Δημιουργείστε εντυπωσιακές Γλάστρες-Ζαρντινιέρες με Πλακάκια


Tα κεραμικά πλακάκια είναι από τα πιο διαδεδομένα και ανθεκτικά υλικά επένδυσης και η χρήση τους για να διακοσμήσετε συνολικά ή ανά σημεία την εξωτερική επιφάνεια σε τσιμεντένιες  ή πήλινες γλάστρες-ζαρντινιέρες μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει ένα πολύ εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας. 


Η γενική διαδικασία δημιουργίας των κατασκευών αυτού του τύπου δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα απλό ψηφιδωτό, ανεξάρτητα αν θα επιλέξετε να δουλέψετε με μεγάλα, μικρά, ομοιόμορφα ή ακανόνιστα κομμάτια από πλακάκια.
ΕΔΩ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τον γενικό τρόπο κατασκευής ψηφιδωτών με κεραμικά πλακάκια.Για να κόψετε τα πλακάκια σε συγκεκριμένο σχήμα θα χρειαστείτε έναν κόφτη πλακιδίων που θα βρείτε  σε όλα τα καταστήματα με εργαλεία. Τα πλακάκια κόβονται επίσης με τροχό-σβουράκι χρησιμοποιώντας δίσκους κοπής ειδικούς για κεραμικές επιφάνειες ενώ με ποτηροτρύπανα μπορείτε να κόψετε πλακάκια σε στρογγυλά σχήματα. 

Δείτε ενδεικτικά εδώ μια συλλογή τέτοιων εργαλείων. 
Ο πιο απλός τρόπος για να κόψετε πλακάκια σε ακανόνιστα σχήματα-ψηφίδες  είναι να τοποθετήστε το πλακάκι ανάμεσα σε εφημερίδες ή ένα λεπτό ύφασμα και να χτυπήσετε ανά σημεία ελαφρά με ένα σφυράκι μέχρι τα σπασμένα κομμάτια να έχουν το μέγεθος που επιθυμείτε.  
Ο ευκολότερος τρόπος για να διακοσμήσετε με πλακάκια μεγάλου μεγέθους ζαρντινιέρες είναι να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα μικρά πλακάκια διαφόρων αποχρώσεων ή κομμένα σε μεγάλα όμως κομμάτια.  

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι κατασκευές στις οποίες με κομμάτια από σπασμένα πλακάκια μπορείτε να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο-παράσταση στην επιφάνεια μια τσιμεντένιας ή κεραμικής γλάστρας, αφού πριν την βάψετε σε όποιο χρώμα θέλετε. 


Τα μεγάλα πλακάκια που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με σχετικά είδη με την μορφή ψηφίδων πάνω σε πλέγμα, είναι η ιδανικότερη επιλογή για ψηφιδωτά σε γλάστρες που σας χρειάζονται μικρά συμμετρικά κομμάτια για να δημιουργήσετε σχέδια, αφού αφαιρώντας τα κομμάτια τους από το πλέγμα που τα συγκρατεί έχετε έτοιμες ψηφίδες μικρού μεγέθους για να τις κολλήσετε στην γλάστρα χωρίς να χρειαστεί να κόψετε πλακάκια. Το σημαντικότερο στοιχείο για πετυχημένες τέτοιου τύπου κατασκευές είναι ο συνδυασμός των αποχρώσεων και των σχημάτων  που θα χρησιμοποιήσετε, γι΄αυτό και αφού κόψετε τα πλακάκια δημιουργήστε αρχικά το σχέδιο που θέλετε πάνω σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια για να κάνετε εκεί τις δοκιμές σας και αφού αποφασίσετε για το τελικό σχέδιο κολλήστε τα πλακάκια στην γλάστρα. Τα πλακάκια μπορείτε φυσικά να τα συνδυάσετε στην επιφάνεια μιας γλάστρας και με άλλου είδους υλικά π.χ κανονικές ψηφίδες, γυαλάκια, πέτρες, βότσαλα κλπ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto