Η τεχνική του Collage


To όνομά του κολλάζ προέρχεται από το Γαλλικό coller=κολλάω και πρόκειται για την τέχνη-τεχνική με την οποία μια εικόνα δημιουργείται-συναρμολογείται από κομμάτια χαρτιού κάθε είδους. 

Καλλιτεχνικά και αισθητικά η αξία ενός έργου collage μπορεί να φτάσει να είναι εφάμιλλη ενός ζωγραφικού πίνακα, εξάλλου ο Πικάσο και ο Τζωρτζ Μπρακ ήταν αυτοί που επινόησαν την συγκεκριμένη τεχνική, εμπλουτίζοντας έργα τους με κομμάτια από εφημερίδες και άλλα άχρηστα υλικά.

COLLAGEΟι Hannah Hoch, Annegrit Soltau και Man Ray ανήκουν στους διασημότερους σύγχρονους εκφραστές του collage που διαχρονικά χρησιμοποιήθηκε και ως πολιτική-κοινωνική τέχνη για να περιγράψει ή να στηλιτεύσει τις κοινωνικές αλλαγές του 20ου αιώνα. COLLAGE
COLLAGE
Η ομοιότητα του κολλάζ με την ζωγραφική δεν έγκειται μόνο στην όψη του τελικού αποτελέσματος αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος και στον τρόπο δημιουργίας. Και στο collage δημιουργείται αρχικά το περίγραμμα-σκίτσο του θέματος που στην συνέχεια, αντί για πινέλο και χρώμα, "γεμίζει" και χρωματίζεται με κομμένα κομμάτια χαρτιού. 
Δείτε στα videos την βασική διαδικασίαCOLLAGE
Οι δύο βασικότερες κατηγορίες έργων collage είναι:
1. Αυτά των οποίων η καλλιτεχνική αξία προσδιορίζεται κυρίως από την φαντασία στην σύνθεση, την "αινιγματικότητα" του θέματος και το μήνυμα που θέλει ο δημιουργός να περάσει μέσω του έργου. Σε αυτού του τύπου κολλάζ συχνά χρησιμοποιούνται  κομμάτια από έτοιμες εκτυπωμένες εικόνες-φωτογραφίες ή λίγα και μεγαλύτερου μεγέθους κομμάτια χαρτιού και
2. Τα καθαρά απεικονιστικά έργα αισθητικής αποκλειστικά αξίας (τοπία, προσωπογραφίες, φιγούρες ζώων, αντικείμενα κλπ) συναρμολογημένα από πολλά μικρά κομμάτια χαρτιού σε διάφορα σχήματα-μεγέθη. 

COLLAGE
Το βασικό περίγραμμα-σκίτσο ενός collage μπορεί αντί να σχεδιαστεί εξ΄αρχής και να τυπωθεί από μια οποιαδήποτε εικόνα και στην συνέχεια να συμπληρωθεί με κομμένα κομμάτια χαρτιού.   
COLLAGE
Ιδιαίτερα είδη χαρτιού όπως από εφημερίδες, λεξικά, σταυρόλεξα, μουσικά τετράδια με νότες, χάρτες κλπ. που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βασικά ή συμπληρωματικά σε ένα κολλάζ, δημιουργούν ένα αντίστοιχα ιδιαίτερο ύφος στο τελικό αποτέλεσμα ενώ και τα ασπρόμαυρα έργα είναι επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακά. 
COLLAGE
COLLAGE
Εκτός από έτοιμα χαρτιά collage κάθε μορφής μπορούν να δημιουργηθούν και από χειροποίητα μοτίβα-σχέδια.
Το σχέδιο δημιουργείται με μολύβι ή μαρκαδόρο πάνω σε
 χαρτί που στην συνέχεια κόβεται σε μικρότερα κομμάτια και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως και κομμάτια από περιοδικά, εφημερίδες κλπ. 
COLLAGE
COLLAGE
Το σχήμα που θα κοπεί το χαρτί (λωρίδες, στρογγυλά, τετράγωνα κλπ) το μέγεθος των κομματιών όπως και οι συνδυασμοί των αποχρώσων που θα χρησιμοποιηθούν είναι στοιχεία που μπορούν να διαφοροποιήσουν εντελώς το τελικό αποτέλεσμα. 
COLLAGE
Οι προσωπογραφίες είναι επίσης ένας πολύ εντυπωσιακός τύπος collage και εκτός από την δημιουργία τους πάνω σε ένα ζωγραφισμένο σκίτσο μπορούν να δημιουργηθούν και τυπώνοντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες, από τις οποίες χρησιμοποιείται μόνο το περίγραμμα και βασικά χαρακτηριστικά, ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία δημιουργούνται από κολλημένα κομμάτια χαρτιού. 
COLLAGE
Εκτός από την δημιουργία τους πάνω σε καμβά, ξύλο, χαρτόνι κλπ. μικρά ή μεγαλύτερα collage μπορούν να κατασκευαστούν πάνω σε έπιπλα, αντικείμενα κλπ. ενώ φυσικά ένα collage μετά την ολοκλήρωσή του μπορεί και να τυπωθεί και να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τύπου κατασκευές από χαρτί.
Σε αυτού του τύπου τις κατασκευές και αφού η κόλλα στεγνώσει εντελώς περάστε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι που θα αδιαβροχοποιήσει πλήρως το χαρτί και θα το προστατεύσει από φθορές. 

COLLAGE

COLLAGE
Εκτός από χαρτί σε ένα κολλάζ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κομμάτια υφάσματος όπως και κάθε είδους πρόσθετο στοιχείο-αντικείμενο.
COLLAGE
COLLAGE
Πρόκειται, γενικά, για μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή τεχνική αν και "υποβαθμισμένη" σε σχέση με άλλου τύπου κατασκευές που κατακλύζουν  το internet και τις "Φτιάξτο μόνος σου" ιδέες-προτάσεις και οι λόγοι είναι αφ΄ενός ότι κανένας δεν μπορεί απόλυτα να σας υποδείξει "πως ακριβώς θα το κάνετε" , ακριβώς όπως σε έναν πίνακα ζωγραφικής, αφού το τελικό αποτέλεσμα βασίζεται κυρίως στην φαντασία και στην εξοικείωση με το χρόνο της χρήσης των σωστών χαρτιών ανάλογα με το σχέδιο και αφ΄ετέρου η DIY σύγχρονη ...βιομηχανία υλικών-εργαλείων δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα από το collage αφού το μόνο που θα χρειαστείτε είναι άχρηστα κομμάτια χαρτιού και μια απλή κόλλα stick για χαρτί για να τα κολλήσετε.  
COLLAGE
COLLAGE
Ξεκινώντας την ενασχόλησή σας με το collage αρχίστε από απλά σκίτσα ή μικρά εκτυπωμένα σχέδια, κόψτε χαρτιά κάθε είδους σε κομμάτια διάφορων σχηματισμών και ξεκινήστε αρχικά να τα τοποθετείτε, χωρίς να τα κολλήσετε, "γεμίζοντας" το σχέδιο και βλέποντας την διαφορά του αποτελέσματος ανάλογα με το είδος-μέγεθος-απόχρωση χαρτιού. Όταν οριστικοποιήσετε ποιος συνδυασμός σας αρέσει περισσότερο απλώς κολλάτε τα χαρτιά. 
COLLAGE
COLLAGE

COLLAGE
COLLAGE

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 
pinterest.com/soulouposeto