12 Ιδέες για Χριστουγεννιάτικο ΑΜΠΑΛΑΖ

Τα  δώρα των χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, ενώ για τους περισσότερους σημαίνουν ατέλειωτο ...τρέξιμο και ...χρήμα, στην πραγματικότητα κι αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε στο κλίμα και κυρίως στο "πνεύμα" των χριστουγέννων  είναι τα πιο εύκολα σε σχέση με άλλες περισσότερο "προσωπικές" περιστάσεις όπως γιορτές και γενέθλια. 
Απλά γιατί το έθιμο δεν υπαγορεύει να χαρίσουμε δώρα ακριβά αλλά να μοιραστούμε την χαρά της προσφοράς με όσο το δυνατόν περισσότερους, ανταλλάσσοντας  μικρά συμβολικά ...πακέτα.  
Γι΄αυτό με εξαίρεση τα πιτσιρίκια που θα πρέπει στο μέτρο των δυνατοτήτων σας να ικανοποιήσετε πλήρως τις ...παραγγελίες τους στον άγιο βασίλη, για όλους τους υπόλοιπους επιλέξτε μικρά  γιορτινά δώρα που θα τυλίξετε εξίσου γιορτινά με πραγματική διάθεση και χαρά και θα τα προσφέρετε με αληθινή αγάπη κι όχι επειδή είστε υποχρεωμένοι ...κάτι να πάρετε στον καθένα


Ειδικά αν έχετε αρκετούς που πρέπει να ...εκπλήξετε με τα πακέτα σας και περιορισμένο χρόνο ώστε να αναζητήσετε σε διαφορετικό σημείο και κατάστημα κάθε δώρο που πρέπει να αγοράσετε, επισκεφτείτε ένα μεγάλο εποχιακό μαγαζί με χριστουγεννιάτικα είδη ή ένα πολυκατάστημα ή αγοράστε τα πάντα από ηλεκτρονικές αγορές και στην συνέχεια αφού θα ξέρετε ποιά και πόσα είδη αμπαλάζ σας χρειάζονται, προμηθευτείτε από ένα κατάστημα με είδη συσκευασίας   χαρτιά περιτυλίγματος, σακούλες, κουτιά, κορδέλες και καρτούλες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε  ακόμα και το πιο ασήμαντης οικονομικής αξίας δώρο εξαιρετικά ιδιαίτερο για τον παραλήπτη του.


Πριν ξεκινήσετε το πακετάρισμα θυμηθείτε  ότι:
*Οτιδήποτε τοποθετημένο σε κουτί, είναι πολύ πιο εύκολο στο αμπαλάρισμα και ευπαρουσίαστο ως πακέτο. Γι΄αυτό ακόμα και για τα πιο μικρά αντικείμενα βρείτε  το κατάλληλο κουτάκι, στα καταστήματα με είδη συσκευασίας θα βρείτε κουτιά σε όλα τα μεγέθη και σε πολύ φτηνές τιμές. 
*Οι υφασμάτινες κορδέλες και φιόγκοι είναι πολύ πιο όμορφα πάνω στα κουτιά και σας δίνουν την δυνατότητα για μερικά ιδιαίτερα και πρωτότυπα αμπαλάζ που οι κλασσικές κορδέλες περιτυλίγματος δεν προσφέρονται. 
Διαλέξτε λοιπόν μια μέρα και ώρα που θα έχετε καλή διάθεση, χρόνο και ηρεμία, αραδιάστε  τα  δώρα σας και τα υλικά συσκευασίας σε ένα τραπέζι μαζί με το ψαλίδι σας κι ένα σελοτέϊπ και ...διασκεδάστε την διαδικασία με την σκέψη στο βλέμμα και το χαμόγελο του καθενός όταν θα αντικρίσει το πακέτο του. 

1.  Απλά και ...κλασσικά
Τυλίξτε τα κουτιά με χαρτιά περιτυλίγματος σε  γιορτινά σχέδια  ή χρώματα και ταιριαστής απόχρωσης κορδέλες προσθέτοντας στο κέντρο του δεσίματος  ένα χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό. 
Ένα κλαράκι από έλατο, μια μπάλα, ένα ζαχαρωτό ή οποιοδήποτε άλλο στολίδι. 


Το "ενδιαφέρον" σε τέτοιου είδους απλά αμπαλάζ το δίνει συνήθως το δέσιμο παρά το χαρτί.

Χρησιμοποιείστε κορδέλες φαρδιές και μεγάλου φιόγκους, ανάλογα βεβαίως και με το συνολικό μέγεθος του πακέτου και "έντονα" διακοσμητικά, χωρίς να ξεχάσετε πάνω τους να κρεμάσετε και την καρτούλα με τις προσωπικές σας ευχές για τον παραλήπτη που ανάλογα βεβαίως και με την σχέση σας, αποφύγετε να είναι τα ...τετριμμένα και να μοιάζουν οι κάρτες σας σαν εκείνα τα τυποποιημένα sms που κάποιοι συνηθίζουν να στέλνουν τέτοιες μέρες σε όλους τους φίλους και γνωστούς μοιράζοντας τις ευχές τους με ηλεκτρονικές ....φωτοτυπίες. 

2. Σακούλες σαν ...πακέτα.
  
Αν για το δώρο σας δεν βρήκατε το κατάλληλο κουτί, αν για τον οποιονδήποτε λόγο προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε χάρτινη σακούλα δώρου ή ακόμα και την σακούλα από το μαγαζί που το αγοράσατε, κάντε το δίνοντας της την μορφή ...πακέτου

Κόψτε προσεκτικά τα χεράκια της σακούλας και ανάλογα με το πόσος είναι ο χώρος που περισσεύει στο πάνω μέρος της ή τεντώστε το και κολλήστε έναν φιόγκο και κορδέλες ακριβώς στην μέση ή μαζέψτε το χαρτί στο κέντρο, σαν να επρόκειτο να αμπαλάρετε ένα μπουκάλι και τοποθετήστε εκεί την κορδέλα που θα κρατά την σακούλα κλειστή ή διπλώστε προς τα έξω το πάνω μέρος της σακούλας κι εκεί κολλήστε έναν μεγάλο φιόγκο και κάποιο διακοσμητικό. 

3. Η κάρτα ...όλα τα λεφτά.

Χρησιμοποιήστε χαρτί και κορδέλα σε όχι έντονα ακόμα και μονόχρωμα σχέδια για να τυλίξετε το δώρο σαν οποιοδήποτε πακέτο φροντίζοντας απλά το τελείωμα του δεσίματος να βρίσκεται στην μία από τις δύο άκρες κι όχι στο κέντρο του κουτιού και απ΄αυτό το σημείο κρεμάστε μια κάρτα με ευχές σε ιδιαίτερο σχέδιο και μήκος περίπου όσο κι εκείνο του πακέτου. 
Τέτοιου είδους καρτάκια φυσικά και είναι πανεύκολο να τα φτιάξετε και μόνοι από απλό χαρτόνι που θα κόψετε σε ότι μέγεθος και σχήμα θέλετε και θα το διακοσμήσετε μ΄ένα μικρό χριστουγεννιάτικο στολίδι. 


4. Φτιάξτε τα ...δικά σας χαρτιά περιτυλίγματος

Αντί για τις κλασσικές κόλλες του εμπορίου τυλίξτε τα δώρα σας σε πολύ ιδιαίτερα χαρτιά
Φύλλα από εφημερίδες ή περιοδικά, το κλασσικό καφέ χαρτόνι συσκευασίας, άσπρες κόλλες που πάνω τους θα γράψετε τα μηνύματα και τις ευχές σας, παιδικές ή και δικές σας απλές ζωγραφιές,  πολύ λεπτό χαρτόνι που θα διακοσμήσετε με σχέδια από σφραγίδες σε γιορτινά σχέδια που θα βρείτε σε βιβλιοχαρτοπωλεία κλπ. 
Στα πακέτα αυτά   και επειδή  το χαρτί τα κάνει όσο ιδιαίτερα χρειάζεται αλλά κυρίως επειδή το σχέδιό του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτο χρησιμοποιείστε, ανάλογα φυσικά και με το μέγεθός τους, πολύ λεπτές  κορδέλες ή χρωματισμό σπάγγο και εξίσου μικρά σε μέγεθος καρτάκια για τις ευχές και το όνομα του παραλήπτη. 

5. Κουτί και χαρτί ...ένα και το αυτό 

Αντί να τυλίξετε το χαρτί περιτυλίγματος εξωτερικά του κουτιού ...ντύστε το κουτί μ΄αυτό δημιουργώντας έτσι ένα ...δεύτερο δώρο αφού κανένας δεν θα πετάξει μια τέτοια συσκευασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα οποιοδήποτε διακοσμητικό ή κουτί αποθήκευσης.
Ντύστε ξεχωριστά το κυρίως κουτί από το καπάκι του με διαφορετικό σχέδιο απλού χαρτιού περιτυλίγματος αλλά και με ύφασμα ή αυτοκόλλητο χαρτί. Μετρήστε, κόψτε και κολλήστε τα κομμάτια χαρτιού ή υφάσματος που σας χρειάζεται για κάθε σημείο και φροντίστε ειδικά τα τελειώματα στο εσωτερικό μέρος να είναι το ίδιο προσεγμένα με το εξωτερικό. 
Για τέτοιου είδους συσκευασκίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιουδήποτε είδους χάρτινο, μεταλλικό ή  ξύλινο κουτί από οτιδήποτε ή ένα κανονικό αλλά σκληρό χάρτινο κουτί. 6. Κορδέλες... κορδέλες... κορδέλες...

Χρησιμοποιήστε τες πολύ διαφορετικά και πρωτότυπα από το να δέσετε απλά το πακέτο ή να φτιάξετε μ΄αυτές έναν φιόγκο. 
Χρησιμοποιήστε μονόχρωμα χαρτιά περιτυλίγματος και υφασμάτινες ή και πλαστικές κορδέλες διαφορετικού φάρδους και σε χρώμα που να τις κάνει ευδιάκριτες πάνω στο χαρτί. 
Κόψτε αρκετά τέτοια κομμάτια κορδέλας σε μέγεθος που να αρκούν να τυλιχτούν γύρω από το πακέτο τόσο κατά μήκος όσο και κατά πλάτος και ξεκινήστε να τις τυλίγετε σφιχτά γύρω από το κουτί, την μία παράλληλα της άλλης  και σε διαφορετικές αποστάσεις και στερεώνοντας το τελείωμά τους με σελοτέιπ  ή συρραπτικό στο πίσω μέρος του πακέτου. Ορισμένα από τα κομμάτια περάστε τα ανάμεσα από κάποια άλλα ..."πλέκοντας" τις κορδέλες και δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο περιτύλιγμα.
7. 
Πανεύκολες ....εκπλήξεις

Δώστε πρόσθετο ενδιαφέρον ακόμα στο πιο απλό αμπαλάζ με ένα χριστουγεννιάτικο σχέδιο όχι πρόσθετο, αλλά δημιουργημένο πάνω στο ίδιο το χαρτί περιτυλίγματος.
Τυλίξτε αρχικά το κουτί μ΄ένα  χαρτί περιτυλίγματος.
Στο κέντρο ενός  διαφορετικής απόχρωσης χαρτιού  σχεδιάστε ένα χριστουγεννιάτικο σχέδιο και χαράξτε με κοπίδι την μια μόνο πλευρά του. 
Τυλίξτε το πακέτο και μ΄αυτό το χαρτί και "ανοίξτε" το κομμάτι του σχεδίου που έχετε χαράξει ώστε να "αποκαλυφθεί" το εσωτερικό χαρτί. 

8.  Φιόγκοι... φιόγκοι... φιόγκοι

Όχι μόνο ένας αλλά ...όσοι χωρούν πάνω στο πακέτο σας. 
Στολίστε όλες τις πλευρές του κουτιού κι όχι μόνο την μία μ΄ένα φιογκάκι που θα φτιάξετε από υφασμάτινη κορδέλα ή με έτοιμους  φιόγκους που θα κολλήσετε στο κέντρο κάθε πλευράς με κόλλα. 
Σε κουτιά από πολύ σκληρό χαρτόνι, με αρκετό ύψος και ξεχωριστό καπάκι μπορείτε να ...παραλείψετε εντελώς το χαρτί και να στολίσετε απλά το πάνω μέρος τους με μια ...ταπετσαρία από φιόγκους. Κολλήστε τους τον ένα δίπλα στον άλλον καλύπτοντας εντελώς την επιφάνεια του κουτιού και χρησιμοποιήστε φιόγκους με αρκετό όγκο για ακόμα πιο πετυχημένο αποτέλεσμα. 

9. Και η κάρτα στην ...τσέπη

Πρωτότυπο και μοντέρνο αμπαλάζ που ταυτοχρόνως ...αξιοποιεί και ...ανακυκλώνει ένα παλιό σας τζην. 
Δημουργείστε μια υφασμάτινη σακούλα από ένα κομμάτι του παντελονιού γαζώνοντας όσα σημεία χρειάζεται και κυρίως μια τσέπη στο μπροστινό μέρος. Τοποθετείστε μέσα το κουτί, το μπουκάλι ή οποιοδήποτε αντικείμενο αποτελεί το δώρο σας, "μαζέψτε" το ύφασμα στο πάνω μέρος, δέστε με κορδέλα ώστε να το κρατά κλειστό και βάλτε την κάρτα με τις ευχές σας μέσα στην ...τσέπη. Ιδανική πρόταση για νεανικά δώρα όπως και για να συνοδεύσετε με κάτι εντελώς συμβολικό τα ...μετρητά που θα κρύψετε στο τσεπάκι του πακέτου για όσους επιθυμούν ο άγιος βασίλης να τους φέρει   ...ρευστό

10.  Σαν από το ...ταχυδρομείο

Επίσης μοντέρνο, πρωτότυπο και πολύ απλό στην δημιουργία του αμπαλάζ. 
Χρησιμοποιείστε για να τυλίξετε το πακέτο σας χαρτί από το λεπτό κλασσικό καφέ χαρτόνι που χρησιμοποιείται για ταχυδρομικά δέματα. Στολίστε την μια επάνω άκρη του μ΄ένα οποιοδήποτε χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό ή το αρχικό γράμμα του ονόματος του παραλήπτη φτιαγμένο από χαρτόνι ή έναν φιόγκο από λεπτή κορδέλα και δίπλα  ...ζωγραφίστε με ευδιάκριτο μαρκαδόρο το ταμπελάκι με το όνομα του παραλήπτη και μια ευχή.


11. Πιο ...προσωπικό δεν γίνεται
Ότι κι αν είναι το δώρο σας, αυτό το αμπαλάζ θα το κάνει πραγματικά ...ανεκτίμητο.
Χρησιμοποιείστε ασημί χαρτί για να τυλίξετε το πακέτο σας και κολλήστε περιμετρικά μια φαρδιά κόκκινη κορδέλα. Φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί και κορδέλες σε οποιαδήποτε απόχρωση απλά ο συνδυασμό του ασημί με το κόκκινο είναι ο πιο ταιριαστός με το ασπρόμαυρο της φωτογραφίας που θα στερεώσετε στην μπροστινή όψη του κουτιού.  
Επιλέξτε μια παιδική ...πόζα του παραλήπτη, μια κοινή σας φωτογραφία από περασμένες γιορτές ή οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα εκπλήξει ή και θα τον συγκινήσει, αφού δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτός είναι ο στόχος. Ακόμα και με το πιο ασήμαντης αξίας  δώρο σε χρήμα να συμβάλλετε με τα δώρα σας στο να νοιώσουν όσοι τα προσφέρετε ...κάτι απ΄αυτήν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των γιορτών. 

12.  Είναι όλα θέμα ...ενδιαφέροντος
Ξεκινώντας να πακετάρετε  την ...χαρά που θέλετε να προσφέρετε αφήστε την φαντασία και το ενδιαφέρον σας να πλατύνει ακόμα περισσότερο τα χαμόγελα όσων παραλάβουν δώρα από τα χέρια σας.
Προσαρμόστε το περιτύλιγμα του κάθε δώρου ανάλογα με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός αλλά και την λιγότερο ή περισσότερο προσωπική σας σχέση μαζί του, δώστε μεγάλη σημασία στις καρτούλες με τις ευχές σας ανάλογα και προσωπικά για τον καθένα προσαρμοσμένες κι αυτές και κυρίως πάρτε κι εσείς χαρά απ΄αυτή την διαδικασία, είναι από τις ομορφότερες εμπειρίες των γιορτών και καμιά σημασία δεν έχει το αντίτιμο σε χρήμα του κάθε δώρου. Ακόμα και μερικά χριστουγεννιάτικα γλυκά φτιαγμένα από τα χέρια σας, αν προσφερθούν με πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον να είστε σίγουροι ότι είναι ικανά να συγκινήσουν πραγματικά και πολύ παραπάνω από το πιο ακριβό δώρο που θα χαρίσετε απλά από τυπική υποχρέωση. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
www.countryliving.com/www.channel4.com/www.rd.com/
www.marthastewart.comShare this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,