Οδηγός κατασκευής για ΨΗΦΙΔΩΤΑπρόκειται για μια από τις παλαιότερες και δυσκολότερες τέχνες που διαχρονικά και παγκοσμίως, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, έχει να παρουσιάσει ανεπανάληπτα αριστουργήματα και φυσικά οι ερασιτεχνικές κατασκευές, που βασίζονται σε στοιχειώδεις και μόνο τεχνικές της, δεν μπορούν παρά κατ΄ ευφημισμό να αποτελούν ψηφιδωτά, πάρα μόνον ..."ψηφιδωτά" :)

Όμως όπως αποκαλούμε ζωγραφική όχι μόνο τα έργα του μεγάλων ζωγράφων αλλά και τις φτιαγμένες με αυθορμητισμό και αγάπη ζωγραφιές των παιδιών, το ίδιο θα κάνουμε κι εδώ και για τα φτιαγμένα από ψηφίδες ερασιτεχνικά καλλιτεχνήματα που ο καθένας μπορεί να φτιάξει χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες, δίνοντας πραγματικά εξαιρετική όψη τόσο σε αρχιτεκτονικές επιφάνειες όπως δάπεδα ή τοίχους αλλά και χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα. 
sunseek.net
Οι βασικότερες διαφορές ανάμεσα σ΄ένα ψηφιδωτό έργο τέχνης και την δουλειά ενός επαγγελματία καλλιτέχνη στην συγκεκριμένη τεχνική σε σχέση με μια ερασιτεχνική κατασκευή ενός χομπίστα του είδους είναι το μέγεθος των ψηφίδων, η ποικιλία των χρωμάτων και η πολυπλοκότητα του σχεδίου και προφανές πως όσο μικρότερα τα κομμάτια, όσο περισσότερα τα χρώματα και όσο πιο σύνθετο το σχέδιο, τόσο και πιο δύσκολη μια τέτοια κατασκευή.


Όμως για να δώσετε την όψη ψηφιδωτού στην επιφάνεια π.χ μιας γλάστρας ή ενός τραπεζιού, δεν είναι ανάγκη να είστε επαγγελματίας και έστω κι αν οι ψηφίδες που θα χρησιμοποιήσετε στην επιφάνεια της γλάστρας θα είναι ...τεράστιες μπροστά σ΄εκείνες των κανονικών ψηφιδωτών ή το σχέδιο στο τραπέζι ιδιαίτερα απλό, δεν παύει να πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές στο αποτελέσμά τους δημιουργίες με την οποία μπορείτε να κατασκευάσετε πραγματικά πολύ ιδιαίτερα διακοσμητικά κομμάτια για εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. 

Οι ψηφίδες μπορεί να είναι από υλικά φυσικά  (μάρμαρο - πέτρες - βότσαλα- ημιπολύτιμοι λίθοι αλλά και κοχύλια - φίλντισι - κόκαλο ακόμη και άμμο) ή από επεξεργασμένα  (πλακάκι - κεραμίδι - γυαλί - καθρέφτη- σμάλτο κλπ).


Σε καταστήματα με είδη για χειροτεχνίες και κατασκευές αλλά και σε ειδικά ηλεκτρονικά καταστήματα εξειδικευμένα σε είδη για ψηφιδωτά, θα βρείτε ψηφίδες όλων των ειδών σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα. 
Για ιδιαίτερα μεγάλες κατασκευές πωλούνται με το κιλό, για μικρότερα κομμάτια σε  ανάλογες συσκευασίες, ενώ διατίθενται και ολοκληρωμένα σετ με συγκεκριμένα σχέδια για ψηφιδωτά που περιλαμβάνουν όχι μόνο τις ψηφίδες αλλά και όλα τα υπόλοιπα εργαλεία και υλικά που θα σας χρειαστούν για να τα κατασκευάσετε, όπως και σετ από ψηφίδες ομοιόμορφων και ταιριασμένων αποχρώσεων και μοτίβων για δημιουργία εντυπωσιακών σχεδίων.

Η πιο συνηθισμένη και πιο απλή  τεχνική, όποιου είδους και μεγέθους ψηφιδωτό κι αν επιχειρήσετε, είναι να κολλήσετε αρχικά τις ψηφίδες πάνω στην οποιαδήποτε επιφάνεια χρησιμοποιώντας κόλλα για πλακάκια, στην συνέχεια να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια με αρμόστοκο έτσι ώστε να καλυφθούν τα μικρά ή μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στις ψηφίδες και στο τέλος να σκουπίσετε/καθαρίσετε εντελώς τον αρμόστοκο που περισσεύει. Σε μικρού μεγέθους κατασκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την ειδική κόλλα για ψηφιδωτά σε σωληνάριο αν και το απλούστερο και πιο οικονομικό είναι να φτιάξετε ανάλογη μικρή ποσότητα κόλλας με πλακάκια σε σκόνη που αναμειγνύεται με νερό. 

Αυτή είναι η γενική διαδικασία είτε επιλέξετε για την κατασκευή σας να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο έτοιμο σχέδιο, είτε σχεδιάσετε εσείς το δικό σας σχέδιο πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε θελήσετε να φτιάξετε μια τύπου ψηφιδωτού κατασκευή  με τις ψηφίδες τοποθετημένες σε τυχαία σειρά.
Μία από τις πιο απλές κατασκευές, ιδανική ακόμα και για εντελώς αρχάριους, είναι η δημιουργία ενός ψηφιδωτού στην επιφάνεια μιας γλάστρας.

Θα χρειαστείτε:

-1 πήλινη γλάστρα
-1 πολύ δυνατή κόλλα ή την ειδική για πλακάκια
-αρμόστοκο σε άσπρο ή όποιο άλλο χρώμα 
- ψηφίδες ή μερικά πλακάκια
- 1 πινέλο και 1 σφουγγάρι


* Αν χρησιμοποιήσετε πλακάκια, τοποθετήστε τα ανάμεσα σε δύο φύλλα από εφημερίδα και χτυπήστε τα μ΄ένα σφυράκι ώστε να σπάσουν, σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια και να δημιουργήσουν τις ψηφίδες που μ΄αυτές θα δουλέψετε.
* Απλώστε με το πινέλο ένα στρώμα κόλλας πάνω στην επιφάνεια της γλάστρας. Αν χρησιμοποιήσετε εκείνη για πλακάκια ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για την αναλογία του νερού με το οποίο πρέπει να την αναμείξετε ώστε να είναι έτοιμη για χρήση.

* Κολλήστε τις ψηφίδες σε όποια σειρά και σχέδιο θέλετε ή και εντελώς ακανόνιστα ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια της γλάστρας και αφήστε μερικές ώρες για να στερεοποιηθεί εντελώς η κόλλα.
* Φτιάξτε το μείγμα του αρμόστοκου ανακατεύοντας τον με νερό, σύμφωνα επίσης με τις οδηγίες της συσκευασίας και καλύψτε εντελώς ολόκληρη την επιφάνεια της γλάστρας με μια σπάτουλα ή με το χέρι σας και χρησιμοποιώντας γάντια.

* Αφήστε 20-30 λεπτά να τραβήξει ελαφρά ο αρμόστοκος και με ένα βρεγμένο και καλά στυμμένο σφουγγάρι σκουπίστε τον προσεκτικά όσες φορές χρειαστεί, έτσι ώστε οι ψηφίδες να είναι εντελώς καθαρές και ο αρμόστοκος να καλύπτει εντελώς μόνο στα κενά ανάμεσά τους. 

Kόλλα, αρμόστοκο και πλακάκια, αν δεν χρησιμοποιήσετε κανονικές έτοιμες ψηφίδες, θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη χρωματοπωλείου και σε μάντρες οικοδομών.

Αν χρησιμοποιήσετε κόλλα για πλακάκια, έχετε υπόψη σας ότι πήζει/στεγνώνει γρήγορα, γι΄αυτό και φτιάξτε μια μικρή ποσότητα και χρησιμοποιήστε την αμέσως μόλις την ανακατέψετε με το νερό, απλώστε τη δε στην επιφάνεια που δουλεύετε τμηματικά ώστε να προλαβαίνετε να καλύψετε με ψηφίδες το συγκεκριμένο σημείο πριν στεγνώσει η κόλλα. 


Δείτε  την όλη διαδικασία σε ...γρήγορη κίνηση


Με την ίδια ακριβώς τεχνική και ανάλογα με το μεράκι και την υπομονή σας, μπορείτε να δώσετε στην γλάστρα  πολύ περισσότερο "καλλιτεχνικό" ενδιαφέρον.
Για παράδειγμα, εκτός από τον κύριο φόντο  με τις ακανόνιστα τοποθετημένες ψηφίδες,  μπορείτε να προσθέσετε ένα σχέδιο με διαφορετική απόχρωση.

Σχεδιάστε το σχέδιο πάνω στην επιφάνεια της γλάστρας είτε με το χέρι, αν τα καταφέρνετε, είτε αντιγράφοντας το από οπουδήποτε σ΄ένα τσιγαρόχαρτο και μεταφέροντάς το στη γλάστρα με την μέθοδο της ...ξεπατικωτούρας, όπως στο ...νηπιαγωγείο.
Δουλέψτε όπως ακριβώς θα κάνατε κι αν δεν υπήρχε το σχέδιο, μοναδική διαφορά ότι στο κομμάτι του σχεδίου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ψηφίδες διαφορετικού χρωματισμού και πιθανόν σε κάποιες να χρειαστεί με τον ειδικό κόφτη για ψηφίδες να δώσετε το ακριβές σχήμα που θα τις κάνει να ακολουθήσουν το σχέδιο με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια.

Και φυσικά το αν αντί για ένα συγκεκριμένο σχέδιο θα διαλέξετε να φτιάξετε το ψηδιδωτό σας με ακανόνιστα τοποθετημένες αλλά διαφορετικού χρώματος ψηφίδες, βαλμένες εντελώς τυχαία ή σε συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη διάταξη ή σειρές, με ανακατεμένα μικρά και μεγαλύτερα μεγέθη ψηφίδων κλπ.είναι καθαρά θέμα επιλογής και φαντασίας, απλά πριν αρχίσετε να μεταφέρετε πάνω  σε οποιαδήποτε επιφάνεια το σχέδιο που έχετε στο "μυαλό" σας, σχεδιάστε το έστω και υποτυπωδώς σ΄ένα χαρτί, ειδικά αν συνδυάζει διαφορετικά χρώματα, ώστε με "οδηγό" σας το χαρτί να μπορέσετε να το υλοποιήσετε εύκολα και χωρίς λάθη που πιθανόν να τα διαπιστώσετε όταν δύσκολα θα διορθώνονται.


Μια επίσης εύκολη και χρήσιμη κατασκευή που θα βρει σίγουρα  περίοπτη θέση σε κάθε σπίτι, είναι να αντικαταστήσετε την κλασσική πινακίδα με τον αριθμό της οδού στην εξώπορτα, με μία που θα φτιάξετε με τα χέρια σας σε στυλ ψηφιδωτού.
Επιλέξτε ένα κομμάτι από μάρμαρο ή πλακάκι στις διαστάσεις που θέλετε, σχεδιάστε πάνω του το νούμερο  και σχηματίστε το περίγραμμά του με ψηφίδες μικρού μεγέθους, σε όποια απόχρωση σας αρέσει και διαφορετική απ΄αυτές που θα χρησιμοποιήσετε για να "γεμίσετε" το σχέδιο. Το σύνολο θα δείξει πιο εντυπωσιακό αν στο εσωτερικό αυτό κομμάτι, χρησιμοποιήσετε ψηφίδες πολλών διαφορετικών χρωμάτων.
Καλύψτε ολόκληρη την υπόλοιπη επιφάνεια από το μάρμαρο ή το πλακάκι περιμετρικά του αριθμού με μονόχρωμες ίδιες ψηφίδες, ακολουθήστε την διαδικασία αρμόστοκος, καθάρισμα και ...έτοιμο.
Όσο μικρότερου μεγέθους ψηφίδες χρησιμοποιήσετε τόσο πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αν δεν έχετε την υπομονή  για κάτι τέτοιο, δεν θα είναι το ίδιο όμορφη μια τέτοια πινακίδα φτιαγμένη από μεγαλύτερες ψηφίδες ή  ακανόνιστα κομμάτια από κομμένο μάρμαρο ή πλακάκι.

Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτών των κατασκευών που διαθέτουν περίγραμμα, φόντο και σχέδιο (αριθμός στην συγκεκριμένη περίπτωση), σε αντίθεση π.χ με την ενιαία μορφή μιας αντίστοιχης γλάστρας, στηρίζεται στον σωστό συνδυασμό των χρωμάτων, έτσι ώστε οι αποχρώσεις και του σχεδίου αλλά και του  περίγραμματος να ταιριάζουν μεν αλλά και να κάνουν την απαραίτητη αντίθεση μ΄εκείνη του φόντου.

Είναι προφανές, ότι σε αυτήν την ερασιτεχνική της εκδοχή πρόκειται για μια τεχνική που δεν είναι δύσκολη, ούτε και απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία παρά περισσότερη υπομονή σε σχέση με άλλες κατασκευές και ακόμη προφανέστερο ότι  αν μπορέσετε να την εφαρμόσετε σε μια γλάστρα ή οποιαδήποτε μικρή επιφάνεια, μπορείτε να το κάνετε και για πολύ μεγαλύτερες.
Τίποτα δεν αλλάζει στην όλη διαδικασία θα χρειαστεί απλά να κολλήσετε πολύ περισσότερες ψηφίδες.


Oι ψηφιδωτές κατασκευές με κυκλικό σχήμα, και εκείνες που πιθανόν να θέλετε να φτιάξετε στο δάπεδο, σ΄έναν τοίχο ή στην επιφάνεια ενός στρογγυλού τραπεζιού είναι πιο εύκολες ειδικά για ερασιτέχνες, σε απλά φυσικά σχέδια, αν αντί για ψηφίδες, χρησιμοποιηθούν βότσαλα. 


/wonderfuldiy.com
Τα "βοτσαλωτά" είναι εξίσου εντυπωσιακά με τα κλασσικού τύπου ψηφιδωτά  και οι στρογγυλεμένες άκρες από τα βότσαλα θα σας διευκολύνουν πολύ στο περίγραμμα κυκλικών σχημάτων που είναι περισσότερο δύσκολο να γίνει με ψηφίδες με ευθείες πλευρές και που θα χρειαστεί να τις κόψετε με τον κόφτη αρκετές φορές μέχρι να πετύχετε ακριβώς το σχήμα που θα αποδώσει σωστά το σχέδιο.

Για να φτιάξετε ψηφιδωτά με βότσαλα χρησιμοποιήστε αυτά που θα αγοράσετε ειδικά γι΄αυτόν τον σκοπό και που όλα θα είναι ομοιόμορφα όχι απαραίτητα σε σχήμα και χρώμα αλλά σε μέγεθος και κυρίως σε πάχος, διαφορετικά στην όποια κατασκευή, κάπου τα βότσαλα θα είναι πιο ψηλά κι αλλού πιο χαμηλά, όσο κι αν προσπαθήσετε να τα προσαρμόσετε πιέζοντας άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο πάνω στην κόλλα. Ειδικά για επιδαπέδια βοτσαλωτά σε μεγάλες επιφάνειες, αυτό είναι κάτι που, πέρα από την αισθητική του ατέλεια, θα σας ταλαιπωρήσει περισσότερο λειτουργικά αφού δεν είναι και το πιο ...ευχάριστο για τα πόδια να περπατούν σ΄ένα τέτοιο ...ανώμαλο έδαφος.Δείτε και εδώ 100+ ιδέες-σχέδια για Ψηφιδωτά


Και...
*Εντυπωσιακές ψηφίδες μπορείτε να φτιάξετε "θρυμματίζοντας" οποιοδήποτε πέτρινο, πήλινο ή πορσελάνινο  αντικείμενο, γλάστρες, φθαρμένα σερβίτσια κλπ. μονόχρωμα ή πολύχρωμα. 
Τα ψηφιδωτά που θα φτιάξετε μ΄αυτές θα έχουν συνολικά μια πιο ιδιόμορφη και "καλλιτεχνική" μορφή και είναι ιδανικές για κατασκευές χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, οι χρωματικές διαφορές που έτσι κι αλλιώς θα υπάρχουν σε κάθε κομμάτι θα δώσουν και στο σύνολο εξαιρετικά εντυπωσιακή "ομοιόμορφη" όψη.


* Δουλεύοντας κατασκευές με περίπλοκα σχέδια ή πολλά διαφορετικά χρώματα, ακουμπήστε αρχικά τις ψηφίδες στην επιφάνεια, όπως θα κάνατε αν φτιάχνατε ένα puzzle, χωρίς να τις κολλήσετε, ολοκληρώστε το σχέδιο ώστε να είστε σίγουροι ότι έτσι ακριβώς θέλετε και τελικώς να προκύψει το σχέδιο και στη συνέχεια κολλήστε μία μία τις ψηφίδες στη θέση τους. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος ώστε να μπορείτε να μετακινήσετε τις ψηφίδες όσες φορές χρειαστεί μέχρι να βρείτε την πιο κατάλληλη σε σχήμα, μέγεθος και απόχρωση για το κάθε σημείο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο.

Για να δουλέψετε με πολύ μικρού μεγέθους ψηφίδες, θα χρειαστείτε μια λαβίδα ή ένα τσιμπιδάκι διαφορετικά θα χάσετε άσκοπα τον χρόνο σας μαζί με την ..υπομονή σας, είναι από δύσκολο έως αδύνατο -ανάλογα με το μέγεθος τους- να τις συγκρατήσετε και να τις τοποθετήσετε στη θέση τους με τα χέρια.* Οι ψηφιδωτές κατασκευές  φτιαγμένες με ψηφίδες από ευαίσθητα υλικά όπως καθρέφτη, κοχύλια, φίλντισι κλπ. φθείρονται ευκολότερα από τις αντίστοιχες από μάρμαρο ή πηλό σε εξωτερικές συνθήκες γι΄αυτό τέτοιου είδους γλάστρες ή οποιοδήποτε αντικείμενο εξωτερικού χώρου φροντίστε να είναι κατά το δυνατόν προστατευμένες από ακραίες καιρικές συνθήκες.


custommade.com
* Αν ανήκετε σ΄ αυτούς που σας αρέσουν μεν αυτού του τύπου οι κατασκευές αλλά ψάχνετε σε όλα την πιο εύκολη λύση για να γλυτώσετε κόπο, στα καταστήματα με πλακάκια θα βρείτε διαφόρων διαστάσεων πλακάκια που αποτελούνται από μικρές ψηφίδες συγκρατημένες όλες μαζί με μια μορφή πλέγματος. Θα δώσουν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα την όψη ψηφιδωτού σε μεγάλες αρχιτεκτονικές επιφάνειες (δάπεδα, τοίχους) ή μεγάλα αντικείμενα όπως τραπέζια, δίσκους κλπ. όμως όλα έχουν το τίμημά τους, αν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο ό,τι κερδίσετε σε χρόνο και κόπο θα το χάσετε από το ...καμάρι για τη δημιουργία σας, αφού δεν θα μπορείτε φυσικά να καυχιέστε ότι φτιάχνετε ψηφιδωτά παρά μόνο ότι ...βάζετε πλακάκια :)*Τέτοιου είδους χειροποίητες κατασκευές είναι μια πολύ καλή ιδέα και για δώρα ειδικά στους χαλεπούς καιρούς μας και τα είδη αντικειμένων  που μπορείτε να επιλέξετε γι΄αυτόν τον σκοπό πάρα πολλά.


Δώστε σε παλιές γλάστρες, δίσκους σερβιρίσματος,  σετ σουβέρ για ποτήρια, τασάκια, κορνίζες κλπ. που ήδη έχετε στο σπίτι, εντελώς νέα όψη και χαρίστε τα, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσουν τους παραλήπτες τους και το  συνολικό κόστος για ένα τέτοιο κομμάτι, αν το κάνετε με  ψηφίδες από πλακάκια που σας έχουν περισσέψει ή ακόμα κι αν αγοράσετε μερικά, είναι ελάχιστο.* Τα αυστηρά συμμετρικά γεωμετρικά σχέδια, όσο ...δελεαστικά κι αν είναι λόγω της εξαιρετικής τους εμφάνισης, δεν είναι τα πλέον ακατάλληλα για εντελώς ερασιτέχνες. 
Αυτή η απόλυτη συμμετρία και ομοιομορφία είναι που δεν ...συγχωρεί λάθη και ατέλειες και είναι σίγουρο πως αν δεν έχετε παραπάνω από εκείνες του "κάνω απλώς το χόμπυ μου" γνώσεις και εμπειρία, αλλά κυρίως υπομονή, πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να τα αποδώσετε πάνω στην οποιαδήποτε επιφάνεια με τρόπο που να αξίζει πραγματικά να αφιερώσετε τον κόπο που χρειάζεται ένα τέτοιο σχέδιο. Στον ίδιο χρόνο είναι βέβαιο ότι μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ περισσότερα από ένα πιο "ελεύθερου" σχεδιασμού και ...αυτοσχεδιασμού κομμάτια και πολύ παραπάνω να απολαύσετε και την διαδικασία και το αποτέλεσμα, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι λίγο παραπάνω αν ασχοληθείτε με την όλη διαδικασία δεν θα τα καταφέρετε και σε αυτού του τύπου τα σχέδια που κατά βάση χρησιμοποιούν από μικρές έως ...πολύ πολύ μικρές ψηφίδες.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
pinterest.com/soulouposeto