Φθινοπωρινά Φυτά & Ιδέες για να τα συνδυάσετε σε γλάστρες

Το Φθινόπωρο είναι ταυτισμένο με έναν γενικό "μαρασμό" της φύσης, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες καλλωπιστικά είδη που ευδοκιμούν την συγκεκριμένη εποχή και με τον κατάλληλο συνδυασμό τους ο κήπος ή το μπαλκόνι σας θα αποκτήσουν ζωντάνια και πολύ έντονο χρώμα.


fthinoporinos-khposOι φθινοπωρινοί Πανσέδες είναι από τις απλούστερες επιλογές για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές γλάστρες - ζαρντινιέρες χρησιμοποιώντας διαφορετικές ποικιλίες φυτών με διάφορα χρώματα και μέγεθος λουλουδιών.
Μπορείτε σε μεγάλα δοχεία φύτευσης να τοποθετήσετε αποκλειστικά πανσέδες ή να τους συνδυάσετε με κάθε τύπου ψηλότερα ή κάθετης ανάπτυξης φυτά.  
Οι Πανσέδες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί και σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια, ενώ ο μικρός διακοσμητικός Κισσός, η Φτέρη όπως και τα μικρά Κωνοφόρα είναι από τα καταλληλότερη είδη για να τoυς συνδυάσετε στο ίδιο δοχείο φύτευσης.
Οι πολύχρωμες μικρές Πιπεριές που παραμένουν ολοζώντανες και στην διάρκεια του φθινοπώρου μπορούν να προσφέρουν έντονο χρώμα σε γλάστρες-ζαρντινιέρες, συνδυασμένες είτε με αποκλειστικά πράσινα ή και με ανθισμένα αυτήν την εποχή φυτά όπως πχ Χρυσάνθεμα ή Κυκλάμινα. 
Ένα ακόμη εποχιακό ...λαχανικό μπορεί να προσφέρει πολύ έντονο χρώμα και εντυπωσιακή όψη σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή και παρτέρια στην διάρκεια του φθινοπώρου. Οι ποικιλίες Διακοσμητικού Λάχανου σε έντονες μπλε-μωβ ή κίτρινες αποχρώσεις. Το πραγματικά ...τεράστιο μέγεθός τους τα κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακά είτε τα φυτέψετε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα εποχιακά είδη.  
Το Ρείκι Καλούνα ή Έρικα είναι ένας από τους αειθαλείς θάμνους που ανθίζουν από τον Σεπτέμβρη έως τον Δεκέμβριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν φυτό εσωτερικού χώρου, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες εκτός από πότισμα όταν το χώμα της στεγνώνει. Τα άσπρα, ροζ ή μωβ λουλουδάκια που καλύπτουν ολόκληρο το μήκος των βλαστών δίνουν στην Καλούνα ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη και μπορεί και αυτή να φυτευτεί σε συνδυασμό με άλλα είδη όπως Πανσέδες, διακοσμητικό Κισσό, Κυκλάμινα, Φτέρες κλπ. 

Τα Κυκλάμινα είναι απόλυτα ταυτισμένα με την εποχή του φθινοπώρου, παραμένουν ανθισμένα έως τα πρώτα έντονα κρύα του χειμώνα και σε γλάστρες-ζαρντινιέρες ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας εκτός από τα άνθη είναι και τα εντυπωσιακά δίχρωμα φύλλα τους.  
Προσθέστε όλα τα χρώματα του φθινοπώρου σε μια γλάστρα-ζαρντινιέρα φυτεύοντας διαφορετικές ποικιλίες Εουχέρας. Η ανθοφορία της συνήθως σταματά στο τέλος του καλοκαιριού, όμως το εντυπωσιακό της φύλλωμα σε πράσινες, κίτρινες, καφέ ή μωβ αποχρώσεις μένει ολοζώντανο σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. 
Η ήμερη Οξαλίδα με το βαθύ μωβ φύλλωμα και τα άσπρα-ροζ άνθη είναι από τα εντυπωσιακότερα ανθισμένα σε όλη την διάρκεια του φθινοπώρου φυτά. Έχει αρκετά μεγάλη παράπλευρη ανάπτυξη γι΄αυτό και είναι ιδανική για φύτευση σε γλάστρες-ζαρντινιέρες μαζί με μικρά κρεμαστά φυτά.  
Χρυσάνθεμα. Το απόλυτα ταυτισμένο με το φθινόπωρο λουλούδι. Επιλέξτε κάποιες από τις δεκάδες ποικιλίες τους σε αποχρώσεις και μέγεθος λουλουδιών για να προσθέσετε χρώμα σε κάθε σημείο του μπαλκονιού ή και του κήπου σας. 
Η 2η ανθοφορία της Ρουντμπέκιας Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, με μονά ή διπλά άνθη που μοιάζουν με χρυσάνθεμα θα προσφέρει έντονο χρώμα σε γλάστρες-ζαρντινιέρες όπου μπορείτε να την φυτέψετε μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα εποχιακά. Το ύψος της, σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει έως και το ένα μέτρο, γι΄αυτό και είναι ιδανική για φύτευση μαζί με χαμηλά ή παράπλευρης και κάθετης ανάπτυξης φυτά. 
Οι άσπρες, πορτοκαλί ή δίχρωμες διακοσμητικές κολοκύθες που από τα μέσα του Σεπτέμβρη θα τις βρείτε σε μανάβικα - λαϊκές αγορές είναι ένα ακόμη είδος για να προσθέσετε φθινοπωρινή ατμόσφαιρα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Τοποθετείστε τες, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέσα ή δίπλα σε γλάστρες με φθινοπωρινά λουλούδια. Σε εξωτερικό περιβάλλον θα αντέξουν για πολλές εβδομάδες ειδικά αν είναι προστατευμένες από το νερό της βροχής. 
Οι κολοκύθες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν ...γλάστρες ή κασπώ. Αδειάστε το μεγαλύτερο μέρος από το εσωτερικό τους και τοποθετείστε χρυσάνθεμα, κυκλάμινα, πανσέδες, παχύφυτα κλπ. Ο πιο πρακτικός τρόπος είναι να τοποθετήσετε τα φυτά με τα γλαστράκια τους ώστε να μην χρειαστεί όταν οι κολοκύθες σαπίσουν να τα μεταφυτεύσετε ξανά. 
Και βεβαίως τα ...παντός καιρού και εποχής Παχύφυτα είναι από τις πιο εύκολες επιλογές και για φθινοπωρινά δοχεία φύτευσης, ειδικά αν επιλέξετε να φυτέψετε μαζί είδη διαφορετικών αποχρώσεων.  

ΕΔΩ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες φροντίδας καλλωπιστικών φυτών.