Αναβαθμίστε την αισθητική και την λειτουργικότητα των χώρων σας με Εσωτερικά Περβάζια στα παράθυρα

Προτάσεις, λύσεις και επιλογές 
για να δημιουργήσετε επιπλέον χώρους 
και να αλλάξετε την αισθητική του σπιτιού 
με Eσωτερικά Πρεβάζια στα παράθυρα

Τα  εσωτερικά πρεβάζια αποτελούν ένα όχι ιδιαίτερα δημοφιλές στοιχείο της σύγχρονης αστικής αρχιτεκτονικής στην χώρα μας και χρησιμοποιούνται κυρίως σε παραδοσιακά κτίσματα, αντίθετα σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης είναι σχεδόν "κανόνας" το πρεβάζι να βρίσκεται στην εσωτερική και όχι την εξωτερική πλευρά του παραθύρου, κυρίως για τοποθέτηση φυτών εσωτερικού χώρου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Μπορεί να τοποθετηθεί επιπρόσθετα σε κάθε τύπο παραθύρου με την μορφή "ραφιού" στο τελείωμα ακριβώς του κουφώματος, είτε το παράθυρο είναι  τοποθετημένο σε εσοχή ανάμεσα σε τοίχους, είτε εφάπτεται του εσωτερικού τοίχου σε όλες τις πλευρές.  
Εσωτερικά πρεβάζια, ανάλογα με τον τύπο - σχεδιασμό και το υλικό του παραθύρου, μπορούν να κατασκευαστούν από ξύλο, μάρμαρο, πέτρα και φυσικά αλουμίνιο. Όλες οι εταιρίες κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου διαθέτουν εσωτερικά πρεβάζια σε διάφορους τύπους, αποχρώσεις και μεγέθη. 
Εκτός από την πιο απλή μορφή του, σαν απλό ράφι κατά μήκος του κουφώματος ή και προεκτεινόμενο πέρα από αυτό, ένα εσωτερικό πρεβάζι μπορεί να συνδυαστεί και με ξύλινο ή γύψινο προφίλ - "κορνίζα" περιμετρικά του παραθύρου.  
Σε κουφώματα ιδιαίτερου σχεδιασμού το ίδιο ακριβώς σχήμα μπορεί να ακολουθεί και το εσωτερικό  πρεβάζι, δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό διακοσμητικό αποτέλεσμα. 
Ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής και το σχέδιό του το εσωτερικό πρεβάζι στην πραγματικότητα αξιοποιεί αισθητικά αλλά κυρίως λειτουργικά το σημείο που βρίσκεται τοποθετημένο το παράθυρο, χωρίς η εσωτερική διαμόρφωση - διακόσμηση ενός χώρου να "διακόπτεται" από την ύπαρξη του κουφώματος, γεγονός που ειδικά σε μικρούς χώρους μπορεί να δημιουργήσει πολύτιμο πρόσθετο χώρο.  
Μια ιδιαίτερα πρακτική χρήση ραφιών που αποτελούν προέκταση του παραθύρου προς  την μέσα πλευρά είναι για την δημιουργία πάγκων-τραπεζιών σε μικρές κουζίνες. 
Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται πολύ πιο λειτουργικά ολόκληρος ο τοίχος στον οποίο βρίσκεται το παράθυρο που σε αντίθετη περίπτωση συνήθως παραμένει κενός ή όχι πλήρως εκμεταλλεύσιμος. 
Σε μικρές κρεβατοκάμαρες το εσωτερικό πρεβάζι μπορεί θαυμάσια να χρησιμοποιηθεί σαν ...κομοδίνο.  
Ο χώρος που μπορεί να δημιουργηθεί για τοποθέτηση αντικειμένων, φυτών κλπ. ή για την δημιουργία πάγκου-τραπεζιού-γραφείου σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ενώ και αισθητικά το "γέμισμα" του χώρου στο συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ πιο καλαίσθητο σε σχέση με το να κρέμεται απλώς μια μακριά ...κουρτίνα. :)
Aν ο σχεδιασμός του παραθύρου το επιτρέπει το εσωτερικό πρεβάζι μπορεί να έχει την  μορφή πάγκου - καθίσματος και με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθούν όχι μόνο πολύ ιδιαίτερες διακοσμητικά αλλά και εξαιρετικά πρακτικές "γωνιές", ειδικά σε μικρά σπίτια. 
Σε ψηλά και μεγάλα κουφώματα - τζαμαρίες επίσης τα εσωτερικά πρεβάζια μπορούν να συμβάλλουν στην αξιοποίηση του χώρου κάτω από τα παράθυρα με την δημιουργία είτε "πάγκων" είτε ραφιών-χαμηλών επίπλων με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto