ΟΔΗΓΟΣ με Πληροφορίες - Τοποθέτηση για τα Πατώματα Laminate


Τα Πατώματα Laminate είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια επιλογή επένδυσης εσωτερικών δαπέδων σε χώρους τόσο οικιακής όσο και επαγγελματικής χρήσης και η εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής τους  μειώνει όλο και περισσότερο τα όποια μειονεκτήματα παρουσίαζαν κατά την αρχική τους εμφάνιση στην αγορά δόμησης - διακόσμησης την περασμένη δεκαετία. 
patwmata-laminate-plhrofories-pleonekthmata-topothethsh
Ασφαλώς και δεν πρόκειται για ξύλο όμως αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκη μειονέκτημα, αφού τόσο αισθητικά όσο και χρηστικά διαθέτουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του κλασσικού παρκέ, χωρίς ταυτόχρονα να απαιτείται ...αφανισμός δασών για την παραγωγή τους :) To laminate αποτελείται από 4 στρώματα διαφορετικής σύστασης, το καθένα από τα οποία έχει τον δικό του ρόλο τόσο στην αισθητική όψη του πατώματος όσο και στην ανθεκτικότητά του.
1. To επιφανειακό στρώμα για προστασία από λεκέδες - φθορές
2. Το διακοσμητικό στρώμα ψηφιακής εκτύπωσης σε χαρτί που περιλαμβάνει το σχέδιο
3.Το κεντρικό και μεγαλύτερου πάχους στρώμα από ινοσανίδα υψηλής συμπύκνωσης (HDF) στις άκρες του οποίου βρίσκονται οι εγκοπές εύκολης συναρμολόγησης
4. Το στρώμα προστασίας από υγρασία, εμποτισμένο σε ρητίνη μελαμίνης 
Η ποιότητα των υλικών κατασκευής κάθε στρώσης όπως και το συνολικό του πάχος που μπορεί να κυμαίνεται συνήθως από 5 έως 15mm, καθορίζουν την αντοχή του και ανάλογα με την ανθεκτικότητά τους τα πατώματα laminate χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες (AC3 - AC4 - AC5 - AC6) κατάλληλες όλες για οικιακή χρήση. Η διαβάθμιση αφορά κυρίως την επιλογή όταν πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους, ανάλογα με τo πόσο σκληρή θα είναι η χρήση του δαπέδου, το βάρος που πρόκειται να δεχτεί κλπ.
Ένα πρακτικό τεστ για την αντοχή του laminate είναι να χαράξετε ένα δείγμα με κλειδί. Αν ασκώντας μια μέτρια πίεση στο κλειδί η επιφάνεια του δεν χαράζεται, πρόκειται για μια ποιότητα laminate που δεν θα υποστεί φθορές από κανονική οικιακή χρήση, ακόμη και σε χώρους που υπάρχουν κατοικίδια, μικρά παιδιά κλπ. 
Η ποικιλία σε αποχρώσεις - σχέδια είναι τεράστια, ενώ σχεδόν όλα πλέον διαθέτουν μια ανεπαίσθητη έως πιο έντονα ανάγλυφη υφή που τους προσδίδει ακόμη πιο πειστική εμφάνιση ξύλου ή πετρώματος και τα κάνει πλήρως αντιολισθητικά, σε αντίθεση με τα πρώτα laminate που εμφανίστηκαν στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις το σημαντικότερο μειονέκτημά τους ήταν ότι γλιστρούσαν.  
Οι ενστάσεις κατά το παρελθόν για την χρήση του laminate, ως υλικό που εμπεριείχε στην σύστασή του καρκινογόνες ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, επίσης δεν ισχύουν για τα laminate νέας γενιάς. Η τεχνολογία παραγωγής τους έχει εξελιχθεί σημαντικά και στην συσκευασία κάθε ποιοτικού προϊόντος εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές αντοχής του αναφέρεται πιστοποίηση ασφαλούς χρήσης, που τα κάνει απολύτως κατάλληλα και για κάθε χώρο χρήσης από παιδιά όπως παιδικά δωμάτια, χώρους σχολείων, παιδότοπους κλπ. 
Μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από κάθε είδους επίπεδο δάπεδο όπως παρκέ, πλακάκι, μωσαϊκό, μάρμαρο κλπ και να αναβαθμίσουν αισθητικά το σπίτι ή κάθε δραστηριότητας επαγγελματικό χώρο.
Ειδικές κατηγορίες laminate ανεπηρέαστες από την υγρασία μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και στο μπάνιο, ενώ με πιο σύνθετη διαδικασία τοποθέτησης για πλήρη προστασία από την υγρασία δάπεδα laminate μπορούν φυσικά να τοποθετηθούν και κατά το αρχικό στάδιο ανέγερσης οικοδομής, επάνω στο τσιμέντο
Αφ΄ενός το κόστος που είναι παραπάνω από το 1/3 μικρότερο σε σχέση με την επένδυση δαπέδου με φυσικό ξύλο αλλά και όχι μόνο, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ποιοτικό Cotto-Terracotta πλακάκι ξεπερνά τα 20€/τμ χωρίς την τοποθέτηση, όπως και ο εύκολος, γρήγορος και "καθαρός" τρόπος τοποθέτησής του είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν το laminate μια όλο και πιο δημοφιλή επιλογή για αλλαγές - ανακαινίσεις δαπέδου.
Ο τρόπος τοποθέτησης επίσης συναρτάται με το κόστος του και καθιστά το laminate από τις πιο οικονομικές λύσεις, αφού ακόμη και αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, ο μικρός χρόνος τοποθέτησης μειώνει αντίστοιχα και το κόστος εργατικών.  Η τοποθέτηση laminate σε ένα δωμάτιο 15-20τμ μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία ημέρα. 
Μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και όχι συνολικά αλλά επιλεκτικά σε όποιο χώρο - δωμάτιο του σπιτιού θέλετε να αλλάξετε την εμφάνιση του δαπέδου. 
Με τη χρήση ειδικών προφίλ στα τελειώματα τοποθετείται και σε εσωτερικές σκάλες, ενώ σε ιδιαίτερα μεγάλους ενιαίους χώρους και για να "σπάσετε" την μονοτονία του σχεδίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και συνδυασμούς διαφορετικών σχεδίων. 
Πριν την τοποθέτηση laminate το υπάρχον δάπεδο θα πρέπει να στρωθεί με ειδικό πλαστικό υπόστρωμα, που διατίθεται σε ρολά 25m και σε διαφορετικούς τύπους. Το συγκεκριμένο υπόστρωμα  ανάλογα με το πάχος του λειτουργεί και ηχομονωτικά
Τα laminate διατίθενται σε συσκευασίες συνήθως 2-2,5τμ αποτελούμενες από μεμονωμένες "κουμπωτές" σανίδες μήκους περίπου 1,30m και πλάτους 10-20 cm ανάλογα με το σχέδιο. Οι πιο φαρδιές σανίδες δίνουν ακόμη πιο πειστικά την όψη φυσικού ξύλου.
Μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια ανάλογα με το τι σας αρέσει και ταιριάζει περισσότερο στο σχήμα του δωματίου, αλλά όχι με την ποικιλία σχεδιασμού που διαθέτουν τα πατώματα από φυσικό ξύλο. Με το laminate δεν μπορείτε να δώσετε στο δάπεδο πχ σχέδιο "ψαροκόκαλο" ή να δημιουργήσετε στον ίδιο χώρο κάποιες περιοχές με διαφορετικό σχηματισμό, αφού θα πρέπει όλες οι σανίδες ανεξάρτητα από το μήκος τους να βρίσκονται σε παράλληλη διάταξη ώστε να μπορεί η κάθε μία να κουμπώσει πάνω στην άλλη με τις ειδικές εγκοπές που βρίσκονται στις δύο εξωτερικές πλευρές τους. 
Ο σχεδιασμός και υπολογισμοί για την σωστή και όμορφη αισθητικά τοποθέτηση laminate πχ αν θα ξεκινήσετε από το κέντρο του δωματίου ή μια ακριανή πλευρά, αν οι πιο μικρές κομμένες σανίδες θα τοποθετηθούν στην άκρη ή αν θα ξεκινήσετε από την άκρη του τοίχου με ολόκληρη σανίδα κλπ. εξαρτώνται τόσο από τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου και το σχήμα-διαστάσεις του δωματίου και δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις αντίστοιχες όταν πρόκειται να τοποθετηθούν πλακάκια, με την διαφορά ότι το laminate κόβεται πολύ πιο εύκολα με δισκοπρίονο και για την τοποθέτησή του δεν απαιτείται κανενός είδους συγκολλητικό υλικό. 
Στα σημεία που βρίσκονται εσωτερικές πόρτες, μπαλκονόπορτες ή σε περιπτώσεις που μετά το laminate ακολουθεί δάπεδο άλλου είδους, τοποθετούνται ειδικά προφίλ για την κάλυψη της υψομετρικής διαφοράς που διατίθενται σε ποικιλία αποχρώσεων, υλικού και κλίσης, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης. 
Στο τελείωμα του δαπέδου, περιμετρικά του δωματίου, όπως ακριβώς και στα ξύλινα πατώματα τοποθετείται με σιλικόνη σοβατεπί που επίσης διατίθενται σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Συνήθως για κάθε σχέδιο laminate απ΄όπου και αν το προμηθευτείτε θα βρείτε και το αντίστοιχο σοβατεπί. 
Το καθάρισμα και συντήρησή του είναι στην πραγματικότητα ευκολότερα από αυτά του παραδοσιακού παρκέ, που για να διατηρήσει την όψη του ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζεται γυάλισμα.
Θα πρέπει όπως ακριβώς και στο φυσικό ξύλο να αποφεύγεται η έντονη χρήση νερού και ο καθαρισμός του laminate να γίνεται με παρκετέζα, ηλεκτρική σκούπα ή σφουγγάρισμα με ελάχιστα βρεγμένη, σχεδόν στεγνή, σφουγγαρίστρα και χωρίς ισχυρά καθαριστικά. Τοπικούς λεκέδες ασφαλώς και μπορείτε να τους αφαιρέσετε με ένα σφουγγάρι.
Στην περίπτωση φθοράς ενός κομματιού laminate αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με εύκολο ή πιο περίπλοκο τρόπο, ανάλογα με το αν πρόκειται για σανίδα που βρίσκεται στην άκρη ή στο κέντρο του δωματίου, γι΄αυτό και κατά την αρχική αγορά του προμηθευτείτε 2-3τμ παραπάνω από το σχέδιο που θα χρησιμοποιήσετε και αποθηκεύστε τα για τέτοιες περιπτώσεις.
Για την τοπική επιδιόρθωση laminate θα πρέπει το προβληματικό κομμάτι να "ξεκουμπωθεί" ή να κοπεί με προσοχή, να αφαιρεθεί ολόκληρη η σανίδα που περιέχει το φθαρμένο τμήμα και να αντικατασταθεί με νέα. Ακόμη κι αν χρειαστεί να αφαιρέσετε ένα μέρους του σοβατεπί και κάποιες επιπλέον σανίδες εκτός της προβληματικής για να κάνετε μια επιδιόρθωση σε laminate, η διαδικασία είναι ευκολότερη και ασφαλώς πολύ λιγότερο δαπανηρή σε σχέση με μια αντίστοιχη φθορά σε παρκέ φυσικού ξύλου, αφού εκεί μετά την αντικατάσταση της σανίδας απαιτείται τρίψιμο - γυάλισμα, από επαγγελματία, στο δάπεδο ολόκληρου του δωματίου ώστε το αποτέλεσμα να είναι και πάλι ομοιόμορφο.
Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του laminate σε σχέση με επενδύσεις δαπέδου με πλακάκια, μάρμαρο κλπ. συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς και η θερμομόνωση που παρέχει, όπως και το γεγονός ότι πρόκειται για τον μοναδικό τύπο πατώματος που όσο εύκολα τοποθετείται τόσο εύκολα μπορεί μελλοντικά και να αφαιρεθεί συνολικά χωρίς να αφήσει ίχνη-ζημιές ή να έχει καταστρέψει το υπάρχον αρχικό δάπεδο. 
Παρά τις όποιες ενστάσεις των ...ορκισμένων εραστών αποκλειστικά του φυσικού ξύλου :) πρόκειται για τον πιο οικονομικό και εύκολης τοποθέτησης τύπο επένδυσης για δάπεδα εσωτερικού χώρου, ειδικά για τις περιπτώσεις που θέλετε να καλύψετε φθαρμένα μάρμαρα, παλιά μωσαϊκά ή παρκέ, παλαιομοδίτικα πλακάκια κλπ. Είναι εξίσου πρακτικό για το σπίτι, ενοικιαζόμενα καταλύματα, επαγγελματικούς χώρους κλπ. και μπορεί πραγματικά να αλλάξει εντελώς την όψη και την αισθητική τόσο σε κλασσικής διακόσμησης όσο και πιο μοντέρνους χώρους, ανάλογα με την απόχρωση και το σχέδιο laminate που θα επιλέξετε.