10 Ξεχωριστές και χαμηλού κόστους DIY Κατασκευές για Κήπους - Εξοχικά σπίτια


Διαμορφώστε τον κήπο του σπιτιού ή του εξοχικού
με ξεχωριστές και οικονομικές ιδέες - κατασκευές

από φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά

Καλαίσθητες, όχι μεγάλου κόστους και πολύ ιδιαίτερες DIY κατασκευές για διαμόρφωση - διακόσμηση εξωτερικών χώρων, κυρίως από φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι DIY - Κατασκευές και οι διαμορφώσεις με φυσικά και ανακυκλώσιμα αντικείμενα - υλικά είναι από τους πιο οικονομικούς και ταυτόχρονα πρωτότυπους τρόπους για διαμόρφωση μεγάλων εξωτερικών χώρων, κήπους και περιβάλλοντες χώρους εξοχικών σπιτιών κλπ.

Με φυσικές πέτρες, οικονομικά υλικά επίστρωσης αλλά χρησιμοποιημένα με πιο ιδιαίτερους τρόπους, κατασκευές από κάθε μορφής φυσικό ξύλο όπως και με την επαναχρησιμοποίηση παλιών - άχρηστων αντικειμένων, μπορούν να δημιουργηθούν πολλά και ιδιαίτερα διακοσμητικά αλλά και χρηστικά στοιχεία για διαμόρφωση - διακόσμηση εξωτερικών χώρων.  

Τακτοποιήστε το ...Λάστιχο ποτίσματος

Μια ξύλινη κατασκευή - κουτί από απλές σανίδες ή και παλετόξυλα μπορεί να ...κρύβει στο εσωτερικό της το λάστιχο ποτίσματος ενώ αυτό που θα φαίνεται θα είναι μια ...γλάστρα τοποθετημένη στο επάνω μέρος του.
Με σανίδες μπορεί να δημιουργηθεί και ένα ξύλινο πλαίσιο με πόρτες για να καλύψετε εξ΄ολοκλήρου κάποια όχι και τόσο ...όμορφα σημεία που υπάρχουν σε κάθε κήπο - αυλή πχ σωληνώσεις, υδραυλικές-ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κλπ

Ακόμη πιο απλός αλλά πολύ ιδιαίτερος τρόπος για να αποθηκεύετε το λάστιχο ποτίσματος είναι να το ...μαζεύετε μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα ή κάθε τύπου πήλινο - μεταλλικό δοχείο, στο πλαϊνό μέρος του οποίου θα χρειαστεί απλώς να ανοίξετε μια τρύπα. Είναι ένας τρόπος και για να μην βρίσκεται το λάστιχο μόνιμα εκτεθειμένο στην ζέστη και τον ήλιο, που μακροχρόνια έχουν σαν αποτέλεσμα την φθορά του.
Ακόμη κι αν ελαφρώς ...βαριέστε :) την διαδικασία του ξετυλίγματος κάθε φορά που θέλετε να ποτίσετε στην διάρκεια του καλοκαιριού, είναι ένας πρακτικός και όμορφος τρόπος για να το διατηρείτε μαζεμένο όλες τις άλλες εποχές. 


Οι πολύχρωμες ...Αχυρόμπαλες
Πολύ πολύ ξεχωριστός τρόπος διαμόρφωσης - διακόσμησης για περιβάλλοντες χώρους με μεγάλα ελεύθερα σημεία.  

Τυλιγμένες και δεμένες, όπως ακριβώς θα τις προμηθευτείτε από ένα κατάστημα με ζωοοτροφές, βάψτε τις αχυρόμπαλες με χρώμα σε σπρέϊ  και τοποθετείστε δύο - τρεις σε διαφορετικά σημεία και στην άκρη στενών παρτεριών με εποχιακά λουλούδια ταιριαστής απόχρωσης.

Ένας ακόμη τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις αχυρόμπαλες στην διαμόρφωση ενός κήπου είναι να τους δώσετε όψη σαν να είναι ...φυτεμένες. Θα το κάνετε με τον βοήθεια 3-4 μέτρων έτοιμου φυσικού χλοοτάπητα. Τυλίξτε με αυτό την αχυρόμπαλα και σκορπίστε μέσα στο γκαζόν σπόρους φυτών  χαμηλής ανάπτυξης κατάλληλα για εδαφοκάλυψη. Στο σημείο που θα τελειώνει ο χλοοτάπητας, αφού καλύψει περιμετρικά την μπάλα, διαμορφώστε για μερικά ακόμη μέτρα ένα παρτέρι φυτεμένο με ίδια ή παρεμφερή - ταιριαστά φυτά. 


Για τα ...Εργαλεία κήπου

Χρησιμοποιείστε παλέτες για να οργανώσετε - αποθηκεύσετε όλα τα εργαλεία και είδη κήπου σε ένα σημείο.
Οι κατασκευές αυτού του τύπου μπορεί να έχουν την πολύ απλή μορφή μια παλέτας που στα κενά της θα στερεώνονται ψηλά εργαλεία, ενώ μικρότερα μπορούν να κρεμαστούν από γαντζάκια  - κρεμαστράκια που θα καρφώσετε στην εξωτερική πλευρά ή να δημιουργηθούν με περισσότερες από μία παλέτες ή κομμάτια τους καρφωμένα μεταξύ τους και σε σχεδιασμό-μέγεθος ανάλογα με το είδος και τον αριθμό των αντικειμένων που θέλετε να τοποθετήσετε.
Μια τέτοια κατασκευή μπορεί και να κρεμαστεί στον τοίχο, όπως και να χρησιμοποιηθεί για την τακτοποίηση εργαλείων σε κλειστούς χώρους - αποθήκες


Μια χτιστή ...Βρύση

Μια πραγματικά πολύ όμορφη και φυσική διαμόρφωση  μπορεί να δημιουργηθεί σε κάθε κήπο - αυλή, απλώς και μόνο αν ...ομορφύνετε το σημείο που βρίσκεται μια απλή βρύση εξωτερικού χώρου.
Μπορεί να γίνει με απλή επένδυση του τοίχου στο συγκεκριμένο σημείο, με πλάκες - πέτρες επίστρωσης συμμετρικές ή ακανόνιστες που θα βρείτε σε όλες τις μάντρες οικοδομικών υλικών ή με μια χτιστή κατασκευή περιμετρικά της βρύσης. 

Το χτίσιμο μιας τέτοιας κατασκευής δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, γίνεται κανονικά με λάσπη και διακοσμητικά τούβλα ή πέτρες και μπορεί να έχει μικρές ή μεγαλύτερες διαστάσεις, να περιλαμβάνει μόνο μια στενή στήλη που θα καλύπτει τις σωληνώσεις της βρύσης και μια μικρή γούρνα ή περισσότερα τμήματα-επιφάνειες για διακοσμητική χρήση πχ για να τοποθετήσετε γλάστρες.

Αξιοποιείστε τους ...Τσιμεντόλιθους

Οι τσιμεντόλιθοι είναι από τα πιο οικονομικά υλικά διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένα στοιχείο που μπορεί να διαφοροποιήσει κατά πολύ την συνήθη όψη τους είναι το βάψιμό τους σε έντονες αποχρώσεις. Ακόμη και μια απλή μάντρα με τσιμεντόλιθους μπορεί να αποκτήσει πολύ ιδιαίτερη όψη αν βαφτεί σε μια σκούρα απόχρωση ενώ σε κάποια σημεία της μπορούν να προστεθούν κομμάτια για διακοσμητικές χρήσεις, για να χρησιμοποιηθούν σαν γλαστράκια κλπ.  

Οι συνθέσεις με τσιμεντόλιθους, για χρήση σαν γλάστρες ή κασπώ, που μπορούν να βαφτούν με όποιο τρόπο - τεχνική, είναι επίσης από τους πιο απλούς και εντυπωσιακούς τρόπους για να ομορφύνετε και να γεμίσετε μια γωνιά στον κήπο. Δείτε και εδώ πολλές παρόμοιες ιδέες. 


Τα ανθισμένα ...Μονοπάτια

Διαμορφώστε παρτέρια ή διαδρόμους με απλές πλάκες επίστρωσης, ακόμη και με τις κλασσικές πλάκες πεζοδρομίου, που θα τοποθετήσετε στο έδαφος με τρόπο που ανάμεσά τους να παρεμβάλλονται ίδιου μεγέθους  ελεύθερα τμήματα χώματος στα οποία θα φυτέψετε καλλωπιστικά είδη χαμηλής ανάπτυξης.
Με πλάκες αυτού του τύπου μπορεί να δημιουργηθεί μια εξίσου απλή και όμορφη διαμόρφωση και σε μονοπάτια - στενά σημεία ανάμεσα σε φυτεμένα παρτέρια αν τις τοποθετήσετε πάνω σε διαδρόμους στρωμένους με χαλίκι. Πριν την τοποθέτησή του και για να αποτρέψετε το φύτρωμα αχριόχορτων τοποθετήσετε ειδικό πλαστικό εδαφοκάλυψης που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη διαμόρφωσης κήπου. 

Διαμόρφωση παρτεριών με ...Παχύφυτα

Τα παχύφυτα εκτός από φύτευση σε γλάστρες είναι μια εξαιρετικά πρακτική και όμορφη επιλογή και για διαμόρφωση παρτεριών.
Σε συνδυασμό με χαλίκι, βότσαλα - πέτρες δημιουργήστε συνθέσεις με διαφορετικά είδη παχύφυτων τοποθετώντας τα στην σειρά ή σε όποια άλλη διάταξη προτιμάτε.  Η όψη τους όσο αναπτύσσονται θα είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακή. 

Τα παχύφυτα είναι ιδιαίτερα ταιριαστά με πήλινες γλάστρες - πιθάρια στα οποία μπορούν να φυτευτούν και με τρόπο που να δίνουν την εντύπωση ότι βγαίνουν και ...απλώνονται στο έδαφος από την γλάστρα.
Δείτε και εδώ την βήμα - βήμα διαδικασία για να φτιάξετε μια πολύ όμορφη κατασκευή κήπου "Σφαίρα με παχύφυτα από πήλινα γλαστράκια". 


Ένα ξύλινο ...Παγκάκι

Σε όποιο σημείο ενός κήπου και αν τοποθετήσετε ένα ξύλινο παγκάκι και ειδικά σε σκιά που θα επιτρέπει να το χρησιμοποιείτε με άνεση, η συνολική όψη του χώρου θα αλλάξει ριζικά.  

Για την κατασκευή ενός τέτοιου καθίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποιο είδος ξύλου σας διευκολύνει ακόμη και λεπτοί κορμοί, ακατέργαστα κομμάτια ξύλου, κομμάτια από παλιά κρεβάτια με τα οποία μπορεί να δημιουργηθεί ο βασικός σκελετός του και να πλαισιωθεί με απλές σανίδες για το κάθισμα, παλετόξυλα κλπ. 

Ζαρντινιέρες από ...παλιά Λάστιχα

Ακόμη ένα άχρηστο, ανακυκλώσιμο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην διαμόρφωση - διακόσμηση εξωτερικών χώρων.
Βάψτε διαφορετικού μεγέθους παλιά ελαστικά με χρώμα σε σπρέϊ, τοποθετήστε τα όλα μαζί στο ίδιο σημείο και φυτέψτε κανονικά μέσα στο χώμα που θα τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους ή χρησιμοποιήστε τα σαν "κασπώ" για χαμηλές γλάστρες.
Δείτε και εδώ μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή DIY μετατροπή παλιού ελαστικού σε γλάστρα - ζαρντινιέρα με πόδια και επενδεδυμένη με σκοινί. 


Μια φυσικά πράσινη ...Σκηνή

Απλός αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακός σε αποτέλεσμα τρόπος για να στηρίξετε αναρριχώμενα καλλωπιστικά αλλά και λαχανικά. Σχηματίστε με ξύλα ή και χοντρά καλάμια μια "πυραμίδα" και φυτέψτε τα φυτά με τρόπο που αναπτυσσόμενα να στηρίζονται σε αυτήν. Η διάμετρος της κατασκευής εξαρτάται από τον αριθμό και το είδος των φυτών που θα χρησιμοποιήσετε.
Μια κατασκευή αυτής της μορφής μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και με 3 μόνο ξύλα σαν στήριξη σε οποιοδήποτε αναρριχώμενο καλλωπιστικό ή με αρκετά περισσότερα αν θέλετε πχ να την ...πρασινίσετε με αγγουριές, κολοκυθιές κλπ. 

Δείτε και...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto