Πως θα χωρέσουν όλα σε ένα διαμέρισμα 60τμ


Απόλυτα λειτουργική διαμόρφωση και εξαιρετική αισθητική σε ένα διαμέρισμα 60τμ, διαμορφωμένο σε φυσικές γήινες αποχρώσεις και τόνους του μπλε. 

Η συγκεκριμένη διαρρύθμιση- διαμόρφωση προέκυψε μετά την πλήρη ανακαίνιση του σπιτιού αφού αρχικά επρόκειτο για ένα εντελώς διαφορετικό διαμέρισμα με δύο και όχι ένα υπνοδωμάτιο και πολύ περισσότερους εσωτερικούς τοίχους που το χώριζαν σε μικρά "πληκτικά" δωμάτια. 

Στο καθιστικό ο ελεύθερος διαθέσιμος χώρος είναι πραγματικά μεγαλύτερος από αυτόν που συχνά υπάρχει σε σπίτια πολλών παραπάνω τετραγωνικών, χάρη στα μικρά μετακινούμενα τραπεζάκια, την αξιοποίηση του χώρου πάνω από τον καναπέ για την τοποθέτηση ραφιών και το ιδιαίτερα στενό έπιπλο ραφιέρα-γραφείο.
Ο συνδυασμός του λευκού-μπεζ στις μεγάλες επιφάνειες με κάποιες πιο έντονες-σκούρες γήινες αποχρώσεις επίσης  βοηθά ώστε το σύνολο σε κανένα σημείο του να μην είναι "ασφυκτικό".  


Ο σταθερός καναπές, με αποθηκευτικό χώρο, διαχωρίζει με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο της κουζίνας από εκείνο του καθιστικού δημιουργώντας μια άνετη τραπεζαρία, ενώ και εδώ η ανάμειξη του λευκού-καφέ με το έντονο κίτρινο σε έπιπλα-υφάσματα έχει ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα αισθητικά
Για την διαμόρφωση της κουζίνας έχει επιλεγεί λειτουργική διάταξη σε σχήμα Π με μεγάλη συνολική επιφάνεια πάγκου εργασίας και τοποθέτηση ντουλαπιών μόνο στο κάτω μέρος, ενώ οι τοίχοι κατά ύψος έχουν μείνει εντελώς ελεύθεροι. Με τον τρόπο αυτό συνολικά ο χώρος φαίνεται μεγαλύτερος, ενώ από τον χώρο της τραπεζαρίας και του καθιστικού η εικόνα της κουζίνας σχεδόν "χάνεται" και κυριαρχεί το μεγάλο φωτεινό της παράθυρο. 
Η διαμόρφωση μικρών χώρων με τρόπο που να είναι λειτουργικοί, εκτός από καθαρά διακοσμητικές παρεμβάσεις, βασίζεται κυρίως στην αξιοποίηση  αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών ενός σπιτιού που έχουν επιλεγεί-προβλεφθεί στο στάδιο δόμησής του, π.χ το ύψος του χώρου, οι θέσεις των κουφωμάτων, των σωμάτων θέρμανσης, εντοιχισμένα ντουλάπια κλπ. και αξίζει πραγματικά τον κόπο, προκειμένου να αποκτήσει κανείς ένα ...δια παντός βολικό σπίτι να επωμιστεί το εκ των υστέρων κόστος κάποιων αλλαγών σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία. 
Στο συγκεκριμένο σπίτι για παράδειγμα η μεγάλη εντοιχισμένη ντουλάπα που καλύπτει ολόκληρο τον τοίχο στον χώρο της κουζίνας, αλλάζει εντελώς την ...καθημερινότητα μέσα σε αυτό αφού  εκτός όλων των άλλων, έχει χωρέσει ακόμη και το πλυντήριο των ρούχων που δεν χωρά στο μπάνιο. 
Τίποτα δεν λείπει ούτε από το μικρό μπάνιο διαμορφωμένο με πρακτική απόλυτα  κλειστή ντουζιέρα με τζάμι και ελεύθερο νιπτήρα τοποθετημένο πάνω στο λειτουργικό ντουλάπι-ραφιέρα σε πολύ όμορφη μπλε-γκρι απόχρωση. 
Ο πετρόλ τοίχος στην κρεβατοκάμαρα δημιουργεί ένα εξαιρετικά καλαίσθητο σύνολο με τα υφάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε κουρτίνες-διακοσμητικά μαξιλάρια, η χρήση μιας κανονικής συρταριέρας αντί για κομοδίνο προσφέρει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, ενώ ο μεγάλος ξύλινος καθρέφτης μεγαλώνει τον χώρο και λειτουργεί με τρόπο που το δωμάτιο να μην χρειάζεται κανένα επιπλέον κάδρο-διακοσμητικό τοίχου.
Επιπλέον, το χρώμα του τοίχου λειτουργεί διακοσμητικά και από τον χώρο του καθιστικού στο κομμάτι που υπάρχει οπτική επαφή με το υπνοδωμάτιο όταν η πόρτα του είναι ανοιχτή. 

_______________________


* Τα πολύ όμορφα κεραμικά πλακάκια στο σύνολο του σπιτιού που εκτός από καλαίσθητα δημιουργούν και μια ενιαία εικόνα στο δάπεδο, χωρίς αυτό να διαχωρίζεται σε σημεία με πλακάκι, παρκέ κλπ. κάτι που οπτικά μικραίνει τον χώρο.  
* Ο τρόπος διαμόρφωσης του χώρου της τραπεζαρίας που μπορεί να υιοθετηθεί σε κάθε χώρο με ενιαίο καθιστικό-κουζίνα.
* Η μεγάλη εντοιχισμένη ντουλάπα και ο τρόπος αξιοποίησής της με την τοποθέτηση ψυγείου, πλυντηρίου, τροφοθήκης κλπ. που απελευθερώνει την κουζίνα ώστε αυτή να διαθέτει μεγάλη επιφάνεια για πάγκο εργασίας. 
* Στο σημείο που είναι τοποθετημένη η ραφιέρα-γραφείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και μία άλλου τύπου σύνθεση ραφιών, στο στυλ εκείνων πάνω από τον καναπέ, με παραπάνω αποθηκευτικούς χώρους και πιο άνετη για χρήση ως γραφείο. 


ΠΗΓΗ 
Jurnaldedesigninterior.com