Δημιουργείστε υφάσματα Μπατίκ στα σχέδια-χρώματα που θέλετε


Τα Μπατίκ, εκτός από την χρήση τους για δημιουργία ρούχων, είναι από τις πιο εντυπωσιακές κατηγορίες υφασμάτων και για κατασκευές διακόσμησης για το  το σπίτι. 

Στην παραδοσιακή τέχνη χειροποίητου Μπατίκ το ύφασμα βάφεται - ζωγραφίζεται με την βοήθεια υγρού κεριού, όμως αντικαθιστώντας το κερί με άλλα υλικά μπορείτε και εντελώς ερασιτεχνικά να δημιουργήσετε ένα παρόμοιο οπτικά αποτέλεσμα σε μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια υφάσματος με τα οποία εκτός από ρούχα, τσάντες, φουλάρια κλπ. μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εντυπωσιακά διακοσμητικά μαξιλάρια, ράνερ, μικρές κουρτίνες, διακοσμητικά τοίχου κλπ. 


diy-batik


Για όλες τις κατασκευές αυτού του τύπου θα χρειαστείτε κομμάτια μεταξωτού ή λεπτού βαμβακερού υφάσματος. Εκτός από τα καταστήματα υφασμάτων και σε μεγάλα καταστήματα-eshops με είδη για κατασκευές-χόμπυ θα βρείτε έτοιμα κομμένα κομμάτια σε κατάλληλες για μπατίκ ποιότητες 
kataskeyhs-mpatik-yfasmatos
Τεντώστε αρχικά το ύφασμα πάνω σε ένα ξύλινο πλαίσιο-τελάρο. Πιάστε το πρώτα στις 4 γωνίες με πινέζες και συνεχίστε να καρφώνετε πινέζες περιμετρικά έως να είναι εντελώς τεντωμένο. 

Ανακατέψτε σε ένα δοχείο 1/2 φλυτζανιού νερό, 1/2 φλυτζανιού αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού στυπτηρία (θειικό άλας καλίου-αργίλου).  Σκόνη στυπτηρίας θα βρείτε σε καταστήματα με γεωπονικά φάρμακα.
Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέστε 2-3 ακόμη κουταλιές αλεύρι έως να δημιουργηθεί μια λεία "πάστα" ούτε αραιή ούτε ιδιαίτερα σφιχτή, που να μπορεί να δουλευτεί με κορνέ ζαχαροπλαστικής. 

kataskeyh-mpatik
Τοποθετείστε στην πάστα στο κορνέ και με λεπτή μύτη σχηματίστε πάνω στο ύφασμα τα σχέδια της αρεσκείας σας. Μπορεί να είναι κάθε είδους σχέδιο, γεωμετρικά σχήματα βασισμένα σε καμπύλες ή πιο ίσιες γραμμές, ακαθόριστα ή πιο συγκεκριμένα σχέδια - σχήματα - αντικείμενα κλπ
kataskeyh-mpatik
Φροντίστε σχέδια να υπάρχουν σε ολόκληρη την επιφάνεια του υφάσματος και για να διευκολυνθείτε στο πόσο αραιά θέλετε να είναι ή πιο πυκνά-κοντινά μεταξύ τους έχετε στο μυαλό σας ότι τα σημεία που καλύπτει η πάστα θα είναι τελικά αυτά που θα παραμείνουν λευκά ενώ τα σημεία ανάμεσα στα σχέδια θα χρωματιστούν. Γι΄αυτό και δουλεύοντας με το κορνέ ανά σημεία δημιουργείστε πιο "χοντρά" σχέδια και αλλού λεπτότερα ώστε και το λευκό χρώμα, στο τελικό αποτέλεσμα, να παρουσιάζει τις χαρακτηριστικές του Μπατίκ ανομοιομορφίες. 
kataskeyh-mpatik
Όταν η πάστα στεγνώσει-ξεραθεί εντελώς, θα χρειαστούν αρκετές ώρες, τσαλακώστε ελαφρά το ύφασμα με τα χέρια σας ώστε το στεγνό πλέον μείγμα αλευριού να ραγίσει-σπάσει σε ορισμένα σημεία και στην συνέχεια ξανατεντώστε-στερεώστε το ύφασμα πάνω στο τελάρο. 
kataskeyh-mpatik
Ψεκάστε με χρώμα για ύφασμα, δημιουργώντας αλλού πιο έντονες και αλλού πιο αχνές αποχρώσεις και στην συνέχεια χρησιμοποιείστε πινέλο για να προσθέσετε όσα και όποια χρώματα θέλετε, σε όλη την επιφάνεια του υφάσματος, καλύπτοντας και τα σημεία-σχέδια με την πάστα. Όσο περισσότερα χρώματα ή και τόνοι της ίδιας απόχρωσης δημιουργηθούν πάνω στο ύφασμα, τόσο πιο εντυπωσιακό το τελικό αποτέλεσμα. 
kataskeyh-mpatik

Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει εντελώς και στην συνέχεια τρίψτε με τα χέρια σας το ύφασμα και αφαιρέστε όσο μεγαλύτερη ποσότητα από την πάστα αλευριού. Μικρά κομμάτια που μπορεί να παραμείνουν μην σας απασχολούν, θα φύγουν με το πλύσιμο του υφάσματος. 

kataskeyh-mpatik
Τοποθετείστε το ύφασμα ανάμεσα δύο αντικολλητικά χαρτιά - λαδόκολες,  σιδερώστε με μέτρια ζεστό σίδερο και χωρίς ατμό  και στην συνέχεια πλύντε το ύφασμα με χλιαρό-ζεστό αλλά όχι καυτό νερό. 
kataskeyh-mpatik
Η συγκεκριμένη τεχνική αποδίδει πολύ όμορφο αποτέλεσμα για Μπατίκ με καμπύλα-στρογγυλά και γενικά "γεμάτα" σχέδια όπως και για σχέδια που θέλετε να συνδυάσετε το λευκό με διαφορετικούς τόνους της ίδιας απόχρωσης, στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχουν χρησιμοποιηθεί αποχρώσεις του μπλε. 


kataskeyh-mpatik
Εναλλακτικός και πιο σύντομος τρόπος είναι αντί για πάστα αλευριού να χρησιμοποιήσετε διάφανη υγρή κόλλα όχι όμως γενικής χρήσης αλλά μια που πλένεται και φεύγει με το νερό. Θα βρείτε τέτοιες κόλλες που χρησιμοποιούνται κυρίως στα σχολεία σε καταστήματα με είδη για κατασκευές και μεγάλα βιβλιοχαρτοπωλεία. 
Σχεδιάζετε πάνω στο ύφασμα με την κόλλα όποιου είδους-μεγέθους σχήματα θέλετε. Φροντίστε τα σχήματα να μην είναι ολόισια, να παρουσιάζουν ανομοιομορφίες στο πάχος κλπ. αλλά χωρίς να χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα κόλλας. Αφήνετε να στεγνώσει και αν τοποθετήσετε το ύφασμα στον ήλιο η διαδικασία στεγνώματος θα είναι συντομότερη.  
kataskeyh-mpatik
Με πινέλο, σφουγγάρι-σταμπαδόρο ή όποιο άλλο τρόπο θέλετε βάφετε το ύφασμα, σε όλα τα σημεία, με τα χρώματα που έχετε επιλέξει. Και στο χρώμα δημιουργείστε ανομοιομορφίες, έντονα και πιο αχνά σημεία της ίδιας απόχρωσης κλπ. 
kataskeyh-mpatik
Αφού στεγνώσει εντελώς το χρώμα, ξεπλύντε το ύφασμα με ζεστό αλλά όχι καυτό νερό, επιμένοντας στα καλυμμένα με κόλλα σημεία μέχρι αυτή να αφαιρεθεί εντελώς. 
kataskeyh-mpatik
kataskeyh-mpatik


kataskeyh-mpatik
Ένας ακόμη απλούστερος τρόπος για δημιουργία υφασμάτων σε στυλ Μπατίκ είναι αυτός για τον οποίο δεν θα χρησιμοποιήσετε χρώμα αλλά κανονική βαφή υφάσματος και βασίζει το τελικό του αποτέλεσμα στο ...δίπλωμα-τσαλάκωμα του υφάσματος πριν τοποθετηθεί στο μείγμα βαφής.  
kataskeyh-mpatik
Ο στόχος είναι το ύφασμα να διπλωθεί-τσαλακωθεί κάνοντας όσο περισσότερες πτυχές, ώστε μετά το βάψιμο το χρώμα να είναι αλλού έντονο και αλλού πιο αχνό. Ανάλογα με τον τρόπο που θα το διπλώσετε χρησιμοποιώντας λαστιχάκια για να το συγκρατήσετε μπορούν με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθούν Μπατίκ σχέδια σε συγκεκριμένα σχήματα π.χ στρογγυλά, ρόμβοι, ρίγες κλπ. 
kataskeyh-mpatik
Τοποθετείτε το ύφασμα έτσι διπλωμένο σε βαφή υφάσματος κρύου νερού και μετά τον απαιτούμενο χρόνο που αναγράφουν οι οδηγίες του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε το αφήνετε να στεγνώσει πριν το ξεδιπλώσετε. 

yfasma-mpatikΚαι...

* Σε κατασκευές Μπατίκ μπορείτε φυσικά να δουλέψετε και με ήδη έτοιμα μεταξωτά-βαμβακερά υφάσματα που ήδη διαθέτετε π.χ  τραπεζομάντηλα, μπλούζες, θήκες μαξιλαριών κλπ. ακόμη και όχι λευκά αφού το άσπρο, αν θέλετε να υπάρχει στο τελικό σχέδιο, μπορεί να προστεθεί και με το βάψιμο. 

* Σε κατασκευές που δεν πρόκειται να καταπονηθούν από την χρήση-συχνό πλύσιμο κλπ. μπορείτε να δουλέψετε και με απλά υγρά ακρυλικά χρώματα και όχι μόνο τα ειδικά για ύφασμα. Όταν στεγνώσουν τα χρώματα σιδερώστε το ύφασμα, ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί, ώστε να το βοηθήσετε να παραμείνει ανεξίτηλο. 
* Όσο πιο πολύ αφήσετε το χρώμα να στεγνώσει πριν το ξυπλύνετε, τόσο πιο έντονες θα προκύψουν οι αποχρώσεις στο ύφασμα. Αν αντίθετα θέλετε μια πιο  αχνή "ξεβαμμένη" όψη, πλύντε τις κατασκευές σας όσο τα χρώματα παραμένουν ελαφρά νωπά.  
* Με υφάσματα Μπατίκ σε όποιες αποχρώσεις ταιριάζουν στο σπίτι σας μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εντυπωσιακά "σεταρισμένα" κομμάτια, είτε δημιουργώντας υφάσματα με τις ίδιες ακριβώς αποχρώσεις αλλά διαφορετικούς σχηματισμούς, είτε και κόβοντας σε μικρότερα κομμάτια ένα μεγαλύτερο. Για παράδειγμα μπορούν να δημιουργηθούν διακοσμητικά μαξιλάρια απόλυτα ταιριαστά μεταξύ τους αλλά όχι ολόιδια. Ειδικά για τα μαξιλάρια και για να εξοικονομήσετε ύφασμα, χρησιμοποιείστε τα Μπατίκ που θα φτιάξετε μόνο για την μία πλευρά τους, ενώ για την πίσω ένα κομμάτι λινού-βαμβακερού μονόχρωμου υφάσματος. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: