ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αλοκάσια

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για την ΑλοκάσιαΑπό τα πιο επιβλητικά φυτά εσωτερικού χώρου λόγω του μεγέθους των φύλλων της, χαρακτηριστικό από το οποίο προέρχεται και η ονομασία της Αλοκάσιας ως "αυτί του ελέφαντα".  Γενικά Χαρακτηριστικά

Η Αλοκάσια είναι τροπικό φυτό με καταγωγή από την ΝΑ Ασία και από τα πιο ιδιαίτερα για εσωτερικούς χώρους. Σε κάποιες Ασιατικές χώρες αποκαλείται και "το χέρι του Βούδα", λόγω του ότι συχνά συναντάται σε βουδιστικούς ναούς. 

Τα χαρακτηριστικά γυαλιστερά φύλλα της σε σχήμα καρδιάς έχουν γκριζοπράσινο χρώμα με χαρακτηριστικές συνήθως πιο ανοιχτόχρωμες νευρώσεις, ενώ σε κάποιες ποικιλίες το κάτω τμήμα ή η πίσω όψη των φύλλων έχει σκούρα κοκκινωπή - μπορντώ απόχρωση. 


Ο βλαστός περιέχει τοξικές ουσίες γι΄αυτό και το φυτό δεν θα πρέπει να τοποθετείται σε σημεία που έχουν πρόσβαση κατοικίδια ή μικρά παιδιά, όταν δε θέλετε να κόψετε ξερά-μαραμένα κλαδιά συνιστάται να φοράτε γάντια. 

Το ύψος της Αλοκάσιας, ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να φτάσει το 1,50 μέτρο όμως γενικά είναι φυτό αργής ανάπτυξης. 
Εκτός απο το συνολικό μέγεθος του φυτού τα είδη Αλοκάσιας διαφέρουν επίσης στο μέγεθος των φύλλων και την απόχρωση τόσο των φύλλων όσο και των λουλουδιών, στις ανθοφόρες ποικιλίες. 
Από τις πιο εντυπωσιακές ποικιλίες η Αλοκάσια Wentii με πιο πλατιά φύλλα που μετά τα πρώτα 3-4 χρόνια ανάπτυξή της μπορεί να  ανθίζει και δύο φορές τον χρόνο (άνοιξη και τέλος καλοκαιριού) με λευκά λουλούδια που μοιάζουν πολύ με εκείνα του σπαθίφυλλου αλλά διαθέτουν μεγαλύτερο στήμονα και η Αλοκάσια Zebrina  με δίχρωμους ριγέ βλαστούς.  

Η διάρκεια του χειμώνα είναι μια περίοδος σχεδόν "νάρκης" για την Αλοκάσια και ειδικά σε φυτά μικρού μεγέθους συχνά τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Αφαιρέστε τα ξερά φύλλα, αραιώστε στο ελάχιστο τα ποτίσματα και αρχές της άνοιξης θα αρχίζει να αναπτύσσεται και πάλι. 


Σε περιοχές με εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες και τους μήνες που επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες η Αλοκάσια ευδοκιμεί και σε εξωτερικό χώρο, αρκεί να τοποθετηθεί σε προστατευμένο από τον ήλιο και τον έντονο αέρα σημείο και ταυτόχρονα να δέχεται αρκετό έμμεσο φως, ειδικά τις πρώτες πρωϊνές και απογευματινές ώρες.  

Φροντίδα


Θεωρείται ένα από τα εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου αν της εξασφαλίσετε την υγρασία και το φως που  χρειάζεται και την διατηρείτε σε θερμοκρασίες όχι κάτω από 16 °C αλλά ούτε και πάνω από τους 25-27 °C, αφού και το έντονο κρύο αλλά και υπερβολική ζέστη επηρεάζουν πολύ την ανάπτυξή της.  

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ειδικό μείγμα εμπλουτισμένου χώματος για φυτά εσωτερικού χώρου.

Θέση: Η Αλοκάσια χρειάζεται έντονο φως που όμως θα πρέπει να δέχεται έμμεσα γιατί η απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα της. Τοποθετείστε την σε ένα δροσερό και ηλιόλουστο σημείο, μακριά από θερμαντικά σώματα και κλιματιστικά, ούτε και πολύ κοντά σε παράθυρα με έντονο ήλιο. 
Αν η Αλοκάσια δεν δέχεται την ποσότητα φωτός που έχει ανάγκη τα φύλλα της χάνουν την γυαλάδα τους. 

Πότισμα: Ενώ έχει ανάγκη από έντονη υγρασία αυτή θα πρέπει να την λαμβάνει με μικρές ποσότητες νερού και η γλάστρα όπως και το χώμα να διαθέτουν πολύ καλή αποστράγγιση. Ποτίζετε με λίγο νερό μία φορά την εβδομάδα τους μήνες με κανονικές θερμοκρασία, 2-3 φορές την εβδομάδα κατά το διάστημα του καλοκαιριού και σχεδόν καθόλου τον χειμώνα.
Ιδιαίτερα την ευνοεί το ψέκασμα των φύλλων με νερό, για να διατηρούν την υγρασία τους, ή το σκούπισμα με ένα υγρό πανάκι ώστε ταυτόχρονα να αφαιρείται η σκόνη από τα φύλλα που επίσης επιβραδύνει την ανάπτυξη του φυτού, όπως και σε όλα τα είδη εσωτερικού χώρου, καθώς δεν επιτρέπει στο φύλλωμα να αναπνεύει.
Έντονο κιτρίνισμα των φύλλων ή και καφέ κηλίδες, σε εποχές εκτός του χειμώνα, είναι σημάδι ότι το φυτό δέχεται περισσότερο νερό απ΄όσο χρειάζεται γι΄αυτό και αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο αραιώστε τα ποτίσματα.  

Λίπανση: Από τις αρχές της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου χρησιμοποιείστε ένα υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα, για φυτά εσωτερικού χώρου. Τόσο σε μικρά όσο και σε ενήλικα φυτά το λίπασμα  είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη και ανθοφορία της Αλοκάσιας. 

Κλάδεμα: Η Αλοκάσια δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξερών και μαραμένων βλαστών-φύλλων, ιδιαίτερα στην διάρκεια του χειμώνα. 


Ασθένειες: Δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ασθένειες εκτός αν αυτές μεταφερθούν από άλλα φυτά που υπάρχουν στον ίδιο χώρο. Μελίγκρα ή παρόμοια παράσιτα όποτε παρουσιαστούν αντιμετωπίστε τα με ένα κοινό κατάλληλο σκεύασμα, ενώ προληπτικά μπορείτε να ψεκάζετε τα φύλλα της μια φορά τον μήνα με ένα οικολογικό σκεύασμα που θα φτιάξετε με 1 λίτρο νερό μέσα στο οποίο θα ανακατέψετε 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά οινόπνευμα.  

Μεταφύτευση: Είναι φυτό αργής σχετικά ανάπτυξης, έτσι δεν έχει ανάγκη από συχνές μεταφυτεύσεις, όποτε όμως θελήσετε να την τοποθετήσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα προτιμήστε να το κάνετε μέσα της άνοιξης ή αρχές του φθινοπώρου, όταν θα επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός


Οι ανθοφόρες ποικιλίες ανθίζουν αρχές της άνοιξης ή στην διάρκεια του καλοκαιριού, με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια με πολύ μεγάλο κίτρινο στήμονα. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με διαίρεση του ριζώματος. 
Αφαιρέστε το φυτό από την γλάστρα και με προσοχή χωρίστε τα ριζώματα στο κάτω μέρος. Τοποθετείστε τα σε αφράτο χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και ποτίζετε με μικρές ποσότητες νερού, όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει, έως να βλαστήσουν τα νέα φυτά.