ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Καλάδιο

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για τo Καλάδιο 

Ένα από τα πιο όμορφα τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου που καλλιεργείται για την ιδιαίτερα καλλωπιστική αξία των μεγάλων και δίχρωμων φύλλων του σε αποχρώσεις πράσινου, λευκού, ροζ ή κόκκινου.  
Γενικά Χαρακτηριστικά
Πολυετές τροπικό φυτό με καταγωγή από την Ν.Αμερική που ενώ καλλιεργείται κυρίως ως είδος εσωτερικού χώρου, στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού αναπτύσσεται και σε εξωτερικό περιβάλλον πλήρως προστατευμέο από τον ήλιο και τον αέρα.  
Heard of Jesus
 η επιστημονική του ονομασία, ανήκει στην οικογένεια των Αροειδών (Araceae)  και είναι συγγενές είδος με την επίσης εντυπωσιακή Αλοκάσια

Αναπτύσσεται από κονδύλους και το ύψος του, ανάλογα και με την ποικιλία, κυμαίνεται μεταξύ 20 και 60cm.
Η καλλιέργειά του γίνεται σε γλάστρα. 
Στις περισσότερες από 1.000 ποικιλίες Καλάδιου περιλαμβάνονται φυτά με φύλλα σε σχήμα καρδιάς ή λόγχης και με εντυπωσιακούς χρωματισμούς και σχηματισμούς των χρωμάτων στην επιφάνειά τους σε αποχρώσεις πράσινες, λευκές ή κιτρινωπές και ροζ-κόκκινες. 
Η όψη των φύλλων είναι πραγματικά εντυπωσιακή ενώ αντίθετα η ανθοφορία, που δεν συμβαίνει σε όλα τα φυτά, με μικρά πράσινα λουλουδάκια που μοιάζουν με φασόλια, περισσότερο "χαλά" παρά προσθέτει ομορφιά στην εμφάνιση του Καλάδιου γι΄αυτό και είναι προτιμότερο τα άνθη να αφαιρούνται ώστε όλη η δύναμη του φυτού να τροφοδοτεί την ανάπτυξη του φυλλώματος. 

Η ενεργή ανάπτυξή του συντελείται από αρχές της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ στην διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα το Καλάδιο χάνει σταδιακά τα φύλλα του και οι κόνδυλοι αδρανούν για να ...ξαναζωντανέψουν την επόμενη Άνοιξη. 
Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Καλάδιο ένα εμπλουτισμένο, αφράτο φυτόχωμα εσωτερικού χώρου που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Το Καλάδιο δεν αντέχει την άμεση έκθεση στον ήλιο και μια σχετικά σκιερή θέση που μόνο λιγοστές ώρες της ημέρας -και κατά προτίμηση πρωινές ή απογευματινές- θα δέχεται έμμεσο φως είναι η ιδανική για την καλλιέργειά του ως φυτό εσωτερικού χώρου.
Σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να βρίσκεται πλήρως προστατευμένο από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τα ρεύματα αέρα.
Σαν τροπικό είδος είναι ευαίσθητο και στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι΄αυτό και τα φυτά που καλλιεργούνται σε εξωτερικό χώρο όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από του 18-15
°C θα πρέπει να μεταφέρονται σε εσωτερικό περιβάλλον. 

Πότισμα: Χρειάζεται αρκετό νερό όμως η γλάστρα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Άνοιξη - καλοκαίρι ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες, ανάλογα βεβαίως και με τις θερμοκρασίες που επικρατούν, έτσι ώστε το χώμα σε βάθος 1-2cm να διατηρείται σχεδόν πάντα ελάχιστα νωπό .
Στην διάρκεια του ποτίσματος φροντίζετε να μην βρέχεται το ευαίσθητο φύλλωμα του φυτού. 


ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αλοκάσια

Λίπανση: Ανήκει στα φυτά που η συστηματική λίπανση είναι σημαντική και απαραίτητη για την ανάπτυξή τους. Χρησιμοποιείστε ένα υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου κάθε 15-20 ημέρες στο διάστημα ενεργής ανάπτυξης του Καλάδιου, άνοιξη και καλοκαίρι. 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν μαραμένων φύλλων. 
Αρχές του φθινοπώρου και αφού όλα φύλλα κιτρινίσουν και πέσουν, κόψτε ολόκληρο το επίγειο μέρος του φυτού και διατηρείστε το σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, ποτίζοντας πολύ αραιά, έως να αρχίσει να βλασταίνει ξανά αρχή της άνοιξης.  

Πολλαπλασιασμός: Το Καλάδιο πολλαπλασιάζεται το φθινόπωρο με διαίρεση των κονδύλων.