DIY Κατασκευές από Μεταχειρισμένα-Παλιά αντικείμενα


Βόλτες στα ...παλιατζίδικα
Παλαιότερα μόνο στα κλασσικά παλαιοπωλεία και γιουσουρούμ κάποιος μπορούσε να εντοπίσει αντίκες ή παλιά-μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους για το σπίτι.
Πλέον και τα παλιατζίδικα ...εκσυγχρονίζονται και αλλάζουν μορφή, αφού εκτός από τις γνωστές ανά πόλη ειδικές αγορές με παλαιοπωλεία, τόσο σε φυσικά καταστήματα που εμπορεύονται είδη "δεύτερο χέρι" όσο και σε αντίστοιχα eshops, θα βρείτε χιλιάδες μικρούς και μεγαλύτερους ...θησαυρούς.Aν αγαπάτε τα vintage αντικείμενα κάθε είδους και τις διακοσμήσεις σε αντίστοιχα στυλ, δείτε 8 γενικές κατηγορίες αντικειμένων με μικρό κόστος θα βρείτε στα μαγαζιά αυτού του είδους και τρόπους για να τα μετατρέψετε, χωρίς ιδιαίτερο κόπο,  σε πραγματικά ξεχωριστά κομμάτια για το σπίτι σας.
1. Πορσελάνες
Σερβίτσια φαγητού, φλυτζάνια, διακοσμητικά πιάτα κλπ.
Ειδικά τα μεμονωμένα ή τα ελαφρά σπασμένα-φθαρμένα θα τα βρείτε σε  χαμηλές τιμές σε όλα τα παλαιοπωλεία και καταστήματα "δεύτερο χέρι" ειδών σπιτιού και μια από τις πιο εντυπωσιακές χρήσεις για να τα αξιοποιήσετε είναι η κατασκευή ψηφιδωτών, εκμεταλλευόμενοι τα πολύ όμορφα αντικέ σχέδια που τις πιο πολλές φορές διαθέτουν. 
Είτε χρησιμοποιήσετε τα σπασμένα κομμάτια σαν ψηφίδες σε τυχαία σειρά, είτε τα "επανασυναρμολογήσετε" με την διαδικασία του ψηφιδωτού στο αρχικό τους σχέδιο, θα δώσουν πολύ ξεχωριστή όψη σε κάθε είδους αντικείμενο. 
Ιδανικά για ψηφιδωτά πάνω σε απλές πήλινες γλάστρες, δίσκους, κορνίζες-καθρέφτες, αλλά και για μεγαλύτερες κατασκευές όπως ψηφιδωτά τραπέζια. 

Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες, πολλές επιμέρους ιδέες και βήμα-βήμα οδηγίες τόσο για την γενική διαδικασία όσο και αυτή της κατασκευής ψηφιδωτών από σπασμένες πορσελάνες. 


2. Συρτάρια τυπογραφείου
Από τα είδη που σιγά σιγά εκλείπουν, δεδομένου ότι πρόκειται για αντικείμενα αντίκες που δεν παράγονται πλέον.
Είναι τα παλιά ξύλινα συρτάρια (κάσες) μέσα στα οποία γινόταν η στοιχειοθεσία με το χέρι με την τοποθέτηση στα χωρίσματά τους (στοιχειοθήκες)  όσων στοιχείων (γράμματα, αριθμοί, σημεία στίξης) περιελάμβανε μια γραμματοσειρά.

paliosinitheies.gr
Ιδανικά για να τοποθετήσετε μικρά διακοσμητικά ή συλλογές αντικειμένων, για να συγκεντρώσετε π.χ σε ένα τέτοιο συρτάρι που θα τοποθετήσετε στον τοίχο βότσαλα, κοχύλια, παλιά μικρά παιδικά παιχνίδια κλπ. 
Δείτε εδώ περισσότερες παρόμοιες ιδέες. 
Το κόστος τους, ανάλογα με το μέγεθος και την παλαιότητα ποικίλει αλλά δεν είναι καθόλου υψηλό, δείτε ενδεικτικά εδώ τέτοια συρτάρια με τιμή 4 ευρώ.  

3. Μεταλλικοί δίσκοι
Μπορεί να πρόκειται για επάργυρους, μπρούτζινους ή και ανοξείδωτους δίσκους, μεγάλα πιάτα κλπ των οποίων η ποιότητα και η κατάσταση που βρίσκονται δεν ενδιαφέρει. Τα είδη αυτά σε παλαιοπωλεία και καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών δεν κοστίζουν ακριβά, ειδικά αν είναι φθαρμένα και δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν ως έχουν, ενώ διαφέρουν σε σχέση με τα αντίστοιχα οικονομικά που θα βρείτε καινούργια στην αγορά, σε ένα βασικό στοιχείο. Στα σκαλιστά-ανάγλυφα σχέδια που διαθέτουν οι παλιοί κυρίως δίσκοι και που τελικώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ ιδιαίτερο αντικέ ή και πιο μοντέρνου ύφους κομμάτι, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξετε να τους επεξεργαστείτε.  
Με χρώματα κιμωλίας, πατίνες, την τεχνική του decoupage με χαρτιά-χαρτοπετσέτες vintage, ethnic ή μοντέρνων σχεδίων, την τεχνική του κρακελέ, με χρώμα μαυροπίνακα ή μαγνητικό χρώμα, μπορείτε να μετατρέψετε έναν παλιό και φθαρμένο μεταλλικό δίσκο σε έναν εντυπωσιακό δίσκο σερβιρίσματος διακοσμητικό τοίχου, σε πίνακα ανακοινώσεων  κλπ.
Για βάψιμο-τεχνικές παλαίωσης και σε μεταλλικά αντικείμενα η χρήση χρωμάτων κιμωλίας δημιουργεί ευκολότερα ένα φυσικό αντικέ "εφέ" στο τελικό αποτέλεσμα, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και απλά ακρυλικά χρώματα. 
Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, λεπτομέρειες και οδηγίες για εφαρμογή τεχνικών παλαίωσης.


4. Έπιπλα
Ασφαλώς και ο ...βασιλιάς των ειδών που θα εντοπίσετε σε παλαιοπωλεία και καταστήματα με  είδη σπιτιού "δεύτερο χέρι"είναι τα παλιά έπιπλα. 
Ακόμη και αν δεν πρόκειται για σπάνιες αντίκες αλλά απλώς για έπιπλα περασμένων δεκαετιών κάθε τύπου, μπορούν να μεταμορφωθούν σε πραγματικά αξιοζήλευτα κομμάτια και με κόστος πολύ χαμηλότερο απ΄ότι θα πίστευε κανείς πριν μια σχετική έρευνα αγοράς. 
grannyshouse.gr
paliosinitheies.gr
Σε μεγάλα καταστήματα με παλιά είδη θα βρείτε τραπεζάκια, μπουφέδες, συρταριέρες, καρέκλες, γραφεία, σκαμπώ κλπ σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές και ακόμη και με την πιο απλή τεχνική παλαίωσης η όψη τους μπορεί να γίνει πραγματικά εντυπωσιακή, είτε επιλέξετε να διατηρήσετε το vintage - retro στυλ τους είτε τους προσδώσετε πιο μοντέρνα όψη. Κομμάτια αντίκες,  χειροποίητα έπιπλα κλπ. με ένα απλό γυάλισμα θα τα χρησιμοποιήσετε και ακριβώς ως έχουν χωρίς καμία επιπλέον επεξεργασία.    
paliosinitheies.gr
grannyshouse.gr
Μια επίσης κατηγορία επίπλων που θα βρείτε σε "δεύτερο χέρι" καταστήματα και παλιατζίδικα σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, είναι οι παλιές πολυθρόνες-μπερζέρες, παλιές καρέκλες ή και καναπέδες. 
Ακόμη και αν χρειάζονται αλλαγή ταπετσαρίας, ψάθας, μαξιλάρια κλπ. το συνολικό τους κόστος παραμένει κατά πολύ χαμηλότερο από την αγορά αντίστοιχων καινούργιων, ανάλογης ποιότητας κατασκευής-υλικών.  

Δείτε ενδεικτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ μεγάλη ποικιλία από παλαιά-μεταχειρισμένα έπιπλα όλων των τύπων, σε δύο από τα μεγαλύτερα καταστήματα με σχετικά είδη της εγχώριας αγοράς. Εκτός από φυσικά καταστήματα διαθέτουν και ehsop για ηλεκτρονικές παραγγελίες, πραγματοποιούν δε αποστολές σε όλη την Ελλάδα με πολύ καλές τιμές μεταφορικών εξόδων. 


Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες - βήμα βήμα οδηγίες για την μετατροπή παλαιών επίπλων με διαφόρων τύπων τεχνικές όπως επίσης και πολλά σχέδια-ιδέες για μεταποιήσεις-μετατροπές επίπλων.  


5. Παντζούρια
Από τα ...φετίχ όσων αγαπούν τα παλιά αντικείμενα και ασχολούνται γενικά με μετατροπές ξύλινων αντικειμένων. 
paliosinitheies.gr

Ειδικά για τα παλιά λεγόμενα "Γαλλικά" παντζούρια, αποτελούμενα από 2-3 στενά επιμέρους κομμάτια, που είναι όλο και δυσκολότερο να βρεθούν, πραγματικά αξίζει να μπείτε στον κόπο επιδιόρθωσης-βαψίματός τους, ώστε να μπορέσετε να τα αξιοποιήσετε διακοσμητικά με πολλούς τρόπους. 
Π.χ για να φτιάξετε ένα εντυπωσιακό παραβάν-χώρισμα ή διαφόρων τύπων, επιτοίχιες διακοσμήσεις-κατασκευές για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, κατασκευή επίπλων κλπ.  

Δείτε ενδεικτικά εδώ παλιά παντζούρια σε τιμές από 10 ευρώ και εδώ βήμα-βήμα οδηγίες και πολλές ιδέες για κατασκευές-διακοσμήσεις με παλιά παντζούρια. 


6. Μπαούλα
Μπορείτε να τα μετατρέψετε σε τραπέζια, καθίσματα, κομοδίνα, να τα συμπεριλάβετε σε συνθέσεις ως έπιπλα εισόδου  κλπ ενώ ταυτόχρονα το εσωτερικό τους είναι ένα πολύτιμος επιπλέον αποθηκευτικός χώρος για κάθε είδους αντικείμενα.


grannyshouse.gr
grannyshouse.gr
Είτε πρόκειται για ξύλινα είτε για παλιά μεταλλικά μπαούλα και ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται θα χρειαστούν καθάρισμα και γυάλισμα ή βάψιμο ίσως και αλλαγή του εσωτερικού υφάσματος  επένδυσης, οι δε τιμές τους είναι ιδιαίτερα προσιτές. 

paliosinitheies.gr
paliosinitheies.gr
Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ παλιά μπαούλα σε διάφορα σχέδια-μεγέθη σε τιμές που ξεκινούν από 30 ευρώ και εδώ πολλές ιδέες - διακοσμητικές προτάσεις για να τα αξιοποιήσετε. 7. Καρούλια καλωδίων
Το ξύλινο καρούλι καλωδίων που επιμόνως ίσως αναζητάτε για να το μετατρέψετε σε τραπέζι για το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, και όχι μόνον,  θα το βρείτε και αυτό σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων - παλαιών ειδών. 

grannyshouse.gr
grannyshouse.gr
Το πλεονέκτημά τους σε σχέση με αυτά που ίσως εντοπίσετε κάπου πεταμένα είναι ότι κατά βάση βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και χωρίς καμιά μετατροπή ή βάψιμο, αν δεν θέλετε να τους αλλάξετε χρώμα, να τους δώσετε παλαιωμένη όψη ή να αντικαταστήσετε την κεντρική τους επιφάνεια με άλλους είδους υλικό.  
Οι τιμές τους κυμαίνονται γύρω στα 20-35 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, δείτε τα ενδεικτικά εδώ και εδώ θα βρείτε πολλές ιδέες και οδηγίες για παρόμοιες κατασκευές. 
8. Βαλίτσες
Παλαιότερα αποτελούσαν αντικείμενα σχεδόν αποκλειστικά για συλλέκτες, πλέον με πολλούς τρόπους μπορείτε να τις αξιοποιήσετε και στην διακόσμηση του σπιτιού, ειδικά σε χώρους διακοσμημένους σε vintage, retro ή ethnic στυλ.
Ανάλογα με το μέγεθός τους μπορούν να μετατραπούν από ένα ...mini bar για το καθιστικό έως πολύ ιδιαίτερα ...κομοδίνα για το υπνοδωμάτιο.
grannyshouse.gr
grannyshouse.gr

Οι τιμές τους δεν είναι υψηλές, ανάλογα βεβαίως και με την κατάσταση που βρίσκονται, δείτε ενδεικτικά εδώ παλιές βαλίτσες σε τιμές που ξεκινούν από 15 ευρώ.