ΑΛΛΑΓΗ ΓΛΑΣΤΡΑΣ

METAFYTEYSH-ALLAGH GLASTRAS
Πολύ συχνά ο μοναδικός λόγος που ένα φυτό σας δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι υγιές και ενώ το ποτίζετε-φροντίζετε κανονικά αρχίζει να κιτρινίζει και τελικά να ξεραίνεται είναι ότι απλώς το ριζικό του σύστημα έχει γεμίσει την γλάστρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αναγκαία ποσότητα χώματος που χρειάζεται για να τραφεί ούτε και χώρος για να αναπτυχθούν παραπάνω οι ρίζες του.  

Τις περισσότερες φορές είναι εύκολα εμφανές πότε ένα φυτό βρίσκεται σε μικρότερη από την κατάλληλη για το μέγεθος του φυλλώματος γλάστρα κι αν το βγάλετε από αυτή θα το καταλάβετε πολύ εύκολα από τις "πλεγμένες" ρίζες ή ρίζες που έχουν βγει έξω από την τρύπα αποστράγγισης της γλάστρας και  την ελάχιστη ποσότητα ελεύθερου από ρίζες χώματος


Σε φυτά που έχουν φτάσει σε αυτό τον βαθμό ανάπτυξης μέσα σε δοχεία φύτευσης, οποιαδήποτε εποχή κι αν τους αλλάξετε γλάστρα σίγουρα θα τα ωφελήσει, αποφύγετε απλώς περιόδους ιδιαίτερα έντονης ζέστης ή παγετού.
Γενικά πάντως και αν θέλετε να κάνετε τις αλλαγές αυτές μαζικά για όσα φυτά σας χρειάζονται αλλαγή, που είναι και το πρακτικότερο, οι αρχές της άνοιξης είναι η καταλληλότερη εποχή. Η εποχή που τα περισσότερα φυτά βρίσκονται σε στάδιο πλήρους ανάπτυξης, λίγο πριν την ανθοφορία, κι έτσι γρηγορότερα και οι ρίζες θα εξαπλωθούν στο νέο χώμα και τα φυτά σας θα αναζωογονηθούν ακριβώς την στιγμή που χρειάζονται περισσότερη "τροφή".  
METAFYTEYSH-ALLAGH GLASTRAS
"Πόσο πιο μεγάλη γλάστρα;" Συνηθισμένο ερώτημα και η ...λάθος απάντηση μπορεί αντί να ωφελήσει τελικώς να βλάψει ένα φυτό, αφού συχνά έχουμε την τάση και με το σκεπτικό "ας είναι αρκετά μεγάλη για να έχει χώρο να αναπτυχθεί για μερικά χρόνια" να επιλέγουμε γλάστρες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που τα φυτά έχουν ανάγκη.
Αν παρατηρήσετε ιδιαίτερα αναπτυγμένα φυτά στα φυτώρια θα διαπιστώσετε ότι το μέγεθος της γλάστρας είναι συνήθως πολύ μικρότερο από αυτά που οι ...ερασιτέχνες κηπουροί χρησιμοποιούμε στους κήπους και τα μπαλκόνια μας για αντίστοιχου μεγέθους φυτά, κυρίως για λόγους διακοσμητικούς.
Ένας πρακτικός τρόπος για να αποφύγετε αυτό το λάθος είναι να τοποθετήσετε την πλαστική ή πήλινη γλάστρα ενός φυτού μέσα σε μια μεγαλύτερη που σας αρέσει περισσότερο αισθητικά, τοποθετώντας ανάμεσά τους ένα πιατάκι γυρισμένο ανάποδα για να εμποδίζει το νερό του ποτίσματος να λιμνάζει στις ρίζες του φυτού. 
METAFYTEYSH-ALLAGH GLASTRAS
Η μεταφύτευση όσων ειδών αναπτύσσονται σε δοχεία φύτευσης θα πρέπει κανονικά να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια και κάθε φορά σε γλάστρα 4-5 εκατοστά ή το maximum 2 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη.
Αν χρησιμοποιήσετε πολύ πιο μεγάλη γλάστρα το φυτό θα ...υποχρεωθεί να αναπτύξει παραπάνω τις ρίζες του στο νέο χώμα σε βάρος της βλάστησης κι έτσι θα έχετε ένα υγιές φυτό μεν που όμως ίσως δεν θα ανθίζει.   
METAFYTEYSH-ALLAGH GLASTRAS
Η διαδικασία της μεταφύτευσης αν και είναι απλή αποτελεί ένα μικρό "σοκ" για κάθε φυτό και αυτό γιατί είναι πολύ εύκολο να καταστραφούν οι πιο λεπτές ακριανές ρίζες από τις οποίες και ξεκινά η ...τροφοδοσία του φυτού με την απαραίτητη υγρασία κάθε φορά που ποτίζετε. 
METAFYTEYSH-ALLAGH GLASTRAS
Ακριβώς για αυτό το λόγο βγάλτε προσεκτικά το φυτό από την παλιά γλάστρα μαζί με όσο μεγαλύτερη ποσότητα χώματος είναι δυνατό και με επίσης μεγάλη προσοχή "ελευθερώστε" ένα μέρος από τις ρίζες στο κάτω μέρος προσέχοντας να μην σπάσουν. 
METAFYTEYSH-ALLAGH GLASTRAS
Χρησιμοποιείτε πάντα γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης και μια στρώση χαλίκι στον πάτο της γλάστρας, πριν τοποθετήσετε μια μικρή ποσότητα χώματος
METAFYTEYSH-ALLAGH GLASTRAS
Τοποθετείστε το φυτό προσεκτικά στη νέα γλάστρα, προσθέστε μια ακόμα μικρή ποσότητα χώματος και πιέστε το ελαφρά γύρω από τις ρίζες, γεμίστε την γλάστρα με χώμα και ποτίστε.
Κάτι που επίσης πολύ συχνά γίνεται αιτία φυτά να καταστραφούν από το "σοκ της μεταφύτευσης" είναι η ταυτόχρονη με την μεταφύτευση αλλαγή θέσης της γλάστρας. Αποφύγετε να το κάνετε, αφήστε το φυτό να προσαρμοστεί και να συνεχίσει να αναπτύσσεται κανονικά στην νέα του γλάστρα πριν αποφασίσετε να το μετακινήσετε σε άλλο σημείο.


Δείτε και...

ODHGOS KHPOURIKHS