ΣΠΙΤΙ ...στο ΒΟΥΝΟΟι κλιματολογικές και οι γενικότερες συνθήκες  της τοποθεσίας που βρίσκεται η κάθε κατοικία, αποτελούν παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τον αρχικό της σχεδιασμό.
Κι ενώ πρόκειται για στοιχεία που είναι φυσικό να μην απασχολούν  ιδιαίτερα τους κατοίκους των διαμορφωμένων αστικών ιστών των μεγαλουπόλεων,  όσο περισότερο μακριά απ΄αυτούς βρίσκεται ένα σπίτι τόσο οι συνθήκες του εδάφους, ο γεωγραφικός προσανατολισμός και η μελέτη και σωστή αντιμετώπιση ιδιόμορφων  συνθηκών της περιοχής όπως ο αέρας, το χιόνι ή οι ακραίες θερμοκρασίες,  είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια του  και από τα πρώτα   που θα πρέπει να συνυπολογιστούν στην περίπτωση μιας κατοικίας που βρίσκεται στην ...κορυφή του βουνού.


Το πιο βασικό για ένα τέτοιο σπίτι,  πέραν της λειτουργικότητας και της αισθητικής, είναι να είστε σίγουροι ότι πρόκεται για ένα σπίτι που δεν θα ...βρεθεί στους πρόποδες του βουνού με τις πρώτες νεροποντές, που θα σας επιτρέπει να στέκεστε στον περιβάλλοντα χώρο του και να ανοίγετε τα παράθυρα χωρίς να σας ....παίρνει ο άνεμος, ότι κάτι άλλο είναι αυτός ο θόρυβος  την νύχτα κι όχι ...το έδαφος που σιγά σιγά υποχωρεί εξαιτίας της διάβρωσης κλπ. κλπ.
Βέβαια σ΄αυτήν την "παράξενη" χώρα με τις "παράξενες" συνθήκες δόμησης, οι "πολυτέλειες" αυτές είθισται να παραγνωρίζονται γι΄αυτό και είμαστε εξίσου συνηθισμένοι στο να ...αναζητούμε συχνά ολόκληρους οικισμούς μαζί με τους κατοίκους τους, μετά από μια μικρής έκτασης κακοκαιρία, εξακολουθώντας ακόμα και παρά την εμφανή αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών να χτίζουμε οτιδήποτε οπουδήποτε χωρίς κανέναν ιδιαίτερο σχεδιασμό και πρόβλεψη για παράγοντες όπως πλημμύρες, φωτιές, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους κλπ. Παράγοντες που ενώ όλο και περισσότερο απασχολούν πλέον τα ...έκτακτα δελτία ειδήσεων, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με το "μα που είχαν χτίσει οι άνθρωποι;" όταν πρόκειται για τους ....άλλους και το "έλα μωρέ σ΄εμάς θα τύχει;" όταν  πρόκειται για το δικό μας ...κεραμίδι. 

Είτε λοιπόν χτίσετε εξ΄αρχής είτε αγοράσετε έτοιμο ένα ....ορεινό "καταφύγιο",  επενδύστε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους  στην ασφάλεια και την λειτουργικότητά του και με ...ότι περισσέψει κάπως θα τα βολέψετε και με τα της αισθητικής

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο και στην χώρα μας έχουν καθιερωθεί,  σε  ορεινές ειδικά τοποθεσίες, οι ξύλινες "προκάτ" κατασκευές. Βασικό τους πλεονέκτημα, σε ότι αφορά το κόστος,  το μικρότερο βάρος που κατ΄επέκταση επιτρέπει και την  χρήση "ελαφρύτερων"  θεμελίων, κάτι που μειώνει τη συνολική δαπάνη ανέγερσης  τους κατά 20%-25%. Αν επιλέξετε αυτήν την λύση, απευθυνθείτε σε μια αναγνωρισμένη εταιρεία που εξειδικεύεται σε τέτοιες κατασκευές, μόνο έτσι θα εξασφαλίσετε ένα σπίτι χτισμένο, μονωμένο και διαμορφωμένο σωστά και μην ενδώσετε σε "οικονομικότερες" πιθανόν αρχικά επιλογές που όμως είναι σίγουρο ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα τις πληρώσετε ...πολύ ακριβά. 
Τα ξύλινα αυτά σπίτια, είναι σαφώς πιο οικολογικά από μια τσιμεντένια κατασκευή, με άριστη σεισμική συμπεριφορά, απαιτούν ελάχιστες φροντίδες συντήρησης, επενδεδυμένα με τα κατάλληλα υλικά που τους εξασφαλίζουν τέλεια μόνωση και υψηλό ποσοστό προστασίας από την φωτιά και  διατίθενται πλέον στην αγορά σε εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σχέδια, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.  


Όμως ακόμα κι αν επιλέξετε μια συμβατική χτιστή κατοικία, το ξύλο είναι από τα υλικά που οφείλει  να κάνει έντονα  ...αισθητή την παρουσία του, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό, αφού είναι το το ...ζωντανό εκείνο υλικό που εξασφαλίζει τον μέγιστο βαθμό "ζεστασιάς" και θαλπωρής και που ειδικά σ΄ένα τέτοιο ορεινό περιβάλλον είναι τα βασικά που θα πρέπει να προσφέρει αλλά και οπτικά να ...εκπέμπει σε κάθε του σημείο ένα τέτοιο σπίτι. 

- τα ξύλινα κουφώματα ή τα αλουμινίου αλλά σε απόχρωση ξύλου,
- η επένδυση του πατώματος όπως και της εσωτερικής οροφής με ξύλο σε οποιαδήποτε κατεργασμένη ή φυσική μορφή, ανάλογα με το γενικό ύφος διακόσμησης σπιτιού,
- κάποια πρόσθετα εξωτερικά στοιχεία όπως πέργκολες, ξύλινα μπαλκόνια και φυσικά
- τα κατάλληλα έπιπλα,
τα στοιχεία εκείνα που θα σας επιτρέψουν με την χρήση του ξύλου,  να μετατρέψετε μια τέτοια κατοικία σε με πραγματικά ....ζεστή αγκαλιά μέσα σ΄ένα  παγωμένο, κατά κανόνα,  φυσικό περιβάλλον.

Ανάλογα με τις διαστάσεις του σπιτιού αλλά και την χρήση του, η εσωτερική του χωροταξική διαμόρφωση θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε  να μπορεί με άνεση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενοίκων του, με δεδομένο ότι τις περισσότερες εποχές του χρόνου οι δραστηριότητες βρίσκονται "εντός" λόγω  των καιρικών συνθηκών. 
Και καθόλου απαραίτητα δεν είναι τα ...άπειρα τετραγωνικά, ειδικά αν πρόκειται για εξοχική κατοικία, ώστε κι εσείς αλλά και οι φιλοξενούμενοί σας να απολαμβάνετε μια ευχάριστη διαμονή με όλα τα ...κομφόρ.
Αν λοιπόν το σπίτι υστερεί σε διαστάσεις, ένας ενιαίος άνετος χώρος για χρήση καθιστικού, τραπεζαρίας, κουζίνας αλλά και υπνοδωματίων, με την χρησιμοποίηση καναπέδων που θα μετατρέπονται σε κρεββάτια, θα αποδειχθεί περισσότερο πρακτική ιδέα απ΄όσο να ....τεμαχίσετε τα διαθέσιμα τετραγωνικά σας σε πολλούς μικρούς, ανεξάρτητους χώρους. 
Ειδικά αν δεν χρησιμοποιήσετε ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης όπως καλοριφέρ, αλλά τζάκι ή κάποια ξυλόσομπα, είναι προφανές ότι τα πάντα θα πρέπει να ...περιστρέφονται γύρω τους. Γενικά, ένα σπίτι στο βουνό χωρίς τζάκι χάνει ένα μεγάλο μέρος από την "ατμόσφαιρα" και την θαλπωρή του γι΄αυτό και φροντίστε να είναι από τα πρώτα που θα τοποθετήσετε και σε σημείο τέτοιο που και πρακτικά να ζεσταίνει τον χώρο όσο γίνεται καλύτερα. Τα ενεργειακά τζάκια ιδανικά για τέτοιες συνθήκες αφού όχι μόνο έχουν πολύ καλύτερη  απόδοση αλλά και με την χρήση αεραγωγών θα μεταφέρουν την ζέστη τους σε κάθε χώρο του σπιτιού ενώ ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα με τη χρήση boiler να σας εξασφαλίσουν και παροχή ζεστού νερού. Εδώ θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το γενικό στυλ που θα υιοθετήσετε, εκείνο που θα καθορίσει το πως θα κινηθείτε στα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία.  Η πιο συνηθισμένη επιλογή και το πρώτο που έρχεται στο μυαλό για ένα τέτοιο σπίτι, είναι σίγουρα το χωριάτικο και  ρουστίκ ύφος. Όμως όσο εύκολο είναι να παρασυρθείτε διαμορφώνοντας ένα παραθαλλάσιο σπίτι στα διακοσμητικά πρότυπα ...ενοικιαζόμενου δωματίου στις κυκλάδες, άλλο τόσο εύκολο  η εικόνα του  "χειμωνιάτικού" σας να μην διαφέρει και πολύ από τις  ...ταβέρνες της περιοχής. 

Γιατί ξύλο, τζάκι, φλοκάτες, ξύλινα έπιπλα και διακοσμητικά με χειμερινό "στίγμα" μοιραία θα χρησιμοποιήσετε και εσείς και ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, συνεπώς μόνο ο τρόπος που θα το κάνετε και το πως θα τα συνδυάσετε   θα σας σώσουν από τέτοιου είδους ....ομοιότητες, όπως ίσως και η άποψη ότι το καθολικά και αποκλειστικά ρουστίκ, δεν είναι μονόδρομος. 
Μπορείτε να το ακολουθήσετε μέχρι του σημείου που δεν θα "πνίξει" τον χώρο η απόλυτη ομοιομορφία και να το εμπλουτίσετε με πιο "χαλαρά" και χαρούμενα στοιχεία ξεκινώντας από τα ζεστά χρωματιστά υφάσματα. Ριχτάρια, μαξιλάρια, χαλιά από τα "ισχυρά" στοιχεία σ΄ένα χειμωνιάτικο σπίτι, τόσο λειτουργικά όσο και διακοσμητικά. Όσο περισσότερο "ντύσετε" τους χώρους, τόσο περισσότερο ζεστό και θα είναι και θα φαίνεται.

Όλες οι αποχρώσεις του καφέ, του πορτοκαλί, του κίτρινου, του κόκκινου και του πράσινου σε συνδυασμό με λευκό και κρεμ, οι πιο "αλάνθαστες" επιλογές, για τη δημουργία μιας "ζεστής ατμόσφαιρας", όπως και τα στις ίδιες αποχρώσεις καρώ και μάλλινα υφάσματα.
Κάποια μεταλλικά επίσης έπιπλα όπως και κομμάτια από μπαμπού, συνδυασμένα με ζεστά υφάσματα, ειδικά αν ο χώρος δεν είναι ιδιαίτερα ευρύχωρος θα "ελαφρύνουν" την εικόνα και θα δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της μεγαλύτερης άνεσης σε σχέση με την χρήση αποκλειστικά σκούρων ξύλινων επίπλων, που επιβάλλει το ρουστίκ στυλ.
Για τις "λεπτομέρειες" του ντεκόρ, χρησιμοποιείστε αντικείμενα φτιαγμένα από φυσικά υλικά, εκμεταλλευθείτε όσα πιθανόν απλόχερα σας προσφέρει ο περιβάλλον χώρος όπως κλαριά από πεύκα,  βελανίδια και κουκουνάρια για να στολίσετε κάποια σημεία αλλά και να δημιουργήσετε ευφάνταστες κατασκευές.
Γενικά, αν το σπίτι διαθέτει εσωτερικά ιδιαίτερα στοιχεία όπως επένδυση με πέτρα ή ξύλο, οροφή κατασκευασμένη με τρόπο ιδιόμορφο  π.χ ξύλινα μεγάλα δοκάρια, ένα τεράστιο τζάκι με βαριά επένδυση κλπ. κλπ. περιορίστε τα επιμέρους "στολίσματα" επιλέγοντας απλά και με ξεκάθαρες, λιτές γραμμές έπιπλα και διακοσμητικά, διαφορετικά τίποτα δεν  θα αναδεικνύεται πραγματικά κι όλα, μικρές και μεγαλύτερες "ιδιαιτερότητες" του χώρου, θα ...χάνονται μέσα σ΄ένα φορτωμένο ασφυκτικά σύνολο. 


Ο χώρος του τζακιού το ....κέντρο της ζωής σ΄ ένα χειμωνιάτικο σπίτι, γι΄αυτό τοποθετείστε όσο γίνεται πιο κοντά του, όσο περισσότερα  καθίσματα αλλά και μια άνετη τραπεζαρία. Αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος,  πιθανόν η λύση μιας τραπεζαρίας που θα περιλαμβάνει και καναπέ να είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Τα ζεστά χαλιά και μερικές  μαξιλάρες στο πάτωμα θα σας επιτρέψουν πραγματική ....χαλάρωση μπροστά στη φωτιά. 
Tα μάλλινα κιλίμια και κάθε είδους χαλί που δεν απαιτεί ιδιαίτερη "μεταχείριση" θα αποδειχθούν τα πιο  εύχρηστα για ένα τέτοιο περιβάλλον και φυσικά  ιδανικές είναι και οι φλοκάτες, με την προϋπόθεση ότι θα μπορείτε  να τις κρατήσετε στοιχειωδώς καθαρές και ευπαρουσίαστες.
Προβλέψτε την ίδια κυριολεκτική αλλά και οπτική "ζεστασιά" σε όλους τους χώρους του σπιτιού και ειδικά εκείνους τους ύπνου αλλά και του μπάνιου με φωτεινές γενικά αποχρώσεις στους τοίχους, ζεστά σκεπάσματα και πετσέτες και  προσθέτοντας αν είναι απαραίτητο επιμέρους φορητές εστίες θέρμανσης όπως π.χ φορητά ηλεκτρικά σώματα καλοριφέρ  και θυμηθείτε ότι  και τα καλύτερα τα κλιματιστικά σε ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες, δυστυχώς, δεν έχουν ικανοποιητική απόδοση.Αν το χιόνι, ανήκει στην καθημερινότητα της διαμονής σας στο σπίτι, θα πρέπει να οργανωθείτε έτσι ώστε να μην δυσκολεύει καμμιά σας δραστηριότητα αλλά και τίποτα να μην σας λείψει αν χρειαστεί λόγω ...έκτακτων συνθηκών να εγκλωβιστείτε στο σπίτι ή και την περιοχή για κάποιο διάστημα. Μερικές παραπάνω βασικές προμήθειες στα ντουλάπια, καλό είναι να υπάρχουν σε μόνιμη βάση, μια γεννήτρια θα ανταποκριθεί  αν χρειαστεί στις  βασικές σας ανάγκες για ηλεκτρισμό ενώ κι εδώ το τζάκι θα σας ...σώσει παρέχοντας σας θέρμανση, φαγητό και ...ζεστό καφέ. Αρκεί φυσικά η βασικότερη φροντίδα σας να είναι να μην  ξεμένετε ποτέ από ...ξύλα.
Ένας χώρος, επίσης, λίγο πριν ή μετά την είσοδο στο εσωτερικό του σπιτιού διαμορφωμένος για να ....ξεφορτώνεστε μπότες, χιονισμένα και βρεγμένα ρούχα κλπ. θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το εσωτερικό περισσότερο καθαρό. 

Και φυσικά είναι ευνόητο ότι μια τέτοια ατμόσφαιρα είναι το ιδανικό σκηνικό για να ....μεγαλουργήσετε με εποχιακές χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Σ΄ένα τέτοιο σπίτι επιτρέπεται κάθε ...υπερβολή και  κάθε πρόταση και ιδέα που θα παραπέμπει στις γιορτές επιτρέπεται να την ....χωρέσετε τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς του χώρους.   Aγνοείστε το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το σπίτι, πόσο πολυτελές ή εντελώς λιτό και συμπεριφερθείτε του, τις γιορτινές εκείνες ημέρες, σαν πραγματικά να πρόκειται για το ....χωριό του άι βασίλη.
Και...

Τα βαλσαμωμένα κεφάλια άτυχων ζώων και κάθε παρομοίου  είδους "απόδειξη" της ανθρώπινης απανθρωπιάς και ανοησίας, δεν αποτελούν διακοσμητικά αντικείμενα, παρά επίσης απόδειξη ανοησίας και κακογουστιάς όσων επιμένουν να κοσμούν μ΄αυτά τα σπίτια τους.

  • Αν δεν είστε οπαδός του χωριάτικου  και ρουστίκ στυλ, το ύφος country με ανοιχτόχρωμα ή και λευκά έπιπλα πλαισιωμένα με ζεστά και έντονα υφάσματα, επίσης μια πολύ καλή πρόταση. 
  • Aν οι λεπτομέρειες στην διακόσμηση ενός τέτοιου σπιτιού είναι αυτές που σας προβληματίζουν, θυμηθείτε πολύ απλά ότι σε όποιο σημείο ενός παραθαλάσιου σπιτιού ταιριάζει ένα ...κοχύλι ή ένα βότσαλο, στο αντίστοιχο σημείο σ΄ένα σπίτι στο βουνό  δεν έχετε παρά να το αντικαταστήσετε με ένα ...κουκουνάρι. :)
  • Οι εξωτερικοί χώροι ενός τέτοιου σπιτιού παρά το ότι τους περισσότερους μήνες  οι καιρικές συνθήκες πιθανόν δεν ευνοούν την ευρεία χρήση τους, δεν θα πρέπει να παραμεληθούν τόσο λειτουργικά όσο και κυρίως σε θέματα ασφάλειας. Αν η χιονόπτωση   είναι φαινόμενο συχνό στην περιοχή σκεπές σε μπαλκόνια, παράθυρα, αποθήκες κλπ. θα πρέπει να έχουν απαραίτητα την κατάλληλη κλίση ώστε να συγκρατούν όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα χιονιού και  τα εξωτερικά δάπεδα και κυρίως οι σκάλες να είναι επενδεδυμένα με αντιολισθητικά υλικά επίστρωσης. Μεγάλα δέντρα για λόγους προστασίας του σπιτιού σε περίπτωση φωτιάς αλλά και δυνατού αέρα ή σφοδρής χιονόπτωσης θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τους τοίχους και την σκεπή, οι εξωτερικές σωληνώσεις του νερού  να προστατεύονται με την κατάλληλη επένδυση από τον παγετό που στην καλύτερη περίπτωση απλά θα παγώσει το νερό στις σωλήνες στην χειρότερη θα τους σπάσει και το ίδιο σωστά  συντηρημένες και στο ...ύψος τους θα πρέπει να παραμένουν κι όλες οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις που καταλήγουν στο σπίτι από τις κολώνες παροχής.
  • Αν και σε ελάχιστα σημεία αυτής της "παράξενης" χώρας με τις "παράξενες" συνθήκες δόμησης, θα σας απαγορεύσουν τυπικά να διαμορφώσετε οποιοδήποτε οίκημα χωρίς να σεβαστείτε το περιβάλλον και τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές που έχουν οριστεί για την περιοχή, δείξτε αυτόν τον σεβασμό χωρίς κανείς να σας το επιβάλλει. Σεβαστείτε και το φυσικό τοπίο και όσα έχουν ήδη δημιουργηθεί εκεί πριν από εσάς και μην ....υψώνετε αταίριαστα με το περιβάλλον ....κάστρα και πολυτελείς πλην κακόγουστες  κατασκευές  εκεί που κάποτε ήταν τα βοσκοτόπια του παππού σας και τώρα ένα μικρό χωριό με μικρά σπιτάκια. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι  για να δείξετε σε όλους ότι .... τα κονομήσατε μεν αλλά ότι αυτό σε τίποτα δεν σας ωφέλησε επί της ουσίας ως "άνθρωπο". Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,