Συμβουλές φροντίδας για τα ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ


Από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια ότι το καλοκαίρι είναι οριστικά πίσω και ο χειμώνας πλησιάζει αποτελούν τα ανθισμένα ...αγιοδημητριάτικα, αφού το τέλος του Οκτώβρη είναι η εποχή που τα χρυσάνθεμα βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία. 
Αυτό για τα φυτεμένα στις γλάστρες ή στον κήπο σας βεβαίως γιατί στα φυτώρια θα βρείτε ολάνθιστα χρυσάνθεμα από πολύ πιο πριν, ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Αν λοιπόν δεν έχετε προνοήσει να τα φυτέψετε, αγοράστε έτοιμες γλάστρες και τοποθετήστε ή μεταφυτέψτε τες σε μέρος ηλιόλουστο κι αν ανήκουν σ΄εκείνες τις ποικιλίες με το ιδιαίτερα φουντωτό και ογκώδες φύλλωμα, κουρεύετέ τα συχνά για να διατηρούν το σχήμα τους.Είναι από τα πιο "εύκολα"  στην φροντίδα τους πολυετή φυτά  και τα μοναδικά που θα σας ...ζητήσουν:  πότισμα  με μέτρο όταν το χώμα τους έχει ξεραθεί και κόψιμο των λουλουδιών όταν μαραίνονται για να βοηθήσετε ακόμα περισσότερο την ανθοφορία τους.  

Όταν όλα τα λουλούδια τους μαραθούν, κλαδέψτε αρκετά χαμηλά και γρήγορα το φύλλωμά τους θα ξαναμεγαλώσει  και θα παραμείνει "ζωντανό" μέχρι την επόμενη περίοδο ανθοφορίας τους. 

Ορισμένες ποικιλίες ανθίζουν δύο φορές τον χρόνο, φθινόπωρο αλλά και αρχές του καλοκαιριού, γι΄αυτό και σε όλη την διάρκεια της χρονιάς φροντίζετε να παραμένουν υγιή, απαλλαγμένα από ξερά φύλλα και κλαδιά,  για να σας χαρίζουν για πολλά χρόνια το χρώμα και την χαρακτηριστική "πικρή"  τους μυρωδιά. 

Ειδικά  τα ανθισμένα χρυσάνθεμα, σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών χρειάζονται προστασία από την απ΄ευθείας έκθεση στον ήλιο,  σε κάποιο σημείο που το φως θα περνά αρκετές ώρες τις ημέρας αλλά χωρίς να τα "καίει. 

Δεν είναι καθόλου επιρρεπή φυτά σε αρρώστιες, αν ωστόσο προσβληθούν από μελίγκρα ή παρόμοια ζιζάνια, μ΄ένα απλό σκεύασμα για ψεκασμό που θα βρείτε σε οποιοδήποτε φυτώριο αλλά ακόμα κι ένα οικολογικό ζιζανιοκτόνο που θα φτιάξετε με ένα λίτρο νερό, δύο κουταλιές ξύδι και μερικές σταγόνες κοινό απορρυπαντικό για τα πιάτα, θα τα απαλλάξουν γρήγορα από τους "εισβολείς".


Οι ποικιλίες, τα μεγέθη των λουλουδιών  και οι αποχρώσεις τους είναι πάρα πολλές για να διαλέξετε ή να τα συνδυάσετε τόσο στα παρτέρια όσο και τα βάζα σας και από τα λουλούδια που μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εύκολα τόσο ψηλές όσο και χαμηλές συνθέσεις, είτε τοποθετώντας τα μαζί με τα κλαδιά τους σε ψηλά βάζα, είτε μόνο τα λουλούδια, με πολύ μικρό μέρος από το κοτσάνι τους, σε χαμηλά δοχεία. Ιδανικά για εκείνα τα χαμηλά ανθοδοχεία με τρύπες, που κάθε λουλούδι τοποθετείται σε διαφορετική. 
Αν αλλάζετε το νερό τους και κάθε 2-3 μέρες κόβετε ελάχιστα το κάτω μέρος του κοτσανιού, θα διατηρηθούν στα βάζα σας από μία μέχρι και τρεις εβδομάδες. 

Κόκκινα, κίτρινα, ροζ, πορτοκαλί, κίτρινα, μωβ ή λευκά είναι σίγουρα οι πρωταγωνιστές του κήπου σ΄όλη την διάρκεια του φθινοπώρου, μια εποχή που λιγοστά είδη είναι ανθισμένα, γι΄αυτό ακόμη κι αν δεν έχετε κήπο ή μπαλκόνι, ακόμα κι αν η κηπουρική δεν είναι στα ενδιαφέροντά σας, ένα μάτσο  χρυσάνθεμα στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας δεν κοστίζει παραπάνω απ΄όσο ...δύο κιλά μήλα και πολλές οι φορές που ...."τον γιατρό τον κάνουν πέρα" και οι ...μικρές, απλές, καθημερινές  "πολυτέλειες". Ειδικά τον ...γιατρό της ψυχής. :)