ΟΔΗΓΟΣ Kατασκευής Πουφ


Τα πουφ και τα μεγάλα μαξιλάρια πατώματος είναι ο οικονομικότερος τύπος καθίσματος που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε υφάσματα-ρετάλια που ήδη έχετε ή παλιά χαλάκια, κιλίμια, λευκά είδη κλπ.

Ανάλογα με το ύφασμα του καλύμματος, το σχήμα και το γενικό "ύφος" που θα τους δώσετε μπορούν να ...σταθούν και να προσαρμοστούν σε όλους τους χώρους, ανεξάρτητα από το στυλ διακόσμησής τους, ενώ φυσικά σε σπίτια νεανικά, φοιτητικά, εξοχικά αλλά και παιδικά δωμάτια θαυμάσια μπορούν σχεδόν να ...αντικαταστήσουν το σύνολο των καθισμάτων τους. 
DIY POUF

Το σχήμα και κυρίως το μέγεθός τους είναι θέμα επιλογής και γούστου αφού ως "πουφ" θεωρούνται από τα σχετικά μικρού μεγέθους "μαξιλάρια πατώματος" έως και οι πολύ μεγάλες κατασκευές σε στυλ πολυθρόνας ή μικρού καναπέ με γέμισμα.
Τα ενδιάμεσα μεγέθη, σε όποιο σχήμα-σχέδιο, αποτελούν τα κλασσικά πουφ επενδεδυμένα με ύφασμα ή και δέρμα, ανάλογα με το πόσο πολύ θα τα γεμίσετε και τον γενικότερο σχεδιασμό τους εκτός από καθίσματα κάποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως τραπεζάκια και ο βασικός τρόπος κατασκευής τους ουσιαστικά δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον κατασκευής ενός απλού διακοσμητικού μαξιλαριού, θα χρειαστείτε απλώς ...περισσότερο ύφασμα και περισσότερη ...κλωστή για να ενώσετε τα κομμάτια υφάσματος στον σχηματισμό που θα επιλέξετε.

Το γέμισμα
Το είδος - τρόπος γεμίσματος, ειδικά σε ορισμένες κατασκευές αυτού του είδους, είναι παραπάνω από το ...μισό της επιτυχίας

Πουφ με την μορφή "μαξιλαριού" πατώματος, με συμπαγές γέμισμα δηλαδή ασφαλώς και μπορείτε να τα γεμίσετε με κάθε είδους υλικό που θα χρησιμοποιούσατε και σε ένα απλό διακοσμητικό μαξιλαράκι. Αφρολέξ, βάτα, ειδική βάτα για γέμισμα μαξιλαριών, κάθε είδους κουρελάκια υφάσματα, σακούλες, παλιά μαξιλάρια κλπ. 

Για μεγάλα όμως πουφ μερικώς γεμισμένα, που ανάλογα με τον τρόπο που  πιέζεται το γέμισμα αλλάζουν σχήμα, θα χρειαστείτε το ειδικό για αυτήν την χρήση φελιζόλ σε μπίλιες που θα βρείτε σε καταστήματα με ανάλογα είδη. Δείτε, ενδεικτικά, εδώ το συγκεκριμένο ειδικό γέμισμα για πουφ.


Όπως ακριβώς και στα καλύμματα κάθε είδους καθίσματος (καναπέ, πολυθρόνα κλπ) κάτι που μπορεί να δώσει και σε ένα πουφ με μορφή μαξιλαριού πατώματος περισσότερο άψογη και ...επαγγελματική μορφή, είναι το φυτιλάκι-κορδόνι που γαζώνεται περιμετρικά στις άκρες, τουλάχιστον της πάνω πλευράς. Θα το βρείτε με το μέτρο σε όλα τα καταστήματα με είδη ραπτικής και σε διαφορετικά πάχη.  
thesweetsurvival.com
thesweetsurvival.com
Το κορδόνι αυτό γαζώνεται (με το μονό ποδαράκι της ραπτομηχανής) αφού αρχικά το "κλείσετε" μέσα σε μια στενή λωρίδα υφάσματος όποιου χρώματος-σχεδίου θέλετε  και την οποία στην συνέχεια επίσης την γαζώνετε γύρω γύρω από το κομμάτι-ύφασμα του πουφ, όπως ακριβώς και αν το χρησιμοποιούσατε στο τελείωμα ενός διακοσμητικού μαξιλαριού, ενώ μπορείτε και να δημιουργήσετε από οποιοδήποτε ύφασμα.
Δείτε στα videos που ακολουθούν, με κάθε λεπτομέρεια, πως ακριβώς γίνεται, είναι το μοναδικό "λεπτό" σημείο μιας κατασκευής πουφ, αν φυσικά το χρησιμοποιήσετε, αφού μπορείτε και να το παραλείψετε ενώ υπάρχουν και σχέδια πουφ που δεν ταιριάζει. 

 


Ένα πουφ, για να αποδειχθεί λειτουργικό, θα πρέπει να μπορείτε να πλύνετε το εξωτερικό του κάλυμμα. Που σημαίνει ότι, όπως ακριβώς και σε ένα διακοσμητικό μαξιλάρι, σε κάποια του πλευρά-σημείο θα πρέπει να προβλέψετε ένα άνοιγμα για φερμουάρ ή ταινία κριτς-κρατς ώστε από το σημείο που θα το γεμίσετε να μπορείτε και να το ...αδειάσετε για να πλύνετε το ύφασμα.

Ένας ...εναλλακτικός τρόπος, πιο ...τεμπέλικος και ...ερασιτεχνικός είναι, αφού το γεμίσετε,  απλώς να ράψετε με χοντρή κλωστή και βελόνα το ανοιχτό σημείο. Όταν χρειαστεί να πλύνετε το ύφασμα απλώς θα ...ξηλώσετε το συγκεκριμένο σημείο και θα το ξαναράψετε. Δεν είναι βεβαίως ο πιο ...ενδεδειγμένος τρόπος αλλά για πουφ π.χ από δέρμα που δεν χρειάζονται πλύσιμο, από τζην  και γενικά κατασκευές από υφάσματα που δεν πρόκειται να πλένονται συχνά μπορείτε να τον επιλέξετε ειδικά αν είστε εντελώς αρχάριοι στα της ραπτικής.theochrelephant.com

1. Τετράγωνο /Παραλληλόγραμμο


theochrelephant.com
Θα χρειαστείτε 2 ίδιου μεγέθους κομμάτια υφάσματος για την πάνω και την κάτω πλευρά και 4 ακόμη ίσα μεταξύ τους και είτε ίδιας διάστασης με τα 2 αρχικά είτε όχι,  ανάλογα με το αν θα πρόκειται για μια εντελώς τετράγωνη ή παραλληλόγραμμη κατασκευή.

Αν χρησιμοποιήσετε το ειδικό κορδόνι στο τελείωμα γαζώνετε πρώτα αυτό περιμετρικά, αν χρησιμοποιήσετε φερμουάρ ή ταινία κριτς κρατς το προσαρμόζετε και αυτό στο σημείο/κομμάτι υφάσματος που θέλετε και στην συνέχεια αρχίζετε να ενώνετε τις πλευρές του πουφ αρχικά με καρφίτσες ή τρύπωμα και στην συνέχεια με την ραπτομηχανή. 

Το τετράγωνο είναι η ευκολότερη μορφή μαξιλαριού πατώματος - πουφ για εντελώς αρχάριους και στη ραπτομηχανή και γενικά στην ραπτική επειδή:

- Δεν υπάρχουν καμπύλα σημεία που πιθανόν σας φαίνονται δυσκολότερα στο γάζωμα,
 
-Τους ταιριάζουν πολύ τα χοντρά υφάσματα που στέκονται πολύ καλά στις ραφές χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη κορδονιού στο τελείωμα, και

- Μπορούν να φτιαχτούν ακόμη και ...χωρίς ραπτομηχανή απλώς ...κολλώντας αρχικά με κόλλα τα υφάσματα και στην συνέχεια ράβοντας γερά τις ραφές με χοντρή κλωστή ή λεπτό σπάγγο και χοντρή βελόνα. 
Ειδικά σε ορισμένους τύπους-σχέδια υφασμάτων π.χ για να φτιάξετε ένα τέτοιο πουφ με χοντρό ύφασμα σε ethnic ύφος ή από λινάτσα, το ράψιμο με αυτόν τον τρόπο κάνει ομορφότερη την τελική όψη τους σε σχέση με το γάζωμα. Δείτε στο video μια τέτοια, άψογη στην τελική της όψη
 κατασκευή πουφ-σκαμπώ χωρίς γάζωμα


hopestudios.blogspot.gr/
hopestudios.blogspot.gr/
2.Στρογγυλό/Κυλινδρικό 


Για να φτιάξετε ένα απλό πουφ-μαξιλαριού πατώματος σε στρογγυλό ή κυλινδρικό σχήμα, η διαδικασία δεν έχει καμιά διαφορά από εκείνη ενός τετράγωνου, απλώς θα σας χρειαστούν ακόμη λιγότερα κοψίματα υφάσματος αφού θα πρέπει να ενώσετε 2 ίσα στρογγυλά κομμάτια για το πάνω και κάτω μέρος (χρησιμοποιώντας ως "πατρόν" οποιοδήποτε αντικείμενο σας εξυπηρετεί το σχήμα του π.χ μια στρογγυλή καρέκλα που θα "αποτυπώσετε" το περίγραμμά της σε ένα κομμάτι χαρτί ή χαρτόνι) και ακόμη 1 ενιαίο κομμάτι υφάσματος για το πλαϊνό μέρος στις διαστάσεις που χρειάζεται ανάλογα με το ύψος που θέλετε να έχει το πουφ.

hopestudios.blogspot.gr/
hopestudios.blogspot.gr/
Σε ένα τέτοιου σχήματος πουφ το πρακτικότερο σημείο για να τοποθετήσετε το άνοιγμα είναι το σημείο ραφής του πλαϊνού κομματιού, ενώ ανάλογα με το πόσο θα το γεμίσετε μπορεί να είναι ή ένα εντελώς "σταθερό" και γεμάτο κάθισμα ή να επιλέξετε την μορφή μια πιο "χαλαρής" κατασκευής πουφ που "κάθεται" μαζί με το βάρος του σώματος και παίρνει το ανάλογο σχήμα. livingwithpunks.com
livingwithpunks.com
Στα πουφ τέτοιας μορφής είναι και πρακτικά και όμορφα τα "χερουλάκια" που μπορείτε να τοποθετήσετε στο πλαϊνό μέρος.
Θα τα φτιάξετε στριφώνοντας μια μικρή λωρίδα υφάσματος που θα γαζώσετε "πάνω στο ύφασμα του πουφ, υπολογίζοντας το μέγεθός της να είναι τέτοιο ώστε με άνεση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύκολη μεταφορά του. 

livingwithpunks.com
livingwithpunks.com
Η διαδικασία για να προσαρμόσετε το πλαϊνό μέρος, αρχικά με καρφίτσες, δεν έχει καμιά διαφορά όπως αν δουλεύατε με τετράγωνα κομμάτια υφάσματος. 

Ξεκινάτε να καρφιτσώνετε, από την ανάποδη του υφάσματος, το μακρύ πλαϊνό κομμάτι πάνω στο στρογγυλό προσέχοντας απλώς να αφήνετε 1-2 εκατοστά υφάσματος στην άκρη, ώστε να γαζώσετε με άνεση και κυρίως σε όλα τα σημεία το ύφασμα να είναι καρφιτσωμένο ίσια.Ειδικά όταν χρησιμοποιείτε εμπριμέ υφάσματα με σχέδια είναι σημαντικό να μην σας ...ξεφύγει το καρφίτσωμα λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το  σωστό σημείο και χαλάσει έτσι το συνολικό σχέδιο της κατασκευής.  
vechernie-posidelki.blogspot.hu
Ίδια ακριβώς η διαδικασία και για να φτιάξετε ένα πουφ-σκαμπώ σε κυλινδρικό σχήμα. 
Μοναδική διαφορά ότι το πλαϊνό κομμάτι θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο φάρδος ώστε τελικώς η κατασκευή να είναι ψηλότερη από ένα κλασσικό στρογγυλό και χαμηλό πουφ. 
vechernie-posidelki.blogspot.hu


Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά ...συνθέτοντας τις 2 βασικές (πάνω-κάτω) πλευρές ενός στρογγυλού πουφ από πολλά μικρότερα και διαφορετικά υφάσματα, μπορείτε να φτιάξετε πουφ με μορφή patchwork ή quilting.vechernie-posidelki.blogspot.hu
vechernie-posidelki.blogspot.hu
Θα χρειαστεί απλώς να κόψετε σε τριγωνικό σχήμα ίσια μεταξύ τους κομμάτια υφάσματος σας χρειάζονται, τα οποία και θα ενώσετε σχηματίζοντας έναν κύκλο στο μέγεθος που επιθυμείτε να έχει του πουφ. 

vechernie-posidelki.blogspot.hu
vechernie-posidelki.blogspot.hu
Τα καρφιτσώσετε αρχικά μεταξύ τους και στην συνέχεια, αφού βεβαιωθείτε ότι κάθε κομμάτι έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος και σχήμα και η όψη της κατασκευής είναι ομοιόμορφη, γαζώνετε. 


vechernie-posidelki.blogspot.hu
vechernie-posidelki.blogspot.hu
Δουλεύοντας με λεπτά υφάσματα, για μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερη όψη του πουφ, προσθέστε-γαζώστε στην πίσω όψη και των 3 κομματιών υφάσματος λεπτό αφρολέξ ή βάτα που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με υφάσματα - είδη ραπτικής.


vechernie-posidelki.blogspot.hu
vechernie-posidelki.blogspot.hu
Σε αυτού του τύπου quiliting - patchwork πουφ-μαξιλάρια πατώματος, είναι πολύ όμορφο και ταιριαστό το κορδόνι-ρέλι στο τελείωμα να είναι έντονα ...εμφανές, γι΄αυτό χρησιμοποιείστε μεγάλου πάχους κορδόνι που θα γαζώσετε μέσα σε μια λωρίδα υφάσματος σε απόχρωση ταιριαστή με το σύνολο των υφασμάτων που θα χρησιμοποιήσετε. 
vechernie-posidelki.blogspot.hu
Σε όλα τα υπόλοιπα στάδια η διαδικασία για να φτιάξετε ένα πουφ από διαφορετικά κομμάτια υφάσματος δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνη για να κάνετε το αντίστοιχο από ενιαία κομμάτια. 
vechernie-posidelki.blogspot.hu

Αφού ...μοντάρετε το κάθε ένα από τα 3 βασικά κομμάτια (πάνω-κάτω-πλαϊ) μεμονωμένα,  το καρφιτσώνετε με τα υπόλοιπα, αφήνετε ένα άνοιγμα για να το γεμίσετε και να κάνετε την τελική ...πρόβα αν ...στέκεται σε όλα τα σημεία σωστά, το αδειάζετε, γαζώνετε και το ξαναγεμίζετε οριστικά. 


Στρογγυλά πουφ με διαφορετικά κομμάτια υφάσματος μπορείτε να φτιάξετε και με πολλές ακόμη ...παραλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα κόψετε και θα συνδέσετε τα επιμέρους μικρότερα κομμάτια, διαφοροποιώντας αντίστοιχα την τελική μορφή τους. 

Για παράδειγμα:
* Toποθετώντας στο κέντρο και στα σημεία που ενώνονται όλα τα τριγωνικά κομμάτια ένα στρογγυλό κομμάτι υφάσματος, επενδυμένο με βάτα για μεγαλύτερη σταθερότητα.
designsponge.com
designsponge.com
* Δημιουργώντας στρογγυλά πουφ ενώνοντας 2 και όχι 3 βασικά κομμάτια υφάσματος, παραλείποντας δηλαδή το πλαϊνό μέρος. 


Θα χρειαστείτε 2 ακριβώς ίδια κομμάτια υφάσματος αποτελούμενα από όσα τρίγωνα κομμάτια, σε διαφορετικά χρώματα, απαιτούνται ανάλογα με το συνολικό μέγεθος της κατασκευής και υπολογίζοντας το μέγεθός τους έτσι ώστε ενώνοντας τα και "κλείνοντας" ανάμεσά τους το γέμισμα το πουφ να έχει τις διαστάσεις που θέλετε.
Στα πουφ αυτής της μορφής, αφού ενώσετε τα 2 βασικά κομμάτια με καρφίτσες, κάνετε την τελική πρόβα με το γέμισμα και μετά και γάζωμα, θα χρειαστεί να προσθέσετε στο κέντρο ένα κουμπί που θα δώσει στην κατασκευή το τελικό της σχήμα. Είναι πολύ εντυπωσιακά από άποψη εμφάνισης, κατάλληλο σχέδιο και για απλά διακοσμητικά μαξιλάρια σε στρογγυλό σχήμα αλλά με μοναδικό μειονέκτημα ότι ακριβώς η ύπαρξη του κουμπιού δεν επιτρέπει  να βγει το κάλυμμα για να το πλύνετε, για να αδειάσουν εντελώς πρέπει να αφαιρεθεί το κουμπί. 
Για να το ράψετε στο κέντρο του πουφ θα χρειαστείτε μια πολύ μακριά βελόνα, χοντρή κλωστή ή λεπτό σπάγγο και μια μεταλλική ροδέλα σε ελάχιστα μικρότερο μέγεθος από το κουμπί που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Τέτοιες ροδέλες θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη κιγκαλερίας, εργαλεία, χρώματα κλπ.


Γεμίζετε το πουφ φροντίζοντας να αφήσετε ένα μικρό κενό στο κέντρο ώστε στην συνέχεια η βελόνα να περνά εύκολα  από την μια πλευρά στην άλλη, ράβετε αρχικά ακριβώς στο κέντρο την ροδέλα τεντώνοντας την κλωστή-σπάγγο όσο χρειάζεται ώστε και το ύφασμα να τεντώσει και να αποκτήσει το πουφ το σωστό του σχήμα και στην συνέχεια πάνω στην ροδέλα ράβετε ένα κουμπί με τον καθαρά διακοσμητικό ρόλο να μην διακρίνεται η μεταλλική ροδέλα. 

Της ίδιας μορφής πουφ μπορούν να φτιαχτούν και με μεγαλύτερου μήκους  κομμάτια υφάσματος που θα φαίνονται ως ενιαία όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή σε ολόκληρη την επιφάνεια της κατασκευής και θα ενώνονται στο κάτω μέρος - βάση του πουφ με ένα στρογγυλό κομμάτι υφάσματος. 
* Ένα στρογγυλό πουφ από διαφορετικά υφάσματα δεν είναι αναγκαίο να αποτελείται από ...χίλια επιμέρους σχέδια.    
Θαυμάσια μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο πουφ με μόνο 1 ή 2-3 διαφορετικά σχέδια υφασμάτων και αυτός είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να φτιάξετε στρογγυλά πουφ πολύ μεγάλου μεγέθους και όχι απόλυτα "σταθερού" σχήματος, χωρίς δηλαδή να είναι εντελώς γεμάτα έτσι ώστε να παίρνουν το σχήμα του σώματος με το κάθισμα.Στα πουφ αυτής της μορφής, θα δουλέψετε με πολύ μεγάλα κομμάτια υφάσματος, ελαφρά πιο στενά στο επάνω μέρος, και σε μήκος τόσο που θα επαρκεί ώστε να φτάνουν από την πάνω έως την πίσω-κάτω πλευρά του καθίσματος, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχει  συνολικά το πουφ. 
thehotpinkpolka-dot.blogspot.gr
thehotpinkpolka-dot.blogspot.gr
Στο κέντρο της πάνω πλευράς, στο σημείο που ενώνονται όλα τα κομμάτια, θα τοποθετήσετε ένα πρόσθετο μικρό σ τρογγυλό κομμάτι τόσο διακοσμητικό όσο και για μεγαλύτερη σταθερότητα, ενώ ένα μεγαλύτερο στρογγυλό κομμάτι υφάσματος στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα επιμέρους κομμάτια στην κάτω πλευρά θα αποτελεί την βάση του πουφ.

thehotpinkpolka-dot.blogspot.gr
Αυτής της μορφής τα πουφ που αγέμιστα έχουν  μορφή μεγάλης "σακούλας" δεν θα τα γεμίσετε εντελώς. 
Αρχίστε να γεμίζετε από ένα μικρό άνοιγμα που θα αφήσετε, καθήστε κάνοντας δοκιμές μέχρι ποιο σημείο θέλουν γέμισμα, ανάλογα και με το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε εσωτερικά, ώστε να είναι άνετα και όταν είστε βέβαιοι ότι "στέκονται" όπως ακριβώς θέλετε ράψτε και το τελευταίο ανοιχτό σημείο.
remodelaholic.com

*Σε ένα μεγαλύτερου ύψους και όχι χαμηλό πουφ-σκαμπώ με κυλινδρικό σχήμα, που θέλετε να δημιουργήσετε με παραπάνω από ένα μοτίβα υφάσματος, θα το κάνετε στο πλαϊνό μέρος και όχι στο πάνω ή το κάτω. 
remodelaholic.com

Είναι ακόμη απλούστερο σαν διαδικασία,  θα χρειαστεί απλώς να ενώσετε παραλληλόγραμμα ίσα κομμάτια υφάσματος για να δημιουργήσετε το πλαϊνό κομμάτι το οποίο στην συνέχεια θα ενώσετε με τα δύο πάνω και κάτω στρογγυλά κομμάτια όπως σε οποιοδήποτε πουφ αυτού του σχήματος.


5. Το κλασσικό πουφ ..."πολυθρόνα"

H πιο ...άνετη μορφή καθίσματος σε μορφή πουφ. Συνήθως μεγάλου μεγέθους, όχι ...ασφυκτικά γεμισμένα και με γενικό σχεδιασμό τέτοιο, ώστε σε συνδυασμό με τα "κενά¨ από γέμισμα σημεία να μετατρέπονται σε ...πολυμορφικά καλύπτοντας κατά το κάθισμα και την πλάτη.
Μια απλή μορφή τέτοιας κατασκευής είναι η ίδια με τα στρογγυλά πουφ "σακούλες" μεγάλου μεγέθους όπως την περιγράψαμε παραπάνω.  Αυξάνοντας το ύψος της κατασκευής, χρησιμοποιώντας δηλαδή κομμάτια υφάσματος με μεγάλο μήκος και γεμίζοντας μερικά το πουφ, μπορείτε να του δώσετε πιέζοντάς το προς όποια πλευρά θέλετε να "φουσκώνει" όποιο σχήμα θέλετε. 

Ακόμη απλούστερη κατασκευή ένα πουφ που αρχικά θα έχει την μορφή ενός μεγάλου παραλληλόγραμου μαξιλαριού, μισογεμισμένο με ειδικό αφρολεξ για πουφ. Πιέζοντάς το προς όποια πλευρά θέλετε, θα αλλάζει σχήμα διαφοροποιώντας αντίστοιχα και τον τρόπο και την ...άνεση που παρέχει στο κάθισμα.
Δείτε στο video που ακολουθεί ένα τέτοιο έτοιμο "έξυπνο" προϊόν για να κατανοήσετε τον τρόπο που ένα τετράγωνο πουφ μπορεί να αλλάζει σχήμαΣε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόκειται ασφαλώς για μια επαγγελματική κατασκευή όμως δεν είναι τόσο δύσκολο, εκμεταλλευόμενοι την βασική ιδέα, να φτιάξετε τέτοιου είδους καθίσματα. Η ...επιτυχία βασίζεται όχι μόνο στο υλικό γεμίσματος, που ασφαλώς δεν μπορεί να είναι υφάσματα, κουρελάκια ή απλή βάτα-αφρολέξ για μαξιλάρια τα οποία δεν μπορούν να "μετακινηθούν" με αυτόν τον τρόπο στο εσωτερικό του μαξιλαριού, αλλά και στο πόσο ακριβώς θα πρέπει να είναι γεμισμένο. Ο τρόπος για να τα καταφέρετε δεν είναι παρά ...μια δοκιμή. 

Χρησιμοποιείστε αρχικά πρόχειρα υφάσματα π.χ ένα παλιό σεντόνι, κόβοντας 2 κομμάτια υφάσματος που θα ενώσετε με απλό ράψιμο. Αρχίστε να γεμίζετε με το ειδικό αφρολέξ σε μπίλιες για πουφ, κλείστε το σημείο του ανοίγματος με μια παραμάνα και αρχίστε να ...παίζετε με το σχήμα του. Προσθέστε ή αφαιρέστε γέμισμα μέχρι να σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα σε σχέση με την πολυμορφικότητα του πουφ κι όταν καταλάβετε πόσο ακριβώς "φουσκωμένο" θα πρέπει να είναι προχωρήστε με τον ίδιο τρόπο στην κατασκευή με το κανονικό ύφασμα.  

Φυσικά τέτοιας μορφής πουφ μπορείτε να κατασκευάσετε σε όποιο σχήμα θέμα κόβοντας σε αντίστοιχο σχέδιο τα υφάσματα και με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί καλύτερα σε ό,τι αφορά την ένωση-γάζωμά τους. 
 
Για παράδειγμα ένα πουφ με τριγωνικό τελικό σχήμα θα το φτιάξετε ενώνοντας αρχικά δυο τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια υφάσματος για την βάση-κάθισμα που θα ενώσετε με δύο ακόμη τριγωνικά κομμάτια για την πλάτη κλπ. για ένα σε κλασσικό στυλ πολυθρόνας θα χρειαστείτε 1 στρογγυλό κομμάτι για την βάση και 4 ακόμη "κωνικού" σχήματος, 2 για την μπροστινή και 2 δύο και την πίσω όψη κλπ.
Aν ενδιαφέρεστε να ...εμβαθύνετε σε τέτοιους είδους κατασκευές ...ψαχουλεύοντας εδώ θα βρείτε πατρόν για πολλά σχήματα-σχέδια. 


Και...

* Αυτό που πραγματικά μπορεί να σας εξυπηρετήσει πολύ σε τέτοιου είδους κατασκευές, όπως ακριβώς και στην δημιουργία απλών μαξιλαριών, είναι να διαθέτετε ήδη το γέμισμα πριν ξεκινήσετε το ράψιμο του καλύμματος. Είναι ο απλούστερος και πρακτικότερος τρόπος τόσο για να υπολογίσετε-κόψετε πάνω στο σχήμα του γεμίσματος, όταν φυσικά πρόκειται για πουφ με μορφή μαξιλαριού πατώματος, όσο και για να κάνετε τις αναγκαίες ...πρόβες πριν το τελικό γάζωμα.
* Στις περιπτώσεις που θα χρησιμοποιήσετε το ειδικό φελιζόλ σε μπίλιες, τόσο στο στάδιο των δοκιμών κατά την διάρκεια της κατασκευής όσο και αργότερα για να αφαιρέσετε και να πλύνετε το κάλυμμα, είναι πολύ πρακτικό το γέμισμα να μην είναι ...χύμα ριγμένο στο εσωτερικό του υφάσματος, αλλά μέσα σε μια "θήκη-κάλυμμα" που θα φτιάξετε από ένα οποιοδήποτε λεπτό παλιό ύφασμα π.χ ένα παλιό λεπτό σεντόνι. 
Για πουφ με ιδιαίτερα σχήματα βεβαίως θα χρειαστεί και αυτή η εσωτερική θήκη να έχει έστω και υποτυπωδώς το αντίστοιχο σχήμα.

* Εκτός από υφάσματα-ρετάλια που ήδη διαθέτετ, παλιά ρούχα-λευκά είδη ή αυτά που θα βρείτε σε στοκ ή προσφορές σε καταστήματα με υφάσματα, για ορισμένα είδη-μορφές πουφ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φτηνά χαλάκια, έτοιμα ριχτάρια κλπ. όπου τα βρείτε οικονομικές τιμές. Ειδικά για κατασκευές μικρού μεγέθους που χρειάζεστε χοντρό ύφασμα αυτή είναι η οικονομικότερη επιλογή αφού ψάχνοντας σε πολυκαταστήματα, μαγαζιά με είδη σπιτιού, λαϊκές αγορές κλπ. σχεδόν πάντα θα βρείτε κάτι που να σας κάνει και που αν θελήσετε να αγοράσετε κάτι αντίστοιχο με το μέτρο, κατά βάση, θα σας κοστίσει ακριβότερα.

* Η τελική όψη ενός πουφ, σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία, μπορεί να πάρει ...άπειρες μορφές ακριβώς όπως και ένα διακοσμητικό μαξιλάρι. Τρέσες, ιδιαίτερα υφάσματα αλλά και τρόποι ραφής, "συναρμολόγηση" των βασικών κομματιών υφάσματος από πολλά μικρότερα, κουμπιά κλπ. είναι στοιχεία που μπορούν να διαφοροποιήσουν εντελώς το "ύφος" μιας τέτοιας κατασκευής και να το προσαρμόσουν σε όποιο στυλ διακόσμησης είναι διαμορφωμένος συνολικά ο χώρος που θα το τοποθετήσετε. 

* Εκτός από ύφασμα, για την κατασκευή πουφ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λεπτό δέρμα ή δερματίνη, προερχόμενα ακόμη και από παλιά-φθαρμένα ρούχα.  Το λεπτό δέρμα-δερματίνη ράβεται εξίσου εύκολα με ένα χοντρό ύφασμα τόσο στο χέρι με ανάλογη χοντρή βελόνα και από όλες τις ραπτομηχανές.


Τα δερμάτινα πουφ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε κατασκευές στυλ "σκαμπώ" με εντελώς συμπαγές εσωτερικό-γέμισμα και με εξωτερικό κάλυμμα αποτελούμενο από πολλά μικρά κομμάτια δέρματος ενωμένα μεταξύ τους. Σε μια τέτοια κατασκευή καλύμματος πουφ θα δουλέψετε με "οδηγό-πατρόν" το εσωτερικό "μαξιλάρι-γέμισμα". Πάνω σεαυτό θα υπολογίσετε και θα κόψετε τα δερμάτινα κομμάτια σε όποιο σχέδιο θέλετε και που στην συνέχεια θα ράψετε-γαζώσετε όπως κι αν επρόκειτο για κανονικό ύφασμα.

* Όχι μόνο σε ένα μεγάλο κλασσικό πουφ-πολυθρόνα, αλλά και σε μικρότερες  κατασκευές σε στυλ σκαμπώ ή μεγάλου μαξιλαριού πατώματος την τελική όψη μπορείτε ελαφρά να την διαμορφώσετε με τον τρόπο-ποσότητα γεμίσματος. Π.χ γεμίζοντας ελαφρά λιγότερο τις πάνω γωνίες, σε ένα εντελώς τετράγωνο πουφ, μπορείτε να "σπάσετε" ελαφρά το "αυστηρό" συμπαγές σχήμα του ή αντίθετα σπρώχνοντας μεγαλύτερη ποσότητα γεμίσματος στις άκρες και λιγότερο στο κέντρο να το κάνετε πιο άνετο στο κάθισμα ενώ και πάλι κατά λίγο το τελικό του σχήμα θα διαφοροποιηθεί. 


Γενικά, το σωστό γέμισμα σε όλες αυτού του είδους τις κατασκευές είναι καθοριστικό για την τελική μορφή τους, όσο πετυχημένο και αν είναι το ράψιμο ετου εξωτερικού υφάσματος, αν εσωτερικά είναι είτε λιγότερο είτε περισσότερο γεμισμένο από όσο απαιτεί το σχέδιό του ή και ανοιμοιόμορφα γεμισμένο, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει όχι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά αφού το κάθισμα ίσως δεν θα είναι τόσο άνετο ή δεν μετά από λίγο διάστημα θα χάσει εντελώς την "φόρμα" του. Ο μοναδικός τρόπος, επειδή κάθε κατασκευή ανάλογα ακόμη και με το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε έχει τις δικές της ιδιομορφίες σε ό,τι αφορά τον τρόπο-ποσότητα γεμίσματος είναι ...οι πρόβες. 
Έχετε πάντα διαθέσιμο το υλικό γεμίσματος πριν ξεκινήσετε να ράβετε το εξωτερικό ύφασμα και κάντε αρκετές δοκιμές πριν το οριστικό γάζωμα έως να βρείτε πως ακριβώς γέμισμα και κάλυμμα θα "σταθούν" συνολικά όπως ακριβώς θέλετε.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto
(εκτός όπου αναγράφεται κάτι διαφορετικό)