Ψηφιδωτά από παλιές-φθαρμένες Πορσελάνες
Ένας εξαιρετικός τρόπος για να αξιοποιήσετε και να διατηρήσετε ...για πάντα τυχόν φθαρμένα-ραγισμένα είδη σερβιρίσματος-πορσελάνες αλλά και όλα εκείνα τα κομμάτια από παλιά σερβίτσια ή διακοσμητικά πορσελάνινα αντικείμενα που θα βρείτε μεμονωμένα και σε πολύ οικονομικές τιμές σε παλιατζίδικα, παζάρια κλπ. 

Αν "θρυμματίσετε" τέτοια κομμάτια θα μετατραπούν σε εξαιρετικής αισθητικής ...ψηφίδες, με τις οποίες μπορείτε να δουλέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως θα κάνατε αν επρόκειτο για κανονικές ψηφίδες, σπασμένα πλακάκια κλπ. επενδύοντας κάθε είδους επιφάνεια-αντικείμενο όπως π.χ γλάστρες, τραπέζια, δημιουργώντας διακοσμητικά ψηφιδωτά κλπ

Για να σπάσετε ένα πορσελάνινο τέτοιο κομμάτι σε "ψηφίδες", όποιου μεγέθους θέλετε ανάλογα και με το ίδιο το μέγεθος του πορσελάνινου αντικειμένου που θα επιλέξετε αλλά και του ψηφιδωτού που θέλετε να δημιουργήσετε, δύο είναι οι τρόποι:
1. Toποθετώντας το ανάμεσα σε ένα διπλό φύλλο εφημερίδας και χτυπώντας ελαφρά ανά σημεία με ένα σφυράκι.
2. Χρησιμοποιώντας μια ειδική για αυτήν την χρήση πένσα για πλακάκια (θα τις βρείτε σε όλα τα καταστήματα με εργαλεία και είδη για κατασκευές και κόστος περίπου 15€) ή και οποιαδήποτε πένσα σας διευκολύνει το σχήμα της, αφού όμως πρώτα δοκιμάσετε ότι πράγματι κόβει σωστά, αφήνοντας δηλαδή λεία και ίσια την άκρη κάθε κομματιού πορσελάνης. 


Με την πένσα θα δουλέψετε κόβοντας
σταδιακά το πορσελάνινο αντικείμένο π.χ για ένα πιάτο, αρχικά θα το κόψετε στα δύο, στην συνέχεια το κάθε κομμάτι σε άλλα δύο κλπ. έως ότου "θρυμματιστεί' ολόκληρο το αντικείμενο σε όσο μικρά κομμάτια-ψηφίδες εσείς θέλετε.
Ο τρόπος τεμαχισμού με την πένσα είναι ο πιο ενδεδειγμένος και "επαγγελματικός", ειδικά για λεπτά πορσελάνινα αντικείμενα, σας επιτρέπει πιο εύκολα να δημιουργήσετε πολύ μικρά κομμάτια αλλά εξασφαλίζει και ότι δεν θα θρυμματιστούν πιθανόν εντελώς κάποια κομμάτια του αντικειμένου με το σφυρί με τρόπο που θα σας είναι άχρηστα. 

Αντίθετα με το σφυρί, και με τον ίδιο τρόπο όπως και εάν επρόκειτο για πλακάκια, μπορείτε να δουλέψετε όταν πρόκειται για πιο χοντρή πορσελάνη και για τις περιπτώσεις που θέλετε να τεμαχίσετε ένα αντικείμενο σε όχι πολύ μικρά αλλά λίγο μεγαλύτερα κομμάτια. Σε κάθε περίπτωση και εκεί θα δουλέψετε σταδιακά, χτυπώντας δηλαδή με το σφυρί μία φορά το τοποθετημένο ανάμεσα στην εφημερίδα αντικείμενο στην συνέχεια ελέγχετε το μέγεθος των σπασμένων κομματιών, αποσύρετε αυτά που τυχόν έχουν ήδη την διάσταση που θέλετε και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο με όσο κομμάτια πρέπει ακόμη να σπάσουν σε μικρότερα, όπως ακριβώς και εάν δουλεύατε με την πένσα. 


Όσον αφορά τους τρόπους για να "συνθέσετε" ξανά το σχέδιο ενός πορσελάνινου κομματιού σε ψηφιδωτά, έχετε πολλές επιλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. 
Μπορείτε να "αντιγράψετε" πιστά το αρχικό σχέδιο της πορσελάνης, να τοποθετήσετε δηλαδή τα κομμάτια στην ίδια ακριβώς σειρά και θέση συναρμολογώντας τα σαν ...παζλ ή να τα χρησιμοποιήσετε με τυχαία ή όποια σειρά θέλετε, να ταιριάξετε μόνο κάποια από αυτά σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο και να ...αυτοσχεδιάσετε στα υπόλοιπα κλπ. 


Δουλεύοντας μεγάλα ψηφιδωτά πχ την επενδύοντας την επιφάνεια ενός τραπεζιού, μπορείτε να προσθέσετε στις ψηφίδες με σχέδιο ενός πορσελάνινου κομματιού, μονόχρωμα λευκά κομμάτια που θα δημιουργήσετε θρυμματίζοντας π.χ και μερικά απλά λευκά πιάτα, ενώ ένας τρόπος για να ...θυμάστε το ακριβές σχέδιο ενός πορσελάνινου κομματιού, όταν αυτό είναι περίπλοκο και θέλετε να το αντιγράψετε ακριβώς σε μορφή ψηφιδωτού είναι απλώς να ...βγάλετε μια φωτογραφία του πορσελάνης πριν το θρυμματίσετε σε μικρότερα κομμάτια.

Εδώ θα βρείτε αναλυτικά όλες τις βασικές οδηγίες-πληροφορίες για την δημιουργία ψηφιδωτών, όποιου είδους ψηφίδες κι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε.