Πληροφορίες & Συμβουλές φροντίδας για τους ΚΑΚΤΟΥΣΜόνα τους ή συνδυασμένα με παχύφυτα όλα τα είδη Κάκτων είναι από τις πιο εντυπωσιακές επιλογές για να δημιουργήσετε τόσο mini "κήπους"-συνθέσεις σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες όσο και για φύτευση σε παρτέρια, φράχτες κλπ. σε μικρούς ή μεγαλύτερους κήπους. 


Τα βασικά πλεονεκτήματα των πολυετών αυτών ειδών είναι ότι, ειδικά όταν έχουν πλέον αναπτυχθεί για 1-2 χρόνια, οι φροντίδες που χρειάζονται είναι ελάχιστες, οι ανάγκες τους ακόμη και σε νερό πολύ περιορισμένες και η αντοχή τους σε όλες τις συνθήκες εκτός του έντονου ψύχους πολύ μεγάλη. 
Για αυτούς τους λόγους αποτελούν ιδανική λύση για όσους δεν έχουν ιδιαίτερο χρόνο να αφιερώσουν στον κήπο τους όπως και για εξοχικά σπίτια που το μεγαλύτερο διάστημα δεν υπάρχει κάποιος για να φροντίζει τα φυτά σας. 


Όχι μόνο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού, αρκεί να υπάρχει αρκετό φως, οι κάκτοι θα ευδοκιμήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η ανάπτυξη των κακτοειδών είναι ιδιαίτερα αργή, σε σχέση με άλλα είδη φυτών, έτσι μπορείτε να τοποθετήσετε πολλά μικρά φυτά μαζί στο ίδιο δοχείο φύτευσης μαζί με χαλίκι, άμμο, διακοσμητικά στοιχεία κλπ. δημιουργώντας εντυπωσιακές συνθέσεις. 


Το είδος χώματος που θα χρησιμοποιήσετε για τους κάκτους είναι βασικός παράγοντας για την σωστή τους ανάπτυξη αφού ένα απλό φυτόχωμα γενικής χρήσης δεν τους είναι αρκετό. Θα πρέπει να το ανακατέψετε με άμμο ή να χρησιμοποιήσετε ειδικό χώμα για κακτοειδή και να φροντίσετε απαραίτητα για την πολύ καλή αποστράγγιση του νερού, χωρίς ποτέ να τοποθετήσετε πιάτο στις γλάστρες.  Η κάλυψη του χώματος με χαλίκι, για φυτά που βρίσκονται σε πλήρως εκτεθειμένα στον ήλιο σημείο, θα βοηθήσει τους κάκτους να συγκρατήσουν την υγρασία που έχουν ανάγκη για περισσότερο χρόνο ανάμεσα στα ποτίσματα. 
Αντίθετα με την γενική αντίληψη ότι τα κακτοειδή δεν χρειάζονται καθόλου νερό στην πραγματικότητά τους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού θα πρέπει να ποτίζετε τους κάκτους σας 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα βεβαίως με τις κλιματολογικές συνθήκες.
Τα περισσότερα είδη κάκτων μία φορά τον χρόνο, συνήθως άνοιξη ή καλοκαίρι, ανθίζουν με ιδιαίτερα εντυπωσιακά λουλούδια.
Οι ρίζες των κάκτων, όπως ακριβώς και των περισσότερων παχύφυτων, αναπτύσσονται οριζόντια και όχι σε ιδιαίτερο βάθος για αυτό τόσο κατά την αρχική φύτευση όσο και στις μεταφυτεύσεις, θα πρέπει να τοποθετούνται σε τρύπα με βάθος περίπου 1 1/2 φορά το ύψος τους και πλάτος 2 φορές την διάμετρο του φυτού, ενώ στις μεταφυτεύσεις λόγω και αυτής της ιδιαιτερότητας των ριζών όσο και της γενικά αργής ανάπτυξης των κάκτων, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε γλαστράκια ένα Νο μεγαλύτερο από το προηγούμενο. 

Μόνοι τους οι συνδυασμένοι με παχύφυτα και κάθε άλλου είδους ξηρόφυτα οι κάκτοι μπορούν να φυτευθούν απευθείας στο χώμα και σας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσετε στον κήπο σας παρτέρια ή βραχόκηπους με πολύ μικρές ανάγκες σε νερό και γενική φροντίδα.
Η λίπανση, όπως σε όλα τα φυτά, θα βοηθήσει τους κάκτους σας να αναπτυχθούν και θα ευνοήσει την ανθοφορία όσων ποικιλιών βγάζουν λουλούδια. Χρησιμοποιείστε ένα υγρό λίπασμα για κάκτους, 1-2 φορές τον μήνα στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι συνθέσεις που μπορείτε να δημιουργήσετε και τοποθετώντας κάθε κάκτο σε ξεχωριστό μικρό γλαστράκι που μπορεί να είναι πήλινα γλαστράκια ή οποιοδήποτε ιδιαίτερο - διακοσμητικό δοχείο, βάζα, φλυτζάνια, κονσερβοκούτια κλπ.
Στην διάρκεια του χειμώνα μεταφέρετε τα γλαστράκια σας στο εσωτερικό του σπιτιού, αφού η μοναδικές συνθήκες που δεν αντέχουν τα κακτοειδή είναι το έντονο κρύο και η παγωνιά.
Ένα από το πιο "εύκολα" είδη κακτοειδών, πολύ κοινό τόσο στην χώρα μας όσο και γενικα στην Μεσόγειο, είναι οι φραγκοσυκιές. Ιδανικές για να δημιουργήσετε απροσπέλαστους ψηλούς φράχτες, μετά το στάδιο αρχικής τους ανάπτυξης δεν χρειάζονται καθόλου νερό εκτός από αυτό της βροχής και η όψη τους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή όλες τις εποχές του χρόνου αλλά ιδιαίτερα το καλοκαίρι που γεμίζουν φραγκόσυκα.
Ακόμη και αν οι παγωνιές ή το χιόνι καταστρέψει τις φραγκοσυκιές σας στην διάρκεια του χειμώνα, κόψτε τα κατεστραμμένα μέρη και μέσα σε 1-2 χρόνια θα αρχίσουν ξανά να αναπτύσσονται.  

Αν αποφασίσετε να καλλιεργήσετε κάκτους κάντε το με πολλά διαφορετικά είδη που θα τοποθετήσετε συγκεντρωμένα σε ένα σημείο του μπαλκονιού, του κήπου σας ή στο εσωτερικό του σπιτιού.
Επειδή πρόκειται, γενικά, για πολύ ιδιαίτερα φυτά που υπάρχουν σε πραγματικά ...αμέτρητες ποικιλίες, κάθε φορά που αγοράζετε έναν κάκτο ρωτήστε με λεπτομέρειες για τις τυχόν ιδιαίτερες απαιτήσεις του, αν πρόκειται για ανθοφόρο είδος κλπ. 
Ιδανικά φυτά για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους διακοσμημένους σε ethnic στυλ και τοποθετημένοι σε κάθε είδους γλάστρα - δοχείο με γεωμετρικά σχέδια και έντονα χρώματα. Όπως ακριβώς τα παχύφυτα ή τα αερόφυτα και οι κάκτοι είναι επίσης ιδανικοί και για συνθέσεις μέσα σε γυάλες. Δείτε εδώ λεπτομέρειες και πολλές σχετικές ιδέες. 
Δείτε και...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto