ΟΔΗΓΟΣ για Τεχνικές Παλαίωσης


Παλαίωση Επίπλων 
και Ξύλινων αντικειμένων
Οι τρόποι - τεχνικές παλαίωσης για να δώσετε σε έπιπλα και κάθε είδους ξύλινα αντικείμενα αντικέ όψη είναι πολλοί, ανάλογα με το βαθμό φθοράς που θέλετε να εμφανίζει το ξύλο μετά την επεξεργασία, αν πρόκειται για ξύλο μαλακό ή σκληρό,  αλλά και την χρήση του κάθε αντικειμένου ώστε αυτή η όψη να αντέξει και να διατηρηθεί από την μετέπειτα καταπόνηση του ξύλου κυρίως όταν δεν πρόκειται για διακοσμητικά αλλά κομμάτια αλλά έπιπλα καθημερινής χρήσης όπως π.χ ένα τραπέζι φαγητού.Σε όλες όμως τις επιμέρους τεχνικές, η βασική διαδικασία για να δώσετε στο ξύλο παλαιωμένη όψη μόνο με χρώμα - βάψιμο  είναι ίδια. Για όποιο είδος επίπλου ή ξύλινου αντικειμένου κι αν πρόκειται, όποιες αποχρώσεις κι αν χρησιμοποιήσετε, η παλαιωμένη όψη του ξύλου προκύπτει μετά από δύο βασικά στάδια, κοινά για όλες τις τεχνικές: 


1. Βάψιμο του ξύλου και 
2. Ξύσιμο-τρίψιμο - σβήσιμο του χρώματος κατά τόπους με ένα αιχμηρό αντικείμενο, με γυαλόχαρτο, πανί, ένα στεγνό ή ελαφρά νωπό πινέλο ή και με το χέρι, ανάλογα με το τελικό φινίρισμα και την ένταση φθοράς που που επιθυμείτε να αποκτήσει το ξύλο. Τεχνική παλαίωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ξύλινη ή και μεταλλική επιφάνεια, είτε πρόκειται για καινούργια ή πιο παλιά έπιπλα, έτοιμα κομμάτια του εμπορίου ή έπιπλα που θα φτιάξετε πχ από παλέτες, σε κάθε είδους ξύλινο αντικείμενο, ακόμη και σε απλές σανίδες μπορείτε να δώσετε αυτή την αντικέ όψη και να τις χρησιμοποιήσετε σε κάθε τύπου κατασκευές. 

Η αρχή της διαδικασίας, εξαρτάται από την ήδη υπάρχουσα απόχρωση και υφή του ξύλου. Αν πρόκειται π.χ για ένα έπιπλο αλουστράριστο, στο χρώμα του ξύλου, δεν χρειάζεται καμιά προεργασία.


Αν είναι λουστραρισμένο θα χρειαστεί να τρίψετε με γυαλόχαρτο, για να φύγει η έντονη γυαλάδα και να μπορεί να σταθεί το χρώμα  εκτός αν χρησιμοποιήσετε χρώμα κιμωλίας που εφαρμόζεται απευθείας πάνω σε κάθε είδους επιφάνεια, ιδιότητα που έχουν κάποια αλλά όχι όλα τα χρώματα κιμωλίας. Δείτε εδώ λεπτομέρειες για εφαρμογή χρωμάτων κιμωλίας.
Αν δεν θέλετε να είναι το ήδη υπάρχον χρώμα του επίπλου αυτό που θα διακρίνεται κάτω από το νέο χρώμα, θα χρειαστεί απλώς να βάψετε το έπιπλο διαδοχικά με δύο ή και περισσότερα διαφορετικά χρώματα και στην συνέχεια να τρίψετε ανά σημεία έτσι ώστε κατά τόπους κάτω από την τελευταία απόχρωση να διακρίνεται η προηγούμενη.  

Συνήθως το λευκό, το κρεμ και οι αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου έχουν το πιο όμορφο και φυσικό αποτέλεσμα στις τεχνικές παλαίωσης, αλλά βεβαίως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο χρώμα εσείς θέλετε.
Ένας τρόπος για να πετύχετε την απόχρωση σου σπαστού αντικέ λευκού ή όποια άλλη παλ απόχρωση, είναι να προσθέσετε σε λευκό χρώμα μικρή ποσότητα ώχρας ή άλλη απόχρωση. 
Βάφοντας αρχικά το έπιπλο με πινέλο ή ρολό, μην σταθείτε ιδιαίτερα στις ..ατέλειες. Οι ανομοιομορφίες θα είναι κι αυτές μέρος της τελικής, φθαρμένης όψης του επίπλου.  
Έχοντας πάντα στο μυαλό σας πως όσο πιο ...λάθος είναι το βάψιμο τόσο πιο πετυχημένο το αποτέλεσμα, μπορείτε να "παίξετε" και να πειραματείστε στην επιφάνεια του επίπλου βάφοντας, προσθέτοντας, αφαιρώντας και σβήνοντας το χρώμα, μέχρι η τελική όψη τεχνητής φθοράς  να είναι αυτή που θέλετε.


Ίδια ακριβώς είναι η διαδικασία, βάψιμο - σβήσιμο δηλαδή, πριν στεγνώσει το χρώμα και αν θέλετε να δημιουργήσετε πολυχρωμίες, να είναι δηλαδή παραπάνω από ένα τα χρώματα στην επιφάνεια του επίπλου εκτός από το αρχικό του και της βασικής νέας απόχρωσης.

Με ένα πινέλο, ένα πανί ή και με το χέρι περνάτε σε ορισμένα σημεία μικρή ποσότητα από επιμέρους χρώματα πάνω στο βασικό και πριν στεγνώσουν τα ...σβήνετε ελαφρά.

Όταν πλέον η γενική όψη θα σας ικανοποιεί -το τελικό φινίρισμα θα το δώσετε στην συνέχεια με το τρίψιμο- αφήνετε την επιφάνεια του επίπλου να στεγνώσει εντελώς και στην συνέχεια, με ψιλό γυαλόχαρτο ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο (κοπίδι, μαχαίρι,λίμα) τρίψτε ξύστε κατ΄αρχήν τις κόχες περιμετρικά του επίπλου, ώστε να αφαιρεθεί η τελευταία στρώση χρώματος  και να φανεί η αρχική του απόχρωση ή το πρώτο χρώμα που έχετε βάψει το έπιπλο. 

Αν αυτό θα το κάνετε για όλο το περίγραμμα των επιμέρους επιφανειών του επίπλου ή σε κάποια σημεία, είναι θέμα γούστου και επιλογής εξαρτάται δε και από το είδος/σχέδιο του επίπλου. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν σκαλιστά σχέδια επιμείνετε σ΄αυτά τα σημεία, σε έπιπλα με ντουλάπια ή συρτάρια ξύστε γύρω γύρω την άκρη τους, τις κόχες στα πόδια από τραπέζια και καρέκλες, σ΄ένα ξύλινο παγκάκι από σανίδες ξύστε επίσης το χρώμα γύρω γύρω στο τελείωμα κάθε μιας σανίδα κλπ.
Το πόσο και που ακριβώς χρειάζεται να "σβήσετε" το νέο χρώμα θα το βρείτε όσο δουλεύετε, ακόμη κι αν κάπου σας ξεφύγει και φανεί παραπάνω απ΄όσο θέλετε η αρχική επιφάνεια του επίπλου, θα το διορθώσετε ξαναβάφοντας και ...ξεβάφοντας το συγκεκριμένο σημείο. 

Αφού ολοκληρώσετε τα επιμέρους έντονα τριψίματα, περάστε και ολόκληρη την επιφάνεια του επίπλου μ΄ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, επιμένοντας σε ορισμένα σημεία και ανάλογα με το πόσο φθαρμένη θέλετε να φαίνεται συνολικά η όψη του.


Γενικά, δεν υπάρχει κανόνας στο "πόσο πολύ". Ούτε στην ανάμειξη των χρωμάτων, ούτε στον αριθμό τους, ούτε και στο πόσο θα τρίψετε  την επιφάνεια του επίπλου. Είναι θέμα γούστου, τι ταιριάζει στο κάθε έπιπλο και φυσικά στον χώρο που θα το τοποθετήσετε. 
Με την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορείτε να δημιουργήσετε από όψη ελαφρά παλαιού έως ...παμπάλαου σε οποιοδήποτε έπιπλο ή ξύλινο αντικείμενο.
Αφού ολοκληρώσετε την διαδικασία τεχνητής παλαίωσης, περάστε απαραίτητα το έπιπλο με ένα προστατευτικό βερνίκι για ξύλο ή αν χρησιμοποιήσετε χρώμα κιμωλίας με διαφανές κερί

Εκτός αυτού του βασικού τρόπου με την χρήση μόνο χρώματος,  τεχνητά παλαιωμένη όψη σε κάθε είδους ξύλινη επιφάνεια μπορείτε να δώσετε και με την χρήση κεριού. Δείτε εδώ λεπτομέρειες για αυτήν την τεχνική. 
Και...
1.  Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά είδη χρωμάτων. Ακόμη και να αναμείξετε χρώμα για ξύλο με ακρυλικά ή ημιδιαφανή βερνίκια για ξύλο, διάφορων αποχρώσεων.
Στα χρωματοπωλεία θα βρείτε και ειδικές βαφές που αναφέρονται ως "βερνίκια παλαίωσης".
Η μοναδική διαφορά τους με τα κοινά χρώματα είναι πως δεν είναι τόσο συμπαγή, η υφή τους είναι πιο αραιή κι έτσι δεν επικαλύπτουν εντελώς την αρχική επιφάνεια του επίπλου επιτρέποντας να φαίνεται αχνά σε όλα τα σημεία, σαν δηλαδή το σύνολο μετά την ολοκλήρωση της βαφής να έχει ήδη τριφτεί ελαφρά. 
2. Όψη παλιού μπορείτε να δώσετε και σ΄ένα ξύλινο έπιπλο και διατηρώντας την αρχική απόχρωση του ξύλου. Θα δουλέψετε βάφοντας κατά τόπους με διαφορετικών αποχρώσεων βερνίκια για ξύλο, θα τρίψετε ή θα ξύσετε το χρώμα σε ορισμένα σημεία ή θα δημιουργήσετε τεχνητά βαθουλώματα και σημάδια  ώστε το ξύλο να φαίνεται πολυκαιρισμένο. Αυτό βεβαίως σε σκληρά είδη ξύλου ή μασίφ επιφάνειες/αντικείμενα, που αντέχουν τέτοια διαδικασία, διαφορετικά η επιφάνειά τους θα σπάσει και θα καταστραφεί
3. Την  όψη παλιού σε ξύλινα αντικείμενα και σε απόχρωση μεταξύ άσπρου, ώχρας κι ελαφρώς καφέ, που ταιριάζει πολύ σε έπιπλα πραγματικά παλιά ή κλασσικής γραμμής, μπορείτε να την δώσετε και βάφοντας μια επιφάνεια με λευκό χρώμα και στην συνέχεια με ένα βερνίκι για ξύλο ή σκούρο κερί παλαίωσης που θα "ξεβάψετε" ελαφρά με πανί ή στεγνό πινέλο. 
Αφήστε το λευκό χρώμα να στεγνώσει, περάστε με πινέλο το βερνίκι ή το κερί επιμένοντας περισσότερο στα σημεία με σκαλίσματα,εγκοπές κλπ. και σκουπίστε το με ένα μαλακό πανί όσο ακόμη είναι υγρό


4. Για να δημιουργήσετε ακόμη πιο ...πειστική αντικέ όψη,τονίστε με παρόμοιο τρόπο τυχόν μεταλλικά ή σιδερένια στοιχεία των επίπλων. Χερούλια, μεντεσέδες κλπ.
Βάψτε τα και ξύστε κατά τόπους το χρώμα, ώστε και αυτά να φαίνονται φθαρμένα ή αν είναι μοντέρνας γραμμής, αντικαταστήστε τα με κάποιο σχέδιο που να ταιριάζει στην γενική παλαιωμένη εικόνα του επίπλου ή και προσθέστε τέτοια στοιχεία, όπως π.χ σιδερένιες γωνιές στα τραπέζια κλπ.

5. Τα δίχρωμα παλαιωμένης όψης έπιπλα είναι επίσης πολύ όμορφα. 
Θα δουλέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (βάψιμο - τρίψιμο) χρησιμοποιώντας απλώς διαφορετική απόχρωση από την βασική  σε κάποια σημεία του επίπλου. 
Είναι μια ιδέα για πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα π.χ σε συρταριέρες, ντουλάπες κλπ. όπου συρτάρια ή πορτάκια ντουλαπιών, θα έχουν διαφορετικό χρώμα.


6. Σε επιφάνειες που στην αρχική τους μορφή διακρίνονται τα νερά του ξύλου, εκμεταλλευτείτε τα και κατά την διάρκεια εφαρμογής τεχνικών παλαίωσης.
Σβήστε με πανί ή τρίψτε με γυαλόχαρτο εντονότερα το χρώμα γύρω γύρω από τους σχηματισμούς του ξύλου σε εκείνα τα σημεία, ώστε και στην τελική όψη της επιφάνειας τα νερά να μην έχουν εντελώς καλυφθεί από το χρώμα  αλλά να ξεχωρίζουν.
Αυτής της μορφής τα βαμμένα - παλαιωμένα έπιπλα, όπου οι φυσικές γραμμώσεις-νερά του ξύλου εξακολουθούν να διακρίνονται κάτω από την όποια βαφή-επεξεργασία έχουν υποστεί είναι τα λεγόμενα έπιπλα "ντεκαπέ".
Η συνολική διαδικασία δεν είναι καθόλου δύσκολη, είναι πολύ ευκολότερη πχ από το να βάψετε έναν τοίχο με κάποια τεχνοτροπία, τα μόνα που απαιτεί είναι λίγη υπομονή και ...φαντασία

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθείτε και να πειραματείστε, είναι να ξεκινήσετε  σε ένα απλό κομμάτι ξύλο, μια παλέτα ή π.χ ένα σκαμνάκι, μια οποιαδήποτε μικρή ξύλινη επιφάνεια.
Βάψτε ...ξεβάψτε ...τρίψτε ....ξύστε, για να δείτε πως ακριβώς γίνεται χωρίς να έχετε το άγχος αν θα πετύχει, ξαναβάψτε ολόκληρη την επιφάνεια για να δοκιμάσετε από την αρχή έναν άλλον τρόπο είτε στις αποχρώσεις,  είτε στην επιμέρους διαδικασία και στην συνέχεια εφαρμόστε όσα στην πράξη θα ...μάθετε σε ένα κανονικό έπιπλο

Σε κάθε περίπτωση είτε αποφασίσετε να αλλάξετε εντελώς την όψη από δυο καρέκλες, ένα μικρό τραπεζάκι, μια ντουλάπα ή ολόκληρη την παλιά τραπεζαρία που έχετε βαρεθεί την όψη της, να θυμάστε πως με την ίδια διαδικασία έχουν δημιουργηθεί και όλα τα παλαιωμένης όψης έπιπλα που βλέπετε στις βιτρίνες καταστημάτων επίπλων σε εξωφρενικές, τις περισσότερες φορές, τιμές.
Κι όμως είναι απλό. "Αντιγράψτε" σχέδια, αποχρώσεις, συνδυασμούς και ιδέες και κάντε το μόνοι σας, είτε με παλιά έπιπλα που ήδη έχετε, είτε με πολύ φτηνά κομμάτια που θα βρείτε σε εκπτώσεις και προσφορές.

Δείτε και εδώ την τεχνική παλαίωσης με τεχνοτροπία ΠΑΤΙΝΑΣ
TEXNIKES PALAIOSHS


TEXNIKES PALAIOSHS
TEXNIKES PALAIOSHS
TEXNIKES PALAIOSHS
TEXNIKES PALAIOSHS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: