15 Συνδυασμοί Φυτών για Καλοκαιρινές γλάστρες-ζαρντινιέρες


Ο συνδυασμός ειδών στο ίδιο δοχείο φύτευσης, εκτός από τον πιο απλό τρόπο για να ...χωρέσετε σε μικρά μπαλκόνια ή κήπους περισσότερα φυτά, μπορεί να δημιουργήσει σε κάθε εξωτερικό χώρο μια πιο ιδιαίτερη αισθητική σε σχέση με τον κλασσικό τρόπο φύτευσης ενός είδους σε κάθε γλάστρα. 


Τα είδη που θα φυτέψετε μαζί ασφαλώς και δεν είναι απαραίτητο να είναι ομοειδή, απλά θα πρέπει να έχουν παρόμοιες  απαιτήσεις σε φως-νερό.
Ο συνδυασμός φυτών στην ίδια γλάστρα-ζαρντινιέρα είναι επίσης ένας τρόπος για να δημιουργήσετε στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας σημεία με έντονο ...χρώμα, επιλέγοντας  καλλωπιστικά με άνθη διαφόρων αποχρώσεων ή και συνδυάζοντας το χρώμα των λουλουδιών με εκείνο του δοχείου που θα τα τοποθετήσετε. 

Ένας πρακτικός τρόπος ώστε οι "μικτές" γλάστρες - ζαρντινιέρες σας να παρουσιάζουν σε ολόκληρη την διάρκεια της χρονιάς την ίδια όμορφη και φροντισμένη όψη, είναι να φυτέψετε σαν "βασικό" φυτό ένα είδος, που θα παραμένει ζωντανό και πράσινο όλες τις εποχές, συνδυασμένο με μικρά εποχιακά καλλωπιστικά πλούσιας ανθοφορίας. 
Κορδυλίνη - Πετούνιες 
Η Κορδυλίνη είναι ένα εντυπωσιακό φοινικοειδές μέτριας ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει σε ύψος περίπου το 1,50 μέτρο. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα ή ελαφρά ημισκιερά σημεία και πιο εντυπωσιακές είναι οι ποικιλίες της με κοκκινωπή - βυσσινί απόχρωση.
Τοποθετείστε μια τέτοια Κορδυλίνη σε σχετικά πλατιά γλάστρα και περιμετρικά στην βάση της φυτέψτε Πετούνιες αντίστοιχης απόχρωσης.  Ωραιόφυλλο διαφορετικών αποχρώσεων
Σε όλα τα φυτώρια θα βρείτε Ωραιόφυλλο σε διαφορετικές ποικιλίες-αποχρώσεις. Η όψη μιας γλάστρας με φυτά διαφορετικών χρωμάτων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και από τις πιο κατάλληλες επιλογές για σκιερά σημεία στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας. 

Ανιγόζανθος - Λαντάνα
Ο Ανιγόζανθος, ένα όχι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό παρ΄όλο που θα τον βρείτε στα περισσότερα φυτώρια, έχει ανάγκη από ελάχιστη φροντίδα και χρειάζεται μόνο άπλετο ήλιο και μέτριο πότισμα. Από το γυαλιστερό του φύλλωμα αναδύονται ψηλοί μίσχοι που την κορυφή τους στολίζουν εντυπωσιακά κόκκινα λουλούδια.
Λόγω του ύψους του είναι ιδανικός για να τον συνδυάσετε σε δοχεία φύτευσης με χαμηλά αλλά πλούσιας ανθοφορίας φυτά, όπως η έρπουσα Λαντάνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την κανονική Λαντάνα που όμως θα χρειαστεί να κλαδεύετε για να διατηρεί το σχήμα της.
Το ίδιο εντυπωσιακά φυτεμένα μαζί με Ανιγόζανθο είναι και κάθε είδους ΠαχύφυταΚρότωνας - Σανβιτάλια (έρπουσα Ζίνια)
Παρ΄όλο που ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου ο Κρότωνας μπορεί να ευδοκιμήσει -τις εποχές που δεν επικρατεί ιδιαίτερο ψύχος- και σε προστατευμένα σημεία στον κήπο ή το μπαλκόνι σας.
Συνδυάστε την εντυπωσιακή πρασινοκίτρινη απόχρωση των φύλλων του με κίτρινη Σανβιτάλια που σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού μένει ανθισμένη. 

Sedum Burrito - Μικρά εποχιακά χαμηλής ανάπτυξης 
Από τα πιο εντυπωσιακά Παχύφυτα κάθετης ανάπτυξης με πολύ ιδιαίτερη όψη. Αναζητήστε το στα φυτώρια σαν "Σέδο" και φυτέψτε το μαζί με ιδιαίτερα χαμηλής ανάπτυξης εποχιακά πχ χρωματιστούς Πανσέδες, μικρά Κυκλάμινα κλπ.
Όσο αναπτύσσεται το Sedum Burrito τόσο ...εξαφανίζεται η γλάστρα που θα τον φυτέψετε αφού θα την καλύψει εντελώς, ενώ είναι ιδιαίτερο εντυπωσιακό και φυτεμένο σε ψηλές κρεμαστές γλάστρες-καλάθια. Ιβίσκος  - Πετούνιες 
Εξαιρετικά όμορφα δοχεία φύτευσης για την είσοδο, μια γωνιά του μπαλκονιού ή οποιοδήποτε ηλιόλουστο σημείο στον κήπο σας, που θα είναι ανθισμένα ολόκληρο το καλοκαίρι.
Τοποθετείστε στο κέντρο έναν δεντροειδή Ιβίσκο και περιμετρικά φυτέψτε Πετούνιες στο ίδιο χρώμα ή σε αποχρώσεις που να δημιουργούν αντίθεση. 

Φοινικοειδή -  Διπλαδένια
Επιλέξτε χαμηλή και πλατιά γλάστρα για να τοποθετήσετε στο κέντρο της όποιο φοινικοειδές μέτριας ανάπτυξης σας αρέσει μαζί με Διπλαδένιες σε μία ή διαφορετικές αποχρώσεις.
Λόγω του όγκου και του σχηματισμού του κεντρικού φυτού αλλά και του "γεμάτου" κάτω μέρους της γλάστρας με το πλούσιο φύλλωμα της Διπλαδένιας και αυτά τα δοχεία φύτευσης είναι ιδανικά για σημεία όπως η είσοδος του σπιτιού,  γωνίες κλπ. Πολύχρωμα Γεράνια ή Πελαργόνια
Ο πιο απλός αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακός συνδυασμός ειδών καλοκαιρινής ανθοφορίας.
Φυτέψτε στην ίδια γλάστρα ή ζαρντινιέρα Γεράνια ή Πελαργόνια σε διαφορετικές αποχρώσεις και γεμίστε το μπαλκόνι ή οποιοδήποτε σημείο του κήπου σας με ...χρώμα. 


Σπαθίφυλλο-Φτέρη-Διακοσμητικός Κισσός
Καταπράσινα δοχεία φύτευσης και όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλες τις εποχές.
Τοποθετείστε στο πίσω μέρος μιας φαρδιάς γλάστρας το Σπαθίφυλλο, αμέσως μετά φυτέψτε την Φτέρη και μπροστά της τον διακοσμητικό Κισσό.
Η Φτέρη μπορεί να συνδυαστεί σαν κεντρικό φυτό και μόνο με Κισσό σε χαμηλά ή ψηλότερα δοχεία φύτευσης και είναι από τις εύκολες σε φροντίδα επιλογές για ημισκιερά ή εντελώς σκιερά σημεία σε κήπο ή μπαλκόνι. 


Αλοκάσια-Ωραιόφυλλα
Το "αυτί του ελέφαντα" όπως επίσης αποκαλείται η Αλοκάσια είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά λόγω των τεράστιων φύλλων της.
Χρειάζεται σκιερό σημείο ενώ ιδανικά αναπτύσσεται και σε εσωτερικούς χώρους,  εισόδους πολυκατοικιών κλπ.
Συνδυάζεται ιδανικά με χαμηλά φυτά πλούσιας βλάστησης όπως το Ωραιόφυλλο που θα καλύψει ένα μέρος των "άχαρων" ψηλών βλαστών στη κορυφή των οποίων βρίσκονται τα πολύ μεγάλα φύλλα της σε σχήμα καρδιάς.
Μπορείτε να την φυτέψετε και μαζί με κάθε είδους εποχιακό χαμηλής ανάπτυξης, παχύφυτα κλπ. απλά το Ωραιόφυλλο είναι από τα καταλληλότερα λόγω του ότι και αυτό χρειάζεται σημεία μακριά από τον ήλιο. 

Kάννα-Ιπόμοια
Χρησιμοποιείστε μεγάλου μεγέθους και σχετικά ψηλή γλάστρα για να φυτέψετε τον πολύ όμορφο θάμνο της Κάννας που ανθίζει όλο το καλοκαίρι με λουλούδια διάφορων αποχρώσεων ανάλογα με την ποικιλία και Ιπόμοια, το γνωστό "χωνάκι" με το ιδιαίτερα εντυπωσιακό σκούρο φύλλωμα και άνθη σε λευκό, μπλε ή μωβ απόχρωση.  
Αντίθετα με τα λουλούδια της Κάννας που διαρκούν για αρκετές εβδομάδες, εκείνα της Ιπόμοιας ζουν μόνο μια μέρα.  

Γεράνια- Λομπέλια 
Ένας ακόμη εντυπωσιακός συνδυασμός για να δημιουργήσετε γλάστρες που θα διαθέτουν την μπλε απόχρωση της ιδιαίτερα ανθεκτικής σε όλες της συνθήθηες Λομπέλιας και όποιο άλλο χρώμα θέλετε ανάλογα με τα Γεράνια που θα φυτέψετε. 


Πολύχρωμες Πετούνιες
Σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή κρεμαστά δοχεία φύτευσης πολύ λίγα καλοκαιρινά φυτά μπορούν να συναγωνιστούν την ομορφιά και τα χρώματα της Πετούνιας. Φυτέψτε μαζί φυτά διαφορετικών αποχρώσεων για να γεμίσετε πραγματικά με χρώμα το μπαλκόνι ή τον κήπο σας σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. 

Σανσεβιέρια - Τηλέγραφος - Παχύφυτα
Ακόμη ένα φυτό εσωτερικού κυρίως χώρου που όμως ευδοκιμεί χωρίς πρόβλημα και έξω, σε ημισκιερά και απάνεμα σημεία. Η Σανσεβιέρια με τα εντυπωσιακά λογχοειδή φύλλα σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου είναι ιδανική για να την συνδυάσετε σε γλάστρες-ζαρντινιέρες με το μωβ του Τηλέγραφου και κάθε είδους Παχύφυτο. 

Αναρριχώμενα λαχανικά με φυτά χαμηλής ανάπτυξης
Εκτός από καλλωπιστικά και με εποχιακά καλοκαιρινά λαχανικά μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακά  "μικτά" δοχεία φύτευσης με έντονο χρώμα. 
Σε μεγάλες και βαθιές γλάστρες-ζαρντινιέρες φυτέψτε πιπεριές ή ποικιλίες μικρής τομάτας. Τοποθετείστε στο πίσω μέρος του δοχείου ένα σύστημα στήριξης ώστε να αναρριχηθούν τα λαχανικά ενώ στο μπροστά μέρος φυτέψτε καλοκαιρινά καλλωπιστικά χαμηλής ή κάθετης ανάπτυξης πχ κατηφέδες, διπλαδένια, λομπέλια, πετούνιες κλπ.