAPANDI,1,Kintsugi,1,KOYZINA,1,laminate,1,led,3,ledokosmos,1,LEGO,3,leroy merlin,5,loft,1,marble ideas,1,minimal στυλ,1,natural christmas,1,nautical στυλ,2,oikianet.gr,1,pakketo.com,1,Paper Wicker,1,patchwork,3,pets,3,pour painting,1,powertex,2,praktiker,4,proofing hyperstone,1,PUZZLE,1,quilting,2,recycle,8,resin,3,retro,3,RETRO ΕΠΙΠΛΑ,1,reuse,37,Royal Design Studio,4,RUSTIC,1,sgraffito,1,shabby chic στυλ,2,Soulouposeto,1,stencils,11,STREET ART,1,SUPER MARKETS ΑΓΟΡΕΣ ONLINE,1,terrarium,2,TikTok,1,upcycling,1,Valentine's Day,1,VELVET,1,video,2,videos,65,vintage,32,vintage κουζίνες,3,WALL ART,1,wall decoration,1,WALL MURALS,2,wall&design.gr,1,WEB,5,windowswap,1,XEIROTEXNIKA,1,xinara house,1,
ltr
item
SOULOUPOSETO: ΟΔΗΓΟΣ για Βάψιμο με Τεχνοτροπίες
ΟΔΗΓΟΣ για Βάψιμο με Τεχνοτροπίες
Πληροφορίες, ιδέες και βήμα-βήμα οδηγίες για βάψιμο με ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9Cw7zABmq3WkJskqwvriyLbkolyRQV7xAGcJbHjTldmZvvGYFq2ip7JosyhDslwTZGDmFaPxErSL2_Hr5zI6lLcpzn10iLMcWlupV0vPeQ1YIFx5jmd6TMVGeW4wO4V2F70vSY-OXHsAiJl-LlhnedejhmrBuawocgOwJB8nNKnxiEcJ2b8o26PDP/w640-h360/texnotropies.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9Cw7zABmq3WkJskqwvriyLbkolyRQV7xAGcJbHjTldmZvvGYFq2ip7JosyhDslwTZGDmFaPxErSL2_Hr5zI6lLcpzn10iLMcWlupV0vPeQ1YIFx5jmd6TMVGeW4wO4V2F70vSY-OXHsAiJl-LlhnedejhmrBuawocgOwJB8nNKnxiEcJ2b8o26PDP/s72-w640-c-h360/texnotropies.jpg
SOULOUPOSETO
https://www.soulouposeto.gr/2016/09/blog-post.html
https://www.soulouposeto.gr/
https://www.soulouposeto.gr/
https://www.soulouposeto.gr/2016/09/blog-post.html
true
4011188418940387580
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Δείτε τα όλα Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES Άρθρα Δείτε τα όλα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Ιαν Φεβ Μαρ Απρ May Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content