Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΙΜΩΛΙΑΣ - Chalk Paints

Αναλυτικός ΟΔΗΓΟΣ χρήσης
για τα Χρώματα ΚιμωλίαςTα χρώματα κιμωλίας είναι μια ειδική και ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια κατηγορία χρωμάτων για χρήση, κυρίως, σε βάψιμο-τεχνικές παλαίωσης ξύλoυ- επίπλων, αλλά επίσης κατάλληλα για εφαρμογή σε μεταλλικές, γυάλινες, γύψινες, κεραμικές, τσιμεντένιες ακόμη και πλαστικές, δερμάτινες ή υφασμάτινες επιφάνειες. 

Αν βεβαίως το χρώμα κιμωλίας που θα επιλέξετε συνιστάται για τέτοιες χρήσεις είτε αυτούσιο είτε μετά την ανάμειξή του με κάποιο άλλο ειδικό προϊόν της εταιρίας παραγωγής τους.  
Πρόκειται, γενικά, για υδατοδιαλυτά χρώματα αυξημένης καλυπτικότητας σε υγρή μορφή ή σε σπρέϊ και τα οποία σε σχέση με το απλό χρώμα νερού για ξύλου (ρεπουλίνη νερού) προσδίδουν μια περισσότερο ματ και "απαλή" υφή στην επιφάνεια που θα εφαρμοστούν, περίπου σαν αυτή της κιμωλίας (chalk). 
CHALK PAINT

Από αυτό το γεγονός προέρχεται και η ονομασία τους και όχι επειδή υποχρεωτικά περιλαμβάνεται κιμωλία στα συστατικά τους, αν και η σύσταση, τα χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές διαφoροποιούνται ανάλογα με την ...μυστική συνταγή κάθε εταιρίας παραγωγής τέτοιων χρωμάτων. 

Η τεχνική παλαίωσης, συντήρησης και βαψίματος επίπλων είναι μια διαδικασία-τέχνη τόσο παλιά όσο και το ...ξύλο και εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι επαγγελματίες του είδους επί ...αιώνες δούλευαν ασφαλώς χωρίς την χρήση-βοήθεια αυτών των χρωμάτων νέας γενιάς.  

Και μόνο από αυτό εύκολα είναι κατανοητό ότι τα χρώματα κιμωλίας δεν είναι ...μονόδρομος ούτε και τα μοναδικά κατάλληλα για το βάψιμο-παλαίωση επίπλων/αντικειμένων, απλά κάνουν σαφώς ευκολότερη την όλη διαδικασία, ειδικά για ερασιτέχνες στην προσπάθειά τους να δώσουν σε έπιπλα/αντικείμενα vintage ύφος-όψη, με τον μικρότερο δυνατό κόπο κυρίως σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της κάθε ήδη βαμμένης επιφάνειας για να δεχτεί το νέο χρώμα. Τα συγκεκριμένα χρώματα, που στο εξωτερικό κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται κυρίως για βαφή-παλαίωση επίπλων εδώ και δεκαετίες, στην χώρα μας έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και πλέον θα βρείτε και αγορά πληθώρα χρωμάτων κιμωλίας τόσο εισαγόμενα όσο και εγχώριας παραγωγής. 


CHALK PAINT
Ο βασικός τρόπος εφαρμογής τους δεν είναι πολύ διαφορετικός από την γενική διαδικασία βαψίματος-παλαίωσης με απλά ακρυλικά χρώματα εκτός από κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μάρκας π.χ τον βαθμό καλυπτικότητας, αν το χρώμα μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι απευθείας πάνω σε μία ήδη βαμμένη, ακόμη και εντελώς λεία-"γυαλιστερή" επιφάνεια ή λουστραρισμένα έπιπλα χωρίς να προηγηθεί ιδιαίτερο τρίψιμο και πέρασμα με κάποιο υπόστρωμα-αστάρι, κλπ. και με μόνη γενική διαφορά σε σχέση με τα απλά χρώματα για ξύλο ότι στο τέλος κάθε εφαρμογής χρώματος κιμωλίας, λόγω της μεγάλης απορροφητικότητάς τους,  θα πρέπει το χρώμα να "κλείσει" με κερί (wax), ώστε να προστατευθεί πλήρως η επεξεργασμένη επιφάνεια από νερό, φθορές κλπ. 
Αντί για κερί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και βερνίκι, αλλά και πάλι για να έχετε μόνιμο και εγγυημένα ανεπηρέαστο από τον χρόνο αποτέλεσμα, αυτό θα πρέπει να είναι το αντίστοιχο που προτείνει για τα χρώματά της η κάθε μάρκα-εταιρία. 

CHALK PAINT
Όλες οι εταιρίες/μάρκες χρωμάτων κιμωλίας διαθέτουν αντίστοιχα προϊόντα σε κερί ή λάδι, άχρωμα/διαφανή ή χρωματισμένα (dark wax). Το χρωματισμένο - σκούρο κερί εφαρμόζεται μετά το διαφανές και δημιουργεί όψη φυσικής παλαίωσης, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό ειδικά για την παλαίωση επίπλων στην κλασσική κρεμ-αντικέ απόχρωση την οποία μπορείτε να πετύχετε βάφοντας με λευκό χρώμα και ολοκληρώνοντας  με σκούρο κερί.   

Αν και σε γενικές γραμμές ο τρόπος εφαρμογής του κεριού στην τελική φάση επεξεργασίας οποιασδήποτε επιφάνειας με χρώμα κιμωλίας είναι απλός και ίδιος,  κάθε εταιρία/μάρκα χρωμάτων έχει τις δικές της προδιαγραφές. Γι΄αυτό και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες εφαρμογής κάθε προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε, πέρα από τον γενικό κανόνα ότι το Dark Wax δεν αντικαθιστά το διαφανές, με το οποίο και θα πρέπει απαραίτητα να περαστεί το βαμμένο έπιπλο μετά το βάψιμο του και ανεξάρτητα αν στην συνέχεια θα τονίσετε κάποια σημεία ή και ολόκληρη την επιφάνεια του με σκούρο κερί. 
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την όλη διαδικασία βαψίματος και δημιουργίας ελαφρά παλαιωμένης όψης, από την αρχή έως το τέλος,  σε ένα ξύλινο τραπεζάκι. 


CHALK PAINT
providenthomedesign.com
Μια ακόμη, γενική, διαφορά είναι ότι κατά κανόνα τα χρώματα κιμωλίας δίνουν καλύτερο και πιο "φυσικό" αποτέλεσμα κατά την εφαρμογή τους, ακόμη και σε πολύ μεγάλες επιφάνειες, με χρήση βούρτσας-πινέλου και όχι ρολό βαψίματος, κάτι που βεβαίως στις τεχνικές παλαίωσης επίπλων ισχύει έως ένα βαθμό και κατά την χρήση απλών ακρυλικών χρωμάτων.
Όμως η διαφορά στο αποτέλεσμα ανάμεσα στην εφαρμογή με βούρτσα ή πινέλο και εκείνη με ρολό είναι πιο εμφανής και καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα με την χρήση χρωμάτων κιμωλίας.


Mια ακόμη βήμα-βήμα εφαρμογή για την δημιουργία τεχνητά παλαιωμένης όψης σε τραπέζι με την χρήση δύο αποχρώσεων. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, πλην των άλλων, μπορείτε να παρατηρήσετε πόσο πραγματικά μικρή ποσότητα χρώματος χρειάζεται για το απόλυτα τέλειο βάψιμο μιας σχετικά μεγάλης επιφάνειας. 


Εκτός από την εφαρμογή σε τεχνικές παλαίωσης χρώματα κιμωλίας ασφαλώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και για την απλή βαφή - αλλαγή χρώματος σε έπιπλα και κάθε μορφής ξύλινα αντικείμενα, εκμεταλλευόμενοι το πλούσιο χρωματολόγιο όλων των εταιριών, ειδικά σε ανοιχτόχρωμες - παστέλ αποχρώσεις, οι οποίες μπορούν και να αναμειχθούν μεταξύ τους δημιουργώντας πραγματικά ...άπειρες χρωματικές επιλογές.  

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των χρωμάτων κιμωλίας είναι ότι στεγνώνουν γρηγορότερα από τα απλά ακρυλικά χρώματα. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στις ήδη βαμμένες με τέτοιο χρώμα επιφάνειες αλλά και στο ίδιο το χρώμα, όσο περισσότερο μένει εκτεθειμένο στον αέρα καθ΄όσον εσείς βάφετε. Γι΄αυτό και μετά λίγη ώρα, ελέγξτε αν τυχόν έχει πήξει παραπάνω απ΄όσο απαιτείται για να έχετε ικανοποιητικό αποτέλεσμα και αν χρειάζεται αραιώστε με ελάχιστο νερό. 


CHALK PAINT
Επίσης αρκετά σημαντική διαφορά των χρωμάτων κιμωλίας σε σχέση με τα απλά ακρυλικά  χρώματα είναι και η ...διαφορά της τιμής τους :) 

Για τους εντελώς αρχάριους και για να έχετε μια συγκριτική ενδεικτική εικόνα: 

- Η συσκευασία 1 λίτρου άσπρου απλού χρώματος νερού για ξύλο-μέταλλο που θα βρείτε έτοιμη σε όλα τα χρωματοπωλεία, ανάλογα με την ποιότητα/μάρκα, θα σας κοστίσει περίπου 7-10 ευρώ, ποσό που αυξάνεται κατά περίπου 1-2 ευρώ εάν αντί για λευκό επιλέξετε οποιαδήποτε απόχρωση, από το γενικό χρωματολόγιο κάθε εταιρίας, που επίσης θα σας φτιάξουν σε κάθε χρωματοπωλείο. 

CHALK PAINT Χρώματα κιμωλίας στην ελληνική αγορά θα βρείτε σε συσκευασίες δύο βασικών κατηγοριών: 
-Mικρές συσκευασίες (100-300 ml) για το βάψιμο- επεξεργασία μικρών επιφανειών-αντικειμένων π.χ κορνίζες, καθρέφτες, ξύλινα κουτιά, μικρού μεγέθους διακοσμητικά αντικείμενα ή έπιπλα κλπ. και με κόστος περίπου 3-7 ευρώ/συσκευασία.  
-Συσκευασίες του 1 λίτρου για βάψιμο-επεξεργασία επίπλων και μεγάλων επιφανειών και με κόστος περίπου από 25-30 ευρώ, ενώ το κερί κοστίζει περίπου από 15-20 ευρώ, ανάλογα με την εταιρία/μάρκα.
Λόγω της πολύ μεγαλύτερης καλυπτικότητας των χρωμάτων κιμωλίας σε σχέση με τα απλά χρώματα, με 1 λίτρο χρώμα κιμωλίας θα βάψετε επιφάνειες περίπου 5-6 τμ και ακόμη και για την αλλαγή χρώματος από μια σκούρα απόχρωση σε ανοικτή δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από 2 χέρια, ανάλογα βεβαίως και με την ποιότητα-προδιαγραφές του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και το είδος τεχνικής παλαίωσης που θέλετε να εφαρμόσετε. 

Με την πρώτη ανάγνωση μιας παρόμοιας σύγκρισης η συχνή αρχική αντίδραση είναι ότι "τα χρώματα κιμωλίας είναι ακριβά και δεν συμφέρουν παρά για την επεξεργασία μικρών αντικειμένων". 

CHALK PAINTΣτην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Επιλέγοντας έναν τύπο χρώματος κιμωλίας που μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας πχ πάνω σε ένα ήδη βαμμένο και μεγάλου μεγέθους έπιπλο ή στα ντουλάπια της κουζίνας σας χωρίς να απαιτείται τρίψιμο και πέρασμα με αστάρι, το κέρδος σε χρόνο και κόπο είναι πολύ μεγάλο, ενώ και το ιδιαίτερο τελικό αποτέλεσμα που προσφέρουν τα χρώματα αυτά θα αναδειχθεί πολύ παραπάνω σε μια μεγάλου μεγέθους επιφάνεια π.χ τραπέζια, συρταριέρες, ντουλάπια κουζίνας κλπ. απ΄όσο π.χ σε ένα μικρό διακοσμητικό αντικείμενο για το βάψιμο ή την τεχνητή παλαίωση του οποίου και απλό χρώμα ξύλου να χρησιμοποιήσετε εξίσου ικανοποιητική θα είναι η τεχνητά παλαιωμένη όψη του  
Όλα αυτά βεβαίως ισχύουν σε περιπτώσεις ήδη βαμμένων και επεξεργασμένων επιφανειών, αφού για να βάψετε ακατέργαστο ξύλο π.χ σανίδες, μια οποιαδήποτε κατασκευή από παλέτες κλπ. το καλό τρίψιμο-λείανση του ξύλου είναι απαραίτητο όποιου είδους χρώμα και αν χρησιμοποιήσετε, για να έχετε πετυχημένο αποτέλεσμα χωρίς εξογκώματα και ανομοιομορφίες.  

Το κατά πόσο λοιπόν συμφέρει η χρήση χρωμάτων κιμωλίας είναι θέμα επιλογής και εξαρτάται κυρίως από το είδος του αντικειμένου/επιφάνειας που θέλετε να επεξεργαστείτε και όπως ακριβώς και με όλα τα υλικά για κάθε μορφής μαστορέματα, αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε είναι ...μια δοκιμή.  
CHALK PAINT
Προμηθευτείτε μια μικρή συσκευασία χρώματος κιμωλίας, βάψτε ένα μικρό αντικείμενο, μια ξύλινη επιφάνεια ή και ένα απλό κομμάτι ξύλου, κάντε το ίδιο στην άλλη όψη του με απλό χρώμα νερού για ξύλο, βάψτε τα πρόχειρα αυτά ξύλα με σκουρόχρωμο απλό ακρυλικό χρώμα και μετά με ανοιχτόχρωμο κιμωλίας για να δείτε πόσα χέρια χρώματος θα χρειαστούν για να καλυφθεί, "παίξτε" και πειραματιστείτε με τις τεχνικές παλαίωσης για να δείτε στην πράξη το αποτέλεσμα και στην μία και στην άλλη περίπτωση ώστε να είστε βέβαιοι, πριν προχωρήσετε σε εφαρμογές πάνω σε μεγάλου μεγέθους έπιπλα, ποιο είναι το αποτέλεσμα που σας αρέσει περισσότερο και με ποιον τρόπο θα το πετύχετε ευκολότερα και οικονομικότερα.  
Οι περισσότερες εταιρίες παραγωγής χρωμάτων κιμωλίας, διαθέτουν και δοκιμαστικές πολύ μικρές συσκευασίες (tester) για να μπορείτε, αγοράζοντας από eshop, να δοκιμάσετε στην πράξη όχι μόνο τις ιδιότητες/συμπεριφορά του χρώματος αλλά ακόμη και την συγκεκριμένη απόχρωση που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε, έτσι ώστε να έχετε μια πραγματική εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα πριν προχωρήσετε στην επεξεργασία μεγάλων επιφανειών-αντικειμένων.

Εφαρμογή χρώματος κιμωλίας σε τεχνική παλαίωσης και αλλαγής χρώματος από σκούρο σε λευκό


CHALK PAINT Στις περιπτώσεις που θέλετε να συνδυάσετε βάψιμο - τεχνικές παλαίωσης και με άλλες τεχνικές όπως decoupage, κρακελέ κλπ. πάνω στο ίδιο έπιπλο-αντικείμενο δεν υπάρχει διαφορά σε σχέση με την εφαρμογή των τεχνικών αυτών  σε συνδυασμό με την χρήση απλών ακρυλικών χρωμάτων. 
Τα χρώματα κιμωλίας συμπεριφέρονται όπως ακριβώς και τα απλά ακρυλικά χρώματα κατά την επεξεργασία μιας επιφάνειας και με κόλλες, βερνίκια, πατίνες κλπ. Θα δουλέψετε όλες αυτές τις επιμέρους τεχνικές κανονικά, απλά στο τέλος θα περάσετε με κερί. Αυτή είναι μια διαδικασία αναγκαία για κάθε εφαρμογή με χρώματα κιμωλίας, ανεξάρτητα από το είδος/υλικό της επιφάνειας που δουλεύετε ή τις τεχνικές που θα εφαρμόσετε, διαφορετικά το αποτέλεσμα, ειδικά σε έπιπλα, δεν θα είναι μόνιμο και θα φθαρεί. 

CHALK PAINTMε την ...εισβολή του Dο Ιt Υοurself στην ζωή μας δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπάρξουν και ...συνταγές για το πως θα δημιουργήσετε μόνοι σας χρώμα τύπου κιμωλίας από απλό χρώμα. 
Όλες βασίζονται στην ανάμειξη απλού ακρυλικού χρώματος για τοίχους (όσο πιο ελαστικό και καλύτερης ποιότητας, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα) με ένα ακόμη συστατικό σε σκόνη-πούδρα που θα "δέσει" το χρώμα και θα προσφέρει στην ...αυτοσχέδια αυτή μπογιά απαλή υφή παρεμφερή με αυτή του κανονικού χρώματος κιμωλίας. 

Τόσο στο internet όσο και σε περιοδικά, θα βρείτε να προτείνονται ως 2ο συστατικό στις συνταγές αυτές διάφορα υλικά σε σκόνη όπως αρμόστοκος, γύψος, κιμωλία (ανθρακικό ασβέστιο), σόδα ακόμη και  απλή πούδρα-ταλκ και σε αναλογίες περίπου 2 μέρη μπογιάς και 1 μέρος σκόνης (όποιο υλικό και αν επιλέξετε). 
CHALK PAINTΑνακατεύετε πολύ καλά για να διαλυθούν όλοι οι κόκκοι και αν χρειάζεται για να αποκτήσει το χρώμα την σωστή ρευστότητα προσθέτετε ελάχιστη ποσότητα  χλιαρού νερού. 
Δείτε εδώ την γενική διαδικασία όμως, για όλες αυτού του τύπου τις ...ευρεσιτεχνίες, η μαγική λέξη πριν τις χρησιμοποιήσετε είναι ...δοκιμή
Τα συστατικά δεν κοστίζουν ακριβά (ανθρακικό ασβέστιο θα βρείτε ή θα παραγγείλετε σε μεγάλα φαρμακεία), οπότε κάντε απαραιτήτως τα ...πειράματά σας πάνω σε μικρές επιφάνειες και δείτε στην πράξη το αποτέλεσμα και κατά πόσο σας ικανοποιεί πριν προχωρήσετε στην κανονική εφαρμογή πάνω σε έπιπλα ή μεγάλες επιφάνειες και έχοντας πάντα υπόψη ότι το συγκεκριμένο χρώμα, όσο και αν σας πετύχει, δεν είναι το καταλληλότερο για βάψιμο επίπλων και γενικά μεγάλου μεγέθους αντικειμένων-επιφανειών. 


   
CHALK PAINTΚαι...
* Οι τιμές είναι περίπου "εναρμονισμένες" για όλες τις χώρες που κυκλοφορούν τα προϊόντα κάθε εταιρίας, έτσι με αγορές χρωμάτων κιμωλίας από eshops του εξωτερικού δεν έχετε να κερδίσετε, αντίθετα θα επιβαρυνθείτε με μεγαλύτερα έξοδα αποστολής που τελικώς θα αυξήσουν το συνολικό κόστος σε σχέση με την αγορά από ένα κατάστημα της εγχώριας αγοράς. 

* Το "κλείσιμο" των πόρων του χρώματος, στην τελική φάση της εφαρμογής κεριού, είναι μια διαδικασία όχι ακαριαία και ολοκληρώνεται σταδιακά σε διάστημα αρκετών ημερών. Γι΄αυτό και έπιπλα καθημερινής χρήσης και ιδιαίτερης "καταπόνησης" π.χ κεντρικές επιφάνειες τραπεζιών μπορείτε μεν να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασία τους αλλά με προσοχή για να αποφύγετε φθορές και γδαρσίματα του χρώματος. 

CHALK PAINT* Η ποιότητα βούρτσας-πινέλου που θα χρησιμοποιήσετε και που είναι έτσι κι αλλιώς σημαντική για το αποτέλεσμα στο βάψιμο οποιασδήποτε επιφάνειας και με κάθε τρόπο, κατά την χρήση χρωμάτων κιμωλίας είναι ακόμη πιο καθοριστική αφού διαμορφώνει την υφή του χρώματος πάνω στο ξύλο.  
Επιλέξτε βούρτσες-πινέλα τουλάχιστον μέτριας αν όχι πολύ καλής ποιότητας, θα σας κοστίσουν μια φορά κάτι παραπάνω αλλά θα τα έχετε για πάντα, σε σχέση με κάποια ιδιαίτερα οικονομικά  τα οποία ούτε μεγάλη διάρκεια ζωής θα έχουν αλλά κυρίως θα σας ταλαιπωρήσουν κατά την διαδικασία του βαψίματος και θα επηρεάσουν σίγουρα την όψη του τελικού αποτελέσματος.
Ιδανικότερα είναι τα στρογγυλά πινέλα - βούρτσες. 
 * Χρώματα κιμωλίας μπορείτε ασφαλώς να δουλέψετε και με ρολό ή πιστόλι, όχι σε παλαιώσεις επίπλων αλλά για βάψιμο  ιδιαίτερα μεγάλων επιφανειών.  

CHALK PAINT
* Η ...μεταμόρφωση επιφανειών με απλό βάψιμο ή τεχνικές παλαίωσης δεν αφορά μόνο έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα κλπ. αλλά μπορεί να επεκταθεί σε κάθε είδους επιφάνεια δίνοντάς σας την δυνατότητα να αλλάξετε ριζικά την όψη ενός χώρου αλλάζοντας π.χ χρώμα σε ντουλάπια-ντουλάπες, φθαρμένα ξύλινα πατώματα, ξύλινες σκάλες, πόρτες, ξύλινα κουφώματα - παντζούρια κλπ. Κάποιες από αυτές τις ιδέες που ίσως σας φαίνονται ...υπερβολικές για να τις εφαρμόσετε στο σπίτι, είναι ιδανικές για την διαμόρφωση και αναμόρφωση επαγγελματικών χώρων.  
Αρκετές εταιρίες χρωμάτων κιμωλίας διαθέτουν επίσης χρώμα για τοίχους, που όμως ακριβώς και το αντίστοιχο για άλλου είδους επιφάνειες, προσφέρει ένα περισσότερο ματ και όμορφης υφής αποτέλεσμα.  

*Mία ιδιαίτερα απλή και εντυπωσιακή εφαρμογή των χρωμάτων κιμωλίας και για την οποία θα χρειαστείτε ελάχιστη ποσότητα χρώματος  είναι αυτή πάνω σε γυάλινα διακοσμητικά αντικείμενα.  
CHALK PAINT
CHALK PAINTΗ εντελώς ματ, "βελούδινη" υφή, που δημιουργούν τα κάνει τα πλέον κατάλληλα για να βάψετε διάφανη βάζα, μπουκάλια κλπ. τα οποία με ένα απλό κατά τόπους τρίψιμο με γυαλόχαρτο θα αποκτήσουν πολύ όμορφη "αντικέ" όψη, ενώ επιπρόσθετα μπορούν να διακοσμηθούν με την χρήση stencils, decoupage κλπ.  


* ΕΔΩ θα βρείτε όλες τις αναλυτικές πληροφορίες-οδηγίες για τους βασικούς τρόπους τεχνικών παλαίωσης επίπλων (μερικό τρίψιμο-ξύσιμο-σβήσιμο του χρώματος κλπ) οι οποίοι βεβαίως ισχύουν όποιου τύπου χρώματα και αν χρησιμοποιήσετε. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto