Διαμόρφωση-Διακόσμηση για AirBNB


Τόσο οι κριτικές-αξιολογήσεις των επισκεπτών όσο και οι σχετικές έρευνες-στατιστικές καταδεικνύουν ότι η διακόσμηση και ιδιαίτερη αισθητική ενός AirBNB καταλύματος είναι, παγκοσμίως, από τους πιο βασικούς λόγους προτίμησής του έναντι ενός άλλου στην ίδια τοποθεσία και με τις ίδιες ακριβώς παροχές, ακόμη και αν το πρώτο είναι ελαφρά ακριβότερο.  
Ασφαλώς και κανόνας για τον τρόπο εσωτερικής διαμόρφωσης ενός AirBNB δεν υπάρχει, αφού πέρα από τα θέματα γούστου του καθενός και οι αντικειμενικές δυνατότητες κάθε χώρου, το μέγεθος, ο βαθμός παλαιότητας κλπ.  περιορίζουν τις επιλογές, όμως το σίγουρο είναι ότι αν θέλετε να δημιουργήσετε και κυρίως να διατηρήσετε στην  πάροδο του χρόνου μια πραγματικά πετυχημένη "επιχείρηση" αυτού του είδους θα πρέπει να επενδύσετε αρχικά σε αυτήν κυρίως σε χρόνο και ενδιαφέρον προσπαθώντας να προσφέρετε το κάτι "διαφορετικό" που θα κάνει τον κάθε επισκέπτη σας να γίνει η ζωντανή διαφήμισή σας, σε έναν κλάδο που ο ανταγωνισμός είναι ήδη τεράστιος. 
* Για σπίτια εκτός αστικού ιστού μια εύκολη επιλογή είναι να κινηθείτε διακοσμητικά πάνω σε ένα σχετικό του περιβάλλοντος  θέμαεπιλέγοντας πχ το ναυτικό - νησιώτικο στυλ για παραθαλάσσια ενοικιαζόμενα σπίτια, το ρουστίκ ύφος για καταλύματα στο βουνό κλπ. Υιοθετώντας ένα τέτοιο ύφος ύφος "σπάστε" την απόλυτα παραδοσιακή μορφή του με κάποιες πιο μοντέρνες ταιριαστές λεπτομέρειες-αντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό το σπίτι θα διαφέρει πραγματικά από τo κλασσικό Ελληνικό στυλ διακόσμησης που ο επισκέπτης σας, ειδικά στα νησιά, θα βρει να κυριαρχεί παντού.  
Για τα AirBNB στο κέντρο της πόλης μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε στυλ διακόσμησης, ανάλογα και με το αν και πόσα καινούργια έπιπλα-αντικείμενα είστε σε θέση να προσθέσετε στον εξοπλισμό του, φροντίζοντας όμως όλοι οι χώροι του σπιτιού να διαμορφωθούν στο ίδιο ύφος και όχι πχ δίπλα σε ένα εντελώς κλασσικό καθιστικό να υπάρχει μια υπερμοντέρνα κρεβατοκάμαρα ή αντίστροφα, επειδή ίσως κάπου βρήκατε οικονομικά κάποια έπιπλα που όμως είναι εντελώς αταίριαστα με όσα ήδη υπήρχαν στο σπίτι και επίσης σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. 
AirBNB Decorating
*Το λευκό και τα ουδέτερα-παλ χρώματα για τους τοίχους, τις μεγάλες υφασμάτινες επιφάνειες π.χ κουρτίνες και τα έπιπλα σε απλές γραμμές και φυσικές αποχρώσεις του ξύλου, είναι αξίες "κλασσικές", ταιριαστές εύκολα με κάθε άλλη απόχρωση σε αντικείμενα-υφάσματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε διακοσμητικό στυλ από το έθνικ-παραδοσιακό έως το εντελώς μοντέρνο, δημιουργώντας τελικά ανάλογα με τα στοιχεία που θα τα συνδυάσετε ένα ιδιαίτερα φωτεινό ή και έντονα χρωματιστό σύνολο. 
*Επενδύστε στα υφάσματα παραπάνω και απ΄όσο στα έπιπλα. 
Καινούργια, καλής ποιότητας και ασφαλώς πεντακάθαρα λευκά είδη σε  μονόχρωμες καρώ ή ριγέ αποχρώσεις (σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες),  κομψές κουρτίνες, ένα όμορφο χαλί που μπορεί να παραμείνει στο δάπεδο όλες τις εποχές, πολύχρωμα διακοσμητικά μαξιλάρια κλπ. είναι στοιχεία που θα δημιουργήσουν μια πολύ πιο "ζεστή" και φροντισμένη ατμόσφαιρα σε ένα AirBNB κατάλυμα απ΄όσο πχ ένα ακριβό έπιπλο. 
*Μικρού μεγέθους ασπρόμαυρες εικόνες - πόστερ - μικρές γκραβούρες κλπ συνδυασμένα με κάποια αντίστοιχου μεγέθους και έντονου χρωματισμού κάδρα συγκεντρωμένα σε μεγάλους τοίχους, είναι μια επιλογή για να διακοσμήσετε τους τοίχους με τρόπο πιο ιδιαίτερο από τον συνηθισμένο. 
*Μην συγχέετε την "προσωπικότητα" που προσπαθείτε να δημιουργήσετε σε έναν Airbnb χώρο με την δική σας και τα προσωπικά σας αντικείμενα. Σε κανέναν επισκέπτη σας δεν θα αρέσει να νοιώθει ότι "εισβάλλει" στον χώρο σας, γι΄αυτό και αποσύρετε προσωπικά σας είδη, φωτογραφίες, βιβλία κλπ. συγκεντρώνοντας αν θέλετε μερικά μόνο αντικείμενα π.χ σε μια βιτρίνα, μια ραφιέρα κλπ και σε σημεία που θα λειτουργούν απλώς διακοσμητικά, θα δημιουργούν την πιο προσωπική ατμόσφαιρα ενός σπιτιού σε σχέση με ένα απρόσωπο δωμάτιο ξενοδοχείου αλλά χωρίς να καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειες και να πνίγουν τον χώρο.  *Μια κουνουπιέρα στα κρεβάτια, εκτός από χρήσιμη, είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο που θα προσθέσει ...πόντους στην διακοσμητική όψη των υπνοδωματίων. 
*Τα τραπεζάκια τρόλεϋ μπαρ, αντίστοιχου τύπου μικροέπιπλα ή μεγάλα καλάθια, δίσκοι κλπ είναι ιδιαίτερα πρακτικά τόσο για να δημιουργήσετε ένα "καλωσόρισμα" για τους επισκέπτες σας τοποθετώντας εκεί ένα μικρό κέρασμα, χάρτες και ενημερωτικά φυλλάδια για την περιοχή, όπως και στην κουζίνα ή το μπάνιο για να συγκεντρώσετε τα είδη προσωπικής υγιεινής, είδη-σκεύη για το πρωινό κλπ. 
*Τα φυτά-λουλούδια αρέσουν σε όλους. Χρησιμοποιήστε τα για να διακοσμήσετε και να ομορφύνετε τον χώρο, τοποθετώντας μικρά γυάλινα βαζάκια με λουλούδια ή γλάστρες με φυτά εσωτερικού χώρου σε σημεία όμως που να μην εμποδίζουν τους επισκέπτες σας.
*Ο σωστός φωτισμός είναι ένα στοιχείο που μπορεί πραγματικά να αναδείξει ή να ...καταστρέψει την ατμόσφαιρα που προσπαθείτε να δημιουργήσετε σε έναν χώρο. Προσθέστε κρεμαστά-επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά όπου νομίζετε ότι χρειάζεται και γενικά προτιμήστε τις περισσότερες και με λιγότερο έντονο φως εστίες φωτισμού και όχι ένα μόνο κεντρικό φωτιστικό οροφής που τις πιο πολλές φορές δεν αρκεί για να φωτίσει σωστά το σύνολο ενός χώρου. 
*Οι επισκέπτες ενός AirΒΝΒ φτάνουν μέχρι αυτό μέσω του internet. Που σημαίνει ότι έχετε να κάνετε με ανθρώπους που το χρησιμοποιούν, όπως φυσικά και το κινητό τους, το tablet κλπ. Δημιουργείστε λοιπόν μια εύχρηστη γωνιά για την φόρτιση τέτοιων συσκευών και σε ένα ευκρινές σημείο τοποθετείστε  τον κωδικό του wi-fi δικτύου. *Ένα ιδιαίτερο έπιπλο στο μπάνιο ή την κουζίνα π.χ μια χειροποίητη πρωτότυπη ραφιέρα ή λιγοστά αντικείμενα αντίκες όπως πχ παλιά τηλέφωνα, αντικέ πόστερς και κλπ που δεν θα σας κοστίσουν ακριβά, είναι επίσης στοιχεία που θα σας βοηθήσουν   να δημιουργήσετε έναν καλαίσθητο και ιδιαίτερο χώρο που πραγματικά θα διαφέρει από την τυπική μορφή ενοικιαζόμενου σπιτιού. 

Και...

- Η παροχή τουριστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, δεν είναι κάτι απλό και εύκολο ειδικά για έναν ιδιώτη και μη επαγγελματία στον χώρο, ταυτόχρονα οι εποχές που και στην χώρα μας πουλούσαμε "θέα στη θάλασσα" επειδή από το μπαλκόνι του ενοικιαζόμενου αυτή φαινόταν με τα ...κυάλια, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν για δεύτερη φορά και η δεδομένη Ελληνική φιλοξενία δεν αρκεί για να έχετε πραγματικά ευχαριστημένους επισκέπτες αν ο ίδιος ο χώρος δεν είναι λειτουργικός και όμορφος. Ακόμη και μία μόνο άσχημη κριτική στην σχετική ιντερνετική πλατφόρμα με τα AirBNB καταλύματα είναι αρκετή για να σας αποκλείσει από τις προτιμήσεις των υποψήφιων επισκεπτών που θα αναζητήσουν κάποιο άλλο από τα πολλά που πλέον υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Με στοιχεία του 2017 μόνο στην περιοχή της Αθήνας υπάρχουν πάνω από 5.000 AirBNB.
Για να διατηρήσετε λοιπόν την αξιοπιστία σας δημιουργείστε έναν αληθινά φροντισμένο και καθαρό χώρο και αν θέλετε να είστε ανταγωνιστικοί μην προσπαθείτε να μιμηθείτε στοιχεία που είδατε σε κάποιο άλλο αντίστοιχο με το δικό σας ενοικιαζόμενο σπίτι αλλά αντίθετα φροντίστε να δημιουργήσετε κάτι εντελώς διαφορετικό σε αισθητική που θα τραβήξει την προσοχή όσων αναζητούν κατάλυμα στην περιοχή σας. 


- H δύναμη της εικόνας μέσω των φωτογραφιών στο internet είναι το μοναδικό "ζωντανό" στοιχείο που έχουν οι υποψήφιοι επισκέπτες AirBNB καταλυμάτων. Φροντίστε λοιπόν για την όσο καλύτερη φωτογράφηση του χώρου σας, έτσι ώστε ούτε βεβαίως να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα αλλά ούτε και να τον αδικείτε όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. 

- Προσθέτετε τακτικά στην διαμόρφωση-διακόσμηση ενός AirBNB νέα εποχιακά διακοσμητικά στοιχεία, κάντε μικρές αλλαγές και εμπλουτίστε το άλμπουμ των φωτογραφιών του χώρου στην σχετική πλατφόρμα. Είναι και αυτός ένας τρόπος να προσελκύσετε το ενδιαφέρον υποψήφιων επισκεπτών και μια απτή απόδειξη ότι πραγματικά ασχολείστε και σας ενδιαφέρει αυτό που κάνετε.
- Προσαρμόστε την διαμόρφωση-διακόσμηση ενός AirBNB κατά το δυνατόν ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία των επισκεπτών σας, αφού ασφαλώς διαφορετικές είναι ανάγκες-απαιτήσεις επισκεπτών για λιγοστές διανυκτερεύσεις σε ένα κατάλυμα στο κέντρο της πόλης από εκείνες πχ σε αντίστοιχα σπίτια που χρησιμοποιούνται για οικογενειακές διακοπές. 


- Το internet και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον βασικό εργαλείο "δουλειάς" για ιδιοκτήτες κάθε είδους τουριστικής επιχείρησης. Μετά την κάθε κράτηση, αναζητείστε στο facebook, στο instagram κλπ. τα προφίλ των πελατών σας, ίσως βρείτε κάποιες πληροφορίες για πράγματα που τους αρέσουν μουσική, ταινίες, κλπ και συμπεριλάβετε στην "υποδοχή" τους ένα σχετικό στοιχείο π.χ ένα cd με αγαπημένη τους μουσική, προσθέστε το όνομά τους σε ένα σημείωμα καλωσορίσματος που θα τοποθετήσετε σε ένα σημείο μαζί με χάρτες, φυλλάδια ενημερωτικά για όσα μπορούν να κάνουν στην περιοχή κλπ. 

Οι μικρές ...λεπτομέρειες είναι αυτές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την διαφορά τόσο διακοσμητικά όσο και επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, για να δημιουργήσετε τελικώς ένα AirBNB προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών σας που έχουν κατά πολύ διαφοροποιηθεί από το ...μπλε, θάλασσα και χωριάτικη που κυριαρχούσαν σε προηγούμενες δεκαετίες, σε ένα τουριστικό περιβάλλον που σε ολόκληρη την Μεσόγειο πλέον ο καθένας μπορεί πλέον να βρει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου καταλύματα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto