Χτιστοί Καναπέδες για εξωτερικούς χώρους

Χτιστοί καναπέδες εξωτερικών χώρων
Λειτουργικοί - Ανθεκτικοί - Καλαίσθητοι


Οι χτιστοί καναπέδες μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ ιδιαίτερο αλλά κυρίως λειτουργικό τρόπο στην Διαμόρφωση - Διακόσμηση Εξωτερικών Χώρων με μεγάλα τους πλεονεκτήματα  ότι θα δημιουργηθούν στις ακριβείς διαστάσεις που θέλετε ανάλογα με τον χώρο και τις ανάγκες σας,  δεν θα χρειαστούν προστασία από τις καιρικές συνθήκες στην διάρκεια του χειμώνα, μπορούν να αλλάξουν εντελώς όψη όποτε το θελήσετε αλλάζοντας απλώς τα μαξιλάρια τους και η μοναδική συντήρηση που θα χρειαστούν είναι ένα απλό βάψιμο όπως ακριβώς και ένας τοίχος ή ένα βερνίκι πέτρας αν πρόκειται για πέτρινες κατασκευές. 

Το κόστος δε ενός χτιστού καναπέ, αναλογικά με τα διαθέσιμα καθίσματα που θα σας προσφέρει είναι χαμηλότερο από οποιοδήποτε άλλο έτοιμο έπιπλο εξωτερικού χώρου από ξύλο ή μέταλλο στις αντίστοιχες διαστάσεις, ειδικά αν έχετε την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε την κατασκευή μόνοι σας.


Ειδικά σε σκεπασμένα σημεία σε κήπο, ταράτσα ή βεράντα, η τελική αίσθηση που δημιουργεί ένας μεγάλος χτιστός καναπές είναι αυτή ...ενός ακόμη δωματίου του σπιτιού στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε όποια άλλα διακοσμητικά στοιχεία θέλετε και να τα μετατρέψετε σε ένα πραγματικά λειτουργικό και όμορφο καθιστικό ή τραπεζαρία.  


Ο παραδοσιακός τρόπος κατασκευής είναι το χτίσιμο με τούβλα ή και τσιμεντόλιθους που στην συνέχεια σοβατίζονται και βάφονται, όμως η πιο απλή διαδικασία είναι τα έτοιμα κομμάτια πορομπετόν (alfablock) που διατίθενται σε όλες τις μάντρες οικοδομικών υλικών σε ποικιλία διαστάσεων. Είναι πολύ πιο ελαφρά από οποιοδήποτε άλλο υλικό έτσι μεταφέρονται αλλά και κόβονται πολύ εύκολα σε όποιο μέγεθος-σχήμα χρειάζεται και επιταχύνουν κατά πολύ το χρόνο που απαιτεί κάθε τύπου χτιστή κατασκευή. 


Τέτοιου τύπου χτιστές κατασκευές μπορούν φυσικά να δημιουργηθούν και με διακοσμητικά τούβλα, ακανόνιστες πέτρες ή κυβόλιθους.


Αντί για σοβάτισμα-βάψιμο, αν το προτιμάτε, μετά την ολοκλήρωση του χτισίματος ένας τέτοιος καναπές μπορεί να επενδυθεί με κάθε είδους διακοσμητική πέτρα, πλακάκι κλπ. 

Μια ιδιαίτερα πρακτική επιλογή για αυτού του τύπου τις σταθερές κατασκευές είναι ο σχεδιασμός τους να προβλέπει στο εσωτερικά αποθηκευτικό χώρο, πχ για τα μαξιλάρια ή όποιου άλλου τύπου είδη-αντικείμενα θέλετε να μένουν κάποιες ώρες πλήρως προστατευμένα.  


Ένα επίσης πλεονέκτημα των χτιστών καναπέδων είναι ότι ανάλογα με το μέγεθος που θα επιλέξετε να έχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ιδιαίτερα άνετα υπαίθρια ...κρεβάτια στην διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά σε εξοχικά σπίτια :)


Η δημιουργία μιας τέτοιας σύνθεσης χτιστού καθιστικού εφαπτόμενου σε  εξωτερικό τοίχο είναι ο πιο απλός σχεδιασμός κατασκευής, αφού έτσι ταυτόχρονα με την δημιουργία του καθίσματος έχετε ήδη έτοιμη την ...πλάτη του καναπέ.
Για να είναι η κατασκευή απολύτως λειτουργική, μελετήστε πριν ξεκινήσετε όχι μόνο το πλάτος αλλά και το ύψος που θα πρέπει να έχει, για να είναι απόλυτα βολική και λειτουργική, ανάλογα με την χρήση και το τραπέζι ή τα συμπληρωματικά καθίσματα που πιθανώς θα τοποθετήσετε στο ίδιο σημείο. 

Εκτός από τα βασικά μαξιλάρια του καθίσματος, πλαισιώστε μια τέτοια κατασκευή με μικρότερα διακοσμητικά μαξιλάρια σε αποχρώσεις ταιριαστές με το σύνολο του χώρου.


Για κατασκευές σε ταράτσες ή μπαλκόνια προτιμήστε τις κατασκευές από Άλφα Μπλοκ, που έχουν πολύ μικρότερο βάρος, και αφού βεβαίως απαραίτητα συμβουλευτείτε μηχανικό για την στατική επάρκεια της οικοδομής. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto