DIY Βιβλία ευχών για Γάμο-Βάφτιση

vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
H επιλογή "φτιάχνω" και όχι "αγοράζω όσα χρειάζονται για γάμους-βαφτίσεις είναι μια λύση που βρίσκει στις μέρες μας όλο και περισσότερους ...οπαδούς και όχι αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους. Η ικανοποίηση και η χαρά της δημιουργίας ειδικά για τέτοιες πολύ προσωπικές στιγμές, είναι σαφέστατα ακόμη μεγαλύτερη απ΄όσο γενικά εκείνη κάθε χειροποίητης κατασκευής.
Τα βιβλία ευχών, που έχουν πλέον καθιερωθεί και συμπεριλαμβάνονται σχεδόν πάντα στο πακέτο "γάμος-βάφτιση", είναι ένα από τα στοιχεία που ευκολότερα θα δημιουργήσετε μόνοι σας από ότι π.χ μπομπονιέρες ή προσκλητήρια, όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα κομμάτι αλλά και γιατί η αγορά  είναι πλέον ...κατακλυσμένη από επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία κάθε είδους-υλικού που μπορείτε να αγοράσετε μεμονωμένα και να συνδυάσετε στον στολισμό ενός τέτοιου βιβλίου-άλμπουμ. 

vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftishΞεκινώντας, το πρώτο που θα σας χρειαστεί είναι ασφαλώς το ίδιο το ...βιβλίο
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε απλό άλμπουμ φωτογραφιών με σελίδες από χαρτόνι, ρυζόχαρτο κλπ που σας εξυπηρετεί και σας αρέσει το σχήμα και το μέγεθός του ή να προμηθευτείτε ένα αστόλιστο "ειδικό" βιβλίο ευχών που θα βρείτε σε καταστήματα-eshops που διαθέτουν είδη γάμου-βάφτισης. 
Διατίθενται σε διάφορους τύπους, χρώματα κλπ. και σε τιμές περίπου από 5-25 ευρώ, ανάλογα κυρίως με το υλικό της εξωτερικής επένδυσης τους που μπορεί να είναι χαρτί, ύφασμα, δερματίνη, ξύλο κλπ.
Δείτε ενδεικτικά εδώ μια συλλογή τέτοιων αστόλιστων βιβλίων και εδώ αστόλιστα και στολισμένα βιβλία σε ιδιαίτερα καλές τιμέςdiy-vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftishΦυσικά, αν θέλετε, μπορείτε να δημιουργήσετε ...εξ΄αρχής και το βιβλίο, κάνοντας δηλαδή και την βιβλιοδεσία, χρησιμοποιώντας χαρτόνια-χαρτιά-ρυζόχαρτα κλπ κάθε είδους και αποχρώσεων που μπορούν να δεθούν είτε σε ένα κλασσικό σπιράλ-κρίκο είτε με σκοινί-κορδόνι-κορδέλες κλπ. αφού ανοίξετε τρύπες στα φύλλα με ένα απλό περφορατέρ είτε και κολλώντας το πλαϊνό μέρος από τις "σελίδες" μέσα σε ένα σκληρό εξώφυλλο δημιουργημένο και αυτό από χαρτόνι, όπως και να συνδυάσετε την χρήση ενός έτοιμου εξωφύλλου από βιβλίο-άλμπουμ με τις δικές σας χειροποίητες σελίδες.  
Ο τρόπος αυτός, της εξ΄αρχής βιβλιοδεσίας, ειδικά για βαφτίσεις, μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα γουστόζικο βιβλίο ευχών αφού μπορείτε να κόψετε τα χαρτιά - χαρτόνια σε ένα διαφορετικό από το κλασσικό και όποιο σχήμα εσείς θέλετε, έτσι ώστε ολόκληρο το βιβλίο να αποκτήσει τον αντίστοιχο σχηματισμό-μορφή.  

Οι επιλογές που έχετε για να διαμορφώσετε-διακοσμήσετε την εξωτερική όψη ενός βιβλίου ευχών είναι  πάρα πολλές ανάλογα βεβαίως με το το πόσο ...φορτωμένο το θέλετε και τι ταιριάζει με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του γάμου ή της βάφτισης. Δεν είναι ασφαλώς απαραίτητο το βιβλίο ευχών να είναι απολύτως "ασορτί" με αυτά, αλλά μια στοιχειώδης ομοιομορφία σε υλικά-αποχρώσεις θα κάνει το σύνολο ακόμη πιο καλαίσθητο. Τρεις  ιδέες - τεχνικές 
για βασική διαμόρφωση του εξωφύλλου

vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
1. Το κλασσικό ...decoupage

Σε βιβλία με ξύλινο, δερμάτινο και ασφαλώς χάρτινο εξώφυλλο, μπορείτε να δώσετε όποια όψη-απόχρωση θέλετε χρησιμοποιώντας χαρτιά, ρυζόχαρτα ή και χαρτοπετσέτες σε όποιο σχέδιο ταιριάζει στην περίσταση. 

Όπως και σε κάθε εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής, το αποτέλεσμα μπορεί να διανθιστεί με χρώμα, ανάγλυφα στοιχεία κλπ. όπως και κάποια επιμέρους διακοσμητικά, θα δουλέψετε δηλαδή πάνω στο εξώφυλλο του βιβλίου σαν να επρόκειτο για ένα οποιοδήποτε ξύλινο ή χάρτινο διακοσμητικό αντικείμενο. Εδώ και Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες-οδηγίες-λεπτομέρειες για το decoupage και εδώ έναν ενδεικτικό κατάλογο με καταστήματα-eshops απ΄όπου μπορείτε να προμηθευτείτε υλικά.  Εκτός από τα βασικά υλικά (χαρτιά-κόλλα-βερνίκι) στα περισσότερα καταστήματα αυτού του είδους θα βρείτε και ποικιλία διακοσμητικών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ένα βιβλίο ευχών. 

vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish2. Μεταφορά εικόνας

Ο τρόπος όχι μόνο για να διαμορφώσετε-διακοσμήσετε ένα βιβλίο ευχών ή και άλμπουμ φωτογραφιών γάμου-βάφτισης αλλά και για να ...προσωποποιήσετε τον στολισμό του χρησιμοποιώντας π.χ φωτογραφίες του ζευγαριού ή του παιδιού ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα, οι οποίες θα αποτελούν τον βασικό στολισμό-φόντο του εξωφύλλου στο οποίο επίσης μπορούν να προστεθούν επιμέρους στοιχεία με χρώμα, πάστες για ανάγλυφο αποτέλεσμα, μεταλλικά-ξύλινα διακοσμητικά, υφασμάτινα στοιχεία κλπ. vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
Για να το κάνετε θα χρειαστείτε ένα ειδικό glaze μεταφοράς εικόνας και μια laser εκτύπωση της εικόνας ή φωτογραφίας που θέλετε θα χρησιμοποιήσετε, μια απλή laser φωτοτυπία δηλαδή (σε όλα τα καταστήματα φωτοτυπιών) σε μέγεθος αντίστοιχο του βιβλίου.
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες - οδηγίες για την τεχνική μεταφοράς εικόνας και για το power print, το πιο αξιόπιστο σχετικό προϊόν της εγχώριας αγοράς.
Αν και σαν διαδικασία είναι απλή, ασφαλώς αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία στην συγκεκριμένη τεχνική, δεν θα ξεκινήσετε τα ...πειράματά σας από το βιβλίο ευχών. Κάντε αρκετές φωτοτυπίες της φωτογραφίας σας και μερικές δοκιμές πάνω σε απλό χαρτόνι για να δείτε πως ακριβώς  γίνεται3. Eπένδυση με ύφασμα

Γενική ιδέα που μπορεί να αποκτήσει ...άπειρες παραλλαγές και τελικές όψεις πάνω σε ένα βιβλίο ευχών, ανάλογα τόσο με τον τρόπο που θα επιλέξετε (κάλυψη ολόκληρου ή μέρους του εξωφύλλου) όσο και από τα είδη υφασμάτων που θα χρησιμοποιήσετε -συνδυάσετε π.χ δαντέλες, λινάτσα, γάζα, τούλι, σατέν κλπ. 

vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
Εκτός από κομμάτια υφάσματος, που θα κολλήσετε με κόλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους τρέσες, κορδέλες, κορδόνια κλπ. συνδυάζοντας ταυτόχρονα και κάποια πρόσθετα στοιχεία όπως ξύλινα- μεταλλικά ή υφασμάτινα διακοσμητικά, αποξηραμένα λουλούδια κλπ. 

Οι τρεις αυτοί βασικοί τρόποι διαμόρφωσης-στολισμού ενός βιβλίου ευχών μπορούν ασφαλώς και να συνδυαστούν μεταξύ τους, να χρησιμοποιήσετε π.χ ύφασμα για να καλύψετε περιμετρικά το εξώφυλλο στο κέντρο που οποίου μπορεί να υπάρχει μια εικόνα ή φωτογραφία, να πλαισιώσετε με υφασμάτινα ή κάθε άλλου είδους στοιχεία μια εφαρμογή decoupage στο εξώφυλλο του βιβλίου κλπ. vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftishΤα πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία μπορεί να είναι κάθε τι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια οποιαδήποτε κατασκευή όπως και στοιχεία που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη-υλικά για γάμο/βάφτιση, ενώ μια πρακτική ιδέα για τα βιβλία ευχών, είναι να ...επαναλάβετε και στον στολισμό του βιβλίου κάποια από τα διακοσμητικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν στις μπομπονιέρες και τον γενικό στολισμό, είτε αυτά έχουν δημιουργηθεί γύρω από ένα κεντρικό θέμα είτε όχι.  Εδώ θα βρείτε έναν ενδεικτικό κατάλογο με καταστήματα σχετικών ειδών. 


vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
Χειροποίητα βιβλία ευχών μπορείτε ασφαλώς και να παραγγείλετε σε όλα τα καταστήματα με είδη γάμου-βάφτισης. 

vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
Θα βρείτε πάρα πολλά σχέδια και μεγάλη γκάμα σε ποιότητες, ιδέες αλλά και τιμές
Αν πάντως αυτό που αναζητάτε δεν είναι κάτι ιδιαίτερα εξεζητημένο και εάν βασικός λόγος που σκέφτεστε να δημιουργήσετε μόνοι σας το βιβλίο ευχών είναι οικονομικός, κάντε μια αρχική καταγραφή πόσο ακριβώς θα σας κοστίσουν όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε και στην συνέχεια μια σύγκριση του κόστους με έτοιμα βιβλία, συνυπολογίζοντας ότι, σε γενικές γραμμές, με ένα κόστος 15-40 περίπου ευρώ, διατίθενται στην αγορά πολύ καλαίσθητα και πραγματικά εντυπωσιακά έτοιμα βιβλία ευχών. 
Δείτε ενδεικτικά εδώ μια από τις καλαίσθητες συλλογές της εγχώριας αγοράς τόσο τέτοιων χειροποίητων βιβλίων, όσο και γενικά ειδών γάμου-βάφτισης, με ποικιλία σχεδίων και αναλογικά με την ποιότητα-αισθητική τους, σε πολύ καλές τιμές. 


vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftishΕκτός από το κλασσικό "βιβλίο", με όποιον τρόπο και εάν επιλέξετε να το στολίσετε-διακοσμήσετε, υπάρχουν και πολλές άλλες ...εναλλακτικές ιδέες για να γράψουν οι καλεσμένοι σας τις ευχές τους σε έναν γάμο ή βάφτιση. 

vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
Για παράδειγμα, ένα ξύλινο ή υφασμάτινο κουτί, διακοσμημένο και στολισμένο με ανάλογους με ένα κλασσικό βιβλίο τρόπους και γεμάτο χαρτόνια-καρτολίνες ή ξύλινα στοιχεία όπου κάθε καλεσμένος θα μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, μια γυάλα, κουτί ή καλάθι γεμισμένο με πλατιά βότσαλα, κοχύλια, ξυλαράκια κλπ. ένα ...πίνακας ανακοινώσεων που στην συνέχεια μπορείτε να μετατρέψετε σε κάδρο με τις ευχές των καλεσμένων σας, καρτάκια κρεμασμένα από μια σύνθεση λουλουδιών κλπ. 
Η επιλογή είναι θέμα γούστου ανάλογα βεβαίως και με είδος της κάθε τέτοιας εκδήλωσης, για παράδειγμα μια βάφτιση ή ένας καλοκαιρινός γάμος σε εξωτερικό χώρο κλπ. είναι περιστάσεις όπου και το βιβλίο ευχών όπως και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία μπορούν να είναι δημιουργημένα περισσότερο ...χαλαρά και ευφάνταστα σε σχέση με το κλασσικό ...αυστηρό ύφος.  


vivlia-eyxon-gia-gamo-vaftish
Και...
* Το ευκολότερο και συνηθέστερο αναζητώντας την πιο όμορφη λύση, σε κάθε είδος για γάμο-βάφτιση, είναι σε κάποιο σημείο να ...βραχυκυκλώσετε μη ξέροντας τι απ΄όλα τελικά να διαλέξετε, είτε πρόκειται για έτοιμη δημιουργία που πρόκειται να αγοράσετε, είτε για κάποια που θα φτιάξετε μόνοι σας. Ο βασικός τρόπος να ...ξεμπλοκάρετε είναι ...δια της εις ατόπου απαγωγής, ξεκινώντας δηλαδή όχι από όσα σας αρέσουν αλλά αποκλείοντας γενικές και ειδικότερες ιδέες που είστε σίγουροι ότι δεν σας αρέσουν. Για παράδειγμα αν έχετε καταλήξει ότι το ύφασμα σαν υλικό σας αρέσει παραπάνω από όλα τα άλλα για τον στολισμό του, μη χάνετε χρόνο με ιδέες-προτάσεις από χαρτί και επικεντρωθείτε στους πιθανούς συνδυασμούς υφασμάτων-αποχρώσεων που ταιριάζουν με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία-διακόσμηση του γάμου ή της βάφτισης. 
* Για να μειώσετε το κόστος, ψάξτε αρκετά για το βασικό υλικό που θα χρησιμοποιήσετε π.χ χαρτόνια-χαρτιά-υφάσματα-κορδέλες κλπ. πριν αποφασίσετε από που θα τα προμηθευτείτε, συχνά οι τιμές έχουν αποκλίσεις, στα πάρα πολλά αντίστοιχα eshops με τέτοια προϊόντα για κατασκευές-είδη γάμου/βάφτισης -χαρτικά - είδη για χόμπυ κατασκευές κλπ. μπορείτε εύκολα ...από το σπίτι σας να έχετε μια πολύ αντιπροσωπευτική εικόνα για το τι κυκλοφορεί στην αγορά και σε ποιες τιμές. Αντιμετωπείστε αυτή την έρευνα στο internet σαν ένα πραγματικά πολύτιμο και ...ξεκούραστο εργαλείο. 


* Αν στην υλοποίηση μιας ιδέας που θέλετε να δημιουργήσετε υπάρχει κάποιο σημείο που χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια,  μην το αφήσετε να γίνει αιτία να καταλήξετε τελικά σε μια έτοιμη λύση του εμπορίου αν αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να φτιάξετε μόνοι σας το βιβλίο ευχών. Για παράδειγμα για να κάνετε και την βιβλιοδεσία, να κόψετε χαρτιά-χαρτόνια σε συγκεκριμένο σχήμα κλπ. και αν πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει αν το κάνετε με το παραδοσιακό ...ψαλίδι, αποτανθείτε σε ένα κατάστημα εκτυπώσεων και ζητείστε αν μπορούν μόνο να σας κόψουν τα χαρτόνια, ρωτήστε εκεί απ΄όπου θα τα προμηθετείτε αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, για να ...δημιουργήσετε με ύφασμα ζητείστε και την βοήθεια κάποιου στον φιλικό/συγγενικό περίγυρο που ξέρει από ραπτική κλπ. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: