DIY Φιγούρες-Κούκλες από αποξηραμένες ΚολοκύθεςΕκτός από διαφόρων τύπων αντικείμενα που μπορούν να φτιαχτούν από ξερές κολοκύθες  (διακοσμητικά μπωλ, βάζα, φωτιστικά κλπ)  μια κατηγορία ιδιαίτερα εντυπωσιακών κατασκευών είναι αυτές με τις οποίες μια αποξηραμένη κολοκύθα αποκτά τελικώς την μορφή ανθρώπινης φιγούρας ή ζώου, είτε βάφοντας-ζωγραφίζοντας την επιφάνειά της είτε και με την προσθήκη κάποιων στοιχείων δημιουργημένων από πηλό. 

Όλες αυτού του τύπου οι κατασκευές βασίζονται κατ΄αρχήν στην εκμετάλλευση κατά τον καλύτερο τρόπο του φυσικού σχήματος της κολοκύθας και φυσικά στην ...φαντασία του δημιουργού, αφού και χωρίς την προσθήκη κανενός στοιχείου μια κολοκύθα μπορεί να μετατραπεί στην φιγούρα που απλώς και μόνο θα ...ζωγραφιστεί στην επιφάνειά της. 

Τα πρόσθετα στοιχεία όπως π.χ πόδια, χέρια κλπ. για να φτιάξετε μια κούκλα ή φτερά, αυτιά κλπ σε φιγούρες ζώων, μπορούν να δημιουργηθούν με δύο τρόπους: 

1. Με  έτοιμο πηλό και αφού αυτός στεγνώσει και τον βάψετε στο χρώμα που θέλετε προσαρμόζετε-κολλάτε τα πήλινα κομμάτια με πιστόλι σιλικόνης ή μια ειδική κόλλα για πηλό στην επιφάνεια της κολοκύθας.
Εκτός από τον κλασσικό έτοιμο λευκό πηλό, ένα υλικό  ιδανικό για χρήση σε μοντέλα, μικρά στοιχεία, μινιατούρες αντικειμένων κλπ είναι ο εποξικός στόκος-πηλός γλυπτικής που θα τον βρείτε σε καταστήματα με είδη για κατασκευές, δείτε ενδεικτικά εδώ.


2. Δημιουργείτε τα πρόσθετα στοιχεία  απευθείας πάνω στην κολοκύθα και με την βοήθεια ενός "καλουπιού" για κάθε ένα  που μπορεί να είναι πχ σύρμα για τα χέρια-πόδια μιας κούκλας, αλουμινόχαρτο για το κεφάλι μιας φιγούρας κλπ. 


Φτιάχνετε αρχικά τα "καλούπια" που προσαρμόζετε πάνω στα αντίστοιχα σημεία της κολοκύθας και στην συνέχεια τα "ντύνετε" με πηλό.  
Ο πιο σωστός τρόπος για τέτοιου είδους καλλιτεχνικές κατασκευές είναι να ακολουθήσετε αυτή την διαδικασία αφού πριν έχετε καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια της κολοκύθας με μια λεπτή στρώση πηλού ή ένα αντίστοιχο υλικό (λεπτή πάστα) από τα πολλά που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευών. Με τον τρόπο αυτό  το τελικό αποτέλεσμα-αντικείμενο θα έχει την ίδια υφή στο σύνολό του. 


Με όποια από τις δύο διαδικασίες και αν δουλέψετε, αφού ο πηλός στεγνώσει θα πρέπει να τριφτεί ελαφρά με σφουγγαράκι γυαλόχαρτο ώστε να αποκτήσει εντελώς λεία-πορσελάνινη όψη και στην συνέχεια μπορείτε να βάψετε-ζωγραφίσετε το αντικείμενο με όποιον τρόπο-σχέδιο έχετε επιλέξει με ακρυλικά χρώματα ή ειδικά χρώματα για πηλό.
Ένα προστατευτικό  γκλος βερνίκι  (γυαλιστερό) στο τελικό στάδιο, προσφέρει συνήθως ένα πιο ταιριαστό αποτέλεσμα στις συγκεκριμένες κατασκευές σε σχέση με την χρήση ματ βερνικιού.   
Αν οι ικανότητές σας στην ζωγραφική δεν είναι τέτοιες που να βοηθούν στην εξ΄ολοκλήρου διακόσμηση μιας τέτοιας φιγούρας, επιλέξτε ένα σχέδιο που θα βασίζεται στο βάψιμο της  κολοκύθας κατά το μεγαλύτερο μέρος και αντικαταστήστε την ζωγραφική με την διαδικασία του decoupage για κάποια μικρά πρόσθετα χρωματικά στοιχεία. 

Απλά επειδή κατά βάση δεν θα δουλέψετε πάνω σε έναν λευκό φόντο, όπως στις τυπικές εφαρμογές decoupage, αλλά σε ένα βαμμένο σε έντονη απόχρωση αντικείμενο, θα πρέπει τα μοτίβα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι κομμένα με κάθε λεπτομέρεια με ψαλιδάκι και σε αποχρώσεις ανάλογες ώστε να μην "χάνονται" πάνω σε εκείνες του αντικειμένου που θα τα κολλήσετε. 
Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες-οδηγίες για το πως θα αποξηράνετε κολοκύθες και


Εδώ πολλές ακόμη ιδέες για παρόμοιες κατασκευέςΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: