Συμβουλές φροντίδας για τον ΚΙΣΣΟ


Αειθαλής, σχεδόν αιωνόβιος αναρριχώμενος θάμνος και από τα πιο ...παρεξηγημένα φυτά ο Κισσός  αφού πολύ συχνά το άκουσμά του προκαλεί την αντίδραση "μαζεύει έντομα, ποντίκια". 
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ασφαλώς τίποτα ειδικό που να τραβά έντομα ή ποντίκια στα φύλλα του απλά,  λόγω της πολύ πυκνής του βλάστησης, όταν διαμορφωθεί σαν αναρριχώμενο σε φράχτες και αν δεν κλαδεύεται ποτέ δημιουργεί ένα "αδιαπέραστο" φύλλωμα στο οποίο μπορεί να ..κρυφτεί ο,τιδήποτε, όπως όμως μπορεί να συμβεί σε κάθε είδους αναρριχώμενο φυτό αν δεν φροντίζουμε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να το αραιώνουμε κλαδεύοντάς το.   Ο κισσός είναι από τα ανθεκτικότερα φυτά, δεν επηρεάζεται ούτε από το έντονο κρύο αλλά ούτε και τις υψηλές θερμοκρασίες ενώ ιδανικά για να ευδοκιμήσει όσο καλύτερα είναι τα ημισκιερά σημεία ή εκεί που ο ήλιος χτυπά απευθείας λίγες ώρες την ημέρα. 
Αγαπά ιδιαίτερα την υγρασία γι΄αυτό και ειδικά τα μικρά φυτά και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά ενώ ιδιαίτερα ευεργετικό στην ανάπτυξή του είναι και το κατάβρεγμα του φυλώμματος, τις ώρες όμως που δεν υπάρχει ήλιος. 
Οι εναέριες ρίζες που αναπτύσσουν οι βλαστοί είναι αυτές που τον κάνουν να "γατζώνεται" εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο, φράχτες, συρματόπλεγμα, τοίχους, δέντρα. Η ανάπτυξή του είναι γρήγορη και με το ανάλογο κλάδεμα μπορούμε να τον "κατευθύνουμε" ώστε να αποκτήσει τον σχηματισμό που θέλουμε.
Το βασικό κλάδεμα σε φυτά που έχουν δημιουργήσει φράχτη γίνεται Μάρτιο-Απρίλιο, κατά το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί όσο μεγάλο μέρος του φυλλώματος επιθυμούμε. Ένας πρακτικός τρόπος για να αραιωθεί σωστά και ομοιόμορφα ο κισσός είναι το κλάδεμα με ψαλίδι μπορντούρας

Όμως εκτός από χρήση σαν αναρριχώμενο κάποιες από τις πολλές ποικιλίες κισσού και ειδικά εκείνες με τα μικρά και δίχρωμα φύλλα, είναι κατάλληλες και για φύτεμα σε γλάστρες είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα φυτά.
Λόγω της αντοχής του και τις ελάχιστες ανάγκες του σε φροντίδα ο κισσός είναι ιδανικός για χρήση σαν μόνιμο φυτό σε κάθε τύπου δοχεία φύτευσης, πλαισιωμένος με κάποια εποχιακά φυτά.  

Πολύ όμορφη εμφάνιση αποκτούν και οι κρεμαστές γλάστρες-καλάθια με κισσό στα οποία μπορούν και να φυτευτούν μαζί διαφορετικές ποικιλίες
Θα ευδοκιμήσει χωρίς κανένα πρόβλημα και στο εσωτερικό του σπιτιού, ακρεί να μην επικρατούν έντονες συνθήκες ξηρασίας και μακριά από θερμαντικά σώματα. Σε γλαστράκια εσωτερικού χώρου τον κλαδεύετε όποτε χρειάζεται, ανεξαρτήτως εποχής, ώστε η ανάπτυξή του να είναι ομοιόμορφη προς την κατεύθυνση που θέλετε. 
Με κάθε είδους στήριγμα μπορείτε να κατευθύνετε τον κισσό εκεί που θέλετε και να δημιουργήσετε φυτά με ιδιαίτερα εντυπωσιακούς σχηματισμούς ακόμη και σε ένα γλαστράκι που απλώς θα τοποθετήσετε συρμάτινα υποστηρίγματα.  


Τα ιδιαίτερα ευλύγιστα κλαδιά του τον κάνουν ιδανικό και για διακοσμητικές συνθέσεις-στεφάνια που μπορούν να πλαισιωθούν με οποιοδήποτε άλλο είδος καλλωπιστικού. 
Ακόμη και όταν χρειάζεστε απλά λίγη ...πρασινάδα για τα βάζα σας ο Κισσός είναι από τις απλές και όμορφες λύσεις, ενώ κλαδάκια που θα αφήσετε στο νερό για μερικές εβδομάδες θα βγάλουν ρίζες  και στην συνέχεια μπορούν να μεταφυτευθούν.