Διαδικασία - Οδηγίες - Ιδέες για Decoupage σε ...Τοίχους


Δημιουργείστε τις δικές σας ...ταπετσαρίες  εφαρμόζοντας Decoupage με κάθε είδους χαρτιά - απλές εκτυπώσεις σε τοίχους.
Πολύ ιδιαίτερος τρόπος διακόσμησης τοίχων που ανάλογα με το στυλ του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί είναι ταιριαστός σε χώρους τόσο μοντέρνας όσο και πιο κλασσικής διακόσμησης και μια εξαιρετικά πρακτική και οικονομική επιλογή για την διαμόρφωση - διακόσμηση επαγγελματικών χώρων. 

Ενώ αρχικά ίσως ακούγεται σαν κάτι δυσκολότερο, σε σχέση με τις εφαρμογές Decoupage σε μικρές επιφάνειες-αντικείμενα, στην πραγματικότητα αν και ασφαλώς απαιτεί περισσότερο χρόνο είναι απλούστερο, κάτι που οφείλεται τόσο στο είδος του χαρτιού αφού στο τοίχο δεν θα δουλέψετε πχ με χαρτοπετσέτες ή πολύ λεπτά χαρτιά, έτσι η τεχνική διαδικασία είναι ευκολότερη, αλλά και στο γεγονός ότι στην συγκεκριμένη μορφή Decoupage δεν απαιτείται επιζωγράφιση-δημιουργία φόντου της εικόνας με χρώματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα για Decoupage ή και ατλακόλ καλής ποιότητας, την οποία με πινέλο απλώνετε τμηματικά στον τοίχο ξεκινώντας από την άκρη του. 
Πριν ξεκινήσετε μετρήστε-υπολογίστε πόσα χαρτιά θα σας χρειαστούν για κάθε οριζόντια  και κάθετη σειρά, ανάλογα με το μήκος-ύψος του τοίχου και τα αντίστοιχα του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε αν χρειαστεί να κόψετε κάποια αυτά να είναι τα χαρτιά που θα κολληθούν στις άκρες. 
Περάστε με το πινέλο λίγη ακόμη κόλλα πάνω στο χαρτί, αφού το κολλήσετε πάνω στην κόλλα που έχετε απλώσει στον τοίχο, και με μια πλαστική κάρτα ή τετράγωνη πλαστική σπάτουλα ισιώστε το και αφαιρέστε τον αέρα ώστε να εφάπτεται πλήρως στον τοίχο σε όλα τα σημεία του χωρίς κενά. 
Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να καλυφθεί η συνολική επιφάνεια του τοίχου και αφού η κόλλα στεγνώσει εντελώς περάστε με πινέλο ή ρολό 2-3 διαδοχικά χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι, αφήνοντας ανάμεσα στην κάθε εφαρμογή να έχει στεγνώσει η στρώση της προηγούμενης. 
Με την διαδικασία αυτή το χαρτί θα αδιαβροχοποιηθεί πλήρως και θα προστατευθεί από φθορές, ενώ θα μπορείτε να το καθαρίζετε με βρεγμένο σφουγγάρι χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Σελίδες από εφημερίδες - περιοδικά, παλιά βιβλία, παλιούς τηλεφωνικούς καταλόγους, κόμικς, μουσικά τετράδια-παρτιτούρες, χάρτες, εκτυπώσεις φωτογραφιών, φωτοτυπίες από εξώφυλλα δίσκων βινυλίου, γκραβούρες, εκτυπώσεις από έργα διάσημων ζωγράφων κλπ είναι κάποιες κατηγορίες χαρτιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα. 
Εφημερίδες ή περιοδικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και αυτούσια - πρωτότυπες σελίδες, αν και ο πιο σωστός τρόπος είναι να τα εκτυπώσετε σε απλό φωτοτυπικό χαρτί και σε laser εκτυπωτή ώστε να είστε σίγουροι ότι κανένα δεν θα ...ξεβάψει στο στάδιο της επεξεργασίας με την κόλλα. 
Αν θέλετε να δώσετε στα χαρτιά που θα χρησιμοποιήσετε ελαφρά παλαιωμένη - κιτρινισμένη όψη ...απλώστε τα για μερικές μέρες στον ήλιο.  
Ειδικά για χρήση σε επαγγελματικούς χώρους, καταστήματα εστίασης, χώρους ψυχαγωγίας-εκδηλώσεων κλπ ο συγκεκριμένος τρόπος διακόσμησης των τοίχων είναι από τις πιο οικονομικές και "στυλάτες" επιλογές, που ταυτόχρονα σας απαλλάσσει από το συχνό βάψιμο των τοίχων. 
Η χρήση σελίδων από παλιά περιοδικά-εφημερίδες-βιβλία κλπ. προσθέτει ταυτόχρονα στον τοίχο κάποια ...συλλεκτικά στοιχεία, αφού μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής ο τοίχος ...διαβάζεται κανονικά σαν να επρόκειτο για τα πρωτότυπα χαρτιά.  
Εκτυπώσεις ασπρόμαυρων φωτογραφιών ή vintage διαφημίσεων είναι επίσης επιλογές που προσφέρουν πολύ ιδιαίτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε μια τέτοια εφαρμογή, εξ΄άλλου και μόνο από την τεράστια ...δεξαμενή του internet μπορείτε να βρείτε και να τυπώσετε κάθε είδους εικόνα που σας αρέσει για να την μετατρέψετε σε ...ταπετσαρία. 

Ένας επίσης εντυπωσιακός τρόπος διακόσμησης τοίχων με χαρτί και πολύ μοντέρνο αποτέλεσμα είναι η χρήση ανάμεικτης τεχνικής Decoupage και Collage 
με την τοποθέτηση του collage σχεδίου στο κέντρο του τοίχου ενώ περιμετρικά του με decoupage θα προσθέσετε ταιριαστά άλλου είδους χαρτιά - σελίδες. 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αντί με χαρτί, μπορείτε να δουλέψετε με ύφασμα. Ιδανικότερα για αυτή την χρήση είναι τα έτοιμα κομμένα κομμάτια υφάσματος για πάτσγουορκ, που μπορούν να δώσουν πολύ εντυπωσιακή όψη σε τοίχους κρεβατοκάμαρας και παιδικών δωματίων. 

Οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε να επαναφέρετε τον τοίχο στην αρχική του όψη, θα το κάνετε με την ίδια διαδικασία που αφαιρούνται οι ταπετσαρίες τοίχου.
Η κόλλα ξεκολλά με νερό, έτσι θα χρειαστεί με βρεγμένο ρολό να περάσετε τον τοίχο έως το χαρτί να "φουσκώσει" οπότε και το αφαιρείτε με σπάτουλα.