Φροντίδα κήπου-φυτών μετά το τέλος του χειμώνα


Οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα καταπονούν φυτά-δέντρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή και η αρχή της άνοιξης, αμέσως μετά το τέλος των έντονων φαινομένων, είναι η καταλληλότερη στιγμή για ...Κηπουρική για να προσφέρετε στον κήπο ή όσα φυτά φιλοξενείτε στο μπαλκόνι σας  μια πιο εντατική φροντίδα και να τα δυναμώσετε εν΄όψει της εποχής πλήρους ανάπτυξης-ανθοφορίας τους, που για τα περισσότερα είναι το τέλος της άνοιξης και βεβαίως το καλοκαίρι. Καθαρίσματα-Κλαδέματα 
Βροχή, παγωνιά και κυρίως ο έντονος αέρας αφήνουν τα ...σημάδια τους στα περισσότερο φυτά και το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε να κόψετε όλους τους κατεστραμμένους-ξερούς βλαστούς και φύλλα, τόσο από το κυρίως σώμα των φυτών όσο και από το χώμα ή τις γλάστρες τους. 
Οι αρχές του Μαρτίου και όσο ο καιρός δεν είναι ακόμη έντονα ζεστός, είναι η κατάλληλη εποχή και για να κλαδέψετε καλλωπιστικά, αναρριχώμενα, θάμνους και δέντρα, να διορθώσετε όπου χρειάζεται το σχήμα τους και για να "αραιώσετε" πυκνά φυτά - θάμνους - δέντρα, κόβοντας εσωτερικούς βλαστούς -κλαδιά ώστε να κυκλοφορεί άνετα ο αέρας
Τα μόνο που δεν θα πρέπει να κλαδευτούν αυτή την εποχή είναι είδη που έχουν προλάβει να ανθίσουν.  


Προετοιμασία εδάφους - Λίπανση

Αμέσως μόλις το χώμα στεγνώσει από τις έντονες βροχές, αλλά και πριν αρχίσει να "πετρώνει" από τις υψηλές θερμοκρασίας είναι η καταλληλότερη εποχή για να σκάψετε και να εμπλουτίσετε με κοπριά, όλα τα σημεία που υπάρχουν φυτεμένα καλλωπιστικά, θάμνοι ή δέντρα. 
Για φυτά σε γλάστρες καθαρίστε την επιφάνεια του χώματος από τυχόν ξερά φύλλα-κλαδάκια, σκαλίστε το και αν χρειάζεται ανανεώστε μια ποσότητα με φρέσκο φυτόχωμα.  
Αν οι θερμοκρασίες στην περιοχή σας βρίσκονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα για την εποχή, γύρω στις 15-20 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι πολύ κάτω από 10 την νύχτα, μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά την διαδικασία λίπανσης, αν όχι περιμένετε μέχρι να ζεστάνει ακόμη λίγο ο καιρός.  Τις πρώτες φορές χρησιμοποιείστε μικρότερη ποσότητα λιπάσματος από την κανονική και εκτός από οξύφυλλα π.χ γαρδένιες, καμέλιες, αζαλέες κλπ. που αυτήν την εποχή έχουν ανάγκη από ένα υγρό σκεύασμα που να περιλαμβάνει και σίδηρο, χρησιμοποιείστε για όλα τα φυτά σας ένα "ελαφρύ" λίπασμα γενικής χρήσης σε κόκκους 1-2 φορές μηνιαίως.  
Κάθε λίπανση θα πρέπει να ακολουθείται από καλό πότισμα και γενικά τις αμέσως επόμενες ημέρες βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στο χώμα των φυτών η απαραίτητη υγρασία. Ιδανικό είναι να επιλέξετε για την λίπανση την προηγούμενη μιας αναμενόμενης βροχερής ημέρας, το νερό της βροχής αμέσως μετά το λίπασμα είναι η ευνοϊκότερη συνθήκη για όλα τα φυτά-δέντρα. 
Τόσο η φροντίδα του εδάφους, το συχνό σκάλισμα όσο και η σωστή λίπανση, είναι διαδικασίες που συχνά από ερασιτέχνες της κηπουρικής αξιολογούνται ως περίπου ...περιττές ή γενικά παραμελούνται. Όμως στην πραγματικότητα είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη και ανθοφορία όλων των ειδών, το νερό και ο ήλιος δεν αρκούν.  Αυτές ακριβώς οι φροντίδες, σε μόνιμη και συστηματική βάση, είναι συχνά και η μοναδική απάντηση όταν ίσως μπροστά σε ολάνθιστους κήπους ή μπαλκόνια αναρωτιέστε "μα εγώ γιατί δεν τα καταφέρνω;" :)

Πότισμα

Αρχές της άνοιξης και παρ΄όλο που ο καιρός δεν είναι ιδιαίτερα ζεστός πολλά φυτά μας κινδυνεύουν να καταστραφούν απλώς και μόνο γιατί συνηθισμένοι από το διάστημα του χειμώνα ...ξεχνάμε να αρχίσουμε το πότισμα. 
Αν και η ποσότητα νερού που χρειάζονται τα φυτά αυτήν την εποχή είναι συνάρτηση των καιρικών συνθηκών σε κάθε περιοχή συνήθως 2 ποτίσματα την εβδομάδα, αν βεβαίως δεν μεσολαβήσει έντονη βροχή, είναι αρκετά. Σταδιακά αυξάνετε την ποσότητα του νερού έως το τέλος της άνοιξης οπότε και τα ποτίσματα αρχίζουν και γίνονται κάθε 2-3 μέρες ή και πιο συχνά, ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις ανάγκες κάθε φυτού.
Τόσο σε φυτεμένα απευθείας στο έδαφος είδη όσο και σε γλάστρες φροντίστε για την καλή αποστράγγιση και βεβαιωθείτε ότι δεν λιμνάζουν νερά ούτε από την βροχή ούτε από ποτίσματα. Η αμέσως συνηθέστερη αιτία καταστροφής των φυτών, μετά την έλλειψη νερού, είναι το σάπισμα των ριζών από μόνιμη υγρασία στο χώμα τους κάτι που είναι εύκολο να συμβεί ειδικά αυτή την εποχή  αν ανάμεσα στα λιγοστά έστω ποτίσματα μεσολαβούν βροχές. Πρόληψη-Αντιμετώπιση ασθενειών

Δεν είστε μόνο εσείς και τα φυτά σας που ...πως και πως περιμένετε την άνοιξη, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα όλα τα ζιζάνια :) Aμέσως με το που θα ζεστάνει ο καιρός μελίγκρα, αφίδες, κοκκοειδή ίσως αρχίσουν να προσβάλλουν φύλλα και βλαστούς. Κάποια πιθανώς και να έχουν επιβιώσει στην διάρκεια του χειμώνα ή και να έχουν αφήσει ζωντανά ακόμη αυγά, γι΄αυτό ελέγξτε σχολαστικά τα φυτά σας και απομακρύνετε φύλλα ή βλαστούς που έχουν ήδη προσβληθεί. 
Η πρόληψη αυτή ειδικά την εποχή είναι καθοριστική για να έχετε υγιή και "ολοζώντανα" φυτά σε όλη την διάρκεια του άνοιξης και του καλοκαιριού. Ψεκάστε κάθε 15 ημέρες με ένα ζιζανιοκτόνο-μυκητοκτόνο ξεκινώντας, αν έχετε, από τις τριανταφυλλιές που είναι οι πρώτες που συνήθως προσβάλλονται.
Ένα οικολογικό μυκητοκτόνο γενικής χρήσης, ειδικά για την μελίγκρα, είναι αυτό που μπορείτε να φτιάξετε διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ένα κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό, για να ψεκάζετε τα φυτά σας μία φορά την εβδομάδα. Απλά να θυμάστε ότι και αυτό και πολλά παρόμοιου τύπου διαδεδομένες ...συνταγές για μη χημικά σκευάσματα π.χ με ξύδι, απορρυπαντικό πιάτων κλπ.  είναι μερικώς αποτελεσματικά και μόνο για πρόληψη και όχι για καταπολέμηση ασθενειών όταν αυτές έχουν ήδη προσβάλλει τα φυτά σας.  Γι΄αυτό και ιδιαίτερα αναπτυγμένα, πολυετή φυτά, θάμνους κλπ μην ρισκάρετε να τα χάσετε κάνοντας ...πειράματα και εμπιστευτείτε εξ΄αρχής ένα ειδικό ζιζανιοκτόνο που θα προμηθευτείτε από φυτώρια ή καταστήματα γεωπονικών ειδών.  Φύτεμα-Μεταφυτεύσεις

Ο Μάρτιος, εφόσον βεβαίως στην περιοχή σας επικρατούν κανονικές κλιματολογικές συνθήκες, είναι η καταλληλότερη εποχή για να φυτέψετε οποιοδήποτε είδος, για μεταφυτεύσειςαλλαγές γλάστρας, μεταφορά σε παρτέρια ή γλάστρες ειδών που έχουν αναπτυχθεί από σπόρους, για φύτεμα-σπορά καλοκαιρινών λαχανικών, μυρωδικών κλπ. όπως και για να πολλαπλασιάσετε φυτά με τρυφερά μοσχεύματα
"Αποχαιρετήστε" φυτά που έχουν οριστικά καταστραφεί πετώντας και το χώμα τους γιατί ίσως έχει και αυτό προσβληθεί από κάποια ασθένεια και πριν γεμίσετε με νέο φυτόχωμα πλύντε πολύ σχολαστικά γλάστρες-ζαρντινιέρες  με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων.
Στις αλλαγές γλάστρας θυμηθείτε ότι αυτές θα πρέπει να είναι το πολύ διπλάσιες σε μέγεθος σε σχέση με την προηγούμενη, γιατί διαφορετικά οι ρίζες θα απλωθούν πολύ και θα αργούν να μεταφέρουν τα απαραίτητα συστατικά στους βλαστούς καθυστερώντας έτσι την ανάπτυξη του φυτού. Τέλος, εκμεταλλευτείτε τα ...χρώματα και τα ...αρώματα που αυτή την εποχή κατακλύζουν τα φυτώρια. Αγοράστε ήδη ανθισμένα εποχιακά ανοιξιάτικα π.χ νεραγκούλες, ζουμπούλια, φρέζες κλπ αλλά και καλοκαιρινής ανθοφορίας  καλλωπιστικά όπως και βολβούς π.χ γλαδιόλες, κάννες, ντάλιες κλπ. για να τα φυτέψετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας και φυτέψτε σπόρους βασιλικού και κατηφέ για να έχετε τα δικά σας ήδη αναπτυγμένα φυτά αρχές του καλοκαιριού.