Διακοσμητικά Αυγά-Καλάθια από Σπάγγο-Κλωστή


Ανάλογα με το μέγεθος που θα επιλέξετε να έχουν οι συγκεκριμένες κατασκευές από σπάγγο ή κλωστή είναι κατάλληλες και για την πασχαλινή διακόσμηση του σπιτιού αλλά και για να προσφερθούν ως γιορτινά "καλάθια" γεμισμένα με σοκολατένια, αυγά, κουλουράκια κλπ. ή γενικά ως"συσκευασία" για κάθε είδους πασχαλινό δώρο.  

Μια, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα οικονομική κατασκευή από το hmhdesigns.wordpress.com αφού θα χρειαστείτε μόνο μπαλόνια, λεπτό σπάγγο ή χοντρή κλωστή και κόλλα χειροτεχνίας (ατλακόλ). 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδος πολύ λεπτού σπάγγου ή και χοντρής κλωστής, όπως νήμα για πλέξιμο, κλωστές για κέντημα κλπ. για να φτιάξετε τέτοια χρωματιστά αυγά-καλάθια, αν και στο τελικό στάδιο της κατασκευής μπορείτε να τα βάψετε με χρώμα σε σπρέϋ σε όποια απόχρωση θέλετε.  Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε να πρόκειται για βαμβακερό σπάγγο - κλωστή, χωρίς πρόσμειξη πλαστικού γιατί αυτής της ποιότητας τα σκοινιά δεν στέκονται πάνω στο μπαλόνι. 
1. Φουσκώστε ένα μπαλόνι σε μακρουλό σχήμα και σε μέγεθος τέτοιο όσο θέλετε να έχει το αυγό.  

Toποθετείστε το κουβάρι του σπάγγου ή της κλωστής σε ένα δοχείο και ρίξτε πάνω του κόλλα ώστε ξεκινώντας να ξετυλίγετε τον σπάγγο η κλωστή να είναι ήδη εμποτισμένα με κόλλα και να σταθεροποιούνται εύκολα πάνω στο μπαλόνι. Εναλλακτικά μπορείτε να ξετυλίξετε τον σπάγγο και να τον βουτήξετε μέσα στην κόλλα.
Αν δεν χρησιμοποιήσετε για την κόλλα ένα άχρηστο πλαστικό δοχείο-κουβά κλπ. προστατέψτε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε "ντύνοντάς" το αρχικά με αλουμινόχαρτο και στην συνέχεια με μεμβράνη τροφίμων. Το ίδιο ακριβώς κάντε και για την επιφάνεια πάνω στην οποία θα δουλέψετε. Είναι πολύ πρακτικό αφού η κατασκευή δεν θα κολλάει κάθε τόσο πάνω στην πλαστική μεμβράνη όπως θα συμβεί αν π.χ στρώσετε στον πάγκο εργασίας σας εφημερίδες, ύφασμα κλπ.

kataskeyh pasxalinou kalatiou me spaggo kai mpaloniΔέστε γερά την άκρη του σπάγγου σε κόμπο γύρω από το δέσιμο του μπαλονιού και ξεκινήστε να τον τυλίγετε γύρω γύρω από το μπαλόνι, αρχικά κάθετα και στην συνέχεια οριζόντια και διαγώνια, κρατώντας τον σπάγγο όσο γίνεται πιο τεντωμένο και απλώς στερεώνοντας που και που περνώντας τον γύρω από το δέσιμο του μπαλονιού. 


Η ποσότητα της κόλλας πάνω στο μπαλόνι δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, δεν θα σας βοηθήσει αντίθετα θα δυσκολέψει την κατασκευή, αρκεί τόση κόλλα όσο να στέκεται-σταθεροποιείται ο σπάγγος απόλυτα τεντωμένος πάνω στο μπαλόνι.Ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσετε σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση του σπάγγου σε κάθε κίνηση, είναι θέμα επιλογής ανάλογα με το πόσο συμμετρικό, πιο ασύμμετρο, πιο πυκνό ή αραιό θέλετε το τελικό αποτέλεσμα


2. Αφού καλυφθεί η επιφάνεια του μπαλονιού, στερεώστε γερά και την άλλη άκρη του σπάγγου στο δέσιμο του μπαλονιού και αφήστε να στεγνώσει εντελώς για μια 1-2 ημέρες ή και παραπάνω αν έχετε χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη ποσότητα κόλλας απ΄όσο χρειάζεται. 
Όταν σταθεροποιηθεί, "κοκαλώσει" εντελώς η κατασκευή, σπάστε το μπαλόνι με μια καρφίτσα και με ψαλίδι ή κοπίδι κόψτε ένα κομμάτι στην μια πλευρά του αυγού-καλαθιού δημιουργώντας ένα άνοιγμα σε όποιο σχήμα θέλετε. 


Όταν ο σπάγγος έχει στερεοποιηθεί εντελώς και σκληρύνει μπορείτε άφοβα να τον κόψετε χωρίς να χαλάσει το σχήμα της όλης κατασκευής.

Στο σημείο του ανοίγματος μπορείτε να κολλήσετε μια υφασμάτινη κορδέλα ή όποιο άλλο ύφασμα θέλετε, το ίδιο φυσικά μπορείτε να κάνετε και σε όποιο άλλο σημείο σας αρέσει ή  να καλύψετε ολόκληρο το αυγό-καλάθι με ύφασμα, δαντέλα κλπ. όπως και να το βάψετε με χρώμα σε σπρέϋ,  πριν το γεμίσετε με διακοσμητικό χόρτο που πάνω θα τοποθετήσετε πασχαλινά αυγά, γλυκίσματα, σοκολατένια κλπ.Είναι πολύ εντυπωσιακά, πρωτότυπη ιδέα για δώρα αντί για ένα κανονικό πλεχτό καλαθάκι και ανάλογα με το πως θα τα διακοσμήσετε και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε κλπ. αποκτούν και εντελώς διαφορετική όψη.  


Και φυσικά με την ίδια ακριβώς διαδικασία αλλά μικρότερα μπαλόνια μπορείτε να φτιάξετε τέτοια αυγά-καλαθάκια από σπάγγο ή κλωστή, χωρίς στο τέλος να δημιουργήσετε κάποιο άνοιγμα στην επιφάνειά τους, για να τα χρησιμοποιήσετε σε κάθε τύπου πασχαλινή διακόσμηση, σε επιτραπέζιες συνθέσεις, στεφάνια, γιρλάντες κλπ. 

Ένας 2ος εναλλακτικός τρόπος για να κατασκευάσετε τέτοια καλάθια από σπάγγο είναι αυτός κατά τον οποίο δεν θα χρησιμοποιήσετε κόλλα αλλά ...ζάχαρη

1. Αναμίξτε 3 φλυτζάνια ζάχαρη με 1 φλυτζάνι νερό, ώστε να προκύψει ένα σχετικά πηχτό μείγμα που θα χρησιμοποιήσετε ως κόλλα

2. Τυλίξτε τον σπάγγο οριζόντια, διαγώνια και κάθετα ώστε να καλύψετε το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του μπαλονιού, φροντίζοντας να είναι σε όλα τα σημεία όσο γίνεται πιο τεντωμένος και τοποθετήστε το μπαλόνι μέσα σε ένα σκεύος και πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί στηριχτεί όρθιο ή κρεμάστε το κάπου και τοποθετήστε ακριβώς από κάτω ένα ταψί, δοχείο κλπ.  3. Ρίξτε το μείγμα της ζάχαρης πάνω στο μπαλόνι και απλώστε το ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια ή βουτήξτε κάθε πλευρά του μπαλονιού μέσα στο μείγμα.
Αφήστε τουλάχιστον 24 ώρες να στερεοποιηθεί εντελώς και στην συνέχεια μπορείτε να κόψετε την κατασκευή σε όποιο σημείο θέλετε ακριβώς και όπως αν είχατε χρησιμοποιήσει κόλλα


Ο τρόπος αυτός διαφοροποιεί ελαφρά την εμφάνιση των καλαθιών καθώς η στερεοποιημένη ζάχαρη διακρίνεται ανά σημεία πάνω στον σπάγγο, σαν λευκό γλάσο, δίνοντας μια πολύ ιδιαίτερη όψη, ενώ μέσα στο μείγμα ζάχαρης και νερού μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και μια ποσότητα από χρώμα ζαχαροπλαστικής που θα δώσει μια ελαφριά ανάλογη απόχρωση στον σπάγγο ή φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστό σπάγγο/χοντρή κλωστή.
Και φυσικά εκτός από το κλασσικό σχήμα του αυγού, μπορείτε διαφοροποιώντας ανάλογα το σχήμα-μέγεθος του μπαλονιού και το μέρος της επιφάνειας του που θα καλύψετε με σπάγγο, να φτιάξετε καλάθια από σπάγγο-κλωστή σε όποιο σχήμα/μορφή θέλετε όπως και να τα διακοσμήσετε περαιτέρω με στοιχεία από ύφασμα, χαρτί κλπ. αλλά και χρώμα, δημιουργώντας τα δικά σας πραγματικά πολύ όμορφα, οικονομικά και ιδιαίτερα πασχαλινά καλάθια τόσο για δώρα όσο και για την γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto