8 Εντυπωσιακές ...μεταμορφώσεις παλαιών επίπλων

Συντήρηση - Βάψιμο παλιών επίπλων


Η συντήρηση, το βάψιμο και γενικά η φροντίδα και ...μεταμόρφωση παλιών επίπλων, εκτός από μια ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία, είναι ένας από τους όχι δύσκολους τρόπους να για να αποκτήσετε πραγματικά μοναδικά κομμάτια από παλιά φθαρμένα έπιπλα που ήδη διαθέτετε αλλά και από αυτά που θα βρείτε σε καταστήματα παλιών-μεταχειρισμένων σε εξαιρετικά καλές τιμές.

Εκτός από το βάψιμό τους και κάποιες μικρομετατροπές μπορούν να συμβάλλουν ώστε έπιπλα αυτής της μορφής, εκτός της αισθητικής τους να είναι και απολύτως λειτουργικά, αντικαθιστώντας λαβές, κλειδαριές, τυχόν σπασμένα ράφια κλπΗ κλασσική ξύλινη συρταριέρα
Από τα πιο κλασσικά και συνηθισμένα έπιπλα πριν κάποιες δεκαετίες, για χρήση στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα.
Αν το έπιπλο είναι ιδιαίτερα φθαρμένο, παρουσιάζει "σκασίματα" στο λούστρο κλπ. περάστε το με ένα ψιλό γυαλόχαρτο ώστε να γίνει εντελώς λείο και στην συνέχεια βάψτε το με χρώματα κιμωλίας.


Στην συγκεκριμένη συρταριέρα επιλέχθηκε η διχρωμία. Η κεντρική επιφάνεια περάστηκε με βερνίκι ξύλου, το υπόλοιπο μέρος βάφτηκε με γαλάζιο χρώμα ενώ στα συρτάρια έχει εφαρμοστεί επιπρόσθετα τεχνική με stencil πολύ διακριτικού σχεδίου με λευκό χρώμα.

Σε  κάθε τύπου παλιό έπιπλο αν θέλετε να διατηρήσετε μεταλλικά πόμολα και λαβές που έχουν "θαμπώσει" μπορείτε να τα βάψετε με μεταλλικό χρώμα σε σπρέϊ ή να τα καθαρίσετε πολύ καλά με ένα πανάκι βουτηγμένο σε πετρέλαιο που αποκαθιστά την αρχική λάμψη του μετάλλου. Το παλιό μουντό ...σκρίνιο
Επίσης πολύ συνηθισμένος τύπος επίπλου που παλαιότερα υπήρχε σε όλα τα σπίτια, πολύ συχνά κατασκευασμένο από όχι φυσικό ξύλο αλλά καπλαμά
Σε τέτοιου τύπου έπιπλα η χρησιμότητα των χρωμάτων κιμωλίας είναι πραγματικά αναντικατάστατη, αφού με αυτά μπορείτε να βάψετε απευθείας και πάνω σε κάθε είδος-ποιότητα τεχνητού ξύλου χωρίς καμιά προεργασία.

Για το συγκεκριμένο έπιπλο επιλέχθηκε μια πολύ όμορφη απόχρωση στο πράσινο της ελιάς, αντικαταστάθηκαν οι λαβές των συρταριών και αφαιρέθηκε το πρόσθετο σκαλιστό σχέδιο στην κορυφή του επίπλου.
Η πλάτη που είναι κατασκευασμένη από στενά λεπτά κομμάτια ξύλου προσδίδει μια ξεχωριστή rustic εμφάνιση σε έπιπλα αυτού του είδους και είναι κάτι που μπορείτε να προσθέσετε με ξυλόκολλα ή σιλικόνη και πάνω σε ένα έπιπλο με ενιαία πλάτη. 
 
Η κλασσική και ...αυστηρή βιτρίνα
Κλασσική βιτρίνα με ενσωματωμένο χαμηλό μπουφέ, ένα έπιπλο ιδιαίτερα "αυστηρό" που δύσκολα μπορεί να προσαρμοστεί με την αρχική του μορφή σε ένα σύγχρονο σπίτι και μόνο αν συνολικά ο χώρος είναι διαμορφωμένος σε ανάλογο ιδιαίτερα κλασσικό στυλ.

Και όμως ...μεταμορφώθηκε σε ένα πολύ εντυπωσιακό έπιπλο που μπορεί να σταθεί ακόμη και σε χώρους μοντέρνας διακόσμησης, με το βάψιμό του σε μαύρο χρώμα και την προσθήκη κίτρινης ταπετσαρίας στην πλάτη. Το παλιό ντουλάπι-βιτρίνα της κουζίνας
Ένας τύπος επίπλου που συνηθιζόταν πολύ στις παλιές μη εντοιχισμένες κουζίνες, ιδιαίτερα λειτουργικό και με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους αφού περιλαμβάνει κλειστά ντουλάπια, συρτάρια και ανοιχτό κεντρικό χώρο-πάγκο.
Κομμάτια αυτού του στυλ θα βρείτε κατά καιρούς σε καταστήματα με παλιά - μεταχειρισμένα έπιπλα, κατασκευασμένα από ξύλο ή μελαμίνη.

Για το συγκεκριμένο επιλέχθηκε το βάψιμο σε έντονο βεραμάν, αλλάχτηκαν οι λαβές των συρταριών και αντικαταστάθηκε το παλιό αδιαφανές τζάμι του ντουλαπιού, έτσι ώστε να διακρίνεται το ξύλο που προστέθηκε στην πλάτη του επίπλου. Η λεπτομέρεια της φυσικής απόχρωσης του ξύλου στην πλάτη, περιμετρικά του κεντρικού μέρους και στην κορυφή του επίπλου του προσδίδει ακόμη πιο όμορφη όψη. 
Το ρετρό βοηθητικό έπιπλο
Ακόμη ένας τύπος επίπλου που πολύ συχνά θα βρείτε σε καταστήματα με παλιά-μεταχειρισμένα και χρησιμοποείτο σαν μπαρ, μπουφές ή έπιπλο για το ...πικ απ στις δεκαετίες ΄60 - ΄70 :) με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο το ντουλάπι με το συρόμενο τζάμι

Στο συγκεκριμένο το τζάμι έχει αφαιρεθεί, το έπιπλο δεν έχει βαφτεί στο συνολό του εκ νέου αλλά έχει αφαιρεθεί κατά τόπους (με διαβρωτικό χρώματος) όλο το αρχικό λούστρο έτσι που το μεγαλύτερο μέρος του να έχει ανοιχτόχρωμο φυσικό χρώμα ξύλου, τονισμένο με διαφανές βερνίκι.
Στην συνέχεια επιλεκτικά κάποια τμήματα έχουν βαφτεί σε υπόλευκο-γκρι τόνο ενώ στις μεγάλες επιφάνειες το βάψιμο σε σκούρο καφέ έχει συνδυαστεί με stencil σε επίσης υπόλευκη απόχρωση.
Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικής αισθητικής έπιπλο σε retro αλλά και ethnic - boho στυλ που μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρους τόσο κλασσικής όσο και μοντέρνας διακόσμησης. 
Το  γραφείο του μεσοπολέμου
Τα γραφεία και ντουλάπια αυτής της εποχής είναι επίσης από τα πιο συνήθη έπιπλα που μπορεί να βρει κανείς σε καταστήματα με παλιά- μεταχειρισμένα και από τα πιο καλαίσθητα αυθεντικά παλιά έπιπλα που μπορούν να αποδειχτούν απόλυτα χρηστικά σε ένα σύγχρονο σπίτι. 

Φυσική απόχρωση ξύλου και απαλό πράσινο της ελιάς με πολύ διακριτική τεχνική παλαίωσης έχουν επιλεγεί για το βάψιμο του συγκεκριμένου, ενώ έχουν αλλαχθεί και οι παλιές κατεστραμμένες κλειδαριές.

Γενικά στις συντηρήσεις - παλαιώσεις γραφείων η διχρωμία με την διατήρηση της κεντρικής επιφάνειας σε φυσική απόχρωση ξύλου προσφέρει ένα ιδιαίτερο καλαίσθητο αποτέλεσμα. 


Η παλιά βιτρίνα από σουηδικό ξύλο
Τα έπιπλα από σουηδικό λουστραρισμένο ξύλο, ιδιαίτερα δημοφιλή στις δεκαετίες ΄70-΄80  είναι μια ακόμη κατηγορία επίπλων που μπορούν πλέον πολύ εύκολα να βαφτούν και να γίνουν ...αγνώριστα αν τα βάψετε, απευθείας και χωρίς καμιά προεργασία με χρώματα κιμωλίας

Το  συγκεκριμένο έπιπλο-ντουλάπι κουζίνας με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους από ένα σχετικά "άχρωμο" έπιπλο μετατράπηκε σε ένα πολύ κομψό αντικέ ντουλάπι με βιτρίνα αφού βάφτηκε σε αντικέ λευκό και αντικαστάθηκαν οι παλιές λαβές και μεντεσέδες με νέα σε αντικέ ύφος και μαύρο χρώμα. 

Η διατήρηση της κεντρικής επιφάνειας στην αρχική φυσική απόχρωση, εκτός από πιο ...ενδιαφέρουσα αισθητικά, είναι και περισσότερο πρακτική αφού τυχόν φθορές - γρατζουνιές πάνω στο λευκό χρώμα θα ήταν αντιαισθητικές.Ο πιο κλασσικός μπουφές
Λουστραρισμένο ξύλο, πρόσθετα ξυλόγλυπτα σχέδια, αντικέ λαβές, καμπύλα πόδια, σκαλίσματα. Με μια φράση "πιο κλασσικό δεν γίνεται" :)
Και όμως ακόμη και ένα τέτοιο πολύ συνηθισμένο παλαιότερα έπιπλο μπορεί να αλλάξει εντελώς όψη και να προσαρμοστεί σε ένα σύγχρονο σπίτι αποκτώντας ιδιαίτερα κομψό πιο μοντέρνο ύφος.

Στον συγκεκριμένο μπουφέ η κεντρική επιφάνεια έχει διατηρηθεί στην αρχική φυσική της απόχρωση ενώ όλο το υπόλοιπο έπιπλο έχει βαφτεί σε πολύ σκούρο μπλε, έτσι σχεδόν ...εξαφανίζονται οπτικά όλα τα "αυστηρά" στοιχεία όπως σκαλίσματα και πρόσθετα σχέδια. Λαβές και κλειδαριές βάφτηκαν σε χρυσαφί δημιουργώντας μια πολύ κομψή αντίθεση
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
elmueble.com