ΟΔΗΓΟΣ για Kατασκευές Decoupage


Decoupage από το Γαλλικό "decouper" = "κόβω".
H διακοσμητική τεχνική που χρησιμοποιεί χάρτινα μοτίβα για να αλλάξει την όψη αντικειμένων από ξύλο, χαρτί, γυαλί, πέτρα, πηλό, μεταλλικές ή πλαστικές επιφάνειες. 
Στην πραγματικότητα και στις επαγγελματικές εφαρμογές της φυσικά, αφού πρόκειται για μια πραγματική τέχνη γνωστή από τον 18ο αιώνα, το decoupage συνδυάζει το κολλάζ με την ζωγραφική και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για έναν ερασιτέχνη να ξεχωρίσει που ...σταματά το χαρτί και αρχίζει το χρώμα.

Όμως όπως ακριβώς με την ζωγραφική, τα ψηφιδωτά, το κολλάζ και κάθε είδους τεχνική που αφορά χειροτεχνίες και κατασκευές, δεν είναι αναγκαίο να είστε επαγγελματίας ή να γνωρίζετε σε όλο το βάθος τις λεπτομέρειες κάθε διαδικασίας για να φτιάξετε πολύ όμορφα αντικείμενα για το σπίτι σας. Οι βασικές  οδηγίες, διάθεση και λίγη φαντασία είναι υπεραρκετά και με τον χρόνο και την εμπειρία είναι σίγουρο ότι θα καταφέρνετε όλο και καλύτερα. 

1. Που;

Σε κάθε είδους διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα σε κάθε τύπου επιφάνεια κατασκευασμένη από χαρτί, πανί, ξύλο, μέταλλο, πηλό, πέτρα, κερί, γυαλί, τσιμέντο, πλαστικό, ψάθα κλπ. 


Γενικά, πάνω σε οτιδήποτε μπορείτε να βάψετε-ζωγραφίσετε, μπορείτε να εφαρμόσετε και την τεχνική του decoupage.1. Πως;

Η γενική - βασική διαδικασία: 

1) Κoλλάτε ένα χάρτινο μοτίβο πάνω σε στο αντικείμενο - επιφάνεια με την βοήθεια ρευστής κόλλας και πινέλου
2)Όταν η κόλλα στεγνώσει περνάτε 2-3 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι που αδιαβροχοποιεί την επιφάνεια, αφήνοντας ενδιάμεσα από κάθε επόμενη εφαρμογή να στεγνώσει η προηγούμενη επίστρωση. 
Το βασικό μυστικό της επιτυχίας:  
Nα μην δημιουργηθούν γραμμώσεις και φούσκες, να "μην πάρει αέρα" δηλαδή το χαρτί όσο το κολλάτε και να εφάπτεται εντελώς σε κάθε σημείο του πάνω στην επιφάνεια που θα το κολλήσετε, ώστε στο τέλος το σχέδιο να φαίνεται σαν πραγματικά "τυπωμένο" ή ζωγραφισμένο κι όχι σαν κάτι πρόσθετο. 

Για να επιτευχθεί αυτό, το κόλλημα του μοτίβου γίνεται σταδιακά, εκτός φυσικά και αν πρόκειται για μοτίβο-χαρτί κομμένο σε πολύ μικρό μέγεθος. Απλώνετε κόλλα σ΄ένα μέρος της επιφάνειας, ακουμπάτε το χαρτί ίσα ίσα για να σταθεροποιηθεί και στην συνέχεια, στρώνετε - "τεντώνετε" - κολλάτε εντελώς το χαρτί περνώντας από πάνω του το βουτηγμένο στην κόλλα πινέλο, με φορά από το κέντρο του μοτίβου προς τις άκρες. 
Σχέδια από κάθε άλλο είδους χαρτιού εκτός από χαρτοπετσέτα και  ρυζόχαρτο πχ σελίδες περιοδικών, πριν τα κολλήσετε, μπορείτε και να τα βρέξετε με νερό και τα στεγνώσετε ελαφρά με απορροφητικό χαρτί πριν τα χρησιμοποιήσετε.  Δείτε εδώ 150 σχέδια - ιδέες 
για Decoupage

To πόσο θα "δέσει" συνολικά το σχέδιο πάνω στο αντικείμενο, εκτός από το πόσο επιτυχώς θα κολληθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το μέγεθος του μοτίβου σε σχέση με το αντικείμενο, τις αποχρώσεις και τις αντιθέσεις μεταξύ των χρωμάτων μοτίβου - επιφάνειας κλπ. Κατά κανόνα πάνω σε ανοιχτόχρωμες επιφάνειες το decoupage αναδεικνύεται πολύ καλύτερα και ο ασφαλέστερος τρόπος, για εντελώς ερασιτέχνες, είναι να ξεκινήσετε δουλεύοντας σε αντικείμενα που έχετε πριν βάψει με λευκό χρώμα και με μικρά διακοσμητικά μοτίβα από οποιοδήποτε είδος χαρτιού. 
Στις πλέον τελειοποιημένες κατασκευές, το decoupage συνδυάζεται με ζωγραφικά "τρυκ" ή και κανονική ζωγραφική που κατά κάποιο τρόπο ...επεκτείνουν οπτικά το χάρτινο μοτίβο όπως π.χ μερικές πινελιές με ταιριαστά χρώματα που πριν στεγνώσουν μπορούν να σβηστούν ελαφρά, με σφουγγάρι ή με το χέρι, ώστε να δημιουργούν ένα φόντο, σαν "επέκταση" του χάρτινου σχεδίου. 


1. Τι είδους χαρτί;

Μοναδικός περιορισμός ότι πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο λεπτό. 

Για αυτό τον λόγο ρυζόχαρτο και χαρτοπετσέτα είναι τα πιο ενδεδειγμένα αλλά και σελίδες από περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, κομμάτια από χαρτί περιτυλίγματος κλπ. και φυσικά τα ειδικά χαρτιά για decoupage που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη hobby και χειροτεχνίες σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Δείτε εδώ ενδεικτικά κάποια τέτοια σχέδια. Το είδος πάντως του χαρτιού που πιθανόν βρίσκεται το μοτίβο που σας αρέσει δεν αποτελεί εμπόδιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους παράσταση, σχέδιο που θα βρείτε οπουδήποτε, φωτογραφίες κλπ. αρκεί να τα εκτυπώσετε σε κοινό χαρτί και σε laser εκτυπωτή. Οποιασδήποτε άλλης μορφής εκτύπωση πιθανόν να ξεβάψει κατά την διάρκεια της διαδικασίας. 


1. Υλικά - Εργαλεία

1) Κόλλα για decoupage. 

Για πολύ εξεζητημένες χρήσεις υπάρχει ειδική και διαφορετική ανάλογα με το είδος της επιφάνειας του αντικειμένου αλλά επί της ουσίας στους ...χομπίστες δεν είναι αναγκαία.
Χρησιμοποιείστε μια κόλλα ειδική για decoupage, από τις πολλές μάρκες και ποιότητες που θα βρείτε στα καταστήματα με σχετικά είδη. Οι κόλλες decoupage διατίθεται σε υγρή μορφή και άπλωμα με πινέλο ή σε σπρέϊ2) Στερεωτικό-προστατευτικό βερνίκι. 
Στα καταστήματα με είδη χειροτεχνίας θα βρείτε το ειδικό με την ένδειξη 'βερνίκι decoupage" όμως για εφαρμογή σε ξύλινα ή μεταλλικά αντικείμενα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους διαφανές προστατευτικό βερνίκι νερού, που θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία σε γυαλιστερή ή ματ υφή. 
3) Πινέλα 
Θεωρητικά μπορείτε να δουλέψετε με οποιοδήποτε μαλακό πινέλο ή τα ειδικά αφρώδη πινέλα (από  σφουγγάρι) που διευκολύνουν πολύ στο "στρώσιμο" του χαρτιού ιδιαίτερα σε μεγάλα σχέδια-μοτίβα. 
Δουλεύοντας όμως ειδικά με χαρτοπετσέτες και γενικά πολύ λεπτά χαρτιά, ένα ειδικό πινέλο decoupage μεσαίου μεγέθους, με πλακέ τρίχωμα, θα κάνει την όλη διαδικασία πολύ πιο απλή και το αποτέλεσμα απόλυτα πετυχημένο. Τα ειδικά αυτά πινέλα ίσως σας φανούν σχετικά ακριβά σε σχέση με ένα αντίστοιχο για απλό βάψιμο, όπως είναι βασικό εργαλείο για τη συγκεκριμένη τεχνική  και με το σωστό του πλύσιμο με νερό και λίγο υγρό πιάτων ένα τέτοιο πινέλο θα διατηρηθεί σχεδόν ...για πάντα. 

Και...
- Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας, εξαρτάται από την επιλογή σχεδίου-μοτίβου ανάλογα με το κάθε αντικείμενο και τον χώρο που θα το τοποθετήσετε. 
Συνδυάστε σχέδια και αποχρώσεις, χρησιμοποιείστε χαρτιά από μουσικά τετράδια, εφημερίδες, χάρτες, εκτυπώσεις φωτογραφιών, περιοδικά κόμικςγραμματόσημα. 

- Οι σελίδες εφημερίδων επίσης δημιουργούν ένα πολύ καλαίσθητο και ιδιαίτερου ύφους αποτέλεσμα, μόνο που πολλές φορές ξεβάφουν γι΄αυτό και δοκιμάστε πριν ξεκινήσετε πως ...αντιδρούν στην επάλειψη με κόλλα κι αν χρειαστεί εκτυπώστε τα κομμάτια που χρειάζεστε σε laser εκτυπωτή.

- Στην τεχνική της χαρτοπετσέτας, εκτός αν πρόκειται για πολύ μικρά μοτίβα, το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα δίνει το ακανόνιστο κόψιμο του χαρτιού περιμετρικά με το χέρι και όχι με ψαλιδάκι. Επίσης, δουλεύοντας με χαρτοπετσέτα χρησιμοποιείστε την εντελώς απαραίτητη και πάντα πολύ μικρή ποσότητα κόλλας, διαφορετικά το χαρτί θα σκίζεται. 

- Χαρτοπετσέτες για decoupage θα βρείτε στα καταστήματα με είδη για χειροτεχνίες σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων και μπορείτε να αγοράσετε μεμονωμένα όσα κομμάτια χρειάζεστε από κάθε σχέδιο και όχι ολόκληρο πακέτο. 

- Οι  χαρτοπετσέτες για decoupage έχουν συνήθως τρία φύλλα, ξεκινώντας αφαιρέστε τα δύο τελευταία στο decoupage δουλεύετε πάντα με μονό χαρτί.


- Στην τεχνική της χαρτοπετσέτας, όταν αυτή δεν χρησιμοποιείται ολόκληρη αλλά μικρά κομμένα κομμάτια - μοτίβα, δεν υπάρχει ...αυστηρός κανόνας για τον τρόπο που αυτά θα κολληθούν πάνω στην οποιαδήποτε επιφάνεια. Άλλοι προτιμούν απλώς να τα ακουμπούν και να χρησιμοποιούν κόλλα μόνο πάνω από το χαρτί, άλλοι και στο από κάτω μέρος, άλλοι να στερεώνουν - συγκρατούν όλα τα μοτίβα με λίγο νερό ή ελάχιστη κόλλα και στην συνέχεια να απλώνουν κόλλα με το πινέλο σε ολόκληρη την επιφάνεια κλπ. Εξαρτάται αποκλειστικά από τι βολεύει τον καθένα και ποιος τρόπος σας διευκολύνει, αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος που είναι να μην ζαρώσει το χαρτί. 


- Το decoupage είναι ιδανική τεχνική για εποχιακές διακοσμήσεις. 
Μπορείτε να δώσετε σε κάθε είδους βάζα, κηροπήγια, κεριά, πιατέλες, διακοσμητικά κουτιά, όψη χριστουγεννιάτικη, πασχαλινή ή καλοκαιρινή ανάλογα με τα μοτίβα - σχέδια που θα επιλέξετε. Χαρτιά - χαρτοπετσέτες σε εποχιακά σχέδια θα βρείτε στην αγορά σε πολύ μεγάλη ποικιλία. Δείτε εδώ έναν ενδεικτικό κατάλογο  καταστημάτων - eshops με σχετικά είδη. 

- Σε κάθε κατασκευή και αφού στεγνώσει εντελώς η κόλλα θα χρειαστεί να περάσετε 3-4 χέρια προστατευτικό βερνίκι. 

Η διαδικασία αυτή στερεοποιεί και αδιαβροχοποιεί τις κατασκευές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως όλα τα αντικείμενα που έχουν υποστεί τέτοιας μορφής επεξεργασία αντέχουν σε γενική ιδιαίτερη ...καταπόνηση, κανονικό πλύσιμο κλπ. Ένα καλά στυμμένο  πανί ή σφουγγάρι είναι αρκετό για το καθάρισμα πχ υφασμάτινων, ψάθινων επιφανειών κλπ. Βεβαίως ξύλινα, μεταλλικά, γυάλινα, πλαστικά κλπ. αντικείμενα μετά το τελικό στέγνωμα του βερνικιού, τα πλένετε κανονικά όπως οποιοδήποτε σκεύος-αντικείμενο. 

- Το λευκό ή μπεζ ρυζόχαρτο είναι το ιδανικό χαρτί για να αναδειχθεί η διαδικασία του decoupage πάνω σε γυάλινα αντικείμενα εξαιτίας της ημιδιαφάνειας που δημιουργεί. 
Αφού το κολλήσετε πάνω σε οποιαδήποτε τέτοιο αντικείμενο, μπορείτε πάνω στο ρυζόχαρτο να προσθέσετε με την ίδια τεχνική όποιο επιπλέον διακοσμητικό μοτίβο θέλετε, ενώ πολύ όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα παίρνουν τα γυάλινα αντικείμενα εάν κολλήσετε αρχικά χάρτινα μοτίβα με σχέδια και στην συνέχεια καλύψετε με την ίδια τεχνική ολόκληρη την εξωτερική τους επιφάνεια με ανοιχτόχρωμο ρυζόχαρτο. 


- Οι ιδέες για τα αντικείμενα/επιφάνειες μπορεί να εφαρμοστεί το decoupage είναι πραγματικά ατελείωτες και ορισμένα από αυτά όπως πήλινα γλαστράκια, διακοσμητικά κεραμίδια,  ξύλινα, χάρτινα ή μεταλλικά κουτιά, δίσκοι, πιατέλες, κεριά, κορνίζες, ακόμη και κονσερβοκούτια, ξύλινα ή πλαστικά κοσμήματα, κεριά κλπ που αρχικά θα τα βάψετε και στην συνέχεια θα εφαρμόσετε την τεχνική του decoupage έστω και με ένα πολύ απλό μοτίβο, είναι μια πολύ οικονομική και εντυπωσιακή ιδέα και για δώρα. 

Στην πράξη...

Συνοπτικά η διαδικασία για να δημιουργήσετε ένα ...αριστούργημα


Βήμα βήμα η τεχνική με ολόκληρη χαρτοπετσέτα 
εμπλουτισμένη με μερικά ακόμη ...τρυκ Συνδυασμός μοτίβων από κομμένα κομμάτια χαρτοπετσέτας 


 Συνδυασμός με ζωγραφική - δημιουργία "φόντου" Mε Ρυζόχαρτο
(με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δουλέψετε και με κομμάτια χαρτί από περιοδικά, βιβλία κλπ)  


Η ...μεταμόρφωση ενός coffee table


Χάρτινο κουτί 


Decoupage και Cracle με το ειδικό ζελέ
(μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους αντικείμενο) 


Ξύλινο κουτί συνδυασμένο με τεχνοτροπία παλαιωμένου ξύλου
(με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα σε έπιπλα)