TΟΠΟΘΕΤΗΣH ΠΛΑΚIΔΙΩΝ σε ΤΟΙΧΟΥΣ-ΔΑΠΕΔΑΠολύ συχνά αυτό που, τόσο για λόγους διακοσμητικούς-αισθητικούς όσο και λειτουργικούς, θέλετε να δημιουργήσετε  σε έναν χώρο του σπιτιού προϋποθέτει τεχνικές εργασίες-μετατροπές περισσότερο σύνθετες και εξειδικευμένες από το π.χ να βάψετε έναν χώρο αλλάζοντας χρώματα στους τοίχους. Για παράδειγμα για να καταφέρετε κάτι αντίστοιχο στο μπάνιο ή στην κουζίνα, θα πρέπει να αλλάξετε τα πλακάκια στο σύνολό τους ή ανά σημεία. 
Γενικά η τοποθέτηση πλακιδίων σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους (μπαλκόνια, αυλές κλπ) είναι μια διαδικασία ικανή να αλλάξει εντελώς την γενική εικόνα ενός χώρου και όχι τόσο δύσκολη ώστε να κρίνεται απαγορευτική ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες στα ...μερεμέτια. Απαιτεί περισσότερο σχεδιασμό και υπομονή παρά ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί να σας εξασφαλίσει σημαντική οικονομία αφού τα εργατικά τοποθέτησης σε πολλές περιπτώσεις θα σας κοστίσουν παραπάνω από όσο τα ίδια τα πλακάκια και τα υλικά τοποθέτησης.   

Τα απαιτούμενα υλικά για τοποθέτηση πλακιδίων είναι απλά και θα τα βρείτε σε όλα τα  χρωματοπωλεία, μάντρες οικοδομικών υλικών κλπ. Συγκεκριμένα:

-  Κόλλα για πλακάκια. 

Σε μορφή σκόνης, σε άσπρη ή γκρι απόχρωση, που αναμειγνύεται με νερό και απλώνεται με την ειδική οδοντωτή σπάτουλα. 
Θα την βρείτε σε διάφορες ποσότητες/συσκευασίες 1, 5, 25kg και αν και η ποσότητα που θα χρειαστείτε εξαρτάται από την κατάσταση της επιφάνειας (δάπεδο ή τοίχος) που θέλετε να καλύψετε με πλακάκια (σε μια εντελώς λεία-ίσια επιφάνεια θα χρειαστείτε λιγότερη)  σε γενικές γραμμές με 1kg τοποθετείτε περίπου 4-5 τμ πλακάκια. Κόλλες για πλακάκια θα βρείτε στην αγορά σε πολλές διαφορετικές ποιότητες και από τιμές 7-8 έως και 12-15 ευρώ/συσκευασία των 25kg. 


- Αρμόστοκος
Επίσης σε σκόνη που αναμειγνύεται με νερό και εκτός από λευκό διατίθεται σε πολλές ακόμη αποχρώσεις και διάφορες ποιότητες, σε τιμή περίπου 0,50-1,50 ευρώ/kg σε μικρές και μεγαλύτερες συσκευασίες.
Η ποσότητα που χρειάζεστε εξαρτάται από το πλάτος του αρμού (το κενό ανάμεσα στα πλακάκια) και κυρίως από το μέγεθος των πλακιδίων (όσο μεγαλύτερα τα πλακάκια τόσο λιγότερος στόκος θα χρειαστεί). Κατά μέσο όρο με 1kg θα καλύψετε 2-3 τμ πλακάκια. 


- Σταυροί αρμολόγησης

Πλαστικοί σταυροί που τοποθετούνται στις γωνίες ή και σε όποια άλλα σημεία χρειαστεί κατά την τοποθέτηση των πλακιδίων και αφαιρούνται όταν αυτά στερεοποιηθούν πλήρως, ώστε να εξασφαλίζεται το ίδιο πλάτος του αρμού σε όλα τα σημεία, η απόσταση δηλαδή ανάμεσα στα πλακάκια που θα καλυφθεί με τον στόκο, να είναι ίδια και ομοιόμορφη στο σύνολο του τοίχου/δαπέδου. Διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη, ανάλογα με το πάχος των πλακιδίων που θα χρησιμοποιήσετε και το πλάτος που θέλετε να έχει ο αρμός. Σε συσκευασίες 100,200,500 κλπ. τεμαχίων με κόστος μικρό, περίπου 1-3 ευρώ ανάλογα την συσκευασία. 


Τα εργαλεία που σας είναι απαραίτητα, επίσης είναι απλά και θα τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με σχετικά είδη, χρωματοπωλεία κλπ. 
- Σπάτουλα
Οδοντωτή σπάτουλα ειδική για το άπλωμα της κόλλας κατά την τοποθέτηση πλακιδίων. Θα τις βρείτε σε διάφορα μεγέθη και τιμές περίπου 3-5 ευρώ. 

- Ματσόλα

Σφυρί από πλαστικό/καουτσούκ για την σταθεροποίηση κάθε πλακιδίου στην σωστή του θέση.
- Αλφάδι

Ίσως το πιο βασικό εργαλείο για να τοποθετήσετε πλακάκια σωστά και ίσια, ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες. Κάθε 1-2 πλακάκια που τοποθετείτε θα πρέπει να ελέγχετε τοποθετώντας το αλφάδι πάνω στην επιφάνειά τους ότι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ευθεία.  


- Κόφτης πλακιδίων
Το πιο "εξειδικευμένο" και με το μεγαλύτερο κόστος εργαλείο για να κόψετε σωστά πλακάκια (ειδικά μεγάλου μεγέθους), αφού σίγουρα έστω λιγοστά κοψίματα θα χρειαστούν δεδομένου ότι είναι πολύ σπάνιο το μέγεθος της επιφάνειας σε σχέση με το μέγεθος των πλακιδίων να σας επιτρέψει να δουλέψετε/καλύψετε μια επιφάνεια μόνο με ολόκληρα πλακάκια. Ένας απλός χειροκίνητος κόφτης για πλακάκια θα σας κοστίσει περίπου 30-50 ευρώ και θα τους βρείτε σε όλα τα καταστήματα με εργαλεία.
Εναλλακτικά, πλακάκια μπορείτε να κόψετε και με έναν κόφτη για τζάμια-πλακάκια σε τύπο "στυλό". Θα τους βρείτε στην αγορά από τιμές 4-20 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα
Τοποθετείτε το πλακάκι πάνω στην άκρη μιας σταθερής επιφάνειας (τραπέζι, σκαλοπάτι κλπ) με τρόπο που το κομμάτι που τελικώς θα κοπεί να εξέχει, να μην ακουμπάει δηλαδή πάνω στην επιφάνεια αυτή. 
Με την βοήθεια γωνιάς ή χάρακα σχεδιάζετε πάνω στο πλακάκι με μολύβι μια ευθεία γραμμή στο σημείο ακριβώς που πρέπει να κοπεί, χαράζετε με τον κόφτη σε εκείνο ακριβώς το σημείο 2-3 φορές και στην συνέχεια πιέζετε-χτυπάτε με το χέρι σας στο σημείο κοπής για να αποκολληθεί το κομμάτι.
Πλακάκια για σημεία που υπάρχουν κάθε είδους "εμπόδια" τόσο σε τοίχους όσο και σε δάπεδα (μπρίζες, σωλήνες, εντοιχισμένα έπιπλα, κουφώματα κλπ) θα κόψετε με τους ίδιους παραπάνω τρόπους ή με σβουράκι-τροχό αφού πριν μετρήσετε και σχεδιάσετε πάνω στην επιφάνειά τους με μολύβι το ακριβές σχήμα στο οποίο πρέπει να αποκτήσουν. 

- Αναδευτήρας κόλλας

Όχι απολύτως αναγκαίος αν και για να τοποθετήσετε πλακάκια σε μεγάλες επιφάνειες θα σας διευκολύνει πολύ στην σωστή ανάμειξη της κόλλας αλλά και του στόκου με νερό. Ένας απλός αναδευτήρας χρωμάτων/κόλλας κοστίζει περίπου 3-4 ευρώ, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι ήδη διαθέτετε ένα απλό κρουστικό δράπανο (μπλακεντέκερ στο οποίο και προσαρμόζεται). Σε αντίθετη περίπτωση την ανάμειξη και της κόλλας και του στόκου θα την κάνετε φτιάχνοντας μικρές ποσότητες υλικού και χρησιμοποιώντας ένα μυστρί, σπάτουλα κλπ. 


Η προετοιμασία της προς κάλυψη με πλακάκια επιφάνειας 

Είτε πρόκειται για τοίχο είτε για δάπεδο θα σας διευκολύνει αφάνταστα η επιφάνεια την οποία θέλετε να καλύψετε με πλακάκια να είναι όσο το δυνατόν πιο λεία/ίσια, χωρίς ανομοιομορφίες. Σε αντίθετη περίπτωση όλες τις ανά σημεία διαφορές (βαθουλώματα ή εξογκώματα) θα πρέπει να τις "καλύψετε" με περισσότερη ποσότητα κόλλας ανά  σημεία, κάτι που και πιο κοστοβόρο είναι και θα σας δυσκολέψει γενικά στην σταθεροποίηση των πλακιδίων με σωστό-ομοιόμορφο σε όλα τα σημεία τρόπο. 
Γι΄αυτό και τρίψτε/απομακρύνετε όσα έντονα "άγρια" ή σαθρά σημεία σημεία από τσιμέντο, σοβά ή όποιο άλλο υλικό υπάρχουν στην επιφάνεια, στοκάρετε σημεία που πιθανώς χρειάζεται και φυσικά, ειδικά για σημεία που υπάρχει πρόβλημα με υγρασία, περάστε την επιφάνεια με κάποιο από τα ειδικά προϊόντα για αυτήν την χρήση πριν ξεκινήσετε να την επενδύετε με πλακάκια και τηρείστε τους ενδεδειγμένους ανά προϊόν χρόνους στεγνώματος που απαιτούνται ώστε να μην "φυλακιστεί" υγρασία ανάμεσα στον τοίχο ή το δάπεδο και τα πλακάκια κάτι που μελλοντικά θα έχει ως συνέπεια να "φουσκώσουν" και τελικώς να πέσουν.  


Η βασική διαδικασία

1. Το πρώτο και βασικό που απαιτείται είναι ο σχεδιασμός για το πως ακριβώς θα τοποθετηθούν τα πλακάκια ανάλογα με το μέγεθός τους, πόσα πρέπει  να κοπούν, σε ποια πλευρά/ες του τοίχου ή του δαπέδου θέλετε να υπάρχει η σειρά/ες με τα κομμένα πλακάκια κλπ. ώστε η τελική όψη της επιφάνειας να είναι όσο πιο συμμετρικά ομοιόμορφη.  
Ειδικά αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πλακάκια διαφορετικού σχεδίου ή μεγέθους η διαδικασία αυτή είναι καθοριστική, διαφορετικά θα ξεκινήσετε και θα φτάσετε σε ένα σημείο όπου θα διαπιστώσετε ότι κάπου έχετε κάνει λάθος το οποίο διορθώνεται μόνον αν ...βγάλετε ξανά τα ήδη τοποθετημένα πλακάκια.
Ξεκινώντας να δουλέψετε σε δάπεδα θα υπολογίσετε πως ακριβώς θα τοποθετηθούν τα πλακάκια κάνοντας έναν "σταυρό" ακουμπώντας μια σειρά πλακάκια τόσο κατά μήκος όσο και κατά πλάτος  με βάση το μέγεθος κάθε πλακιδίου υπολογίζετε πόσα ολόκληρα χωρούν και που θέλετε να τοποθετήσετε σειρά/ές με κομμένα.   Με τον τρόπο αυτό, ειδικά σε χώρους που όλες οι πλευρές διακρίνονται χωρίς να καλύπτονται π.χ από έπιπλα, τα κομμένα-μικρότερα πλακάκια θα "μοιραστούν" στην άκρη και στις 2 ή και στις 4 πλευρές του δαπέδου ή του τοίχου, δημιουργώντας έτσι μια τελική ομοιόμορφη οπτικά όψη αντίθετα από ότι θα συμβεί αν ξεκινήσετε από την άκρη ενός δαπέδου ή τοίχου, το καλύψετε ...όσο φτάσει με ολόκληρα και στο τέλος μόνο συμπληρώσετε με μια σειρά κομμένα πλακάκια.
Δουλεύοντας σε δάπεδα με πλακάκια που σχηματίζουν σχέδια, γεωμετρικούς σχηματισμούς κλπ. ή με πλακάκια διαφορετικού χρώματος-μεγέθους με στόχο να δημιουργήσουν τελικά ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να τα ακουμπήσετε εξ΄αρχής στην οριστική τους θέση και στην συνέχεια τα κολλάτε σταδιακά με την κόλλα. Για την αντίστοιχη εργασία πάνω σε τοίχο, χρειάζεται απλώς ένας πολύ καλός σχεδιασμός-υπολογισμός  ώστε ειδικά στο τέλος του τοίχου, από όλες τις πλευρές, το σχέδιο να τελειώνει όσο πιο ομοιόμορφα.  

2. Δουλεύοντας σε τοίχους θα ξεκινήσετε από κάτω προς τα επάνω δημιουργώντας με τα πλακάκια οριζόντιες σειρές, έτσι ώστε η κάθε επόμενη να μπορεί να "στηριχτεί" και με την βοήθεια της κόλλας στην προηγούμενη και αφού και πάλι πριν ξεκινήσετε έχετε μετρήσει και κάνει τον αρχικό ακριβή σχεδιασμό για το που θα τοποθετηθεί η σειρά/ες με τα κομμένα πλακάκα. 
Στις περιπτώσεις που με πλακάκια θα καλυφθούν ταυτόχρονα τοίχοι και δάπεδο ξεκινώντας θα χρησιμοποιήσετε ένα πηχάκι-οδηγό  με πάχος λίγα χιλιοστά παραπάνω από το πάχος των πλακιδίων που θα τοποθετηθούν στο πάτωμα, έτσι ώστε τελικά το σύνολο να "δέσει" και ανάμεσα στην τελευταία σειρά του τοίχου και την πρώτη του δαπέδου, για κάθε πλευρά του χώρου, να μεσολαβεί ένας ίδιου πάχους αρμός με όλους τους υπόλοιπους ανάμεσα στα πλακάκια. 
3. Αφού φτιάξετε την κόλλα σύμφωνα με τις οδηγίες/αναλογία νερού που αναγράφονται στην συσκευασία, βρέχετε ελαφρά τον τοίχο ή τα δάπεδο, απλώνετε με την σπάτουλα μια ποσότητα στον τοίχο ή το δάπεδο δουλεύοντας προς την ίδια κατεύθυνση, πιέζετε πάνω στην κόλλα το πλακάκι, αφαιρείτε την ποσότητα κόλλας που προκύπτει από την πίεση του πλακιδίου πάνω σε αυτή και χτυπάτε με το λαστιχένιο σφυρί ή με το χέρι σας έτσι ώστε το πλακάκι να έρθει στην σωστή του θέση και στην ίδια ευθεία με τα δίπλα του πλακάκια. 
Τοποθετείτε στις γωνίες σταυρούς αρμολόγησης, ελέγχετε με το αλφάδι ότι το πλακάκι βρίσκεται πράγματι στην σωστή/ίσια θέση σε σχέση με το διπλανό του και συνεχίζετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έως ότου καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια.
Με ελαφρά βρεγμένο πανί/σφουγγάρι αφαιρείτε κάθε φορά την ποσότητα κόλλας που πιθανόν λερώνει τα πλακάκια ή γύρω περιοχές της επιφάνειας στις οποίες θα δουλέψετε αργότερα.Ειδικά σε πλακάκια με "άγρια" και όχι γυαλιστερή επιφάνεια αυτή είναι μια εντελώς αναγκαία διαδικασία αφού αν η κόλλα πάνω στα πλακάκια στεγνώσει θα δυσκολευθείτε πολύ να την απομακρύνετε, αν στερεοποιηθεί πάνω στον τοίχο ή στο πάτωμα θα δημιουργήσει "άγρια" σημεία με διαφορετικό ύψος που στην συνέχεια θα πρέπει να ξύσετε-τρίψετε για να μπορέσετε και εκεί να τοποθετήσετε τα πλακάκια σωστά.  
3. Την επόμενη ημέρα, όταν η κόλλα θα έχει στεγνώσει εντελώς και τα πλακάκια θα έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως, αφαιρείτε τους σταυρούς και ακολουθώντας τις οδηγίες/αναλογίες ανάμειξης με νερό, φτιάχνετε τον αρμόστοκο
Τον απλώνετε με ίσια σπάτουλα σε όλα τα κενά ανάμεσα στα πλακάκια, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος, αφήνετε για μερικές ώρες ή και 1 ολόκληρη ημέρα ώστε να στεγνώσει εντελώς και στην συνέχεια με ελαφρά βρεγμένο σφουγγάρι ή πανί καθαρίζετε τα πλακάκια. Για τον πλήρη καθαρισμό, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία 2-3 φορές και πάντα αφού ξεπλένετε το σφουγγάρι/πανί. 
Ο  στεγνός αρμόστοκος καθαρίζεται πιο εύκολα σε σχέση με την κόλλα από την επιφάνεια πλακιδίων, όμως ειδικά αν χρησιμοποιήσετε στόκο όχι λευκού χρώματος αλλά οποιασδήποτε άλλης, κυρίως σκουρόχρωμης απόχρωσης, μην αφήσετε να περάσουν ...ημέρες πριν το καθάρισμα, κάντε το αμέσως μόλις στεγνώσει ο στόκος, διαφορετικά σε πλακάκια με όχι γυαλιστερή επιφάνεια είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθείτε πολύ για να τον απομακρύνετε. 


Και...
* Αναζητώντας οικονομικά πλακάκια τοίχου ή δαπέδου, θα βρεθείτε μπροστά σε πραγματικά πολύ οικονομικές προσφορές που όμως πριν τις επιλέξετε βεβαιωθείτε ότι αφορούν πλακάκια που ποιοτικά πράγματι ενδείκνυνται για την χρήση για την οποία τα θέλετε. Ειδικά για χρήση σε δάπεδα εξωτερικών χώρων οι προδιαγραφές τους θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να αντέχουν εκτός από την φθορά, βάρος κλπ. και σε συνθήκες ζέστης, παγετού κλπ. 
* Αγοράστε πάντα μερικά τμ παραπάνω από όσα πλακάκια χρειάζεστε ώστε να έχετε διαθέσιμα τόσο σε περίπτωση μιας μελλοντικής φθοράς ή ενός ...ατυχήματος κατά την διάρκεια της τοποθέτησης, ειδικά αν επιλέξετε προϊόντα σε προσφορές, στοκ κλπ. που πολύ δύσκολα θα τα ξαναβρείτε.  
* Πολύ πρακτικά στην διαδικασία τοποθέτησης, ειδικά για χρήση σε μεγάλες επιφάνειες είναι είτε τα πλακάκια μεγάλου μεγέθους που όμως το σχέδιό τους "εσωτερικά" χωρίζεται σε μικρότερα ίσα κομμάτια, ώστε τελικά μετά την τοποθέτηση και με την χρήση της κατάλληλης απόχρωσης αρμού δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για πολύ μικρότερα  ή τα αποτελούμενα από μικρές ψηφίδες που συγκρατούνται σε δίχτυ.  
* Περιμετρικά σε σημεία που υπάρχουν μπρίζες, υδραυλικοί σωλήνες ή οποιοδήποτε "εμπόδιο" πάνω σε έναν τοίχο ή δάπεδο,  τα πλακάκια, θα πρέπει να κοπούν στο ανάλογο σχήμα είτε με τον κόφτη είτε και με την βοήθεια τανάλιας αφού πριν σχεδιάσετε πάνω στο πλακάκι το ακριβές σχέδιο στο οποίο θα πρέπει να κοπούν
* O τρόπος - σχηματισμός που θα επιλέξετε για να τοποθετήσετε-συνδυάσετε πλακάκια σε απλό παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο σχήμα, μπορεί να σας επιτρέψει την δημιουργία "σχεδίων" π.χ ρόμβοειδή σχέδια, τόσο σε τοίχους όσο και κυρίως σε δάπεδα. 
* Ένας από τους εύκολους τρόπους ριζικής αλλαγής της όψης ενός χώρου είναι η τοποθέτηση νέων πλακιδίων πάνω ...στα παλιά. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν μόνο τοίχο του μπάνιου, συγκεκριμένα μικρά σημεία π.χ ανάμεσα στον πάγκο και τα ντουλάπια μιας κουζίνας κλπ, αυτή είναι μια διαδικασία που πραγματικά με μικρό κόστος και κόπο επιφέρει μια τεράστια αλλαγή. Για να καλύψετε παλιά πλακάκια με καινούργια θα χρειαστεί πριν να τα τρίψετε με γυαλόχαρτο-τριβείο ώστε η επιφάνειά τους να "αγριέψει" και να επιτρέψει στην κόλλα να σταθεί για να μπορέσετε να κολλήσετε τα νέα. Σε δάπεδα η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα εφικτή αφού θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το πρόσθετο ύψος δεν θα αποτελεί εμπόδιο για τις πόρτες ή οποιοδήποτε άλλο σημείο ήδη διαμορφωμένο και εκεί ο μόνος τρόπος αλλαγής πλακιδίων είναι αφού πρώτα αφαιρεθούν τα παλιά. 
* Δουλεύοντας σε δάπεδα, λάβετε υπόψη σας ότι πάνω στα πρόσφατα βαλμένα πλακάκια δεν μπορείτε να πατήσετε πριν την επόμενη ημέρα που θα έχουν σταθεροποιηθεί και έτσι οργανώστε σωστά από ποιο σημείο θα πρέπει να ξεκινήσετε ώστε σταδιακά να έχετε άνεση πρόσβαση στο μέρος που ακόμη απομένει να καλυφθούν με πλακάκια. εδο σιφό
* Τόσα σε μπάνια, αν υπάρχει στο δάπεδο σιφόνι συλλογής νερού όσο κυρίως σε εξωτερικούς χώρους τα πλακάκια δαπέδου θα πρέπει να έχουν μια αόρατη οπτικά κλίση (ρήση) αρκετή όμως για να επιτρέπει στο νερό να κατευθύνεται προς ένα συγκεκριμένο σημείο.Θα το κάνετε κατά την διαδικασία αλφαδιάσματος κάθε πλακιδίου καθορίζοντας την κατεύθυνση που θέλετε να έχετε η ρήση της επιφάνειας. Είναι μια πολύ καθοριστική "λεπτομέρεια" αφού διαφορετικά π.χ σε μπαλκόνια, αυλές κλπ. το νερό θα λιμνάζει δημιουργώντας διάφορα προβλήματα.  
* Η κόλλα, από την στιγμή που θα την αναμείξετε με νερό σε ένα δοχείο, αρχίζει και στεγνώνει και έχει έναν συγκεκριμένο χρόνο μερικών ωρών έως ότου στερεοποιηθεί εντελώς οπότε και θα ...αχρηστευτεί. Για αυτό και θα πρέπει κάθε φορά να φτιάχνετε τόση ποσότητα όση έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε αμέσως, ενώ η ποσότητα που κάθε φορά θα απλώνετε με την σπάτουλα πάνω στην επιφάνεια την οποία δουλεύετε θα πρέπει να είναι μικρή και σε κάθε περίπτωση τόση ώστε να προλάβετε σε 10-15 λεπτά να την έχετε καλύψει με πλακάκια. Αν σταματήσετε τοποθέτηση πλακιδίων και θελήσετε να συνεχίσετε την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσετε φυσικά με νέα ποσότητα κόλλας και αφού πριν έχετε καθαρίσει-πλύνει με νερό όλα τα δοχεία-εργαλεία που χρησιμοποιείτε, αν η κόλλα στεγνώσει πάνω τους πολύ δύσκολα θα την απομακρύνετε. 
* Σε όλα τα γενικά στοιχεία, ίδιος είναι ο τρόπος τοποθέτησης και για κάθε αντίστοιχου τύπου επένδυσης τοίχου ή δαπέδου, εκτός από πλακάκια, με πλάκες, πέτρες, διακοσμητικά τούβλα κλπ. Απλά, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, αντί για κόλλα πλακιδίων θα χρησιμοποιήσετε μείγμα οικοδομικής λάσπης