Κατασκευές-Διακοσμήσεις με παλιά ΠαντζούριαΑπό τα ..."φετίχ" όσων αγαπούν τα παλαιά αντικείμενα και τις αναπαλαιώσεις τα παλιά ξύλινα παντζούρια. Θα τα ...πετύχετε σε κάποιο γιουσουρούμ ή ακόμη πιο συχνά πεταμένα δίπλα σε κάποιο κάδο απορριμάτων.
Ο πιο αξιοποιήσιμος τύπος διακοσμητικά είναι τα "γαλλικά παντζούρια", τα κλασσικά δηλαδή με τις γρίλιες και τα σχετικά στενά φύλλα. 
Εάν βρίσκονται σε στοιχειωδώς καλή κατάσταση και με όποιον τρόπο και εάν είναι επεξεργασμένα-βαμμένα, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε εξαιρετικής αισθητικής διακοσμητικά κομμάτια αλλά και να τα χρησιμοποιήσετε σαν ένα απλό ...κομμάτι ξύλου για την κατασκευή χρηστικών αντικείμενων όπως π.χ παραβάν, μικρά ή μεγαλύτερα ράφια, κρεμάστρες κλπ.


Το πρώτο που, συνήθως, θα χρειαστεί είναι να αφαιρέσετε τα στρώματα χρώματος-βερνικιού με τα οποία είναι περασμένα.
Αν το τρίψιμο με γυαλόχαρτο ή τριβείο  δεν αρκεί  για να φέρετε το ξύλο στην όψη-υφή που θέλετε ώστε να μπορέσετε στην συνέχεια να το βάψετε, να εφαρμόσετε μια τεχνική παλαίωσης κλπ. την αφαίρεση της ήδη υπάρχουσας μπογιάς πάνω στο ξύλο θα την κάνετε  με δύο τρόπους, ανάλογα με το τι σας διευκολύνει περισσότερο αλλά και το πόσο φθαρμένο-ξεφτισμένο ή όχι είναι το χρώμα πάνω στην επιφάνεια του ξύλου. 

1. Με καμινέτο και σπάτουλαΚρατάτε την φλόγα για μερικά δευτερόλεπτα σχετικά κοντά στο χρώμα, η θερμότητα το "φουσκώνει" και το αφαιρείτε με την σπάτουλα.
Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος εάν η ήδη υπάρχουσα μπογιά πάνω στο παντζούρι είναι φθαρμένη σε αρκετά σημεία (ξεφλουδισμένη) και δεν υπάρχει κάτω από το χρώμα κάποιο ειδικό υπόστρωμα π.χ μίνιο, που συνηθιζόταν παλαιότερα να περνούν τα ξύλα παραθύρων-παντζουριών για να προστατευθούν από την υγρασία.
Τα μικρά υπολείμματα ανά σημεία θα τα τρίψετε-απομακρύνετε στο τέλος με γυαλόχαρτο.

2. Με διαβρωτικό χρώματος (remover). Eίναι ο μόνος τρόπος να αφαιρέσετε εντελώς χρώμα από ξύλινες επιφάνειες οι οποίες δεν έχουν φθαρεί ιδιαίτερα και ειδικά αν κάτω από αυτήν, όπως συμβαίνει συχνά σε παλιά παντζούρια, υπάρχει και στρώση από μίνιο, αστάρι κλπ. χωρίς να "καταστρέψετε" την επιφάνεια του ξύλου με ...ατέλειωτα ξυσίματα-τριψίματα. 
Περνάτε με πινέλο το remover αφήνετε για μερικά λεπτά να ενεργήσει έως να "φουσκώσει-μαλακώσει" η μπογιά και την αφαιρείτε με σπάτουλα. Συνήθως θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία ακόμη μια φορά ή κατά τόπους όπου υπάρχουν υπολείμματα χρώματος. Στο τέλος περνάτε την στεγνή επιφάνεια του παντζουριού με ένα ψιλό γυαλόχαρτο.
Αφού θα έχουν αφαιρεθεί όλα τα στρώματα προηγούμενων χρωμάτων και μετά το τελικό τρίψιμο το ξύλο θα έχει αποκτήσει λεία ομοιόμορφη όψη, μπορείτε να βάψετε-επεξεργαστείτε-βάψετε τα παντζούρια με όποιον τρόπο-απόχρωση θέλετε, αν και το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα ειδικά για κομμάτια όπως διακοσμητικά τοίχου, κρεμάστρες, ράφια, διακοσμητικά εξωτερικών χώρων κλπ. δίνει η εφαρμογή μιας απλής τεχνικής παλαίωσης. 
Εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για το πως θα δώσετε στο ξύλο παλαιωμένη όψη και εδώ γενικές-βασικές οδηγίες για την επεξεργασία-συντήρηση-βάψιμο γενικά ξύλινων επιφανειών. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: