Πως θα φτιάξετε Τάρτες με εντυπωσιακή εμφάνισηΈνα γλυκό εκτός από την γεύση του, είναι ασφαλώς και η ...εμφάνισή του. Πολλά δε από τα μυστικά και τεχνικές των επαγγελματιών της ζαχαροπλαστικής για πολλές κατηγορίες γλυκών δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και σίγουρα όχι ακατόρθωτο και για τους ερασιτέχνες της κουζίνας όπως το να δώσετε στις τάρτες σας, όποια συνταγή και αν χρησιμοποιήσετε για ζύμη-γέμιση, πολύ ξεχωριστή και εντυπωσιακή εμφάνιση.  
Μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
- Είτε δίνοντας περιμετρικά στο τελείωμα της ζύμης ιδιαίτερους  και ομοιόμορφους σχηματισμούς 
- Eίτε προσθέτοντας στην επιφάνεια του γλυκού απλά ή πιο σύνθετα σχέδια-στολίσματα που θα φτιάξετε-κόψετε από την ίδια ζύμη που θα χρησιμοποιήσετε για την βάση. 
Φυσικά οι δύο τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συνδυαστικά στο ίδιο γλυκό. 

Γενικά η ζύμη, εκτός από το κομμάτι στην βάση της τάρτας, μπορεί να σχηματοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους, από τους πιο απλούς με τους οποίους θα της δώσετε στο τελείωμα ομοιόμορφη όψη με τα χέρια σας, ένα πιρούνι κλπ. μέχρι πραγματικά ...εργόχειρα από ζύμη :) που μπορούν να καλύψουν ολόκληρη ή τμήματα της τάρτας. 

Όποιο τρόπο και αν επιλέξετε, αν περιλαμβάνει πρόσθετα κομμάτια ζύμης στην επιφάνεια της τάρτας, αυτά θα τα ψήσετε μόνο στο τελικό στάδιο ψησίματος του γλυκού και όχι και κατά το "προψήσιμο" της βάσης και αφού τα αλείψετε με χτυπημένο αυγό πριν τοποθετήσετε την τάρτα στον φούρνο, για να πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα. 

Το σωστό ψήσιμο, όπως είναι φυσικό, είναι καθοριστικό για την τελική όψη του γλυκού γι΄αυτό και φροντίστε να μην "αρπάξει" αρχικά η ζύμη και αν είναι αναγκαίο, αφού η επιφάνεια πάρει το χρώμα που θέλετε, σκεπάστε το γλυκό με χαρτί ψησίματος - λαδόκολλα μέχρι να ψηθούν η γέμιση και η βάση. 
Ο πιο απλός τρόπος για να καλύψετε συνολικά την επιφάνεια μιας τάρτας είναι να ανοίξετε ένα δεύτερο και πιο λεπτό από αυτό της βάσης φύλλο ζύμης πάνω στο οποίο με κουπ-πατ ή όποιο αντικείμενο σας εξυπηρετεί θα κόψετε σχήματα. Καλύψτε με αυτό το κομμάτι ζύμης, γεμάτο με  "κενά" σχήματα, την τάρτα και αν θέλετε διακοσμήστε επιπρόσθετα με τα κομματάκια ζύμης που κόψατε.  
Στην πραγματικότητα οι τάρτες με σχέδια από πρόσθετα κομμάτια ζύμης μπορούν να πάρουν σχεδόν την μορφή ...τούρτας, αφού οι συνθέσεις στην επιφάνειά τους μπορούν να έχουν οποιοδήποτε σχήμα και μορφή, από απλά σχέδια, νούμερα, γράμματα, εποχιακά σχέδια-σχήματα πχ χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά κλπ. κομμένα όλα με αντίστοιχου σχηματισμού κουπ πατ μπισκότων. 

Εκτός από το κλασσικό στρογγυλό σχήμα και κανονικές ταρτιέρες, γλυκά αυτού του τύπου μπορείτε ασφαλώς να ψήσετε και σε κάθε σχήματος φόρμα, ρηχό ταψί ή ταψάκια μιας χρήσης. 
Οι ίδιοι ακριβώς τρόποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μικρότερου μεγέθους-ατομικές τάρτες.  Ειδικά στα ατομικά ταρτάκια για να τους δώσετε ιδιαίτερη εμφάνιση μπορείτε να κόψετε σε οποιοδήποτε σχήμα και την ζύμη της βάσης και να τα ψήσετε κανονικά σε ατομικές φόρμες με αυτή την μορφή ή να ψήσετε ξεχωριστά τα κομμάτια ζύμης που θα τοποθετηθούν επάνω από τις τάρτες και να τα προσθέσετε στο τέλος σε ήδη ψημένα ταρτάκια. 
Σε ό,τι αφορά τις αναλογίες και την πρόσθετη ποσότητα ζύμης που θα χρειαστείτε, αφού φυσικά οι περισσότερες συνταγές εκτός από αυτές για πάστα-φλώρα αναφέρονται σε απλές τάρτες με ζύμη μόνο στην βάση, υπολογίστε ότι για να την καλύψετε ολόκληρη με ένα ενιαίο ή και πολλά μικρά κομμάτια ζύμης θα χρειαστείτε περίπου την διπλή δόση, αν θέλετε να προσθέσετε μόνο λίγα μικρά σχέδια φτιάξτε μισή δόση ζύμης παραπάνω. Ζύμη που πιθανόν σας περισσέψει διατηρείται κλεισμένη σε σακουλάκι στην κατάψυξη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto