50+ DIY Iδέες για Τραπεζομάντηλα -Ράνερ


Είτε πρόκειται για το καθημερινό τραπέζι στην κουζίνα ή την τραπεζαρία, για ένα φιλικό γεύμα, ένα τραπέζι ειδικής περίστασης, είτε για τα γιορτινά τραπέζια σας στην περίοδο π.χ των χριστουγέννων, τραπέζια-μπουφέδες γεμεθλίων κλπ  το γεγονός είναι ότι η ευχάριστη και προσεγμένη ατμόσφαιρα ξεκινά από το στρώσιμο του τραπεζιού. 

Στην σύγχρονη αγορά λευκών ειδών θα βρείτε πλέον πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από ότι παλαιότερα, σε οικονομικά τραπεζομάντηλα και runner, όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο με λίγη φαντασία και κάθε είδους ύφασμα να φτιάξετε μόνοι σας πολύ όμορφα κομμάτια, δίνοντάς τους μάλιστα "ευέλικτη" μορφή, ώστε να μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με την περίσταση ενώ ταυτόχρονα θα ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα και τις διαστάσεις των τραπεζιών σας. 

Ξεκινήστε από το γεγονός ότι σε ένα στρωμένο τραπέζι η πάνω κεντρική όψη ενός τραπεζομάντηλου τελικώς "χάνεται" αφού καλύπτεται σχεδόν ολοσχερώς από πιάτα, σερβίτσια κλπ. συνεπώς την ...διαφορά θα πρέπει να την δημιουργεί το τμήμα του υφάσματος που περιμετρικά πέφτει γύρω από το τραπέζι, γι΄αυτό και γενικά μην ...επενδύετε πολλές φορές και υπέρογκα ποσά για τραπεζομάντηλα με κεντήματα, σχέδια κλπ. στην κεντρική τους επιφάνεια, ενώ το υπόλοιπο μέρος τους είναι απολύτως σκέτο χωρίς καμιά ιδιαιτερότητα. Αντίθετα και τα πιο απλά υφασμάτινα τραπεζομάντηλα με την προσθήκη μιας τρέσας, υφασμάτινων μοτίβων, δαντέλας κλπ. στο πλαϊνό και κάτω μέρος τους μπορούν να μετατραπούν σε ιδιαίτερα εντυπωσιακά ...στολίδια για το τραπέζι σας. 

Ειδικά τα λευκά αλλά και γενικά τα μονόχρωμα υφάσματα, όπου τίποτα δεν δεσμεύει τους χρωματικούς συνδυασμούς που μπορείτε να επιλέξετε σε τέτοια πρόσθετα στοιχεία, είναι τα πρακτικότερα γι΄αυτό και προτιμήστε τέτοια κομμάτια όπου τα βρείτε σε οικονομικές τιμές.  


Η λινάτσα αλλά και η τσόχα, είναι είδη υφασμάτων που πραγματικά μπορούν να μεταμορφώσουν την όψη ενός τραπεζιού είτε τα χρησιμοποιήσετε μαζί με κάποιο απλό σας τραπεζομάντηλο είτε και μεμονωμένα φτιάχνοντας από αυτά τραπεζομάντηλα και runner που μπορείτε να εμπλουτίσετε με κομμάτια δαντέλας ή κάθε είδους πρόσθετο υφασμάτινο μοτίβο ανάλογα με το αν θέλετε να δώσετε στην συνολική όψη του τραπεζιού μια πιο "επίσημη" ή πιο ανάλαφρη όψη.


Ένας ιδιαίτερα πρακτικός τρόπος ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάξετε τα πρόσθετα αυτά στοιχεία σε ένα τέτοιο κομμάτι είναι αντί να τα γαζώσετε ή να τα ράψετε πάνω στο βασικό ύφασμα απλώς να τα ...κολλήσετε με την ειδική αυτοκόλλητη ταινία ραπτικής που σταθεροποιεί υφάσματα το ίδιο γερά όσο και μια ραφή.  Πρόκειται για ειδική ταινία για υφάσματα που χρησιμοποιείται αντί για καρφίτσες ή τρύπωμα και σταθεροποιεί τέλεια τις ραφές ώστε να είναι έτοιμες γάζωμα. Στην εγχώρια αγορά θα την βρείτε μόνο σε μεγάλα καταστήματα με είδη ραπτικής αλλά στις συγκεκριμένες κατασκευές μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κάθε τύπου λεπτή αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης που θα βρείτε σε χρωματοπωλεία, καταστήματα με εργαλεία, είδη για χόμπυ - κατασκευές κλπ. 


Ένα εύκολος τρόπος για να φτιάξετε ...καινούργια τραπεζομάντηλα ή runner είναι απλώς να τα ...συνθέσετε από κάθε είδους ομοιόμορφα υφάσματα, είτε αυτά προέρχονται π.χ από πετσέτες φαγητού-κουζίνας, παλιά τραπεζομάντηλα, σεμέν ή μερικά διαφορετικών αποχρώσεων ίδιου σχεδίου ...μαντήλια ή ...παρεό, με την μορφή του πάτσγουορκ. 


Μια επίσης πολύ ιδιαίτερη όψη τόσο σε ένα στρωμένο για φαγητό τραπέζι αλλά και π.χ στην καθημερινή εμφάνιση της τραπεζαρίας σας μπορείτε να δώσετε με τραπεζομάντηλα-καλύμματα, ραμμένα δηλαδή ακριβώς στην διάσταση του τραπεζιού και που περιμετρικά και στα κάτω μέρος μπορούν να τελειώνουν με όποιο σχέδιο θέλετε, πιέτες, βολάν κλπ. 
Η συγκεκριμένη μορφή κάλυψης του τραπεζιού δίνει ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο αποτέλεσμα ειδικά σε τραπεζαρίες κλασσικού ύφους και φυσικά μπορείτε να συνδυάσετε το ύφασμα του τραπεζιού με εκείνο καλυμμάτων ή κάποιες διακοσμητικές λεπτομέρειες στις αντίστοιχες καρέκλες.


Ειδικά για τα runner, ουσιαστικότερο από το σχέδιο ή το χρώμα τους είναι η σωστή τους διάσταση.  Οι διαστάσεις των έτοιμων που θα βρείτε στην αγορά είναι συνήθως στανταρισμένες περίπου στα 35-40 X 1.60-1.70 εκατοστά, κάτι που όμως διακοσμητικά δεν είναι και το ...καλυτερότερο σε μεγάλων διαστάσεων τραπέζια. Για καθημερινή λοιπόν χρήση προτιμήστε να φτιάξετε runner που θα καλύπτουν στο κέντρο τουλάχιστον το 1/3 του πλάτους του τραπεζιού και θα πέφτουν τουλάχιστον 10-15 εκατοστά στις δύο άκρες, ενώ αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε αντί τραπεζομάντηλου σε τραπέζι φαγητού μεγάλων διαστάσεων απλώς θα χρειαστείτε παραπάνω από ένα έτσι ώστε τα κενά μεταξύ τους να μην είναι ...αχανή και απαραίτητα να καλύπτουν όλα τα σημεία που θα τοποθετηθούν σερβίτσια.  


Εκτός όμως από τις επιλογές σε ύφασμα, ειδικά για μοντέρνους - νεανικούς χώρους ή σε περιπτώσεις που απλώς θέλετε ένα ιδιαίτερο runner - τραπεζομάντηλο ...μιας χρήσης υπάρχει η λύση των ...χάρτινων που μπορείτε να φτιάξετε πχ με ...χάρτινα πετσετάκια, στρατσόχαρτο, φύλλο μαυροπίνακα με το μέτρο ή και ...φωτογραφίες που θα τυπώσετε σε απλό Α4 χαρτί και θα κολλήσετε μεταξύ τους σε όποιον σχηματισμό και μέγεθος θέλετε.
Όλες αυτές οι λύσεις από χαρτί, σας προσφέρουν την δυνατότητα και να ...γράψετε πάνω τους οριοθετώντας τη θέση-όνομα κάθε καλεσμένου, να ...ζωγραφίσετε ένα ...υποθετικό σουπλά γύρω από το κάθε πιάτο κλπ. ενώ κάποιες παρόμοιες ιδιαίτερες προτάσεις είναι κατάλληλες και για γαμήλια τραπέζια αν αναζητάτε μια έξω από τα συνηθισμένα διακόσμηση των τραπεζιών. Σε τραπέζια μπουφέδων, που κατά βάση το επάνω κεντρικό τους μέρος είναι ...κατακλυσμένο από πιατέλες, σερβίτσια κλπ. αγνοείστε εντελώς αυτό το κομμάτι τοποθετώντας ένα εντελώς απλό τραπεζομάντηλο και εστιάστε στο περιμετρικά του τραπεζιού κομμάτι όπου μπορείτε με κομμάτια ή λωρίδες κάθε τύπου υφάσματος να φτιάξετε ένα πολύ όμορφο διακοσμητικό ...τραπεζομάντηλο ανάλογο με την περίπτωση, να χρησιμοποιήσετε π.χ διακοσμητικό χαρτί σε διάφορους χρωματισμούς αν πρόκειται για ένα παιδικό πάρτυ, ένα φύλλο λινάτσας που απλώς θα πιάσετε στις άκρες με ένα διακοσμητικό για ένα απλό φιλικό γεύμα κλπ ή να φτιάξετε μια υφασμάτινη γιρλάντα με κάθε είδους σχέδιο που θα καρφιτσώσετε  γύρω γύρω σε ολόκληρο το μήκος του τραπεζιού και που μετά το τραπέζι απλώς θα την αφαιρέσετε και το τραπεζομάντηλό σας θα είναι και πάλι ανέπαφο και ...πανέτοιμο για μια μετατροπή ταιριαστή με την επόμενη περίσταση που θα το χρειαστείτε.