ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Καλλωπιστικά Λάχανα


Αν αναζητάτε ένα ξεχωριστό φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις για εντυπωσιακό χρώμα και όψη στον κήπο ή το μπαλκόνι σας σε ολόκληρη την διάρκεια του χειμώνα το Καλλωπιστικό Λάχανο είναι από τα ιδανικότερα.   

Από τις αρχές του Οκτώβρη θα το βρείτε όχι στα μανάβικα :) αλλά σε όλα τα φυτώρια σε αποχρώσεις του λευκού-κίτρινου-πράσινου και ροζ - μωβ.
Ανήκει στα πιο εύκολα χειμωνιάτικα καλλωπιστικά, είναι κατάλληλο για φύτευση τόσο σε γλάστρες όσο και σε παρτέρια και όχι μόνο δεν καταπονείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες αντίθετα το κρύο ευνοεί την αύξηση των φυσικών χρωστικών ουσιών στα φύλλα του και έτσι όσο πιο κρύος είναι ο καιρός τόσο πιο έντονα τα χρώματά του.  kallopistika-laxana


Ο βιολογικός του κύκλος τελειώνει την άνοιξη, με το που αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας, οπότε και τα φύλλα του χαλαρώνουν εντελώς,  κιτρινίζουν και τελικά πέφτουν και ανθίζει με μικροσκοπικά κίτρινα λουλούδια στα οποίο περιέχονται οι σπόροι που μπορούν να συλλεγούν και να φυτευτούν στο τέλος του καλοκαιριού.
Σε κανονικές κλιματολογικές συνθήκες φθινοπώρου και χειμώνα με αρκετές βροχοπτώσεις και αν το έχετε φυτέψει σε μη προστατευμένο σημείο από την βροχή είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί να το ποτίσετε καθόλου! 
Οι ανάγκες του σε νερό είναι ιδιαίτερα μειωμένες και τόσο το χώμα στα παρτέρια όσο και οι γλάστρες που θα φυτέψετε Καλλωπιστικό Λάχανο θα πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή αποστράγγιση, διαφορετικά η μόνιμη υγρασία στις ρίζες του έχει σαν αποτέλεσμα το σάπισμά τους.

Θα αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία όμως το ιδανικό είναι να υπάρχει αρκετός ήλιος,  ειδικά τις πρωϊνές - μεσημεριανές ώρες στη θέση που θα το φυτέψετε. 
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σαν χαμηλή μπορντούρα σε παρτέριαμαζί με άλλα φθινοπωρινά - χειμωνιάτικα καλλωπιστικά όπως χρυσάνθεμα, πρίμουλες, κυκλάμινα, καλέντουλα, πανσέδες, ρείκι, λεβάντα.
Η απόσταση των φυτών Καλλωπιστικού Λάχανου μεταξύ τους, αν τα φυτέψετε σε σειρά, θα πρέπει να είναι περίπου 50cm.  
Το ίδιο εντυπωσιακά μπορεί να συνδυαστεί με τα συγκεκριμένη είδη ή με ψηλότερα φυτά, αναρριχώμενα κλπ  και σε γλάστρες - ζαρντινιέρες.  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ