Πολυετή καλλωπιστικά φυτά
για τα οποία συχνά έχουμε λάθος εντύπωση
για τα οποία συχνά έχουμε λάθος εντύπωση
Ανάμεσα στα είδη καλλπωπιστικών φυτών υπάρχουν αρκετά τα οποία, κυρίως από όσους ξεκινούν την ενασχόλησή τους με την κηπουρική, συχνά απορρίπτονται και θεωρούνται ακατάλληλα για τον χώρο τους, "δύσκολα" στην καλλιέργειά τους ή "ντεμοντέ".
Και όμως πολλές φορές αυτή η αρχική μας εντύπωση προέρχεται από στερεότυπα και λάθος πληροφόρηση που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ αντίθετα κάποια από τα αυτά τα πολυετή παρεξηγημένα φυτά μπορούν πραγματικά να ομορφύνουν τον κήπο, το μπαλκόνι μας ή και εσωτερικούς χώρους αν απλά αξιοποιηθούν με τον σωστό τρόπο.
1. Κάκτοι
Παρεξήγηση: Πολλοί τo θεωρούν είδος "άχαρο", χωρίς ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον ή ακατάλληλο για καλλωπισμό. Κάποιες φορές συνδέεται με ένα αποκλειστικά "ξερό" ή minimal τοπίο.
Η αλήθεια: Οι κάκτοι δεν είναι μόνο ανθεκτικοί είναι και απίστευτα ποικιλόμορφοι. Από μικροσκοπικούς σφαιρικούς μέχρι εντυπωσιακής όψης ψηλά είδη, τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος ή σε γλάστρες, μπορούν να δώσουν χαρακτήρα σε κάθε χώρο. Πολλές ποικιλίες ανθοφορούν με εντυπωσιακά λουλούδια σε έντονα χρώματα.
Ιδανικοί για άτομα με περιορισμένο χρόνο ή εμπειρία, καθώς χρειάζονται ελάχιστο ή και καθόλου νερό και φροντίδα και ιδανικοί και για τη δημιουργία απροσπέλαστου φράχτη.
Εξαιρετικά ταιριαστοί με το Μεσογειακό τοπίο και πολλά είδη μεγάλης ανάπτυξης όπως πχ οι Φραγκοσυκιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως "περίφραξη" σε εξοχικά σπίτια, περιβάλλοντες χώρους μονοκατοικιών κλπ
📌 Tip: Τοποθετήστε μαζί διαφορετικά είδη χαμηλής ανάπτυξης σε μια μεγάλη ρηχή γλάστρα ή ξύλινο δίσκο για να δημιουργήσετε μια σύγχρονη "σύνθεση ερήμου" που μπορεί να διατηρηθεί τόσο σε εξωτερικό όσο και ηλιόλουλοστο εσωτερικό σημείο.
2. Γαρδένια
Παρεξήγηση: Από τα κατ΄ εξοχήν "παρεξηγημένα" καλλωπιστικά αφού θεωρείται ευαίσθητη, πολύ απαιτητική και δύσκολη στη φροντίδα, ειδικά για αρχάριους.
Η αλήθεια: Σίγουρα δεν είναι ...κάκτος που δεν απαιτεί καμιά φροντίδα. Όμως αν της εξασφαλίσετε ένα ημισκιερό και απάνεμο σημείο, αν φροντίζετε ειδικά στη διάρκεια του καλοκαιριού το χώμα της να μη στεγνώνει εντελώς και περιστασιακά προσθέτετε στο νερό ποτίσματος ένα υγρό ενισχυτικό σιδήρου θα αναπτυχθεί χωρίς πρόβλημα και θα σας ανταμείψει με τα υπέροχα άνθη της που διαθέτουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και μαγευτικά αρώματα καλλωπιστικών φυτών.
Με τα χρόνια ένα φυτό Γαρδένιας μπορεί να αποκτήσει μεγάλο ύψος και όγκο και να αναδειχθεί στο κεντρικό στολίδι στον κήπο ή απάνεμο μπαλκόνι.
📌 Tip: Στην διάρκεια του καλοκαιριού ποτίζετε κάθε δεύτερη μέρα και την κάθε επόμενη μέρα του ποτίσματος γεμίζετε το πιάτο της γλάστρας με νερό ώστε οι ρίζες να απορροφούν την υγρασία που χρειάζονται.
3. Σεφλέρα (Schefflera)
Παρεξήγηση: Ταυτισμένη με "φυτό γραφείου", από πολλούς δεν εκτιμάται ιδιαίτερα αισθητικά και θεωρείται ένα "αδιάφορο" και "παλιομοδίτικο" είδος εσωτερικού χώρου.
Η αλήθεια: Είναι εξαιρετικά ανθεκτική και εύκολη στην καλλιέργειά της. Το πλούσιο φύλλωμά της δημιουργεί μια εντυπωσιακή «ομπρέλα» πρασίνου και δίνει ύψος και ζωντάνια στο σημείο που θα τοποθετηθεί.
Προσαρμόζεται το ίδιο καλά σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους αλλά και εισόδους πολυκατοικιών, πυλωτές ή και εξωτερικά ημισκιερά σημεία καθώς δεν χρειάζεται έντονο ήλιο.
📌 Tip: Μετά τα 2-3 πρώτα χρόνια από τη φύτευση φροντίστε να την κλαδεύετε ανάλογα με το αν επιθυμείτε να αποκτήσει ύψος ή να αναπτυχθεί περισσότερο παράπλευρα και έτσι ώστε το φύλλωμα να διατηρείται συμπαγές χωρίς αραιά-κενά σημεία.
4.Φίκος (Ficus benjamina)
Παρεξήγηση: Ακόμη ένα ταυτισμένο με επαγγελματικούς χώρους φυτό, συχνά χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητο είδος που ρίχνει φύλλα και "λερώνει" το σημείο που θα τοποθετηθεί.
Δεν αγαπά τις μετακινήσεις όμως αν βρείτε το σωστό σημείο που θα δέχεται αρκετό αλλά έμμεσο ηλιακό φως θα σας ανταμείξει με την εντυπωσιακή και εύκολη ανάπτυξή του.
📌 Tip: Διατηρείτε μόνιμα ελαφρά νωπό το χώμα της γλάστρας, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού και περιστασιακά ψεκάζετε με νερό και το φύλλωμα.
5. Βουκαμβίλια
Παρεξήγηση: Το φυτό που ακόμη και από όσους αγαπούν την ολάνθιστη καλοκαιρινή εικόνα του σε κήπους, μπαλκόνια αλλά και δημόσιους χώρους κυρίως στα νησιά, θεωρείται είδος αποκλειστικά για μονοκατοικίες και μεγάλους χώρους.
Η αλήθεια: Εκτός από τα είδη Βουκαμβίλιας ψηλής ανάπτυξης στα φυτώρια θα βρείτε εύκολα και "νάνες" ποικιλίες, σε διάφορες αποχρώσεις, που δεν αποκτούν μεγάλο ύψος και είναι κατάλληλες για καλλιέργεια σε γλάστρα.
Μια τέτοια Βουκαμβίλια θα αναπτυχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμη και σε ένα ηλιόλουστο και ακάλυπτο μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης, σε συνθήκες που δύσκολα αναπτύσσονται πολλά άλλα είδη ανθοφόρων.
📌 Tip: Ανθεκτική στην ξηρασία γι' αυτό και θα πρέπει να ποτίζεται χωρίς υπερβολές αφού η υπερβολική υγρασία έχει σαν αποτέλεσμα η Βουκαμβίλια να αναπτύσσει περισσότερα φύλλα και λιγότερα άνθη.
6. Πικροδάφνη
Παρεξήγηση: Ακόμη και από όσους δεν τη θεωρούν φυτό για "πεζοδρόμια" και "διαζώματα", συχνά θεωρείται φυτό "κοινότυπο" και κατάλληλο μόνο για διαμορφώσεις μεγάλων εξωτερικών χώρων σε σπίτια την ύπαιθρο, εξοχικές κατοικίες κλπ
Η αλήθεια: Η Πικροδάφνη ανήκει στα πιο ανθεκτικά και εύκολης καλλιέργειας καλλωπιστικά, είναι δε απίστευτα προσαρμόσιμη αφού τόσο το ύψος όσο και η παράπλευρη ανάπτυξή της μπορούν να περιοριστούν με το κατάλληλο κλάδεμα. Αναπτύσσεται επί πολλά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα σε δοχεία φύτευσης και τόσο πιο καλά όσο περισσότερο είναι εκτεθειμένη στον ήλιο. Έτσι ανήκει στα είδη που θαυμάσια μπορούν να αναπτυχθούν σε δενδροειδή μορφή σε ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι, όπου με την τοποθέτηση μερικών φυτών Πικροδάφνης μπορεί να δημιουργηθεί ένας φυσικός φράχτης ιδιωτικότητας, ολάνθιστος επί πολλούς μήνες και καταπράσινος τα εκτός ανθοφορίας διαστήματα.
📌 Tip: Μέχρι την οριστική εγκατάστασή της απαιτεί ελάχιστο πότισμα, ενώ στη συνέχεια το φύλλωμα παραμένει ολοζώντανο ακόμη και αν το φυτό δεν δέχεται καθόλου νερό.
7. Καμέλια (Camellia)
Παρεξήγηση: Σχεδόν "απαγορευμένο" είδος στην συνείδηση αρχάριων με την κηπουρική, θεωρείται από τα δυσκολότερης καλλιέργειας καλλωπιστικά και ιδιαίτερα ευαίσθητη.
Καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά σε δοχεία φύτευσης έτσι είναι ιδανική για όσους δεν διαθέτουν κήπο - αυλή και θα ευδοκιμήσει χωρίς κανένα πρόβλημα σε ένα προστατευμένο-σκεπασμένο μπαλκόνι σε θέση που θα δέχεται μόνο έμμεσο ηλιακό φως.
📌 Tip: Αν δεν έχετε καμιά εμπειρία στην καλλιεργειά της προτιμήστε αρχικά κόκκινες ή ροζ ποικιλίες, είναι πιο ανθεκτικές από αυτές με λευκά άνθη.
8. Κισσός (Hedera helix)
Παρεξήγηση: Το φυτό "μπαμπούλας" αφού πολύ συχνά θεωρείται είδος επεκτακτικό που θα υπερκαλύψει τα πάντα γύρω του, θα μαζέψει κάθε είδους έντομα και τρωκτικά και γενικά θα φέρει την ...καταστροφή :)
Η αλήθεια: Αν καλλιεργηθεί με καθοδήγηση και κλαδεύεται τακτικά, ο Κισσός είναι πολύτιμος για δύσκολα κάθετα σημεία, πέργκολες και φράχτες. Δημιουργεί φυσική μόνωση και προσφέρει δροσιά και αισθητική καθώς μένει πράσινος όλες τις εποχές του χρόνου χωρίς να ρίχνει φύλλα.
Εκτός από τα είδη Κισσού μεγάλης ανάπτυξης υπάρχουν και οι νάνες ποικιλίες που μπορούν να τοποθετηθούν σε δοχεία φύτευσης ή κρεμαστές γλάστρες τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους, όπως και να συνδυαστούν στο ίδιο δοχείο φύτευσης με άλλα πράσινα ή ανθοφόρα είδη.
📌 Tip: Συνδυάστε στο ίδιο σημείο ή γλάστρα μονόχρωμες και δίχρωμες ποικιλίες για ένα ακόμη πιο καλλωπιστικό αποτέλεσμα.
9. Λεβάντα (Lavandula)
Παρεξήγηση: Όλοι αγαπούν το χρώμα και το άρωμά της όμως πολλοί τη θεωρούν είδος κατάλληλο αποκλειστικά για σπίτια στην ύπαιθρο, εξοχικά σπίτια, μεγάλους κήπους κλπ.
Ξηρόφυτο ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες έτσι μπορεί θαυμάσια να καλλιεργηθεί σε μπαλκόνια και ταράτσες εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη, σε συνθήκες που άλλα ανθοφόρα δεν ευδοκιμούν.
📌 Tip: Ποτίζετε ελεγχόμενα και με μικρές ποσότητες νερού, είναι προτιμότερο να την "ταλαιπωρήσετε" από την ξηρασία παρά από υπερβολικό πότισμα.
10. Γαρυφαλλιά (Dianthus)
Παρεξήγηση: Συχνά θεωρείται ξεπερασμένη, «παραδοσιακή» επιλογή, χωρίς θέση σε έναν σύγχρονο κήπο.
Η αλήθεια: Πρόκειται όντως για ένα λουλούδι που δεν έλειπε από κανέναν κήπο κάποιες δεκεατίες πριν, όμως αυτό δε μειώνει στο ελάχιστο την καλλωπιστική αξία της και δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ανθεκτικά και εύκολης καλλιέργειας ανθοφόρα. Οι νέες υβριδικές όπως και οι νάνες ποικιλίες Γαρυφαλλιάς έχουν κατακτήσει ξανά τη θέση του είδους στην κηποτεχνία, με πλούσια άνθη, ζωηρά χρώματα και έντονο άρωμα.
Προσαρμόζεται εύκολα σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, ανθοφορεί επαναλαμβανόμενα σχεδόν σε όλη την διάρκεια του έτους και μπορεί να φυτευθεί τόσο απευθείας στο έδαφος όσο και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.
📌 Tip: Οι παλιές ψηλές ποικιλίες αποκτούν πολύ όμορφη όψη τοποθετημένες σε ψηλά σημεία, ζαρντινιέρες μπαλκονιών κλπ αν καθοδηγηθούν ώστε να αναπτύσσονται ως κρεμοκλαδές.
(Κλικάροντας στην ονομασία κάθε φυτού θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες γι΄ αυτό και συμβουλές για την φροντίδα του)