Ντουλάπια Κουζίνας: Πως θα τους δώσετε Αντικέ όψη με Βάψιμο και Τεχνικές Παλαίωσης


Ιδέες και τρόποι για να δώσετε στα Ντουλάπια Κουζίνας Αντικέ όψη με Βάψιμο και Τεχνικές Παλαίωσης, διαμορφώνοντας έτσι το σύνολο του χώρου της κουζίνας σας σε διακριτικό ή πιο έντονο vintage στυλ
ntoulapia-kouzinas-vapsimo-palaiwsh
Γενικά η διαδικασία βαψίματος των ντουλαπιών κουζίνας δεν διαφέρει ουσιαστικά από την αντίστοιχη ενός ξύλινου επίπλου, με μοναδική διαφορά ότι απλώς θα χρειαστείτε περισσότερο χρώμα και κυρίως ...χρόνο.
ΕΔΩ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες - λεπτομέρειες για την εφαρμογή τεχνικών παλαίωσης
Το αποτέλεσμα βεβαίως είναι κατά πολύ εντυπωσιακότερο από το βάψιμο ή την παλαίωση ενός μεμονωμένου επίπλου, αφού αλλάζει εντελώς την συνολική όψη του χώρου της κουζίνας σας.
Ο πιο απλός τρόπος για να δημιουργήσετε μια κουζίνα σε αντικέ  - vintage στυλ, αν η υπάρχουσα είναι διαμορφωμένη με ντουλάπια σε απόχρωση φυσικού ξύλου, είναι να διατηρήσετε κάποια ως έχουν και να βάψετε τα υπόλοιπα σε λευκό αντικέ,  μια απόχρωση "σπαστού" λευκού που διαθέτουν τα χρωματολόγια όλων των εταιριών τόσο ακρυλικών χρωμάτων όσο και κιμωλίας. 
Ο συνδυασμός αυτός παράλληλα με την χρήση κάποιων ακόμη αντικέ διακοσμητικών στοιχείων, υφάσματα σε ανάλογο ύφος κλπ. προσδίδει εύκολα και γρήγορα στον χώρο vintage στυλ και ειδικά σε κουζίνες μικρών διαστάσεων είναι μια αλλαγή που μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο. 
Το ίδιο ακριβώς αντί για λευκό μπορείτε να κάνετε με μπλε αποχρώσεις  χρωμάτων κιμωλίας τα οποία ακόμη και με απλό βάψιμο, χωρίς εφαρμογή τεχνικών παλαίωσης, προσδίδουν στο ξύλο μια ελαφρά αντικέ υφή, ενώ το μπλε-γαλάζιο σε όλους τους τόνους είναι εξίσου καλαίσθητο συνδυασμένο με τις αποχρώσεις του φυσικού ξύλου όσο και το λευκό. Αν θέλετε να δημιουργήσετε εντονότερη αντικέ όψη στα ντουλάπια της κουζίνας σας, ο πιο εύκολος τρόπος είναι αφού βάψετε το σύνολό τους σε λευκό-μπεζ χρώμα να εφαρμόσετε μια απλή τεχνική με σκούρο καφέ μόνο στα πορτάκια των ντουλαπιών - προσόψεις συρταριών.
Θα χρειαστεί απλώς να περάσετε πάνω από το λευκό ένα πιο σκούρο  χρώμα και αμέσως να το "σβήσετε" - σκουπίσετε με ένα μαλακό πανί.
Το ίδιο αποτέλεσμα αντί για 2ο σκούρο χρώμα μπορείτε, αν χρησιμοποιήσετε χρώμα κιμωλίας, να πετύχετε και με την χρήση σκούρου κεριού παλαίωσης. 

Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες και την βήμα-βήμα διαδικασία. 
 
Σε ντουλάπια που διαθέτουν σχέδιο-ανάγλυφα σημεία αυτή είναι μια ακόμη πιο απλή διαδικασία, αφού το βάψιμο-σβήσιμο του 2ου χρώματος αρκεί να το εφαρμόσετε ακόμη και μόνο στο περίγραμμα-εσοχές που δημιουργούν τα σχέδια του ντουλαπιού. 


Η τεχνική αυτή αποδίδει το ίδιο πετυχημένα όποιες αποχρώσεις και εάν επιλέξετε τόσο για την συνολική επιφάνεια του ξύλου όσο και τα σημεία που θα τονίσετε με πιο σκούρο χρώμα. 


Βεβαίως και σε ντουλάπια κουζίνας μπορούν να εφαρμοστούν όσο έντονες σε αποτέλεσμα τεχνικές παλαίωσης επιθυμείτε, όπως και πάνω σε οποιοδήποτε ξύλινο έπιπλο- αντικείμενο. Απλώς πριν αποφασίσετε βεβαιωθείτε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα προκύψει πιο "φορτωμένο" αισθητικά απ΄όσο το είχατε φανταστεί, γιατί ασφαλώς είναι πολύ διαφορετική η διακοσμητική όψη ενός χώρου στον οποίο βρίσκεται πχ μια συρταριέρα ή χαμηλό κλειστό έπιπλο παλαιωμένης όψης σε έντονες αποχρώσεις και μεγάλο βαθμό τεχνητής φθοράς από μια κουζίνα που το σύνολό της θα έχει αντίστοιχη εμφάνιση. 


Η προσθήκη ξυλόγλυπτων, το επιλεκτικό ζωγράφισμα σε κάποια πορτάκια ή και εφαρμογή decoupage με μεγάλη όμως προσοχή στην επιλογή των μοτίβων :) όπως και η αλλαγή στα χερουλάκια των ντουλαπιών με κάποια σε αντικέ στυλ είναι επίσης στοιχεία που θα προσθέσουν στο σύνολο vintage στυλ.
Σε εντελώς επίπεδα πορτάκια μπορείτε πριν το βάψιμο να δημιουργήσετε όποιας μορφής σχέδιο θέλετε, με ξύλινα πηχάκια που θα κολλήσετε πάνω στο πορτάκι με σιλικόνη. Αυτός είναι ένας εξαιρετικά πρακτικός τρόπος ώστε στην συνέχεια πολύ πιο εύκολα να εφαρμόσετε μια απλή τεχνική παλαίωσης στο σημείο του σχεδίου.Γενικά μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τις διαστάσεις του χώρου και τον αριθμό των ντουλαπιών. Όσο πιο μεγάλη είναι η κουζίνα τόσο αντίστοιχα πιο "διακριτικό" θα πρέπει να είναι το βάψιμο ντουλαπιών ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πραγματικά καλαίσθητο και "φυσικό". 
Για την επιλογή ανάμεσα σε ακρυλικό και χρώμα κιμωλίας μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα και τις διαφορές, ανάλογα βεβαίως και με το υλικό κατασκευής των ντουλαπιών. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto